Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 10:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 22, 2010 18:16 

adrijana je napisao/la:
Taj čovjek je donedavno imao na svom avataru prekriženo ime kardinala Bozanića, pa što očekivati od njega?

A u 24 sata prije dvije-tri godine pročitao sam razgovor s glavnim urednikom portala. Tvrdio je da crkveno protivljenje homoseksualizmu nema uporišta u Bibliji.

Vrh

PostPostano: Ned kol 22, 2010 20:02 

Crkva mora učiniti -gdje god je moguće - što je u njenoj moći da ne daje medijima materijal za pisanje. To je ono što je do nas; da živimo ono što ispovjedamo, da čistimo u svom dvorištu, jer, najlakše je krivca naći u medijima, novinarima, udrugama...bit će proganjana zbog svoga nauka, ali ne smije sablažnjavati. Zato...lako za medije, mi ih promijeniti ovakvim temama nećemo, no mijenjati možemo sebe, popravljati Crkvu kako sv. Franjo, a kosti pustiti psima da ih glođu...budemo li živjeli po Kristovom, nema tog medija koji nam može naštetiti.

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2010 09:30 

Kumpić je napisao/la:
jer, najlakše je krivca naći u medijima, novinarima, udrugama...bit će proganjana zbog svoga nauka, ali ne smije sablažnjavati.

Pa Crkva danas uopće ne kritizira ni medije, ni novinare, ni udruge... Barem naša Crkva ne... Ona živi dalje i propovijeda svoje, ne obazirući se na to što "psi laju". Zna da ju nikakva "antipropaganda" ne može uništiti. Ali ti, ja, don Sneni, ovaj ili onaj, mi smo dužni nešto napisati ne da obranimo Crkvu, nego radi vjernika koje mogu sablazniti razni lažni i bolesni napisi o Crkvi. Ima kod nas puno dobrih novinara koje volim čitati, ima ih puno objektivnih, kojima svaka čast, ali što je s onima pokvarenim i korumpiranim? Najidealnije bi bilo kad bi svi novinari bili slobodni, realni i istinoljubivi, ali to je samo ideal, dakle daleko od istine. Vlasnici medija danas uvelike dirigiraju što će se pisati i kako, pa je postala stvar opće kulture znati tko su ti vlasnici i kakve su im namjere.

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 07:29 

adrijana je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
jer, najlakše je krivca naći u medijima, novinarima, udrugama...bit će proganjana zbog svoga nauka, ali ne smije sablažnjavati.

Pa Crkva danas uopće ne kritizira ni medije, ni novinare, ni udruge...

S ovim se ne mogu složiti. Ponekad se to događa na nekim osobnim razinama, ponekad na razini službene Crkve, ali se događa. Ono što sam želio reći...ne treba bacati bisere pred svinje. A ulazak u sukob s medijima mi se čini baš kao bacanje biserja pred svinje. Ukoliko je Crkva autentična, izvorna, živi ono što propovijeda, nikakve je (anti)propagande neće nadvladati, tada može biti prepoznata kao Kristova. No, ako to nije, ne vrijede ni svi mediji svijeta koji bi stali na njenu stranu. Tako da mislim da uzrok krize vrijednosti nije samo u (anti)crkvenoj propagandi, nego i u svima nama koji smo u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 07:44 

"Ne odgovaraj bezumniku po njegovoj ludosti, da mu i sam ne postaneš jednak. Odgovori bezumniku po ludosti njegovoj, da se ne bi učinio sam sebi mudar." (Izr 26:4-5). Možda bi to bio nekakav odgovor za polemike ili dijalog s medijima.

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 21:14 

Kumpić je napisao/la:
Tako da mislim da uzrok krize vrijednosti nije samo u (anti)crkvenoj propagandi, nego i u svima nama koji smo u Crkvi.

Pa koliko vidim nitko ovdje ne tvrdi da je uzrok krize vrijednosti SAMO u anticrkvenoj propagandi, barem ja to nikada nisam tvrdila. Ali određen dio uzroka (i to ne baš mali) nalazi se upravo u tome. Nisam te uopće razumjela u kojem značenju pišeš "ne bacajte biserje pred svinje", ja sam govorila o jednoj zdravorazumskoj kritici i neopterećenoj distanci prema medijima (s naglaskom na naše, hrvatske). Tko su ovdje svinje o kojima govoriš? :roll:

Možeš li navesti koji primjer da vidim konkretno o čemu razgovaramo?

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2010 21:57 

Bernard je napisao/la:
"Ne odgovaraj bezumniku po njegovoj ludosti, da mu i sam ne postaneš jednak. Odgovori bezumniku po ludosti njegovoj, da se ne bi učinio sam sebi mudar." (Izr 26:4-5).

"Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
ne staje na putu grešničkom
i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
već uživa u Zakonu Gospodnjem,
o Zakonu njegovu misli i dan i noć."
(Ps 1,1-2)

:D

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2010 07:04 

adrijana je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
Tako da mislim da uzrok krize vrijednosti nije samo u (anti)crkvenoj propagandi, nego i u svima nama koji smo u Crkvi.

Pa koliko vidim nitko ovdje ne tvrdi da je uzrok krize vrijednosti SAMO u anticrkvenoj propagandi, barem ja to nikada nisam tvrdila.

Pogledaj samo naslov teme, koji sugerira da je anticrkvena kampanja uzrok krize vrijednosti. Kao nekakav izvrnuti novinski naslov izvučen iz konteksta. Ne sugerira da bi dio uzroka (i to ne mali) mogao biti u nama samima.

Nisi ti govorila, niti sam te ja prozvao da si govorila.

Citat:
Ali određen dio uzroka (i to ne baš mali) nalazi se upravo u tome. Nisam te uopće razumjela u kojem značenju pišeš "ne bacajte biserje pred svinje", ja sam govorila o jednoj zdravorazumskoj kritici i neopterećenoj distanci prema medijima (s naglaskom na naše, hrvatske). Tko su ovdje svinje o kojima govoriš? :roll:

Možeš li navesti koji primjer da vidim konkretno o čemu razgovaramo?

Za primjere ću te vratiti na prethodne postove; na nekoliko mjesta se spominju ljudi i događaji koji uistinu jesu radili protiv Crkve; tim ljudima nešto dokazivati, to je bacanje biserja pred svinje. Ali poanta je nešto drugo: svaka kritika, pa makar i razumna, mora biti popraćena svjedočanstvom; ako to Crkva nema, može biti i najrazumnija (pada mi napamet Hvalospjev ljubavi), ako svjedočanstvo nije autentično, sve riječi, ovaj forum i sve druge stvari su suvišne.

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2010 14:33 

Kumpić je napisao/la:
Pogledaj samo naslov teme, koji sugerira da je anticrkvena kampanja uzrok krize vrijednosti. Kao nekakav izvrnuti novinski naslov izvučen iz konteksta.

Propaganda koja postaje uzrokom krize vrijednosti je ona propaganda koja je protivna istini, dobru čovjeka i naroda, koja potiče manipulaciju potrošača, hedonizam i dr., a to se sve u širem smislu čak i može nazvati anticrkvenom propagandom, jer je protivna crkvenim, tj. vjerničkim, kršćanskim vrijednostima i osporava ih. U tome bi se mogli složiti čak i oni koji nisu pripadnici Crkve i koji nisu vjernici, a na strani su istine i dobra. Prema tome, potpuno se slažem s naslovom teme i ne vidim u čemu je sporan.

Citat:
Ne sugerira da bi dio uzroka (i to ne mali) mogao biti u nama samima.

Mi sami smo krivi tek ukoliko smo te vrijednosti i sami pogazili, te onoliko koliko smo i sami podložni anticrkvenoj propagandi i vjerujemo joj. A to danas nije teško...

Citat:
Ali poanta je nešto drugo: svaka kritika, pa makar i razumna, mora biti popraćena svjedočanstvom; ako to Crkva nema, može biti i najrazumnija (pada mi napamet Hvalospjev ljubavi), ako svjedočanstvo nije autentično, sve riječi, ovaj forum i sve druge stvari su suvišne.

... dok je vrlo lako od drugih tražiti svjedočanstvo, a sam ga ne dati.

Ili smo se opet krivo razumjeli?

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2010 21:48 

adrijana je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
Pogledaj samo naslov teme, koji sugerira da je anticrkvena kampanja uzrok krize vrijednosti. Kao nekakav izvrnuti novinski naslov izvučen iz konteksta.

Propaganda koja postaje uzrokom krize vrijednosti je ona propaganda koja je protivna istini, dobru čovjeka i naroda, koja potiče manipulaciju potrošača, hedonizam i dr., a to se sve u širem smislu čak i može nazvati anticrkvenom propagandom, jer je protivna crkvenim, tj. vjerničkim, kršćanskim vrijednostima i osporava ih. U tome bi se mogli složiti čak i oni koji nisu pripadnici Crkve i koji nisu vjernici, a na strani su istine i dobra. Prema tome, potpuno se slažem s naslovom teme i ne vidim u čemu je sporan.

Citat:
Ne sugerira da bi dio uzroka (i to ne mali) mogao biti u nama samima.

Mi sami smo krivi tek ukoliko smo te vrijednosti i sami pogazili, te onoliko koliko smo i sami podložni anticrkvenoj propagandi i vjerujemo joj. A to danas nije teško...

Citat:
Ali poanta je nešto drugo: svaka kritika, pa makar i razumna, mora biti popraćena svjedočanstvom; ako to Crkva nema, može biti i najrazumnija (pada mi napamet Hvalospjev ljubavi), ako svjedočanstvo nije autentično, sve riječi, ovaj forum i sve druge stvari su suvišne.

... dok je vrlo lako od drugih tražiti svjedočanstvo, a sam ga ne dati.

Ili smo se opet krivo razumjeli?

Razumijem ja tebe. Pa čak se i slažem s tobom i zapravo ne vidim koji je problem ove rasprave, jer smo na istom tragu. Samo sam htio reći, da nije isključivo antipropaganda krivac za pad sustava vrijednosti, već da i sami snosimo odgovornost kao Crkva i naše je da radimo na tome.

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 19:51 

Kumpić je napisao/la:
Samo sam htio reći, da nije isključivo antipropaganda krivac za pad sustava vrijednosti, već da i sami snosimo odgovornost kao Crkva i naše je da radimo na tome.

Prijatelju, ako je otprilike 80% katolika u ovoj zemlji pravedno je reći da za 80% promašaja i padova sami odgovaramo. Isto tako, iskreno je reći da u našoj zemlji nema uopće tih 80% katolika. Ima ih, a nema. Ljudi očito žele biti (kad se tako izjašnjavaju), ali to nisu. Dakle, zašto smo kao vjernici tako neosvješteni? Zašto se vjera ne uzima ozbiljno? Kakva je to katolička duša u nama? Je li ona još uvijek u strahu, ili je u neznanju, ili se trbuh priviknuo na blagostanje, pa što će mu vjera?

Zašto smo tako podložni onim starim protuvjerskim i anticrkvenim parolama, pa i "katolički" novinari toliko nasjedaju na njih (slučajno ili namjerno?), a pogotovo sami prostodušni vjernici? Volim čitati mišljenja različitih ljudi, ali kad čitam po raznim "katoličkim" forumima, dođe mi za plakati...

Sad je bar internet dostupan, može se svašta doznati i provjeriti, zašto je nekima toliko teško razlikovati, primjerice, katoličko od protestantskog, ili stati na kraj komunističkim floskulama o Vatikanu ili Crkvi općenito...?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata