Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 21, 2026 05:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 26, 2024 14:40 

Drago mi je što je i Gospa pozvala na molitvu za mir, ali koliko je puta papa pozivao na istu molitvu - i koliko se ljudi odazvalo... :?

Malo, kao i na poziv Gospe. Daleko premalo.
Rekao bih uvijek isti krug ljudi, bar kada gledam krug onih koje poznajem.
Gotovo pa je svejedno radi li se o pozivu Gospe, pape, biskupa ili župnika.

Baš su zato razna ukazanja u svijetu sporedna stvar...

Potpuno si u pravu, vjera je neusporedivo važnija i bilo bi super kada bi dolazila samo iznutra, bez vanjskih poticaja...
Ali kao što si i sama zaključila, ljudska priroda je takva. Pa i sam Krist je cijelo vrijeme svojeg ovozemaljskog djelovanja činio čudesa, ozdravljao ljude, izgonio demone, dizao mrtve... kako bi privukao pažnju ljudi, iskazao svoju božansku narav. I prije Krista proroci na razne načine pokazuju i dokazuju snagu našeg Boga.

Meni je osobno prisustvo Gospe jako važno, posebno mi je Međugorje važno jer sam upoznat sa pričom i kontekstom. Ne dolazi Gospa u našu stvarnost sama po sebi, poslana je, i ako vjerujem u to (a vjerujem) onda bi bilo glupo zanemariti je, zanemariti poruke i praviti se kao da nije bitno.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 14:48 

C/p

“Bliži se početak međugorskih tajni. Ne znamo kad će to biti. Ali svakim danom sve smo bliže i bliže” rekao je fra Petar Ljubićić koji danas ima 78 godina i koji je po riječima vidioca zadužen za otkriti tajne Međugorja.

Podsjetimo, tajne Međugorja ispisane su na komadu papira koji, prema riječima vidjelice Mirjane, nalikuje pergameni ali je ‘neuništiv’, ne može ga se saviti, potrgati.

Prema Božjemu odabiru, tajne će objaviti fra Petar Ljubičić koji o tajnama kaže da će kad dođe to vrijeme sadržaj biti vidljiv najprije njegovim očima, a nakon sedam dana i drugim ljudima jer će prestati biti tajne. Tako će se ponavljati sve do desete.

„Deset dana prije događanja prve tajne, Mirjana će me obavijestiti ma gdje se u tom trenutku nalazio. Zatim ću se odmah uputiti u Međugorje, a možda će i providnost htjeti da tamo već budem.

Nakon toga provesti ću punih sedam dana u molitvi i postu da bih i sam, preplavljen mudrošću Duha Svetoga, potpunije shvatio značenje poruke i bolje proniknuo u njezinu tajnu, a onda je, tri dana prije početka najavljenih zbivanja, objavio svijetu“, kaže fra Petar o tajnama vrlo šturo obzirom da niti sam o svemu ne zna mnogo dok mu se ne objavi.

Treća je o znaku
Koliko je poznato o sadržaju tajni iz onoga što su do sada vidioci smjeli reći, prve dvije biti će dokaz da su sve ove godine govorili istinu, a treća će najaviti vidljivi znak kojega će Gospa ostaviti na mjestu prvih ukazanja kao poziv na obraćenje onih koji su daleko od Boga.

Ostalih sedam tajni djelomično će se ticati vidioca, a djelomično će to biti najave dramatičnih događaja u svijetu. Treba napomenuti da u ovom trenutku troje od šestero vidioca već ima objavljenih svih deset tajni dok troje ima devet. Mnogi su ne strpljivi i pitaju se kada će sve započeti a jedno je sigurno: to je da će se otkriti za života ovog fratra.

Dakle, te tajne su tocka where they lost me. Zamisljam nabrijanost, odusevljenje, iscekivanje, euforiju vjernog naroda lad su prvi put culi za postojanje tajni... wow, tajne, hej...

I godine prolaze... uskoro, uskoro... desetljeca... uskoro, jos malo... 40 godina proslo i vise... ubrzo, ubrzo...

"All right then, keep your secrets", kak je rekao Frodo.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 15:06 

....

Zaista ne vidim problem u tom protoku vremena, pogotovo ako je nekakav dugoročni (ljudskim očima gledano dugoročan) cilj Međugorja probuditi duhovnost, vratiti fokus na neke bitne stvari kao što su molitva, post, čitanje svetog pisma, misu, ispovijed. Plodovi svega što se u Međugorju događa su fantastični. Istina je da svijet klizi u kaos, istina je i da Zapad rapidno gubi vjeru i okreće Bogu leđa, ali mnogi su se zbog Međugorja probudili, preokrenuli živote, utječu na živote drugih. Ja na Međugorje više gledam kao na svjetionik u ovom uzburkanom oceanu.

Tajne naravno golicaju maštu, siguran sam da su i Kristova čuda itekako imala odjek. Na neki način gdje god se onostranost probije u ovu našu ograničenu stvarnost to ima velikog odjeka, uzburka duh... Ali činjenica je da redovita operativa Međugorske župe ne potencira tajne nego sasvim korektno odrađuje pastoral i jako je dobar potez Vatikana što je taj dio stavio pod dodatni nadzor. Dobro je za Crkvu, a dobro je i za cijeli Međugorski fenomen.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 15:29 

Onda u tom kontekstu ni 100 godina nije puno, ni 200, ni 500...
Samo, postavlja se pitanje- cemu golicati mastu oko tajni ako ju za ovog zivota nece saznati?

"Fatimska Gospa" je operirala puno brze. "Okupite se tu i tu, tad i tad, i svjedocite pojavi na nebu". Tad su i nevjernici, i novinari lijevih medija povjerovali jer su bili suoceni sa cudom.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 15:38 

Onda u tom kontekstu ni 100 godina nije puno, ni 200, ni 500...
Samo, postavlja se pitanje- cemu golicati mastu oko tajni ako ju za ovog zivota nece saznati?

"Fatimska Gospa" je operirala puno brze. "Okupite se tu i tu, tad i tad, i svjedocite pojavi na nebu". Tad su i nevjernici, i novinari lijevih medija povjerovali jer su bili suoceni sa cudom.

A eto, kada prijeđeš na drugu stranu požali se na modus operandi i objasni im kako se to efikasnije radi! :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 18:04 

Molitva, post, čitanje sv. pisma, mise, ispovijed... pet kamenova međugorske duhovnosti. Gospa uvijek iznova poziva na to, u raznim porukama...

Kad sam vidio sedam linkova u postu, pomislio sam da je nešto novo. Ako je uvijek ista stvar u pitanju, čemu takvo dramatično gomilanje linkova. Pogotovo u ovo vrijeme.

Zadnja izmjena: Lars; Sri lip 26, 2024 18:09; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 18:06 

A eto, kada prijeđeš na drugu stranu požali se na modus operandi i objasni im kako se to efikasnije radi! :mrgreen:

Znas da budem!

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 19:58 

Kad sam vidio sedam linkova u postu, pomislio sam da je nešto novo. Ako je uvijek ista stvar u pitanju, čemu takvo dramatično gomilanje linkova. Pogotovo u ovo vrijeme.

To je hrkijev stil pisanja. Najsmješnije mi je bilo kada je htio debatu s jednostavnim odgovorima, a ne može napisati takav post. Međutim mislim da nije loše ako se u Međugorju posti (vrši taj vid pokore) i ispovijeda. Jedino bi trebalo vidjeti imaju li kakvih liturgijskih improvizacija?

Vrh

PostPostano: Sri lip 26, 2024 20:06 

Ne znam jeste li znali da nitko u Crkvi - osim pape, biskupa, župnika - nema pravo samoinicijativno pozivati na zajednički post (na stranu oni postovi koje svatko sam sebi privatno odredi), ali sve ostalo je ispadanje iz zajedništva.

Možeš li ti dokazati svoju tvrdnju s nekim Crkvenim propisom?
Zašto bi bilo zabranjeno pozivati na post kad je laički poziv po naravi neobavezan? Zabranjeno je prisiljavanje, naređivanje posta, a ne neobavezno pozivanje na post. No ako imaš dokaz daj ga.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 07:00 

Jedino bi trebalo vidjeti imaju li kakvih liturgijskih improvizacija?

Kako to misliš "liturgijskih improvizacija"? Pa već šest godina papin izaslanik nadzire sve vezano uz pastoralnu skrb u Međugorju, ako bi nešto i krenulo u krivo brzo bi se to ustanovilo i ispravilo. Misa, klanjanje Presvetom oltarskom sakrametnu i ispovijed su od samog početka bile centralne točke, nije se tu ništa promijenilo.

Poznata je poruka Gospe vidiocima: "Draga djeco, kad biste trebali birati između viđenja i svete Mise, idite na svetu Misu jer u njoj susrećemo živog Isusa."

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 08:19 

Drago mi je što je i Gospa pozvala na molitvu za mir, ali koliko je puta papa pozivao na istu molitvu - i koliko se ljudi odazvalo... :?

Ovo je samo još jedan primjer duhovnog profila naših vjernika - možda bi trebalo jednom i anketu napraviti s pitanjem: vjeruješ li prije onome tko kaže "Eno, Isus ili Gospa su mi rekli da treba napraviti to i to..." ili vjeruješ prije papi, biskupu, svom svećeniku - jer si s njima u crkvenom zajedništvu...?

Jer, na kraju krajeva, svi ovakvi događaji svode se na poslušnost i zajedništvo. Ne znam jeste li znali da nitko u Crkvi - osim pape, biskupa, župnika - nema pravo samoinicijativno pozivati na zajednički post (na stranu oni postovi koje svatko sam sebi privatno odredi), ali sve ostalo je ispadanje iz zajedništva.
Jeste li kad doživjeli (ja jesam) kad je župnik s pravom pozvao na neku inicijativu svoje župljane - a odazvalo se njih dvoje, troje - većina je mislila: ah, sutra ću ili netko drugi će umjesto mene, i s druge strane - kad se pročuo glas "ukazali se Isus/Gospa/anđeo" svi su iz znatiželje trčali tamo.

A u Svetom pismu piše baš suprotno: apostolima i pastirima je Isus rekao "Tko vas sluša, mene sluša", a na drugom mjestu upozorava učenike: "Ne dajte da vas tko zavede! Ako tko tvrdi "Evo, Isus je ovdje, Isus je ondje" - ne idite tamo!" Isus je prije uzašašća rekao "Ja sam s vama u sve dane" - a njegova prisutnost je u molitvi i sakramentima (posebno euharistiji). Baš su zato razna ukazanja u svijetu sporedna stvar, iako - zbog same ljudske naravi - u početku privlače mnoštva.

ne razumijemm , čemu uvijek stavljanje nekih antipoda, NEPOTREBNIH USPOREDBI ISL:?

papa vs Gospa međugorska

ti TVRDO ne vjeruješ u ukazanja...i koliko god argumenata, dokaza da ti se stavlja pred lice ti opet TVRDO ne vjeruješ jer si iz nekog razloga stvorila strašan antistav prema vidiocima!

pusti druge da vjeruju...što si toliko protiv toga??

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 08:20 

Zaista ne vidim problem u tom protoku vremena, pogotovo ako je nekakav dugoročni (ljudskim očima gledano dugoročan) cilj Međugorja probuditi duhovnost, vratiti fokus na neke bitne stvari kao što su molitva, post, čitanje svetog pisma, misu, ispovijed. Plodovi svega što se u Međugorju događa su fantastični. Istina je da svijet klizi u kaos, istina je i da Zapad rapidno gubi vjeru i okreće Bogu leđa, ali mnogi su se zbog Međugorja probudili, preokrenuli živote, utječu na živote drugih. Ja na Međugorje više gledam kao na svjetionik u ovom uzburkanom oceanu.

Tajne naravno golicaju maštu, siguran sam da su i Kristova čuda itekako imala odjek. Na neki način gdje god se onostranost probije u ovu našu ograničenu stvarnost to ima velikog odjeka, uzburka duh... Ali činjenica je da redovita operativa Međugorske župe ne potencira tajne nego sasvim korektno odrađuje pastoral i jako je dobar potez Vatikana što je taj dio stavio pod dodatni nadzor. Dobro je za Crkvu, a dobro je i za cijeli Međugorski fenomen.

sve će se ubrzo dogoditi ...petar ljubičić koji će tajne reći svijetu ima 78 godina!
koliko godina on još može živjeti?

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 09:17 

ti TVRDO ne vjeruješ u ukazanja...i koliko god argumenata, dokaza da ti se stavlja pred lice ti opet TVRDO ne vjeruješ jer si iz nekog razloga stvorila strašan antistav prema vidiocima!

pusti druge da vjeruju...što si toliko protiv toga??

Tvrditi da je Međugorje prijevara traži puno kompleksnije objašnjenje nego prihvatiti da je riječ o nadnaravnom fenomenu.
Naravno, ateisti po defaultu ne prihvaćaju nikakvu transcedenciju pa su prisiljeni izvesti bilo kakvu logičku vratolomiju dokazujući prijevaru, ali misterija mi je zašto to čini i dio vjernika.

Čak i da netko pristane na tezu kako se radi o prijevari, morao bi imati kakvo takvo objašnjenje za motive. Ako je prijevara, radi se o nevjerojatno sofisticiranoj i kompleksnoj prijevari koja je odmah u startu obuhvatila stotine ljudi i temelji se na šestoro izrazito priproste djece. I tako desetljećima. Koji bi to motiv bio za prijevaru takvih razmjera?

Sukob fratara i biskupa? Tko bi u takvo što mogao povjerovati? Pored nebrojeno puno jednostavnijih metoda fratri se odluče baš za ovo, kontra svake logike i kontra svoje vjere?

Bogaćenje? Kakav je to master-mind osmislio, 1981. godine u komunističkoj Jugoslaviji premreženoj tajnom policijom koja je maltretirala i ubijala svećenike i zagorčavala život vjernicima, posebno u Hercegovini zbog političkog backgrounda, netko je predvidio da će za 10 godina pasti komunizam i da će se nakon toga silno obogatiti? I pri tom je računao da će ta djeca i svi ostali jednostavni ljudi iz Bijakovića i okolice izdržati sve torture komunističkog režima, jer eto treba se malo žrtvovati za bogatstvo?! Vjeruje li itko u tu tezu? Možda ste mladi i nemate iskustvo života u Jugoslaviji, ali stariji oko vas imaju. Bilo što vezano uz religiju moglo vam je samo donijeti probleme, pa i progon, ništa drugo.

Sotonska prijevara? Pa recimo da se u prvim godinama moglo i na to sumnjati, ali nakon 40 godina kada su plodovi i više nego vidljivi suludo je držati se takve teze. Pa je li Sotona doista poludio pa okreće ljude na vjeru, tjera ih na ispovijed, molitvu krunice, post, kreira svećenička zvanja... Da se nije obratio?!?

Međugorje nije ista kategorija kao kada neki babac odjednom počne tvrditi da je anđeli noću posjećuju i pjevaju joj na uho. Ni približno. Međugorje je ogromni fenomen koji je dotakao milijune ljudi, kojeg su testirali znanstvenici uz svo maltretiranje, kojeg je Crkva pretresla uzduž i poprijeko, koje ima cijeli niz izvanrednih svjedočanstava ljudi od emotivnih obraćenja do nadnaravnih iskustava. Braniti tezu da je prijevara je zaista prava vratolomija.

Pri tom ne tvrdim da nije bilo iskorištavanja fenomena (pa i od strane fratara) i neke informacije su doista sramotne. Za ljudsku prirodu, a ne za Međugorje.

Zadnja izmjena: pints; Čet lip 27, 2024 09:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 09:20 

Citat:
sve će se ubrzo dogoditi ...petar ljubičić koji će tajne reći svijetu ima 78 godina!
koliko godina on još može živjeti?

Koliko god bude potrebno, Bogu ništa nije nemoguće! :DD
Ali da, slažem se, i ja mislim da nismo daleko od velikih promjena.
I sestra Conchita iz Grabandala, koja je isto određena za najavu znaka, ima 75 godina.

Vrh

PostPostano: Čet lip 27, 2024 14:14 

Zadnja Poruka, 25. lipanj 2024.

“Draga djeco! Radujem se s vama i Bogu zahvaljujem da mi je dozvolio da sam s vama da vas vodim i ljubim. Dječice, mir je u opasnosti i obitelj pod napadom. Pozivam vas ,dječice, vratite se molitvi u obitelji. Stavite sveto pismo na vidljivo mjesto i čitajte ga svakim danom. Ljubite Boga iznad svega da vam bude dobro na zemlji. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu. ”

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 784 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata