Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto lis 14, 2014 07:18 

Ignisardent je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Niti jedan, antikatolik se ne bi posramio ovakvih insinuacija, "objašnjenja" i zaključaka o Papi.

Pa nisam ja kriv što je Papa imenovao protivnika zabrane "prekida trudnoće" i zagovornika prihvaćanja "nekonvencionalnih parova" za tajnika talijanske biskupske konferencije...

U svakom slučaju, bilo bi lijepo da netko navede protuargumente bilo koje vrste, umjesto korištenja praznih retoričkih figura usmjerenih na moju personu a ne na ono što sam rekao.

Moja rečenica je usmjerena baš na izjavu koja je takva da ju bez problema može potpisati svaki protivnik Crkve. Ako se netko u tome uspio prepoznati onda mu valjda ni savjest nije sasvim umrla pod naletom oholosti prema Papi.
Što se tiče protuargumenata, nekada bi ih stvarno davao i trudio se, međutim okorjeli sugovornici takvog tipa bi nakon gubitka debate samo promijenili nick ili se ne bi niti počešali, pokazujući tako koliko im je malo stalo do ozbiljne rasprave već im je cilj omalovažavanje Pape i sijanje sumnji prema Crkvi. Uvijek se nađe neki problematični tajnik ili čistačica u nekoj biskupskoj konferenciji koji će poslužiti za napad i tu fokus nije zlo ponašanje tajnika ili čistačice (koje ja ne podržavam niti opravdavam), nego povezivanje Pape s tim ljudima. Uostalom, zar ne bi samo luđak mislio kako će sa nekim iz yutarnjeg lista (nekim tko njeguje takav stil) moći ozbiljno raspravljati i davati protuargumente? Zar to ne bi bilo najveće nepoštovanje prema vlastitom vremenu?

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 06:29 

Nakon izbora pape možda se na nas odnosi Isusov sud o suvremenicima:

"S kime dakle da prispodobim ljude ovoga naraštaja? Komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!' Doista, došao je papa Benedikt 16. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: 'Đavla ima!' Došao je papa Franjo koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika! Ali opravda se Mudrost pred svom djecom svojom."
Tko može shvatiti neka shvati. :D

Usporedi: (Lk 7, 31-35)

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 13:08 

pelegrin je napisao/la:
Nakon izbora pape možda se na nas odnosi Isusov sud o suvremenicima:

"S kime dakle da prispodobim ljude ovoga naraštaja? Komu su nalik? Nalik su djeci što sjede na trgu pa jedni drugima po poslovici dovikuju: 'Zasvirasmo vam i ne zaigraste! Zakukasmo i ne zaplakaste!' Doista, došao je papa Benedikt 16. Nije kruha jeo ni vina pio, a velite: 'Đavla ima!' Došao je papa Franjo koji jede i pije, a govorite: 'Evo izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika! Ali opravda se Mudrost pred svom djecom svojom."
Tko može shvatiti neka shvati. :D

Usporedi: (Lk 7, 31-35)

Potpuno se slažem!

Vrh

PostPostano: Sri lis 15, 2014 20:11 

Iz knjige:"Pisma iz sužanjstva" (1951-1960)
Alojzije Viktor Stepinac
Priredio dr. Juraj Batelja

strana 13.
Krašić, 26. travnja 1953.

Pismo vlč. Vinku Komeričkom, (38) župniku i dekanu, svome školskom kolegi iz gimnazije, u ovom pismu Kardinal poziva na vjernost Crkvi i Svetome Ocu.

Carissime!
Primio sam Tvoje cijenjeno pismo sa potpisima ostale braće svećenika prigodom ispovijedi u Desiniću. Svima srdačna hvala na dobrim željama k Uskrsu.
Znam, da vam nije lako u ovim danima. Tim više, što se našlo nekoliko kukavaca (koje ja smatram izdajnicima Crkve Božje) koji su kraj svih opomena sa strane
Ordinarija (39) pali na ljepak žalosnom društvu, s kojim sveti Ćiril i Metod nemaju baš nikakva posla, jer ide za ciljem posve protivnim od njihovog, to jest za
odcijepljenjem od pećine Petrove. Do konca pak svijeta ostaje na snazi: "Ubi Petrus ibi Ecclesia!" (40) (podebljao i potcrtao pelegrin)
Lijepo pozdravi sve potpisnike, kad Ti se pruži prilika. Neka ih prati blagoslov Božji, da ostanu vjerni svojem svećeničkom pozivu, a dosljedno i Crkvi Kristovoj.
Oluja će proći, a Bog ostaje!
Uz sveti blagoslov
+ Alojzije kard. Stepinac
nadbiskup zagrebački

bilješke
38. Vinko Komerički rodio se 18. siječnja 1898 u Košnici, u župi Sutlanska Poljana. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1921. Najprije je bio upravitelj župe u
Sutlanskoj Poljani. Od 1929. do 1957. bio je župnik u Desiniću, a od 1957. do smrti 24.rujna 1973. u Mariji Bistrici.
39. Franjo Salis-Seewis je od Nadbiskupova uhićenja 18. rujna 1946. do posvete mons. Franje Šepera nadbiskupom koadjutorom u Zagrebu, 21. rujna 1954., u
spriječenosti nadbiskupa Stepinca u vršenju službe, upravljao Zagrebačkom nadbiskupijom sa svim ovlastima rezidencijalnog biskupa. Mons. Salis-Seewis rođen je
15. siječnja 1872. u Karlovcu. Za svećenika je zaređen 1. kolovoza 1897. Imenovan je pomoćnim biskupom nadbiskupu zagrebačkom mons. Antunu Baueru 23. ožujka 1926.
Umro je u Zagrebu 27. listopada 1967.
40. "Gdje je Petar, tamo je i Crkva."

Vrh

PostPostano: Čet lis 16, 2014 08:33 

pelegrin je napisao/la:
Alojzije Viktor Stepinac

Da, tako je, dobro je znao naš Sveti Kardinal,što je sužanjstvo, što sve trpi Petar - Stjena, znao je, vidio je i ovo naše vrijeme, vrijeme Pape Emeritusa...?Zaista, je tako:
"Gdje je Petar, tamo je i Crkva"

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 00:39 

Domenika je napisao/la:
pelegrin je napisao/la:
Alojzije Viktor Stepinac

Da, tako je, dobro je znao naš Sveti Kardinal,što je sužanjstvo, što sve trpi Petar - Stjena, znao je, vidio je i ovo naše vrijeme, vrijeme Pape Emeritusa...?Zaista, je tako:

Ali Petar je danas Franjo, a ne Benedikt, njegova ostavka je legitimna i Franjo je zakoniti Papa. Uostalom, tko zna što on trpi?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 10:21 

Domenika je napisao/la:
pelegrin je napisao/la:
Alojzije Viktor Stepinac

Ali Petar je danas Franjo, a ne Benedikt, njegova ostavka je legitimna i Franjo je zakoniti Papa. Uostalom, tko zna što on trpi?

Da se Papa Benedikt, vratio na stupanj Kardinala, onda bi Franjo bio Petar, ovako nije.

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 14:46 

Domenika je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Da se Papa Benedikt, vratio na stupanj Kardinala, onda bi Franjo bio Petar, ovako nije.

Hoćemo i povijest mijenjat? - ne može se nitko vratit na neki "stupanj", može prestat obnašat neku dužnost - osim ako je to tako u nekoj, tvojoj "crkvi"

Vrh

PostPostano: Pet lis 31, 2014 20:01 

Domenika je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Sadašnja situacija s Papom emeritusom i Papom koji nije emeritus, da tako kažem, je bez presedana, ali po analogiji najbliža je slučaju gdje imamo u nekoj biskupiji redovnog biskupa i biskupa emeritusa tj. umirovljenog - njegov nasljednik je "pravi" biskup iako se prethodnik nije vratio na stupanj prezbitera, ne? Franjo je Papa, i kraj priče.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2014 22:54 

sara je napisao/la:
Hoćemo i povijest mijenjat? - ne može se nitko vratit na neki "stupanj", može prestat obnašat neku dužnost - osim ako je to tako u nekoj, tvojoj "crkvi"

Tipični odgovor, theologinje - vjero(na)učiteljice, koja ima znanja, ali nema vjere ni ljubavi.
Ko umjetni cvijet, lijep za oko, ali bez mirisa.. 8)

Vrh

PostPostano: Sub stu 01, 2014 23:03 

Sadašnja situacija s Papom emeritusom i Papom koji nije emeritus, da tako kažem, je bez presedana, ali po analogiji najbliža je slučaju gdje imamo u nekoj biskupiji redovnog biskupa i biskupa emeritusa tj. umirovljenog - njegov nasljednik je "pravi" biskup iako se prethodnik nije vratio na stupanj prezbitera, ne? Franjo je Papa, i kraj priče.

Nije kraj priče, sve će doći na vidjelo.Lijepo si obrazložio,imaš pravu teološku crtu.

Vrh

PostPostano: Ned stu 02, 2014 07:33 

Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:

Tipični odgovor, theologinje - vjero(na)učiteljice, koja ima znanja, ali nema vjere ni ljubavi.
Ko umjetni cvijet, lijep za oko, ali bez mirisa.. 8)

Imaš li kakav utemeljeniji odgovor od procjenjivanja moje osobe? Očito si valjda vrlo blizu Bogu kad si uzimaš njegova prava, no odgovori argumentom ako ga imaš, a ne vrijeđanjem.

Vrh

PostPostano: Pon stu 03, 2014 13:34 
Administrator

Domenika, upozoravam te da ne vrijeđaš druge forumaše!
U vezi teme, Papa u jednoj svojoj propovijedi govori o nama kao Crkvi:

"Prije svega, kada govorimo o vidljivoj stvarnosti Crkve, ne smijemo pritom misliti samo na papu, biskupe, svećenike, redovnice i sve posvećene osobe. Vidljivu stvarnost Crkve čine mnoga krštena braća i sestre koji u svijetu vjeruju, nadaju se i ljube. Ali toliko puta imamo priliku čuti: “Ali Crkva ne čini to, Crkve ne čini ovo…” – “Ali, reci mi, tko je Crkva?” – “To su svećenici, biskupi, papa…”. – Crkva to smo svi mi!
(...)
Draga braćo i sestre, često kao Crkva imamo iskustvo naše krhkosti i naše ograničenosti. Svi imamo to iskustvo. Svi smo grešnici. Nitko od nas ne može reći: “Ja nisam grešnik”. Ali ako netko od nas osjeća da nije grešnik neka digne ruku. Svi smo grešnici. A ta krhkost, te ograničenosti, ti naši grijesi, s pravom izazivaju u nama duboko nezadovoljstvo, poglavito kada pružamo loš primjer i primjećujemo da postajemo izvor sablazni. Koliko put smo čuli u svojoj četvrti: “Ova osoba ide stalno u Crkvu a sve ogovara…”. To nije kršćanski, to je loš primjer: to je grijeh. I tako mi dajemo loš primjer: “Ako je ovaj ili ova kršćanin ja prelazim u ateiste”. Naše svjedočenje se sastoji u tome da pomognemo drugima shvatiti što znači biti kršćanin. Molimo da ne budemo uzrok sablazni. Molimo za dar vjere, da možemo shvatiti kako nas je, usprkos našim slabostima i siromaštvima, Gospodin doista učinio oruđem milosti i vidljivim znakom njegove ljubavi prema čitavom čovječanstvu."

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2014 21:27 

S jednim danom zakašnjenja: Papa je jučer proslavio 78. rođendan. Molimo za njega da mu Bog pomogne u njegovoj službi, koja je rijetko kad u povijesti bila tako teška kao danas, i za čitavu Crkvu, da ne klonemo u ovo vrijeme iskušenja.

Vrh

PostPostano: Ned pro 21, 2014 22:32 

Molit ćemo, plešući Tango, papin omiljeni ples !

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata