U međuvremenu je patrijarh malo ublažio (tj. dopunio) stav o Stepincu, jer kako prenosi Jutarnji list i svi njegovi pridruženi medijski portali rekao je:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... c-15070198"...Tako je Porfirije decidirano odbacio Stepinčevu vezu s ustaškim zločinima, koja je u Srbiji gotovo uobičajena: "Daleko sam od toga da povjerujem da je on bio direktno i neposredno umiješan u bilo koju vrstu zlodjela", ali i dodao: "Međutim, moram reći da ne samo kao episkop, svećenik, kršćanin, nego prije svega kao bilo koji običan čovjek ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima. Žao mi je ako to nekoga uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren", odgovorio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve na pitanje o Stepincu."
Cijeli intervju može se pročitati ovdje:
https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/99 ... ecu-kosovaCitiram:
"Veliki odjek dobila je vaša izjava o pismima Alojzija Stepinca. Očekujete li da ispliva još novih dokaza o njegovoj direktnoj ili posrednoj umešanosti u zločine na tlu NDH?
Otvaranje vatikanskog arhiva za zainteresovane istraživače sigurno će doprineti boljem sagledavanju teških vremena Drugog svetskog rata na prostoru NDH i Stepinčevog mesta u njima. Nije isključeno da se tokom istraživanja pojave rezultati koje je moguće tumačiti pro et contra. Naravno, daleko sam od toga da poverujem da je on bio direktno i neposredno umešan u bilo koju vrstu zlodela. Međutim, moram reći da, ne samo kao episkop, sveštenik, hrišćanin, nego pre svega kao bilo koji običan čovek, ne mogu da sakrijem da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem sa određenim Stepinčevim postupcima, rečima, stavovima. Žao mi je ako to nekog uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren. U isto vreme, potpuno sam svestan da užasne okolnosti u kojima je živeo, za njega nisu bile nimalo jednostavne. Što se, pak, dosadašnjih stavova naše Crkve, kao i zaključaka Komisije ustanovljene za istraživanje ovog važnog i delikatnog pitanja tiče, oni su jasni, neizmenjeni i javnosti poznati.
Reći ću i to, da kada razgovaramo o ovakvim temama uvek se trudim da pažljivo koristim reči."
Zanimljivost - o praćenju nogometa (kao navijač Crvene zvezde):Patrijarh: Takođe se radujem svakom sportskom trijumfu ne samo kod nas nego i u drugim sredinama. U Zagrebu sam, recimo, delio radost komšija povodom pobeda "modrih".
Citira i Tina Ujevića:Patrijarh: Put u molitvene visine moguć je, međutim, samo kroz ponore iskrenog smirenja i međusobne požrtvovanosti, u koje se na početku svoje čuvene pesme tako dirljivo baca Tin Ujević: "Beskrajni Bože, čuješ li gde Ti na prljavu podu leleče ljutu molbu shrvan mališ?"
O Jasenovcu:Patrijarh: Pravoslavni hrišćanin će graditi mir, prijateljstvo, a ne zlopamćenje ili, ne daj Bože, osvetu. Paradoks hrišćanske vere je da na mestima poput Jasenovca, molitvom Hristu, prvom mučeniku i stradalniku, ali i načalniku spasenja i života, dobijamo snagu da se svim duhovnim i ljudskim kapacitetima borimo za mir, dobro i razumevanje među ljudima, da se borimo za svakog čoveka. (...) Nećemo zaboraviti ne da bismo se nekome svetili, nametali krivicu pokolenju koje krivice za to nema.