Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 21, 2010 13:49 

U principu, stvaranjem obaveze u školi, vjeronauk je, kao što sam već i napisao, izgubio na snazi koju bi morao imati. Znam, jasno mi je da i kod vjeronauka mora postojati sustav vrednovanja znanja, no ostajem pri svojem stavu da se nakon 19 godina prisustva u školama vjeronauk utopio zajedno sa svim ostalim predmetima. Netko je napisao, a i za gotovo iste slučajeve znam iz vlastite sredine, da vjeronauk na žalost zna poslužiti kao sredstvo dizanja prosjeka ocjena. Nabuba se (bez razumijevanja i pokazivanja interesa za vjeru) puno činjenica, istrese se pred vjeroučiteljem i dobije se dobra ocjena. Znam, nisu ni svi vjeroučtelji isti. Oni koji pišu na ovom forumu zasigurno su savjesni u svom poslu, a jasno je kao dan da ima vjeručitelja koji pojma nemaju da na internetu uopće postoji forum tipa ovog na kojem sudjelujemo.

Kako poboljšati situaciju? Smatram da je tu nužna i suradnja sa roditeljima, kao i možda jača kontrola rada vjeroučitelja. Ispričavam se na neznanju jer ne znam spada li vjeroučitelj pod školsku inspekciju ili pak ima i neki vid inspekcije od strane Crkve, no da bi se školski vjeronauk poboljšao (smatram da se slažemo da je promjena potrebna) potreban je jak angažman svih koji su u tome- od vjeroučitelja, ravnatelja škola, lokalnih župnika, biskupa pa do roditelja i na kraju samih učenika. Opet ću ponoviti ,nemojte me molim vas shvatiti krivo zbog političkih razloga (znamo kakav stav moja stranka ima o vjeronauku u školama), da li bi odvajanje vjeronauka od škola, barem u onom predmetno- ocjenjivačkom smislu, poboljšalo situaciju?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 07:33 

Vjeronauk je izborni predmet tako da nema potrebe za izbacivanjem istog jer nije obveza. Stvar možda gora od izbacivanja križeva koja bi bila korak prema pretvaranju hrvatske u Austriju.
Inspekcije od strane katehetskog ureda su jake. Vjeroučitelje kontroliraju kao ni jedne druge profesore. Možda bi trebali drugačije postupati. Manje ih piliti oko nekih gluposti, više ulagati u nešto drugo.
Imao bi dosta pisati na ovu temu, no samo ću kratko iznjeti svoje mišljenje. Vjeronauk u školi je odlična stvar! Djeca koja inače ne bi imala veze tko je uopče Isus tamo saznaju barem nešto, čuju nekakvu riječ. Ova manjina koja ionako prakticira vjeru će rado ići, nije osjetljiva, tako da će birati dobro i rtasti u vjeri.
Osobno zamjeram nedovoljnu brigu za sakramente, no zamjeram programu, ne vjeroučiteljima, uostalom u 3. i 8. razredu postoji i župni vjeronauk pa i svećenik djeli odgovornost za to.
Laici vjeroučitelji: odlična stvar! Najbolji profesor što sam ga imao je bio vjeroučitelj u srednjoj. Najveći mrzitelji Crkve su ga volili. Mnogi su se kajali što su upisali ektiku itd. Ima i loših vjeroučitelja, no ne treba generalizirati. To mogu biti laici koliko i posvećene osobe.
Promjene u planu i programu, bolja kontrola kadra, veći angažman - da! Razmišljati o ukidanju vjeronauka - Nikad!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 15:55 

Bogu božje, kralju kraljevo. Treba odvojiti državno od crkvenog, svjetovno od vjerskog.Vjeronauk treba izdvojiti iz svjetovne škole jer on tamo ne pripada.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 16:30 

vjeran je napisao/la:
Bogu božje, kralju kraljevo. Treba odvojiti državno od crkvenog, svjetovno od vjerskog.Vjeronauk treba izdvojiti iz svjetovne škole jer on tamo ne pripada.

A da onda ni kršćani ne rade u državnim poduzećima?!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 17:08 

sara je napisao/la:
vjeran je napisao/la:

A da onda ni kršćani ne rade u državnim poduzećima?!

A da onda uvedemo vjeronak u državne službe?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 17:10 

Molim sudionike za argumentiranu raspravu bez banalaziranja!!
Državne službe i obrazovne ustanove nisu jedna te ista stvar. Pravo je roditelja da izabire obrazovanje svoje djece.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 18:21 

Barnaba je napisao/la:
Državne službe i obrazovne ustanove nisu jedna te ista stvar. Pravo je roditelja da izabire obrazovanje svoje djece.

Argunent koji koriste USA, Francuska i Slovenija su Načelo odvojenosti vjerskih zajednica ili sekularnog društvenog uređenja države koje obvezuje državu na neutralnost, zbog čega vjerski sadržaji ne mogu biti dijelom javne škole i nitko nema pravo tražiti državnu potporu pri izražavanju svoje vjere. U njihove zakone o obrazovanju unesena je zabrana obavljanja bilo kakvih vjerskih aktivnosti u javnim (državno financiranim) školama.

U pravilu te države obilježava jaka svjetovna inicijativa drugim rjecima puno ljudi koji smatraju da religijski identitet pojedinca nebi trebala biti javna kategorija ili zemlje sa jakom građanskom inicijativom.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 19:20 

Mi nismo ni Francuska, ni SAD, ni Slovenija. Mi smo Hrvatska, država Hrvatskog naroda i drugih naroda koji u njoj žive koji su u ogromnoj većini vjernici i ti vjernici plaćaju porez državi pa imaju pravo na temelju toga i zahtijevati od države da omogući i vjersko obrazovanje u obrazovnim institucijama države.
Koja je to pravna država koja uzima od svojih građana novac (porez) a ne dopušta im javno odgajati svoju djecu u načelima predaka!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 19:29 

vjeran je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Argunent koji koriste USA, Francuska i Slovenija su Načelo odvojenosti vjerskih zajednica ili sekularnog društvenog uređenja države koje obvezuje državu na neutralnost, zbog čega vjerski sadržaji ne mogu biti dijelom javne škole i nitko nema pravo tražiti državnu potporu pri izražavanju svoje vjere. U njihove zakone o obrazovanju unesena je zabrana obavljanja bilo kakvih vjerskih aktivnosti u javnim (državno financiranim) školama.

U pravilu te države obilježava jaka svjetovna inicijativa drugim rjecima puno ljudi koji smatraju da religijski identitet pojedinca nebi trebala biti javna kategorija ili zemlje sa jakom građanskom inicijativom.

Vjeronauk je izborni predmet i niti jedan roditelj ne mora upisati svoje dijete. No, ako 80% roditelja upisuje djecu na vjeronauk, onda znači da većina građana to želi. Država treba biti u službi građana, nije valjda sama sebi svrhom.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 19:38 

vjeran je napisao/la:

Ne vidim razliku između vjerske diskriminacije i tog takozvanog Načela. Oni bi trebali ponovno definirati što misle pod "slobodom vjeroispovijesti", ako su već na tako fini, "demokratski" način sprječili vjernike u javnom djelovanju prema svojoj vjeri.
Roditelji su ti koji bi uistinu trebali imati pravo na odabir načina odgoja i obrazovanja svoje djece, a ne država. Tako je uvijek i bilo. Amerikanci zaboravljaju da su prve osnovne škole u njih bile vjerske škole. Kad se počelo s osnivanjem državnih, one su različitim povlasticama počele mamiti roditelje da djecu upišu upravo u njih, a onda su najednom (ne bez :evil: ) prekinuli tradiciju vjerskog odgoja u državnim školama i to zaista čudnim "argumentima".
Oni srećom još uvijek imaju i privatne vjerske škole, a kod nas su one ukinute 1945. Crkvi je nepovratno oduzeto pravo služenja zajednici brinući se za odgoj i obrazovanje djece, a danas se čak i izborni predmet vjeronauk želi ukinuti na tobože "demokratski" način (građanske inicijative ??? :roll: ). Jer opet vjera nekome smeta.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 20:07 

Van pameti je da meni kao roditelju netko smije i pomisliti oduzeti pravo vjerskog odgoja. Kad si je država već uzela pravo obavezno obrazovati (ako netko ne upiše djete u školu pod udarom je sankcija) onda je sasvim normalan moj zahtjev da djeca imaju vjeronauk u školi.
Protiv vjeronauka su najviše oni koji djece uopće nemaju i nije ih briga za njihov odgoj već ih je briga kako će hedonistički uživati a to mogu najbolje u moralnoj dekadenciji koju žele stvoriti pokušavajući uzeti roditeljima pravo da odlučuju o vjerskom odgoju svoje djece.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 20:48 

Presmješni su mi ti argumenti za ukidanje. Nije li bit liberalizma i demokracije da se sve što nije štetno daje na izbor? Koja je logika u tome da se zato jer par posto muslimana nemaju svoj vjeronauk, pravo na taj vjeronauk oduzme ogromnoj većini jer si ga oni mogu priuštiti? Nije li normalno potrudit se pružiti mogućnost vjerskog obrazovanja manjim zajednicama, a ne ukidat većima da nam kao svima bude jednako?
Možda da ukinemo hrvatski jer diskriminiramo češku i mađarsku manjinu. Oni naime nemaju mogućnost učiti svoj jezik u zagrebačkim gimnazijama pa... Država ne bi smjela poticati diskriminaciju.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 21:14 

Barnaba dakle oni koji su protiv vjeronauka zapravo hedonistički uživaju
moralno su dekadentni
nemaju djecu
zafrkavaju ostale
Neznam kako si to uspjela povezati :roll: .
A gdje je ljubav?
A kome se oduzima koje pravo? Pa ima crkva ima zbilja i prostora i objekata i novaca.U zadnjem desetljeću napravljena su zbilja prekrasna i raskošna arhitektonska rješenja u svim krajevima koja su sigurno ambijentalno puno primjerenija nastavi vjeronauka od školskih učionica.A što se tiče svih građana u Hrvatskoj moraju govoriti Hrvatski jer je to službeni jezik,a ako hoće i žele govoriti u ućiti još neki neka ga uče pa to je sjajno zar ne?
Hvala svima na kulturnoj diskusiji.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 21:46 

vjeran je napisao/la:
Barnaba dakle oni koji su protiv vjeronauka zapravo hedonistički uživaju
moralno su dekadentni
nemaju djecu
zafrkavaju ostale
Neznam kako si to uspjela povezati :roll: .

Logički sam to povezao (ne la) na osnovu ponašanja većine njih koji javno istupaju. Većina je takva.

vjeran je napisao/la:
A gdje je ljubav?
A kome se oduzima koje pravo? Pa ima crkva ima zbilja i prostora i objekata i novaca.U zadnjem desetljeću napravljena su zbilja prekrasna i raskošna arhitektonska rješenja u svim krajevima koja su sigurno ambijentalno puno primjerenija nastavi vjeronauka od školskih učionica.A što se tiče svih građana u Hrvatskoj moraju govoriti Hrvatski jer je to službeni jezik,a ako hoće i žele govoriti u ućiti još neki neka ga uče pa to je sjajno zar ne?

Iako su svi morali učiti hrvatski jezik, neki ni danas, ne znaju da se pridjev hrvatski piše malim slovom a niti razlikuju ć i č. No uzeli bi pravo roditeljima da odlučuju o odgoju djece jer to kao znaju.
Bez obzira što Crkva ima prostore ja kao roditelj želim da mi djete ide na vjeronauk u školi. Želim da u obrazovnoj ustanovi uči o Bogu, to je moje pravo kao roditelja i .

Vrh

PostPostano: Pon ruj 27, 2010 07:20 

Ne ide to tako jednostavno s ukidanjem vjeronauka. Bi li tada trebalo zabraniti ukrašavanje škola adventskim ukrasima ili uopće čestitati ikome "Sretan Božić?" Pa i moji kolege muslimani koriste pravo na neradan dan na Bajram, možda da i njima to zabranimo? Ili ukinuti Dan kruha u školi? Ili zabraniti pjevanje božićnih pjesama u mojem predmetu? Ili izbaciti Haendelov zbor Aleluja iz školskog programa? Stvar je u tome što je katolicizam (i kršćanastvo u širem smislu, primj. J. S. Bach u glazbi) toliko prožeo našu nacionalnu kulturnu baštinu da je nemoguće izbaciti ga iz obrazovanja. Osim ako se odreknemo baštine i tradicije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata