Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:34

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto sij 21, 2020 22:35 

Hvala na trudu,cijenim što mi pokušavaš pomoći.N.Zavjet sam čitala više puta.Sad čitam od početka,jer sam nekoliko puta naletila na taj plan čitanja Biblije,pa,mislim,valjda nije slučajno.Ufam se pročitati do kraja,iako nekad na silu.Mojsija ubicu i Jahvu koji ga je pokušao ubiti,nitko ne objašnjava...no,razumijem,teško je ovo čitati i misliti kao o "svetoj knjizi".

Nisi spomenula preljub kralja Davida i još krivnju za smrt njenog muža... Zaista grozne stvari... Ali čitaj dalje, Jahve je preko proroka Natana objavio svoj oprost i kralj David je odlučio još čvršće slijediti Božji plan. Isto kao i Mojsije. Tu su svi ljudi "od krvi i mesa", kraljevi i proroci s kojima se i najveći grješnici mogu poistovjetiti i sebe pronaći u tim zgodama. Ipak, ne preporučam čitati na silu i protiv volje, s raznim primislima jer se unutarnje razumijevanje ne može na silu ishoditi... :(

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2020 11:53 

Mislim da moram čitati,pa makar na silu.Da jednom za svagda to pročitam.Mislim da su to pola alegorije,pola izmišljotine,bolje reći maštarije.Nisam još došla do kralja Davida,ali puno toga se sjećam,nije da prvi put čitam Bibliju.Samo nikad nisam puno razmišljala o tome.Da,možda znači da su to sve ljudi od krvi i mesa,savi smo takvi...ali lik Mojsije,koji je tako bitan,ubije čovjeka,zakopa da nitko ne vidi i to bez nekog jakog razloga,nigdje ne vidjeh spomena kajanja...Bog poubijao svu egipatsku novorođenčad...
Više sam puta naišla na teze,da Mojsije nije postojao.Draže bi mi bilo da je tako.A zašto čitam na silu?Zato jer ta silna ubitsva,čedomorstva,klanja od strane ljudi i Boga(čisto sumnjam da Bog ima veze s time,bilo bi pogubno,uopće,taj antropomorfni Bog koji se svađa s ljudima :oops: )uopće nisu ugodna za čitanje.I nije valjda da sam jedina koja to primjećujem???Na forumima ateisti stalno spominju Bibliju,kao dokaz vjerničke zatucanosti,kad mogu vjerovati u te stvari.Nažalost,teško im je komparirati.

Još nekako mogu progutati teološka objašnjenja da se radi o alegorijama,iako nije ugodnije.Ali,kad netko smatra vrstom blasfemije uopća se propitkivati o tome,ili,pak vjeruje čvrsto u sve te priče,tada stvarno to ne mogu razumijeti. :shock:

Ne mogu se oteti dojmu,da su Židovi to dobro zamutili...pa i komunistički manifest su oni pisali...

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2020 15:36 
Administrator

Pohvalno je čitati Bibliju i SZ kao Sveto Pismo na svoju duhovnu korist.
No ne treba joj pristupati i čitati kao nekakav roman, jer Biblija nije zapisana zato ni na taj način. Nije stvar samo pročitati, i NZ i SZ treba razumjeti i doživjeti.
Iskreno ne mogu shvatiti tvoj način i razlog čitanja jer kada sam ja čitao cijelu Bibliju (kao i sada kad čitam dijelove), čitao sam je kao Sveto Pismo koje je zapisano za mene, sa poštovanjem i zahvalnošću što mi je dano. Imao sam stav poput molitve, da mi Duh Sveti rasvjetli pamet kako bi shvatio tu duhovnu poruku za mene i kako bi se mijenjao. A na tom temeljnom stavu prema Svetome koje mi je dano sam onda mogao potražiti objašnjenja Crkve onih dijelova koji su teže razumljivi ili koje ja baš ne razumijem, a želim ispravno razumjeti kako bih se mijenjao a ne iz znatiželje.

Vidim da ti je više ljudi reklo da se ne zamaraš Starim Zavjetom i da razmatraš NZ, s čime se apsolutno slažem i ima razloga za to, no ako ga baš svakako želiš čitati onda ti mogu preporučiti da ne čitaš iz znatiželje ili da možeš poslije reći kako si ga pročitala i da ga znaš, čitaj ga kao Sveto Pismo sa porukom za tebe i usredotoči se ponizno na onu duhovnu poruku koja tebi koristi.
Trebalo bi poznavati povijesni i književni kontekst svakog teksta, no ukratko Stari Zavjet treba čitati shvaćajući ga kao pripremu za Evanđelje i potrebu Kristovog dolaska. Da su ljudi svojim snagama mogli sve zakone poslušati, ne bi bilo potrebno i nužno da Sin Božji postane čovjekom i napravi toliku žrtvu za nas. Ta postepena povijest spasenja sve do dolaska Krista je opisana u Starom Zavijetu.
Ali još jednom ti preporučam, čitaj i razmatraj NZ, pa makar paraleno s time, teme poput opraštanja, ljubavi prema neprijatelju, kako moliti.

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2020 15:59 

Probati ću i tako,već sam bila prije pokušavala.
No,evo još nešto zanimljivo.Pitanje s drugog foruma.Prenijeti ću doslovno kako je pitano,nisam provjeravala izvornost citata(pretpostavljam da je točan).

kad je Višnji baštinu dijelio narodima
kad je razmještao "sinove čovječje",
odredi im međe po broju Božjih sinova:
tad Jahvu njegov narod zapade,
Jakov bi njegova baština.

Ponovljeni Zakoni 32:8-9

Ako je Jahve taj bog najjači,faker,faca,cool,guba,kujiš ono...Ko je onda Višnji koji određuje kome će šta zapasti?
Car je gol,shvatite to!
______________________________________________________________________________________________

Evo,doslovno preneseno,kako je lik pitao.

Vrh

PostPostano: Sri sij 22, 2020 23:04 

Probati ću i tako,već sam bila prije pokušavala.
No,evo još nešto zanimljivo.Pitanje s drugog foruma.Prenijeti ću doslovno kako je pitano,nisam provjeravala izvornost citata(pretpostavljam da je točan).

kad je Višnji baštinu dijelio narodima
kad je razmještao "sinove čovječje",
odredi im međe po broju Božjih sinova:
tad Jahvu njegov narod zapade,
Jakov bi njegova baština.

Ponovljeni Zakoni 32:8-9

Ako je Jahve taj bog najjači,faker,faca,cool,guba,kujiš ono...Ko je onda Višnji koji određuje kome će šta zapasti?
Car je gol,shvatite to!
______________________________________________________________________________________________

Evo,doslovno preneseno,kako je lik pitao.

Također kao i Giovi ne bih nikad podcjenjivala Bibliju, a žalosti me što daješ ikakvu važnost ovim interpretacijama s foruma ateista i onih koji traže razloge za ne-vjerovati...

A iako nisam studirala teologiju, znala bih ti odgovoriti na ovo pitanje, mada bi to neki teolog puno bolje učinio.

U tom odlomku iz vremena "prije Krista" krije se odgovor na veliko pitanje onoga doba zašto samo Izraelci štuju Jednoga Boga, a ostali narodi imaju svoje bogove. Oni su u svom Zakonu i u svom srcu imali zapisano da je taj Bog jedini Bog, te da je štovanje svih drugih bogova zapravo laž (jer oni ne postoje!) i prema pravome Bogu grijeh. Izraelski učitelji i pismoznanci nisu znali pravi razlog zašto je tome tako, pa su pokušali to objasniti nekom Božjom voljom.

Svećenici su to povezali s povijesnom podjelom izraelske zemlje između 12 sinova Izraela (Jakova). Sav teritorij na kojem su živjeli podijelili su na 11 dijelova, samo jedan sin i njegovi potomci nisu smjeli imati nikakav posjed - oni su bili svećenici, Levijevi potomci, "Jahve je bio njihova baština". Oni su bili zaduženi u narodu za prinos žrtava i čuvanje Svetišta, Kovčega Saveza - dok su ostalih 11 braće podijelili među sobom zemlju, tj. teritorij. Psalam "Gospodin je baština moja" govori o tome. Svećenik prema tome nema materijalne baštine, njega Gospodin uzdržava jer ima posebno zaduženje i smisao života.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Levi_(pleme)

Nakon Isusovog dolaska znamo zašto je baš u početku Bog odabrao samo jedan narod - jer će iz tog naroda poteći njegov sin, pa možemo zamijeniti riječ "Višnji" sa "Bog Otac", a riječ "Jahve" sa "Bog Sin", tj. Isus.

Vrh

PostPostano: Čet sij 23, 2020 12:50 

Hvala na odgovoru,iako mi je poprilično nategnuto objašnjenje...
Ovo što dajem pažnju interpretacijama s foruma.Pokušat ću objasniti,iako ne mislim da ima potrebe da se opravdavam.
Dakle.Nemam internet,iako sam ga davno imala.No,imam ga na poslu.Nemam krug prijatelja u mjestu gdje živim.Muž mi je ateist.Najbolja prijateljica isto,a i živi daleko.Tako da nemam s kim raspravljati(možda mlatiti praznu slamu,ali to mi je jedan ispušni ventil).Zato odem na forum,razmijeniti mišljenje,diskutirati,a posebno "braniti"vjeru i vjernike kad ih napadaju.Posebno što(valjda znak nezrelosti)volim kontrirati.To inače radim u pauzama posla,takav mi je posao.To je jedina prilika da malo brusim dijaloge,inaće ću zapasti u pustinju.I to će mi,možda,dojaditi.Ali,za sada,volim ako mogu dati adekvatan odgovor.Pa i zanimljivo je,ima tema biblijskih nejasnoća,nađem zanimljive stvari,koji su i meni nejasne.Ima tema,zašto sam ateist,isto zanimljivo.Jedan jučer odgovorio,zato što pročitah Bibliju.Uvijek me zanimao socijalno-psihološki aspekt i pročitah dosta knjiga na tu temu.Eto zato je to tako. :;

Vrh

PostPostano: Čet sij 23, 2020 20:13 

Prema mom osjećaju, to što se zbiva na nekim forumima nije sloboda govora, već potcjenjivanje, vrijeđanje i govor mržnje prema Bogu, prema vjernicima, prema svetinjama... a za to, prema fatimskim objavama, vjernici trebaju pružiti naknadu.

U Starom se zavjetu na više mjesta spominje Bog u množini ("Elohim"), a to nije drugo već pret-objava Presvetog Trojstva, tj. da Bog Otac ima Sina, da su povezani u Duhu Svetom, a svi čine Jedno. Novi zavjet se tako nadovezuje na Stari...

Međutim, Gospa u Međugorju ne znam je li kad spomenula poštovanje prema Svetom Pismu.. Obično kad pričam s raznim ljudima, oni međugorske poruke stavljaju u višu razinu od Svetog Pisma, a ustvari istina je obrnuta.

Vrh

PostPostano: Pet sij 24, 2020 15:22 

Ne vidim poveznicu međugorske Gospe i biblijskih nejasnoća...Svejedno.Njene poruke nimalo ne odstupaju od učenja Crkve,nadovezuju se na Lourdes i Fatimu.Imam debeli svežanj što sam ih isprintala od početka do nedavno,dobro si me podsjetila da ih malo pročitam...toliko toga ima što ne stignem čitati,još me čeka Meister Echart dopola pročitan...
Što ovo znači,nisam razumjela,ako diskutiram po forumima,moram položiti naknadu?

Vrh

PostPostano: Pet sij 24, 2020 21:23 

Ne vidim poveznicu međugorske Gospe i biblijskih nejasnoća...Svejedno.Njene poruke nimalo ne odstupaju od učenja Crkve,nadovezuju se na Lourdes i Fatimu.Imam debeli svežanj što sam ih isprintala od početka do nedavno,dobro si me podsjetila da ih malo pročitam...toliko toga ima što ne stignem čitati,još me čeka Meister Echart dopola pročitan...
Što ovo znači,nisam razumjela,ako diskutiram po forumima,moram položiti naknadu?

Pa mislila sam samo reći: ako ne vjeruješ meni, vjeruj Gospi međugorskoj... :DD

Za naknadu, nisi shvatila dobro, vidim da moram pojasniti (ne odnosi se konkretno na tebe, tako da - bez straha):
uzmimo ovako, kroz malu prispodobu. Majka ima sina koji se ne može odviknuti od psovanja. Psuje Boga, vrijeđa bližnje, kleveće i izgovara kletve... Majka želi da se sin obrati. Sin ju ne sluša. Majka moli da se sin obrati. Ne događa se ništa. Majka krivicu svaljuje na sebe i loš odgoj. Ne vrijedi. Na kraju majka odluči sve svoje molitve i žrtve pružiti u naknadu za njegove grijehe vrijeđanja Boga i bližnjih, a onda joj tek Bog progovara...

Vrh

PostPostano: Pon sij 27, 2020 12:33 

Pa mogu vjerovati i tebi i Gospi Međugorsk :)) oj

Vrh

PostPostano: Pon vel 03, 2020 12:15 

Evo dalje...Levitski zakonik.Pročitala sam brda i brda knjiga,jedina koju sam čitala na preskoke, jer mi bila nečitljiva, je Vedrana Rudan.
Biblija, koju bih trebala čitati pomno i gledati refleksiju na sebe, na ovim je mjestima meni nečitljiva. Stranice i stranice klanja, krvoprolića, opisa vađenja organa životinja, pa tom krvlju prskati zidove, poprilično nepodnošljivo...Pa hajde jednom,no, stranica za stranicom...Podsjeća na woodo kultove, kao i šamanske i druge slične stvari. Ne vidim u čemu je razlika. A kultove sam držala za nešto loše, primitivno...Jadne životinje, da ih kolju, ne zbog gladi, nego za žrtve pokajnice, okajnice, pričesnice i tko zna što još...
Ma kakav Bog to može tražiti...Pa spalio plamenom ni krive ni dužne dva Aaronova sina...Aaron ostao u čudu.
A opet, ne ide mi teorija da je Mojsije to smislio.
Pa taj silazak Boga u ognju, pa da se nitko ne može približiti jer će umrijeti...Teorije drevnih izvanzemaljaca sam držala za zanimljive ideje, bez ikakve realne podloge...no,taj silazak ognjeni, pa zabrana približavanja, šator i oblak koji ga okružuje, doista podsjeća na silazak svemirskog broda i opasnost od zračenja (zabrana približavanja)...spekuliram, no izgleda realnije tako objašnjeno...

Vrh

PostPostano: Uto vel 04, 2020 11:23 

Evo dalje...opet se mažu krvlju. Još mogu svariti, iako teško, "nečistoću" gubavaca, žene nakon poroda (zanimljivo, nakon muškog poroda 40 dana, a ženskog 2 mjeseca)... ali, to mazanje krvlju...sada mažu krvlju prste, uši, ajme meni.
Pa koja je razlika od tog Boga do ostalih ajmo reći bogova, koji su isto tražili krv i rituale??? Drugi koji to rade su "pogani", prizivaju demone, itd...Ovo podsjeća na bacanje uroka i takve stvari. U koje ne vjerujem, ali, izgleda, sve je to ista pašta...
Kako se takav Bog pretvorio u Boga ljubavi ? Nešto tu ne štima :??

Vrh

PostPostano: Čet vel 06, 2020 12:11 

Nitko se neće više mješati u starozavjetne priče... Ali, ja ću dalje...Našla sam da se ne smiju prinositi životinje s kojima su bludničili...ajme...pa čiste i nečiste životinje, zašto se mi toga ne držimo, kao i subote? Pa onda...toliko zakona, a robovi su dopušteni, to je Bogu o.k.? I neki Molek...pogledala sam tko je to, opet neki Bog?! A Jahve stalno govori, ja sam Bog vaš...znači, ima ih više?

Vrh

PostPostano: Uto vel 11, 2020 16:56 

Citat:
Kako se takav Bog pretvorio u Boga ljubavi ?

Samo čitaj dalje... Do Novoga Zavjeta. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon vel 17, 2020 11:57 

evo dalje : našli nekog jadnička da skuplja drva u subotu, pitaju Jahvu što s njim. Pogubiti- kaže...Morali ga kamenovati...onda, tko takne mrtvaca, nečist je 7 dana...Za svaki "grijeh" (pod navodnicima,jer grijeh je svašta) i dalje stradavaju životinje...
Slušam na r-Mariji knjigu Adalberta Rebića, gdje pojašnjava Bibliju, postanak. On pak sve povezuje s povijesnim okolnostima vremena u kojem je koji navod nastao. Tako se on referira na te biblijske riječi, no u tom pojašnjenju, koje može logično objasniti neke nejasnoće, samo je ljudski uticaj. Kako da kažem, premalo je ili ništa objašnjenja glede Božje intervencije. Tako mi je rekao i pater Ramos, u stilu, ljudi su to pisali...jer neće valjda Bog narediti da sve poubijaju, da nitko ne pobjegne, tamo gdje osvajaju. Što upravo čitam. Ali onda je upitna "svetost" te knjige, što je ljudsko, a što božansko. Pa i ljudi, koji su sve poubijali i zaposjeli na taj način tuđi teritorij, kako mogu biti voljeni i vođeni od Boga...a tek Mojsijevo pogađanje s Bogom, nemoj ove ubiti, ove poštedi jer ti inače neće narod vjerovati, kao da Bog nema pojma, pa ga Mojsije mora savjetovati...Pa mjedena zmija, koju Mojsije napravio, da ljudi koji u nju gledaju, ne umru od ugriza zmije...kao bajke za malu djecu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 167 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata