Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 06:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 44  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 23, 2022 12:20 

Zao mi je sto te moram razocarat, no totalno je nebitni jel se pricescujes na usta ili na ruku. To pricescivanje klececi, na usta, te cini samo strogim zagovornikom prsvila sto je Isus vrlo cesto osudivao.

Vrh

PostPostano: Čet lip 23, 2022 17:46 

Tko je vlč.Marko Tilošanec? - "Pričest nije primanje keksa, časne i laici ne bi trebali dijeliti pričest"
.
https://www.youtube.com/watch?v=sKucWNdXjAQ

Vrh

PostPostano: Pet lip 24, 2022 10:52 

Zao mi je sto te moram razocarat, no totalno je nebitni jel se pricescujes na usta ili na ruku. To pricescivanje klececi, na usta, te cini samo strogim zagovornikom prsvila sto je Isus vrlo cesto osudivao.

Tako su me naučili na primanju sakramenta Svete Pričesti.
Tad su svi primali na usta.
Kad uzmu u ruku, mogu je odnijeti gdje hoće. Ali, kako god...Mogu biti i maštovitiji pa izmisliti svašta.

Vrh

PostPostano: Sri srp 20, 2022 21:12 

U novom broju Veritasa izišao je zanimljiv članak "Crkva usred oluje: Odnos države i Crkve u valovima pandemije", analiza mladog Ivana Glavinića, članak koji me ugodno iznenadio i bio bi propust da ga na ovoj temi ne spomenem.

Svi govore da nas čeka burna jesen i šteta bi bila kad bi (kao Crkva) ponavljali iste "greške", dok bi država svaki čas mijenjala svoje mjere i prilagođavala ih svojim interesima...

Greške sam stavila u navodnike jer bila je takva iznenadna situacija da je većina ljudi sasvim nagonski reagirala strahom, zatvaranjem, pojačanim oprezom, i ne znam može li im se to uračunati u grijeh.

Članak koji lijepo analizira korake Crkve u ovo burno doba može se, osim u Veritasu, pročitati i u aplikaciji Veritas - Glasnik sv. Antuna...

Vrh

PostPostano: Čet srp 21, 2022 20:15 

Prijatelj mi poslao još jedan članak (ovaj je više stručni):

https://ijuric.kbf.unist.hr/2022/06/27/kako-govoriti-o-bogu-i-svjedociti-njegovu-prisutnost-u-vremenu-pandemije-koronavirusa/

Vrh

PostPostano: Ned kol 21, 2022 18:48 

Tražila sam informaciju online, ali bez uspjeha pa sam odlučila pokušati ovdje. Zna li netko gdje se u Zagrebu, ili zagrebačkoj županiji, drži nedjeljna misa uz epidemiološke mjere - konkretno isključivo pričest na ruke?

Naime, skrbim za člana obitelji koji je plućni bolesnik pa moram više paziti zbog toga.

Bog vas blagoslovio.

Vrh

PostPostano: Pon kol 22, 2022 19:05 

Tražila sam informaciju online, ali bez uspjeha pa sam odlučila pokušati ovdje. Zna li netko gdje se u Zagrebu, ili zagrebačkoj županiji, drži nedjeljna misa uz epidemiološke mjere - konkretno isključivo pričest na ruke?

Naime, skrbim za člana obitelji koji je plućni bolesnik pa moram više paziti zbog toga.

Bog vas blagoslovio.

Lijep pozdrav, Irena!
Iskreno ne znam ima li još negdje misa uz epidemiološke mjere pošto su one ukinute, ali razumijem situaciju i vjerujem da postoji i u Vašoj župi jedan termin nedjeljne mise gdje je manje ljudi i može se držati razmak (možda subotom uvečer kad je dopušteno slaviti nedjeljnu misu)..
Ako je pitanje - gdje se daje isključivo pričest na ruke, to još manje znam, al možda se javi netko iz Zagreba tko je u sličnoj situaciji kao Vi..
Pošto se to ne oglašava, možda netko iz vlastitog iskustva zna.. ili pitajte u župnom uredu, jer to ovisi o svećeniku..

Također blagoslov i Vama.

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2022 15:06 

Pitanje je čudno. Ne postoji mjesto, bar se nadam, gdje se daje SAMO na ruke, bar za sad. No, svugdje može i na ruke.

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2022 19:14 

Pitanje je čudno. Ne postoji mjesto, bar se nadam, gdje se daje SAMO na ruke, bar za sad. No, svugdje može i na ruke.

Mislim da sve ovisi o svećenicima, mislim da neki daju još uvijek samo na ruku..
Ali istina, mislim da strah o načinu primanja pričesti drugih nije potreban..

Vrh

PostPostano: Sri kol 24, 2022 07:23 

Hvala puno na odgovorima.

Možda nisam dobro objasnila. Znam da su epidemiološke mjere vezane za misu ukinute. No, s obzirom na plućnog bolesnika o kojem se skrbim zanimalo me postoji li u Zagrebu, ili zagrebačkoj županiji, jedna nedjeljna misa na kojoj se još uvijek drže epidemiološke mjere - ili barem onaj dio epidemioloških mjera koje su bile vezane za pričest (isključivo pričest na ruke, dezinfekcija ruku svećenika ...) jer prostor gdje je manja gužva mogu naći i time držati razmak, ali na način pričesti ne mogu utjecati.

Možda se neka župa organizirala i ima jednu nedjeljnu misu držeći epidemiološke mjere zbog ljudi koji moraju paziti ili radi sebe ili radi drugih o kojima skrbe.

Pa eto, ako netko možda zna za takvu nedjeljnu misu bila bih jako zahvalna da podijeli informaciju.

Bog vas blagoslovio.

Vrh

PostPostano: Čet kol 25, 2022 05:30 

Ne želim sablažnjavati, no ne mogu ne izraziti se.

U ovom vremenskom prolaznom svijetu (materijalnom) nema sigurnosti. Ili u prijevodu: postoji strah.
To trebam/trebamo biti svjesni.
Dakle kroz ovaj svijet (materijalno) ne možemo se odmaknuti od straha i naći spokoj, mir.
Kroz ono što vidimo i proživljavamo poticajima/događajima izvana ne možemo ostati mirni.
Zbog toga je Bog i stvorio ovaj svijet.
Da bi se Bog proslavio!

Često da se umirimo pribjegavamo moći i novcu tj. važno nam je zaposlenje, karijera, ušteđevina, mirovina, osiguranja, djeca, unuci, supružnici, prijatelji, domovina, tjelesno...
I to nije nikakav problem, ali...
Kako se u povijesti nebrojeno puta dogodilo i događa se: kroz vanjsko nema mira...

Pozvani smo da prodamo vanjsko.
Da ne gradimo na pijesku.
Da se ne kunemo u ništa.

Egoizam je koristan u nekoj mjeri da bi ovaj svijet postojao tj. da bi mi postojali u njemu.

Za radost, sreću i mir trebamo odabrati vjerovati.
Vjerovati u Istinu.

A Istina je da je ovaj svijet izgubio.
Da ovaj svijet i ovo vrijeme koje prolazi nisu osnova.
Osnova je vječnost, svo vrijeme, sada.

To je osnova vjere.
Dokaz je radost.
Dokaz je slavljenje Boga.

Obucimo se u ruho vjere u slavlju koje je očaravajuće koje je sada (vječno) prihvaćajući ovaj svijet (sve što se prihvati nestaje, svemu čemu se opire ustraje i bude još žešće).
Duh Sveti čeka moj/naš obrat.
Ne opirimo se ovome prolaznom svijetu. Prihvatimo ga. Prihvatimo sebe tjelesno i sve tjelesno/materijalno oko sebe.
Ostati će mir, radost, ljubav, sloboda, ljepota, blaženstvo, igra :))

Ne trebamo tražiti.
Ako želiš možeš biti.

Hvala ti Bože na Ljepoti zajedništva nas :))

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2022 14:02 

Moj pogled. Pandemija je Poruka ! Bog nam kroz govor planete, prirode koja se buni i brani od čovjeka, šalje poruku koju nismo shvatili, ni politika, ni mediji, ni oficijelne crkve, a ona glasi:" Zaustavite se!" Prestanite uništavati Zemlju i život na njoj. Prestanite s konzumerizmom i neobuzdanom željom za profitom. Nismo shvatili, svi se što prije žele vratiti "na staro normalno". Stoga je stigla još jedna poruka: RAT uz ozbiljnu prijetnju gladi i posvemašnjom prijetnjom općeg kolapsa svjetskog poretka. Po reakcijama iz cijelog svijeta, izgleda da još ne shvaćamo. Pitam se dokle će to tako i što slijedi?

Jel Isus...u ovoj poruci rekao živu istinu?
https://www.youtube.com/watch?v=z0ijGdKrrDs

dio poruke - "U Mojem narodu gledate sami sebe, kritizirate, ističete jedni druge: ovo je još jedan primjer licemjerja u kojem živite - vi niste ljubav, niti kopije Moje ljubavi, već ste tužne figure loše oblikovane ljudske ljubavi..."

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2022 14:09 

https://n1info.hr/svijet/tijekom-prosvj ... ara-bbc-a/

https://n1info.hr/svijet/veliki-prosvje ... covida-19/

gledajte ove fanatike šta rade narodu :oo
narod se ipak pomalo počeo buditi i tražiti bijeg iz kaveza u slobodu :D

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2022 14:34 

https://kamenjar.com/gordan-lauc-ne-zab ... 2bexchange

Vrh

PostPostano: Uto stu 29, 2022 14:37 

https://n1info.hr/svijet/tijekom-prosvjeda-u-kini-policija-pretukla-i-uhitila-novinara-bbc-a/

https://n1info.hr/svijet/veliki-prosvje ... covida-19/

gledajte ove fanatike šta rade narodu :oo
narod se ipak pomalo počeo buditi i tražiti bijeg iz kaveza u slobodu :D

Kakve ovo ima veze s vjerom?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 44  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata