sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
"Po starom običaju u Crkvi je bilo zabranjeno da bi ženske (djevojčice, žene, redovnice) kod oltara posluživale. No, Crkva je odnedavno promijenila uredbu i sada i djevojčice mogu posluživati kod oltara."
Isto tako molim sve one koji sumnjaju u neko podmetanje Papi da pročitaju službenu vijest o audijencij ministranata koja se nalazi na linku
"Draga braćo i sestre!
Hvala na vašem dočeku! Srdačno vas pozdravljam. Nakon stanke koja se duguje mom boravku u dolini Aoste, danas nastavljam s općim audijencijama. I činim to s jednom doista posebnom audijencijom, jer imam radost primiti veliko Europsko hodočašće ministranata. Dragi dječaci i djevojčice, dobro došli!... "
Pa se zapitajmo, da li se tako obraća netko kome je podmetnuto? Da li je upće potrebno naglasiti kako bi netko kome je podmetnuto i tko imalo dvoji, jednostavno izostavio spominjanje spola i obraćao se neutralno, s dragi ministranti.
Podsjetio bih kako je i stari Zakonik Kanonskog prava iz 1917 godine u kanonu 813 par. 2 doduše rigorozno ali ipak dopustio ministriranje ženama i to u slučaju ako nema muškaraca i to iz opravdanog razloga.
Zakonik kanonskog prava iz 1983 godine ne pravi razliku između muškarca i žene, već ih promatra prvenstveno pod kategorijom vjernika, a zatim pod kategorijom vjernika laika. Otuda i temelj da se dozvoli ministriranje djevojčicama.
Prvo navedena stranica je privatna stranica a ne službena stranica Crkve - prema tome navođenje te stranice nije nikakav dokaz.
Ista stvar je sa stranicom
http://www.don-ivica.net/ pa to do sada nije nikome bio problem da ju čita i pojedine stvari s nje ponudi kao dokaz, ti si to nebrojeno puta činio.
Za prije spomenutu stranicu
http://www.ministrant.net/ i sadržaj na njoj odgovara vlč. Nikica Mihaljević, župnik u Donjim Andrijevcima, Biskupija Đakovačka. Tako piše na njoj
http://www.ministrant.net/7.%20impressum.html sneni je napisao/la:
Ako je Crkva izdala dokumenat po kojem dopušta ministrantice treba navesti tko je izdao dokumenat, kada .. ja za taj dokumenat ne znam, navedi dokumenat i I sve smo riješili. Ako je Crkva dopustila onda je rasprava uzaludna.
Zakonik kanonskog prava je na snazi od 1983.
Od tada je na temu laika u crkvi napisano dosta radova i održano niz simpozija među kojima i onih koji su se bavili položajem žena u Crkvi.
sneni je napisao/la:
Što se tiče papinih riječi ništa posebno ne znače osim da je sveti Otac vrlo pametan i razborit čovjek koji nije htio vrijeđati djecu. Jer i ta djeca (koliko sam čitao izvještaje iz Njemačke su bila vrlo oduševljena – a oni malo stariji su rekli da nisu ništa vidjeli u Rimu o čemu su slušali u domovini protiv pape i Vatikana.
Rekoh, sveti Otac je nije nikako ničim odobrio stanje time što je pohvalio djecu što se angažiraju. To bi bilo isto kao kad bih ja pohvalio grupu drogeraša koji su očistili plažu od zaostalih šprica, pa mi onda podmetati da sam pohvalio drogiranje.
Uopće se ne slažem s ovakvim proizvoljnim ocjenama osim s onom da je sveti Otac vrlo pametan i razborit čovjek koji bi baš zbog toga, bez problema u slučaju neslaganja s ministriranjem djevojčica jednostavno zaobišao izričaj spola i obraćao se samo ministrantima (taj izraz pokriva oba spola kao i izraz djeca). Niko mu to ne bi zamjerio. Papa svojim pozdravom ne priznaje pravo djevojčicama da ministriraju on samo pokazuje da mu to ne smeta. Stoga on time pokazuje koliko je istinski namjesnik Kristov jer čini isto što i Krist kojem žene i djeca nisu smetale te im je dozvoljavao da mu prilaze i dotiču.
sneni je napisao/la:
Žongliranje sa tekstom zakona ovakvim i onakvim ništa ne vrijedi. Jer liturgijski zakoni su pisani u skladu sa Crkvenim zakonom ali taj zakon je podvrgnut sasvim drugim pravilima i duhu nego svi ostali zakoni u Crkvi i ne može se na njih primjenjivati druge zakone. Barem su tako mene učili.
I opet naglašavam ovo sada se napada i ruši „praksa da budu dječaci ministranti.“ A sa ciljem rušenja prakse „da budu samo muškarci svećenici.“ Tko to ne vidi taj je slijep.
Od stupanja na snagu Zakonika kanonskog prava je na temu laika u crkvi napisano dosta radova i održano niz simpozija među kojima i onih koji su se bavili položajem žena u Crkvi. Ponešto od toga je potrebno i pročitati kako bi se znalo pravo stanje stvari.
Međutim ponovit ću da ne bude zabune da i oni koji ne pročitaju ili ne mogu razumjeti takve stvari se ne trebaju bojati jer po svojoj pastoralnoj poslušnosti svom župniku i biskupu ne mogu biti u krivu. Odnosno drugim riječima slušajte svog župnika a ne mene, Peru, Josu, itd. pa ako u svojoj župi imate za ministrante djecu ženskog spola neka vas to ne sablažnjava, za to nema razloga jer župnik nije pogriješio ako to dozvoljava, ako ne dozvoljava opet dobro.