Pogledao sam dokumentarac sa prvog linka, vrlo je zanimljiv, dao mi je neka imena koja ću dalje malo istražiti.
Ali i dalje mi nije jasno zašto postoji uvjerenje kako teorija evolucije ili inteligentnog dizajna ili velikog praska ili bilo koja druga znanstvena teorija može opovrgnuti ili potvrditi postojanje Boga. Sukob argumenata između TE i ID je u osnovi matematički sukob, rasprava o vjerojatnostima, od kompleksnosti informacija spremljenih u DNA do "fine tuning" argumenta. Obje teorije prije svega iznose argumente zašto "ona druga teorija" nije dobra.
Dokazuje li teorija inteligentnog dizajna postojanje Boga? Ne, nikako, samo dokazuje da procesi u stvaranju života nisu posljedica onog skupa vjerojatnosti za koji možemo reći da spada u slučajnost, mora postojati nešto što favorizira stvaranje života unatoč tome što entropija u svemiru dokazano raste.
Dokazuje li teorija evolucije da Boga nema? Ne, naravno da ne, samo primjećuje da se određeni procesi (uz preduvjet dugog vremena) mogu odviti u onom setu vjerojatnosti za koji matematika drži da je slučajan.
Dokazivanje ili obaranje bilo koje od te dvije teorije ne bi trebalo niti malo utjecati na pitanje postojanja Boga.
Bog je izvan prostora i vremena, ne možeš ga dokazivati ili opovrgavati ničim iz ove naše stvarnosti.
Jedini način na koji možemo znati da Bog postoji je to što se On nama objavio, nikako drugačije.
Znanost nema što reći o Bogu i svi znanstvenici koji to pokušavaju (bez obzira nastoje li ga opovrgnuti ili potvrditi) su manipulatori koji znanost iskorištavaju za svoje svjetonazorske i političke ratove.
---
Ali u jednom se slažem sa tobom. Utjecaj teorije evolucije, u sklopu cijelog prosvjetiteljskog fenomena, je bio razoran po kršćanstvo.
Vrlo vješto su ga manipulatori iskoristili.
---
Ajoj, hrki, sad si me za srce ujeo!!
Pa sve o čemu pričaš je u srži pitanje matematike, sva priča o ID ili TE je zapravo pitanje vjerojatnosti i kompleksnosti, cijela biokemija, genetika, astronomija...
Dapače, tek dolazi pravo vrijeme matematike jer što se više približavamo granicama objektivne stvarnosti to nam manje pomaže iskustvo i eksperiment, postajemo sve više slijepi i samo nam matematika ostaje kao oči i uši koji nas vode dalje.
Pints, sretna ti Nova 2025.godina...kao i ostalim forumašima
Pints, lijepo si ti to i znanstveno matematički argumentirao
Ali ti si jedan od rijetkih koji je pročitao barem 100 knjiga ako ne i 500 sa raznih područja života, pa to možeš shvatiti ...šta sa ostlima koji niti šta čitaju, ajoš manje da idu u detaljna istraživanja!?
Vidim da si i ranije čitao i ID i da više manje kužiš stvari, barem one j koje su u biti najbitnije, esenciju
Mogu se složiti sa tobom ako ćemo pošteno i čisto teorijski gledati da niti id, A JOŠ MANJE TE ne mogu definitivno dokazati postojanje ili nepostojanje Boga
Bog je transcedentan i izvan je dosega materijalnog svijeta i znanosti ili kvazi znanosti TE da bi se mogao njima pobiti ili dokazati
To je čisto na teorijskoj bazi točno
ALI NAŽALOST , prosvjetitelji kako sam kažeš , a još više ateisti su lažnu TE i njene kvazi dokaze iskoristilu u velikoj mjeri da povuku ljude u uvjerenje da se svemir, zemlja i život na zemlji stvorio na način kako oni opisuju
I naravno većina ljudi to ne može shvatiti, ne uviđa tu prevaru
Većina ljudi u RH godišnje ne pročita nijednu knjigu, 30 posto pročita 1-5 knjiga, 15 posto 5-10 knjiga , 2-5posto pročita više od 10 knjiga godišnje
Šta misliš koliko malo posto ljudi pročita problematilu oko TE ?? pa i noviju ID?
Ne pročita skoro nitko...i onda kad nam već u osnovnoj školi nametnu da je TE iatina koja se uči u formalnom javnom obrazovanju tko to smije dirnuti!?
TE ne tvrdi direktno da Boga nema...ali to nameće, sugerira INDIREKTNO!
Ako većina ljudi vjeruje u točnost TE , onda će većina ( bez daljnjeg proučavanja koje navodim gore ranije) zaključiti da Bog nije stvorio svemir i živi svijet , nego su ga stvorili faktori i procesi koje navodi TE
Ako se to uzme kao činjenica onda se jasno nameće zaključak u vezi Boga!
Ako sveto pismo u koje ti ljudi ionako ne vjeruju ili sumnjaju kaže da je Bog stvorio svemir i život, a TE im govori da je stihija, mutacije i prirodni odabir stvorio sve vrste na zemlji, svu fkoru i faunu,onda je njima jasan zaključak da nije Bog (koga spominje Postanak/ Biblija) stvoritelj svega...TO SE NAPROSTO NAMEĆE KAO ZAKLJUČAK...IMPLICITNO" TE" I NJENI POKVAREN,I LAŽNI ZAKLJUČCI NA TO NAVODE
U TOM SMISLU JE JAKO VAŽNO OSVIJESTITI LJUDIMA, POSEBICE ATEISTIMA A KOJI MOŽDA IMAJU ŠANSE DA POSTANU VJERNICI, DA JE TE PUKA LAŽ BEZ IMALO OSNOVE!
To što kažeš u vezi matematike je djelomično točno
Slažem se s tobom da je matematiku u osnovi fizike, kemije, biologije, BIOKEMIJE...ali ona sama bez razvoja molekularne biologije nije mogla iznjedriti ID koji najbolje pobija TE!
Matematika sama to ne može...problem abigeneze, života , složenosti proteina, ustroj DNK/RNK , složenost genoma , ENERMNA složenost svih biokemisjkih i fizioloških procesa u stanici, organima i čitavom tijelu ( bilo flore ili faune) ne može riješiti sama matematika
Te nove moderne znanosti su nam na sreću pojasnile tu enormno veliku i nepromjenjivu složenost ( ID) koje najjače pobijaju TE
Nažalost među znanstvenicima postoji kurvanjska ignorancija, šutnja...oni koji bi mogli pobiti TE šute jer su na jaslama i plaći onih snaga koje drže fondove i novce koje im daju plaću, bonuse , nagrade a da šute
Oni koji i žele pobiti TE i reći nešto više nemaju otvorene putove da pišu u emanentnim znanstvenim časopisima jer se ne uklapaju u njihove matrice, paradigme i stajališta!...Tako da oni koji imaju dokaze o lažnoj TE ih ne mogu plasirati tamo gdje je to relevantno i gdje se pika...
To i sam znaš...sam si spominjao na nekim temama
Mi možemo pisati po forumima...isto tako i neki stručnjaci, znanstvenici na YT isl...ali ih nitko ne zarezuje,priljepe im etikete teoretičara zavjere isl. i gotova priča
Amerikanci , pošteni znastvenici iz USA već od 2005. vode bitku da se u obrazovanje amerike uvede pored TE i teorija ID!...Tu bitku eto ni nakon 20 godina nisu dobilio!"...vidiš koliko su jake snage koje podupiru TE ( amožemo čitati materijalističko ateističke snage)...ne znam da li su možda uspjeli uvesti u par američkih država?,
ali na federalnom nivou teorija ID koja je sto puta na jačim znastvenim temeljima od TE nikao ne dobiva barem mogućnost da zaživi u obrazovnom sustavu! Pa neka ljudi kada saslušaju obe teorije sami odluče šta je istina!Ali naravno,
oni koji i dalje guraju TE i materijal.-ateostički pogled na svijet znaju da propadaju ako to dopuste, jer svatko pametan i tko ima imalo razuma će kod komparacije oba učenja vrlo lako doći do zaključka da je ID točan a TE laž!...i zato ne dopuštaju, jer bi sve puklo kao balončić od sapunice