Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 17:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Poruka
PostPostano: Pet lip 27, 2025 16:42 

Kako te nije sramota toliko zgubidaniti na mjestu koje sam prezireš?

Stvarno. Ljudi! Okanite se dangubljenja na ovom forumu. Izađite malo van. Vjerovali ili ne, postoji i svijet izvan ovog foruma. :|

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2025 05:33 

Iz tvoga pisanja zaključujem da ne uviđaš razliku između dogme i nauka kC!

Već si bio pod sankcijama zbog ovako budalastih modernističkih tvrdnji pa ti je skoro ista ovakva tema zaključana. Ne smije biti razlike između dogme i nauka KC pa dogma je nauk (doktrina) Katoličke Crkve

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2025 08:28 

Ne smije biti razlike između dogme i nauka KC pa dogma je nauk (doktrina) Katoličke Crkve

Ali to ne znači da su dogma i doktrina isto. Nisu, ni približno.
Svaka dogma je doktrina, ali nije svaka doktrina dogma i to je ključno za razumijevanje ove teme.
I to nema veze sa modernizmom, pojmom kojim ti izgleda pokrivaš sve što ti se ne sviđa.

Isto tako, crkvene dogme su vrlo složene tvrdnje o kojima Crkva stalno promišlja, meditira, produbljuje ih.
Extra Ecclesiam Nulla Salus jest dogma, li njezino tumačenje se značajno produbilo i pojasnilo tijekom vremena, pogotovo nakon Drugog sabora.
Crkva vrlo jasno kaže da spasenje mogu postići i oni koji nisu vidljivi članovi Katoličke Crkve. Naglasak na "nisu vidljivi članovi" (ali ipak jesu članovi), čime dogma ostaje sačuvana u potpunosti. Ti ne moraš vjerovati Crkvi, ne moraš prihvatiti enciklike i tumačenja Kristovih namjesnika, imaš punu slobodu živjeti neku svoju verziju vjere i Crkve, ali teško griješiš time što arogantno javno ljude navodiš da ne vjeruju Crkvi i njenim učenjima jer ti se ta učenja iz nekog razloga ne sviđaju.

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2025 08:42 

Veliki tradicionalisti koji ne poznaju Crkvene oce (:::

Nema to nikakve veze sa tradicionalizmom, a ni sa modernizmom, kad smo već kod toga.
Vjerujem da mnogi katolici ne bi znali ni objasniti što je modernizam a što tradicionalizam i u čemu je suštinska razlika.
Ali glavno da se nabacuju pojmovi, valjda to izgleda jako učeno.

Današnja Crkva je slika onog što su bili Ivan Pavao II i Benedikt XVI. Niti tradicionalisti niti modernisti, nego hermeneutika kontinuiteta kako je govorio Benedikt XVI. Ovakvi pogledi bez ikakve širine koju zastupaju pojedini forumaši ne donosi ništa dobro Crkvi. Srećom, za vrijeme mojeg života Crkva je uvijek imala dobre Petrove nasljedinike dostojne Kristove Crkve, a ne zadrte farizeje.

Vrh

PostPostano: Sub lip 28, 2025 09:50 

Majkićka, kako tumačiš iznenadnu trolovu ljubav? Smišlja nešto?

To je posve očekivano od nekoga tko je trol i to me uopće ne čudi. Ono što je čudno je kako trolu listaru ja nikada nisam bila na njegovoj listi za ignor jer odavno ne komuniciram s njim i ne hranim ga. Čak je i zabavno gledati one njegove ispade gnjeva prema meni kada sam raspravljala s Adrijanom.
Pišem o vjeri koju volim, želja mi je da se što više ljudi spasi u Katoličkoj Crkvi, a ne mislim se baviti trolovima koji imaju tako nesretan život pa dolaze na forum koji ne vole kao da ih netko prisiljava. Samo u molitvi zamolim Boga za obraćenje takvih nesretnih duša.

Vrh

PostPostano: Ned lip 29, 2025 20:47 

Već si bio pod sankcijama zbog ovako budalastih modernističkih tvrdnji pa ti je skoro ista ovakva tema zaključana. Ne smije biti razlike između dogme i nauka KC pa dogma je nauk (doktrina) Katoličke Crkve

pa kako ne shvaćaš?? Zato tebe i ostale pitam, zato sam i otvorio temu
to sam pitao više puta i tebe i neke druge -Frana26...ali ti stalno izvrdavaš i ne odgovaraš na ono što te pitam!

Dogma kako je Fran26 permanentno tumači, ai ti si isto tako (ili barem jako slično njemu tumačila!) i ono što uči nauk KC u svome KKC se ne poklapaju!

KKC iz 1983. tvrdi da će se spasiti i neki koji NISU ČLANOVI KC!

Da lis e ti slažeš u cijelosti sa odredbama 846-848 KKC!?

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2025 10:56 

Zanimljivo da ni gomila navodno pročitane vjerske literature nije od nekih ljudi napravila vjernike a ponajmanje katolike.
Pa se možeš samo smijati čitajući :)

Slažem se. :)

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2025 14:15 

pints je napisao/la:
Ali to ne znači da su dogma i doktrina isto. Nisu, ni približno.

Gdje to piše u Katoličkim Crkvenim dokumentima? Nigdje. To je tvoje izmišljeno mišljenje stvoreno pod sotonskim nadahnućem. Zašto ti to treba kad nemaš baš niti jedan dokument koji to tako piše? Kriv si jer pristaješ na to.
pints je napisao/la:
I to nema veze sa modernizmom, pojmom kojim ti izgleda pokrivaš sve što ti se ne sviđa.

Ti zapravo govoriš o sebi kako tebi nije jasno jer si posve zanemario Encikliku koja je dokument crkve i koja baš objašnjava modernizam kao sintezu svih hereza. Moderniste baš odlikuje prepredena vještina da svoja učenja ne predstavljaju u koordiniranom i cjelovitom obliku, nego su raspršena i razdvojena jedna od drugih. Dakle moj savjet ti je prouči i prihvati encikliku Pascendi dominici gregis jer i ona mora biti dio hermeneutika kontinuiteta koju ti kao primjenjuješ. Da se ti nasljedovatelj takvog promišljanja ti me uopće ne bi napadao jer ništa krivo nisam rekla. No ti radiš baš suprotno, napadaš mene, a ne osvrćeš se na tvrdnje kako je Katolička Crkva ista kao srpska, ruska i ostale kako to piše najvulgarniji modernist na forumu.

Vrh

PostPostano: Pon lip 30, 2025 21:57 

... stvoreno pod sotonskim nadahnućem.

Lol. :lol:

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 07:21 

Dakle moj savjet ti je prouči i prihvati encikliku Pascendi dominici gregis ....

I, jesi li položila antomodernističku prisegu? :mrgreen:

Istina je, nisam baš sklon takvom povlačenju Crkve u mišju rupu i cenzuriranju ne samo odgovora nego i pitanja.
Puno mi je draža Crkva koja nema straha od dijaloga i koja je spremna nositi Kristovo svjetlo u najdublji mrak. Pascendi je bio povlačenje i potpuno suprotno od dijaloga. Draža mi je Crkva Ivana Pavla II. nego Pia X. I da odmah spriječim napade, nije Crkva danas ni milimetra uzmakla, samo je pastoralno drugačija i hrabrija. Puno je jednostavnije povući se u cenzuru, nadzor, zabrane... ali to ne vodi nikamo, Krist nije tako postupao, išao je svuda i svakome, ulazio je u dijalog sa svima.

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 11:50 

pints je napisao/la:
Ti ne moraš vjerovati Crkvi, ne moraš prihvatiti enciklike i tumačenja Kristovih namjesnika, imaš punu slobodu živjeti neku svoju verziju vjere i Crkve, ali teško griješiš time što arogantno javno ljude navodiš da ne vjeruju Crkvi i njenim učenjima jer ti se ta učenja iz nekog razloga ne sviđaju.

Ako samo ponovim dogmu „Izvan Katoličke Crkve nema spasenja“ ja ne griješim po tom pitanju i slušam Katoličku Crkvu koju je osnovao Krist, a ti samo laži i dalje pa ćeš u Čistilištu pojesti sve to što si pod zlim nadahnućem prihvatio i širio.

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 13:13 

Ako samo ponovim dogmu „Izvan Katoličke Crkve nema spasenja“ ja ne griješim po tom pitanju ...

Slažem se, ne griješiš, samo ne vidiš cijelu sliku, sklona si pretjeranom redukcionizmu.

Hajdemo promijeniti perspektivu razgovora, možda ćemo tako približiti stavove.
Tko je sve dio Katoličke Crkve?
Tko bi po tebi spadao u grupu za koju Ivan Pavao II. kaže da su izvan vidljivih granica Crkve, ali su sa njom povezani na otajstveni način?

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 16:01 

Slažem se, ne griješiš, samo ne vidiš cijelu sliku, sklona si pretjeranom redukcionizmu.

Hajdemo promijeniti perspektivu razgovora, možda ćemo tako približiti stavove.
Tko je sve dio Katoličke Crkve?
Tko bi po tebi spadao u grupu za koju Ivan Pavao II. kaže da su izvan vidljivih granica Crkve, ali su sa njom povezani na otajstveni način?

Nema odgovora, stjerao si je u kut i sad kmeči.

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 16:52 

Moje sudjelovanje u bilo kojoj raspravi je isključivo iz znatiželje, da upoznam stavove i razmišljanja drugih ljudi, zato propitkujem i iznosim neka svoj stajališta. Ne pokušavam nikoga uvjeriti u nešto, pa ni raspravljati se, odavno sam naučio da to baš i nema smisla. Ali je zanimljivo, dolazim u kontakt sa ljudima kakve imače nemam oko sebe u realnom životu, često me navedu na razmišljanje i propitkivanje.

Vrh

PostPostano: Uto srp 01, 2025 20:15 

hrki je napisao/la:
pa kako ne shvaćaš?? Zato tebe i ostale pitam, zato sam i otvorio temu

Ja ne prihvaćam tu tvoju tvrdnju kako se Katolička Crkva promijenila i postala jedna od protestantskih sljedbi. Čim kažeš kako se poslije 2. vatikanskog promijenio nauk Katoličke Crkve ti zapravo tvrdiš kako ona više nije Crkva koju je osnovao Krist već neka nova crkva. Paradoksalno je to što bi tvojim tvrdnjama bio oduševljen svaki sedevakantist ili tradicionalist koji nije u jedinstvu s Katoličkom Crkvom. Međutim, ja mislim kako za takve tvrdnje ti nemaš osnova sve dok katekizam i crkveni dokumenti ponavljaju kako dogma „Izvan katoličke Crkve nema spasenja“ i dalje vrijedi.
hrki je napisao/la:
Da lis e ti slažeš u cijelosti sa odredbama 846-848 KKC!?

Naravno ti ćeš kao papagaj i dalje postavljati takva pitanja. Na početku ti je Giovi objasnio gdje si tanak, ali ti tvrdoglavo ustraješ u bezumnim tvrdnjama. Kakva je to sotonsko kolo u koje si upao pokazuje kako spominješ točku Katekizma 846. iako ona ni po čemu ne ide tebi u prilog. Što ti je u toj točki suprotno dogmi? Dok to ne objasniš nećemo dalje jer nikome ne koristi da se ti vrtiš u krug kao muha bez glave.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata