Citat:
U tom duhu bih se osvrnuo na Sinkeovu tvrdnju kako je Mesić mogao izvršiti pritisak i razvrgnuti ugovore s Vatikanom, ali nije, pa da to pokazuje kako ne želi nauditi Crkvi. Prije svega, po ustavu, predsjednik ne može ni sklopiti ni razvrgnuti ovakvu vrstu ugovora kakvi su Vatikanski ugovori (članci 138 – 140 Ustava RH). Sam Mesić ne bi mogao ništa napraviti, osim tada vršiti pritisak kao što to i sada čini. Što se tiče njegove inicijative (pritiska) puno bi dosljednije bilo da za njih ima opravdane razloge a ne da reagira afektivno kao u zadnje vrijeme, čak što više propust je ako je tada (afera Brezovica) imao opravdan razlog a nije reagirao dok sada reagira kad se osjeti osobno povrijeđen.
Nakon afere Brezovica, postavljalo se pitanje kud idu novci poreznih obveznika. Mesić je mogao pokrenuti istražni postupak s naglaskom da se nešto nađe na globalnom planu u poslovanju Crkve (a uvijek se nešto može naći, ako se traži). Ako bi se našle nepravilnosti, a moguće je da bi se našle, ovo bi se moglo uzeti kao dokaz da Crkva ne poštuje svoje obveze, i novac namijenjen narodu Crkve troši za svoje interese. Vatikanski ugovori bi brzo pali.
Mesić ovo nije napravio, a meni bi prvom palo na pamet da ovakvu priliku iskoristim kad bih bio neprijatelj Crkve. Bio bi ovo ogroman udarac za Katolicizam, jer ne samo da bi izgubili novac, već bi ispalo da smo sami krivi što smo ga izgubili. Mesić ovoliku štetu nije htio napraviti Crkvi. Znao je koliko je ona važna njegovom narodu.
Citat:
Robijao je zbog frakcijaških borbi (njegova izgubila) pa izašao iz HDZ-ea kad njegova frakcija nije pobijedila. Danas kad je na kraju dva mandata i s velikom potporom građana u anketama on zapravo pokazuje ono svoje pravo lice koje je do sada skrivao iz čiste političke pragmatike.
Koliko znam, Mesić je istupio iz HDZ-a jer se nije slagao s politikom Tuđmana prema Bosni. Ovo nije bila frakcija, već su mnogi HDZ-ovci otišli iz stranke nakon što se politika nastavila. O tome ne bih. Nakon mnogih posjeta Bosni, više nisam ni sam dovoljno pametan što je taj sukob bio i čije je maslo.
Citat:
Sjećam se jedne emisije od Gorana Milića koja se bavila ovim fenomenom i pokušala utvrditi da li se stvarno prije živjelo bolje no pokazalo se na osnovu realnih i znanstvenih pokazatelja da je percepcija ljudi sasvim kriva. Prije nije bilo bolje samo ljudi misle da je.
Moje mišljenje je da je komunizam oprao mnogo mozgova u "nacionalnom" smislu, gdje je jugoslovenstvo bilo ono što je danas Red Carpet. Paradoksalno, takvo pranje mozga je mnogo konstruktivnije i etičnije, jer ljudi imaju samosvijest i ideale iza njih. Radi toga se čini da je prije bilo bolje: ljudi su imali bolji mentalitet i više su se brinuli jedni o drugima. Danas se klinci smiju kad im se veli da će faksom nešto postići u životu.
Citat:
Ne slažem se da su u hrvatskoj mediji orijentirani lijevo već su oni liberalno-kapitalističke prirode koja se bez problema posluži svim sredstvima od lijevih do desnih samo ako im ide u prilog. Tako da će podržati svakoga (pojedinca) koji im garantira i omogućava profit putem oslobađanja od PDV-a. Zanimljivo je da Mesić ne proziva njih da bi sad trebali plaćati PDV iako okreću milijarde i mediji i izdavači udžbenika već proziva Crkvu koja je tu ipak manji igrač.
Tu se slažem.
Citat:
Išto je ovdje krucijalno? Biskup Štambuk je, praktično, postavio za današnje uvjete nenormalno visoke i stroge kriterije za aktualne političare. Koje oni ne mogu ispuniti te će biti protiv ovakvih izjava bez obzira na koji način bilo pasivno bilo aktivno kako to čine Mesić i Malčić. Tu je problem ovog društva koje brani zalaganje za Katoličke vrijednosti koje su ujedno moralne i pravedne.
Kao što sam već naveo u prijašnjim diskusijama, moje je mišljenje da Katolicizam ima krizu identiteta u modernom društvu. On ne zna iskonstruirati ni iskomunicirati moralnost svojih učenja i predočiti ih van teološkog poimanja svijeta. Svijetu izgledamo kao ljudi koji misle da su jedini u pravu, i koji se čude kako je moguće da drugi ne vide ispravnost naših objektivnih moralnih načela. O tome smo govorili već dosta na temi o spolnosti, tako da ne bih dalje išao u diskusiju.