Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 16, 2026 17:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 416 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub vel 18, 2023 13:24 

Da je on pravi pastir on bi umjesto prozivke svojih vjernika djelovao na ove napadače i njih obraćao na taj svoj superioran način. Ovako on brani vukove od ovaca. To mi je nekako priča Srećka Šojića a ne jednog biskupa.

Vrh

PostPostano: Sub vel 18, 2023 20:42 

Da je on pravi pastir on bi umjesto prozivke svojih vjernika djelovao na ove napadače i njih obraćao na taj svoj superioran način. Ovako on brani vukove od ovaca. To mi je nekako priča Srećka Šojića a ne jednog biskupa.

Ne bih rekla da je "prozivka", više jedan introspektivan uvid u samu srž naviještanja. Da, svi mi katolici smo pozvani naviještati, ali kako?
Svaka ovca ako se odvoji od svoga pastira (Pastira) prije ili kasnije zaluta...

Vrh

PostPostano: Pon vel 27, 2023 10:43 

S obzirom da je tema biskup Uzinić, a ne njegov stav o moliteljima na trgu, htio bih reći par riječi o njemu samom.
Osobno mi je vrlo drag biskup i to zbog više razloga:
- dok je bio na čelu dubrovačke biskupije to je bila jedina biskupija koja je svake godine javno objavljivala financijske izvještaje o stanju biskupije
- imao je vrlo dobar odnos prema kleru, osobito me se dojmio njegov odnos prema svećeniku koji je imao sukob sa jedim mještaninom koji je na žalost završio tragično
- dok je bio dubrovački biskup razvio je i vrlo dobar ekumenski odnos sa susjednom pravoslavnom crkvom
- jedini je naš biskup koji putem društvenih mreža komunicira sa svojim vjernicima i osvrće se na aktualne probleme
- nedavno je zatražio da se u službenoj komunikaciji riječke nadbiskupije izbace počasne titule kojima se klerici vole kititi (vlč., preč. itd.)
- u svojim istupima naglašava blagost, bratsku ljubav i Božje milosrđe, itd.
Znam da je zbog svojih "liberalnih" stavova trn u oku mnogih konzervatinih katolika koji ga tretiraju na isti način kao i papu Franju, ali bez obzira na to čini mi se kako svoju službu obavlja savjesno i za primjer drugima, osobito onim biskupima od kojih ni traga ni glasa osim u iznimnim prilikama nekih većih pučkih pobožnosti kada se u propovjedi oglase sa uvijek istom retorikom.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 13, 2023 11:45 

Kako je tema Uzinić, zadnji "Peti dan" je za temu imao Crkvu, pa je Matija spomenuo Uzinića. Kako se nije htio odrediti na pitanje o abortusu. Ha, to sam bila zaboravila...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 13, 2023 20:41 

Kako je tema Uzinić, zadnji "Peti dan" je za temu imao Crkvu, pa je Matija spomenuo Uzinića. Kako se nije htio odrediti na pitanje o abortusu. Ha, to sam bila zaboravila...

Ovo je dosta nejasno. Znam da postoje najmanje tri smjera unutar pro-life pokreta:
-jedni su općenito protiv abortusa, ali u rizičnim situacijama i okolnostima bi ga dopustili (ovo je granični pro-life)
-drugi su u svim situacijama protiv i zabranili bi ga zakonom (njih nazivaju "politički kršćani")
-treći su također u svim situacijama protiv, ali razumiju da je ženama umjesto ekskomunikacije potrebna pomoć i savjetovanje i smatraju da nije nužno potrebno abortus zabraniti zakonom

Vrh

PostPostano: Uto ožu 14, 2023 11:38 

Ovo je dosta nejasno. Znam da postoje najmanje tri smjera unutar pro-life pokreta:
-jedni su općenito protiv abortusa, ali u rizičnim situacijama i okolnostima bi ga dopustili (ovo je granični pro-life)
-drugi su u svim situacijama protiv i zabranili bi ga zakonom (njih nazivaju "politički kršćani")
-treći su također u svim situacijama protiv, ali razumiju da je ženama umjesto ekskomunikacije potrebna pomoć i savjetovanje i smatraju da nije nužno potrebno abortus zabraniti zakonom

Mislim da kod katolika, a klera pogotovo, ne bi smjelo biti dvojbe..Pro-life pokret je pokret, kako mu ime govori, ali stajališta biskupa bez obzira na pokret trebala bi biti jasna.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 15, 2023 12:04 
Administrator

Ne može se biti katolik i dopuštati pobačaj, u bilo kakvoj situaciji i okolnostima.
Uzinićev predhodnik biskup Valter Župan je prije deset godina pozvao na pravedniji zakon o pobačaju koji će vrednovati i štititi život: "Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, proših vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt.". To se tada nipošto nije svidjelo određenim političarima ni medijima, na što je Šola komentirao: "A što bismo trebali očekivati od katoličkog biskupa nego da se zalaže za vrijednosti života od početka pa do smrti?"
Crkva je protiv svakog zakona koji bi omogućavao pobačaj, što je svojevremeno potvrdio i sam biskup Uzinić: "protivim se bilo kojem zakonu koji će dopustiti pobačaj i ubojstvo nekoga".

Međutim mediji iskorištavaju i najmanju slabost i nejasnoću kako bi promicali svoju ideologiju.
Na medijsko pitanje roditi bolesno dijete ili ga ubiti, Uzinić je odgovorio da nema odgovor, što je medijima ovaj put savršeno pasalo. Time se nipošto ne prenosi stav Crkve, stoga je biskup Perić javno opomenuo Uzinića:
"novi, i svaki drugi posvjetovljeni, medij kao da jedva čeka takav zbunjujući odgovor da može zaključiti i svojim čitateljima suflirati: ako jedan ugledan crkveni Predstojnik katoličke i apostolske vjere, koji, između svih hrvatskih Prelata, dominira medijskom scenom, nema odgovora na ovu situaciju, imamo mi, sekularizirano i pluralno društvo: ubiti dijete"
Podsjetio je da je biskup pozvan propovijedati Evanđelje a ne svidjeti se "sedmoj sili" ovoga svijeta:
"apostol nas Pavao uči: „Idem li za tim da ljudima ugodim? Kad bih sveudilj nastojao ljudima ugađati, ne bih bio Kristov sluga“. Svaki biskup treba se zalagati za propovijedanje Evanđelja, koliko god to nepopularno bilo.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 15, 2023 21:17 

Prije samog ulaženja u zakonodavstvo nešto je potrebnije: pripremiti teren za obraćenje srca...
Jer ako ni sami katolici srcem ne prihvate da život počinje začećem, odlazit će na pobačaje u druge zemlje gdje je to legalno i "snaći će se" unatoč bilo kojoj zabrani.

U DOCAT-u kojeg je potpisao papa Franjo stoji:
"...No sve dok kršćani ne čine sve kako bi podržali žene u tim teškim situacijama i kako bi im pomogli da se odluče zadržati svoje dijete, njihova nastojanja protiv pobačaja i za strože zakonodavstvo čine se nevjerodostojnima." (DOCAT 74)

O istome govori i Uzinić u gore spomenutom članku:
No, svjesni smo da nije dovoljno samo se usprotiviti nego je potrebno, pojedinačno i zajedno, učiniti sve što je u našoj moći, počevši od ustrajne molitve i svjedočanstva života, u cilju promjene društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskoga života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti.
To će biti naš doprinos čovječnijem i pravednijem društvu – poručio je biskup Uzinić te zaključio: – U ispitu savjesti u odnosu na tek začeti život suočavaju se ponajprije žena majka i muškarac otac koji su za njega najodgovorniji. U svjetlu zakona ljubavi, oboje su pozvani slušati glas savjesti ne dajući se zavesti nečovječnim zakonima i obmanjujućim glasovima koji ugrožavaju život nezaštićenoga ljudskog bića, kojemu su oni, kao majka i otac, ‘najbliži bližnji’.

Ali i svi ostali poput djedova i baka, rodbine i prijatelja, djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvu i medijima, poslodavaca, političara i zakonodavaca te svih drugih članova kako vjerskih tako i društvenih zajednica.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 16, 2023 12:16 

(...)O istome govori i Uzinić u gore spomenutom članku:
No, svjesni smo da nije dovoljno samo se usprotiviti nego je potrebno, pojedinačno i zajedno, učiniti sve što je u našoj moći, počevši od ustrajne molitve i svjedočanstva života, u cilju promjene društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskoga života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti.
(...)
Ali i svi ostali poput djedova i baka, rodbine i prijatelja, djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvu i medijima, poslodavaca, političara i zakonodavaca te svih drugih članova kako vjerskih tako i društvenih zajednica.

Dajmo botaničaru komadić korijena maslačka, djelić lista, isječak "cjevčice" od cvijeta,...sitno zrno maslačka (bez "padobrana") - reći će da je sve to maslačak.
Dajmo agronomu korjenčić pšenice, djelić njene stabljike, lista, jedno zrno -" Sve je to žito" - reći će.
A znamo da je u svakom zrnu sve zapisano o biljki: kad će proklijati, kada i kako rasti, i sve ostalo do potpunog sazrijevanja, npr. pšeničnog zrna.
I to vrijedi za svaku biljku na našem planetu, osim kad je u pitanju ljudsko "zrno".

Dva puta 23 kromosma (2 x 23), muška+ženska, jednom spojena daju 46 - kompletnu ljudsku stanicu spremnu za diobu na dvije, pa na 4 itd . - počinje "oblikovanje čovjeka, budućeg možda Bethovena, Einsteina, Krleže...možda vrijednog radnika, marljivog državnog službenika, nadasve budućeg oca ili majke koje će produljiti ovaj lanac čovječanstva.
Nema života bez DUHA Božjega - ni jaglac, ni maslačak neće rasti bez PROGRAMA u DNK koju sadrži sjeme, tako i ljudsko "sjeme" - sve je zapisano. I ne mari se da je Bog HTIO to ljudsko biće baš ovdje, u ovoj sredini, u ovom vremenu, a sa kakvim osobinama i što je s njime planiraro, zna samo oN. i SVE PSIHOFIZIČKE DETALJE SADRŽI TAJ dnk "ZAPIS". ali ako nam taj Božji zapis (čitaj. PLAN Božji) s tim sjemenom ili tek oblikovanom ljudskom stanicom) svojim razvojem nije po volji, "Nismo to baš tako planirali" - uništimo taj KOROV, SMETNJU, bilo to i Božje djelo.
Božje djelo?
I tu je "kvaka"!
Čitam komentare, ne samo u ovoj temi, kako se "manifestira" čovjekova samovolja: Ne mogu podnijeti tu-i-tu osobu; ne mogu oprostiti; Pa Bog, ZAŠTO nešto ne poduzme da zaustavi zlo? A zlo, zapravo činimo mi, ljudi. I ono se širi, potpomognuto propagandnom mašinerijom medija, mogu slobodno reći manijakalnog forsiranja bezboštva...A na čiju štetu?
LJUDSKOGA RODA!
Pa sad...kako ocu i trudnici (u 4. ili 7. tjednu trudnoće) objasniti da oni nisu kreatori one DNK, da POJMA nemaju kakav plan ima Stvoritelj? Kako, kada ne vjeruju u Boga! A i oni koji vjeruju, ne razumiju što je Bog "zapisao" u Knjizi stvaranja...Što kaže i savjest, kad bi više mogla jer je gažena? Kako!???? Bojim se da nam ostaje jedino MOLITVA...Ali ne po trgovima! Osobna! Žarka! Žrtva! Pokora! Treba moliti za obraćenje naše Domovine - i to je to.

Prošlo je vrijeme da se ljudima govori o Bogu, sad treba Bogu "govoriti" o ljudima (tko je to rekao, napisao? Ali je točno)!
Zar će o tome b. Uzinić u intervjuu dobro "naoštrenog" novinara da ga sasiječe njegovom vlastitom riječju? Ili smo prikladniji mi, tj. svi oko trudnice koja kani abortirati?
Smatram da je ovo otišlo daleko od Uzinića i da treba spojiti s temom POBAČAJ...
viewtopic.php?f=3&t=2412&hilit=abortus
...koja već obrađuje ovu "materiju"(čit. najveći problem današnjice - ne problem - ZLOČIN do neba!).

Vrh

PostPostano: Čet ožu 23, 2023 18:06 

Ne bih rekla da je "prozivka", više jedan introspektivan uvid u samu srž naviještanja. Da, svi mi katolici smo pozvani naviještati, ali kako?
Svaka ovca ako se odvoji od svoga pastira (Pastira) prije ili kasnije zaluta...

Kad pastir odluta od Pastira i pretvori se u najamnika ovcama nema pomoći. Ostaje nada da će Pastir doći i potjerati najamnike.

Vrh

PostPostano: Ned svi 21, 2023 06:23 

Obilježje modernizma jest forsiranje dijaloga pa se može reći da su generalno za dijalog s zlom misleći kako će nešto postići tj da će i druga strana pristati na pošten dijalog. Naravno to je zabluda koju najbolje oslikava priča o žabi i škorpijonu. Žaba se ponudila prenijeti škorpijona kojemu je prijetila smrt zbog poplave. Međutim na sred vode škorpion ujede žabu jer mu je narav takva da mora bosti.
Mislim da se nešto slično događa biskupu Uziniću kojeg napada Nacional https://www.ri-nadbiskupija.hr/2023/rea ... ka-nacion/

Vrh

PostPostano: Ned svi 21, 2023 21:15 

Obilježje modernizma jest forsiranje dijaloga pa se može reći da su generalno za dijalog s zlom misleći kako će nešto postići tj da će i druga strana pristati na pošten dijalog. Naravno to je zabluda koju najbolje oslikava priča o žabi i škorpijonu. Žaba se ponudila prenijeti škorpijona kojemu je prijetila smrt zbog poplave. Međutim na sred vode škorpion ujede žabu jer mu je narav takva da mora bosti.
Mislim da se nešto slično događa biskupu Uziniću kojeg napada Nacional https://www.ri-nadbiskupija.hr/2023/rea ... ka-nacion/

Ovo je pomalo zločesta primjedba... "obilježje modernizma jest forsiranje dijaloga"... drugim riječima, tradicionalisti se začahure u svoje katakombe i demoniziraju sve oko sebe (i uživaju u tuđim nevoljama?!) ...

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 16:38 

A tek ovaj jučerašnji performans...
Samo sam sekund poćirila, slučajno naletjela.
Ako se rasplakao kao što pišu, stvarno too much.
Ne daj Bože da opravdavam ikakvo seksualno nasilje, posebno pedofiliju. Ali slučaj od prije 40 tak godina, gdje je taj priznao i udaljen je, tako reagira osoba koja je mene na facebooku tako poklopila da su ispod bili komentari da to nije lijepo od jednog biskupa.
Pa optužbe da je bivši Riječki biskup znao i zataškavao. Ne znam što je istina, ne mogu suditi o slučaju biskupa, ali ovo , bar ono mrvu što sam vidjela, ne mogu se oteti dojmu ubacivanja sebe u prvi plan. Nema biskupa koji je tako drag medijima, baš zbog te patetike i izjava, a ni oni njemu, očito, nisu mrski.

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 19:33 

Evo baš čitam što je osoba koju je biskup Uzinić spomenuo i koja je priznala zlostavljanje dječaka predavala na teologiji u Rijeci. Predavao je predmete: Psihologija, Duhovno bogoslovlje, Istočno bogoslovlje, Ekumenska teologija,... Dakle on je oblikovao moderan pristup tim temama i sigurno nije koristio termine šizmatik ili heretik niti bio tradicionalist pa ipak je po vlastitom priznanju činio strašne stvari.
Uvjerena sam kako crkvenim filozofima koji su se slikali s njim u rektorskim togama sada nije lako.

Vrh

PostPostano: Ned svi 28, 2023 19:58 

Evo baš čitam što je osoba koju je biskup Uzinić spomenuo i koja je priznala zlostavljanje dječaka predavala na teologiji u Rijeci. Predavao je predmete: Psihologija, Duhovno bogoslovlje, Istočno bogoslovlje, Ekumenska teologija,... Dakle on je oblikovao moderan pristup tim temama i sigurno nije koristio termine šizmatik ili heretik niti bio tradicionalist pa ipak je po vlastitom priznanju činio strašne stvari.
Uvjerena sam kako crkvenim filozofima koji su se slikali s njim u rektorskim togama sada nije lako.

Ovakvim cinizmom samo staješ na stranu udruge "David" - to je skupina ateista s bogatom slobodno-zidarskom pozadinom... Takvo društvo ne priliči jednom "tradicionalnom vjerniku" osim ako vas ne veže netrpeljivost prema suvremenoj Crkvi, podjednako?

:!:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 416 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 28  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata