Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 17:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Mogu li istinska znanost i vjerodostojno kršćanstvo biti u sukobu?
Da. 11%  11%  [ 1 ]
Ne. 89%  89%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 9
Autor Poruka
PostPostano: Čet lip 06, 2013 12:18 

sir.oliver je napisao/la:
I da, katolik sam, ne znam čemu sad ovakva pitanja osim ako nije neka provokacija, za što zaista nema nikakve potrebe, ako se slažeš :)

Nisam provocirao no, zbunjuje me težište na koje stavljaš naglasak, a velika većina materijala koji stavljaš je sa stranica raznih protestantski sljedbi. U principu ja nemam ništa protiv nikoga, ali u raspravi volim znati poziciju s koje se nastupa kako se ne bi lutalo te da mogu raspraspravljati ono bitno za početnu poziciju.

Ovo je samo jedan članak koji naravno ne može obuhvatiti sva testiranja i istraživanja u tom smislu. Ali već u ovome članku se lijepo vidi kako različite radiometrijske metode daju vrlo različite rezultate na istim stijenama. Dati su rezultati za dvije različite stijene, ispitivane sa 4 različite radiometrijske metode, prva sa 8 uzoraka, druga sa 12 što je sasvim dovoljno za korektnu analizu svake stijene.

Za korektnu odnosno normalnu statističku obradu potrebno je minimalno 30 podataka, to su osnove statistike. Poanta je kako stijene u svim svojstvima pokazuju veliko rasipanje podataka ispitivanja. Takvi su svi prirodni materijali.

Ako je po evolucionističkom pogledu stvaranja, primjerice, očekivana starosna dob planinskih stijena, recimo 2,5-3 miljarde godina, onda je greška od 1 miljardu ipak poprilična.

Naravno da je velika i ne treba se s tim razbacivati kao što se ne treba razbacivati s tisućama godina kod fundamentalnog kreacionizma. Koja metoda određivanja starosti potpuno podržava tzv. kreacionistički model?

Inaće, kad se u literaturi navodi, primjerice tlačna čvrstoća stijena, onda se često navede i tzv. tolerancija odnosno odstupanje od nominalne vrijednosti, a to je upravo ono rasipanje kod testiranja. Može se vidjeti u literaturi da se za stijene ta vrijednost kreće uglavnom do 10%, ali često to bude dosta manje.

To je jako pojednostavljeno gledište jer čvrstoće jako znaju varirati pogotovo s obzirom na smjer u kojem se ispitivanje obavlja. Općenito u prirodi nema potpuno homogenih i izotropnih materijala. To je najbolje vidljivo na drvu koje se bez problema može cijepati niz godove dok se vrlo teško cijepa okomito na njih.

Kako je i Giovi rekao, pitanje postanka svijeta je što se Crkve tiće i dalje otvoreno, no danas hvala Bogu imamo jednostavan pristup mnogim informacijama i znanstvenim radovima pa se čovjek može i dodatno obrazovati u tom pogledu i donjeti jedan svoj stav u vezi toga.
Stoga mislim da je daljnje razglabanje na ovu temu postalo suvišno, jer iskreno govoreći nečemo jedni druge razuvjeriti, bez obzira koliko energije utrošili. :)

Što se moje strane tiče mislim da se ne radi o nikakvom pokušaju razuvjeravanja ja samo ukazujem na probleme koje pojedini pristup ima dok nastojim pokazati kako je puno lakše naći nekoj metodi ili modelu zamjerke nego znanstveno preklopiti i poklopiti činjenice te stvoriti model koji bi znanstveno bio neoboriv.

Vrh

PostPostano: Čet lip 06, 2013 16:38 

S druge strane, u teoriji Velikog Praska, starost svemira se određuje iz empirijske Hubble-ove "konstante", a koja se opet mjeri preko pomaka prema crvenom. No postoje dokazi koji upućuju da pomak prema crvenom nije direktno povezan s brzinom udaljavanja galaksija te stoga nije točan ni izračun starosti svemira na takav način.

Molim te ali to što izgleda da su dva objekta blizu zbog navodnog gravitacijskog privlačenja ne znači da jesu. Postoji 100 milijuna galaksija i sada netko je pronašao dvije udaljenje koje se navodno privlače dakle skočio na zaljučak da su blizu. Čisto je moguće da postoji crna rupa puno bliže samo nju ne vidimo. Sada mi reci da to nije sav tvoj protudokaz jer ako je razmišljaš vrlo "skočno" to jest kao što si nabrzaka skako u priznavanje teorije evolucije sada opet brzaš i skačeš u njeno razvrgavanje. Stani na loptu. Opet ako si u pravu onda nemoj sramotiti svoju poziciju čistim nabranajem onih 20-30 "dokaza" nego ih filtriraj pa ne puštaj one blesave na tu listu kao onu s helijem ili ovaj s galaksijama.

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 09:28 

Braslav je napisao/la:
S druge strane, u teoriji Velikog Praska, starost svemira se određuje iz empirijske Hubble-ove "konstante", a koja se opet mjeri preko pomaka prema crvenom. No postoje dokazi koji upućuju da pomak prema crvenom nije direktno povezan s brzinom udaljavanja galaksija te stoga nije točan ni izračun starosti svemira na takav način.

Molim te ali to što izgleda da su dva objekta blizu zbog navodnog gravitacijskog privlačenja ne znači da jesu. Postoji 100 milijuna galaksija i sada netko je pronašao dvije udaljenje koje se navodno privlače dakle skočio na zaljučak da su blizu. Čisto je moguće da postoji crna rupa puno bliže samo nju ne vidimo. Sada mi reci da to nije sav tvoj protudokaz jer ako je razmišljaš vrlo "skočno" to jest kao što si nabrzaka skako u priznavanje teorije evolucije sada opet brzaš i skačeš u njeno razvrgavanje. Stani na loptu. Opet ako si u pravu onda nemoj sramotiti svoju poziciju čistim nabranajem onih 20-30 "dokaza" nego ih filtriraj pa ne puštaj one blesave na tu listu kao onu s helijem ili ovaj s galaksijama.

Svakom se može desiti promašaj pogotovo kad se pokušava raspravljati samo na temelju prepisivanja nekih pripremljenih sažetaka. No, objektivno gledano svaka teorija o starosti i nastanku Svemira koja se postavi ima manjkavosti zbog objektivno malo dokaza i potrebe rekonstrukcije kompliciranih događanja. Međutim problem tzv kreacionističkog modela je u tome što nema niti jednog ozbiljnog znanstvenog dokaza za starost od 5 773 godina (po Hebrejskom kalendaru) odnosno 7 212 godina po Rimskom martirologiju. Da je Zemlja toliko stara zar ne bi moralo sve prštati od dokaza za tu starost?
Pogotovo je poražavajuće za tzv. kreacionistički model to što se usporedbom godova različitog drveća dolazi do starosti drveća od 12 000 godina (ta metoda služi kao usporedna metoda za izradu korekcijske krivulje kod metode C-14).

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 12:26 

CITAT:Barnaba:Primjećujem kod nekih kako znanost optužuju za atejizaciju i sekularizaciju društva. Međutim, da li je to ispravan stav koji odgovara istini? Zbog čega na internetu gotovo svi pretpostavljaju da postoji sukob između znanosti i religije?

Mislim da znanost u fundamentu,tj biti stvati, ni u kom slučaju nije protiv religije.Ona je dana od Boga i Bog nam po znanosti dodjeljuje određene spoznaje.Dakle On Bog je u potpunosti posjeduje i kao takva,ona (znanost) je humana i neophodno potrebna.Ona će jednog dana kad to Bog dozvoli biti jedno od sredstva putem kojeg će se doživiti spoznaja o relevantnoj stvarnosti TROJEDINOG BOGA.

Danas je znanost zloupotrebljena,te se od strane socijaldemokratskih snaga u svijetu želi prikazati kao realna i najrelevantnija u procesu negativnog definiranja Boga i religije.
Prema tome mislim da se znanost isključivo, u odgovorima na navedeno pitanje, treba promatrati kao sredstvo koje su antikršćanske snage usmejrile protiv Boga, a nikako se nesmije promatrati kao bit stvari koja je usmjerena protiv Boga.

Hvaljen Isus i Marija

URIEL

Vrh

PostPostano: Sub stu 02, 2013 06:57 

Protestant i znanstvenik John Lennox gostovao je 30. listopada u Zagrebu gdje je odrzao predavanje na temu "Je li znanost pokopala Boga?" na FFZG-u. Je li tko bio tamo? Ja mislim da protestanti uvijek parazitare na takvim temama.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata