Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:24

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 16, 2009 10:55 

angelus je napisao/la:
:wink: Trebamo znati o čemu govorimo i na što pri tome mislimo.
Taj omot, odnosno plakat je izvrsno napravljen, gledajući i s tehničke strane, kao i sa strane poruke.
Dapače, poruka je toliko jasna da ju vlč. sam ne bi imao hrabrosti verbalno izreči. Valjda znate na što mislim.

a čuj, ja ću reći..
izgledA kao čarobnjak, a pokaznica je kao onaj čarobni štapić...pa nismo blesavi...
meni je on drag, ali ovo više nije ono što sam voljela kod njega.
Do sada nisam dala riječ na njega, ali ovo mi je previše i čudim se da je njegov duhovnik pa onda i biskup ovo dopustio. Također ovdje vidim jednu naznaku navođenja vjernika da njega slijede...koliko god da je pokaznicu istaknuo...Mogao je stavitzi pokaznicu bez sebe, tada bi to bilo nešto drugo...
Duhovnik i stalna pratnja na susretima mu je monskinjor Toljanić, jedna izrazito duboka i duhovna duša, koji znade biti strog kad treba......

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 13:01 

angelus je napisao/la:
Taj omot, odnosno plakat je izvrsno napravljen, gledajući i s tehničke strane, kao i sa strane poruke.
Dapače, poruka je toliko jasna da ju vlč. sam ne bi imao hrabrosti verbalno izreči. Valjda znate na što mislim.

E, pa dragi Angeluse, ja ne znam. Lijepo ti jasno reci što misliš, može?!

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 13:43 

Citat:
sara je napisao/la:
angelus je napisao/la:

E, pa dragi Angeluse, ja ne znam. Lijepo ti jasno reci što misliš, može?!

:wink: Pa kaj to nije očito? - Ja sam utjelovljeni Isus Krist iz Nazareta.
Sve skupa je to pomalo bubano. Ajmo mi radije moliti za našeg dragog vlč.
Ne mislim da ovo što je izrečeno do sada ne bi trebalo, jer kao što je taj CD otišao u javnost s određenom porukom, tako su i naši komentari poruka da kao vjernici baš ne možemo prihvatiti takav način samoprezentacije.

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 14:11 

a baš me zanima kak bu sve to i di na kraju svršilo---činjenica je da taj čovjek upravo izgara za vjeru i za ljude..za Boga..
Zar je neminovno da se onda ode u pretjerivanje sa strane takvog vjernika, te on, takav pretjeran, postaje društveno neprihvatljiv, odnosno, karakteriziran kao opasno poremećena osoba?
Zlatko je uvijek molio da se za njega molimo.
Moram priznati da sve prilično zbunjuje, ali isto tako želim naglasiti, da to u povijesti crkve nije po prvi puta....

Zadnja izmjena: zumzum; Uto lip 16, 2009 15:31; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 14:58 

Barnaba je napisao/la:
Estetika jest upitna ali o ukusima ne valja raspravljati, pa prema tome molio bih Tirsu da mi objasni ovo:
Tirsa je napisao/la:
Ovo je čisti prst u oko, estetski, a rekla bi u dobroj miri i teološki.

mislim taj teološki prst u oko. :wink:

Malo kasnim s odgovorom, ali posao je razlog, oprosti.

Što je poruka ove slike?

Ja tu vidim čovjeka postavljenog kao centr svega. Vjerujem da onaj koji gleda Krista može hodati po vodama smrti, vjerujem da kroz onoga koji u sebi nosi Krista, taj isti Krist čini silna djela, ali ova slika mi to ne govori.

Ova slika stavlja u centar čovjeka i to konkretnu osobu – Zlatka Sudca, izgledom (što kompjutorski, što stvarno) dovedenog do neke vrste Kristove slike, što mi je oholo i čak pomalo upitnog zdravlja. Izgled osoba iza njega, koje ga slijede mi je isto tako simboličan. Što predstavlja Maja Blagdan obučena u haljinu nalik haljinama iz stare Grčke – neku božicu, a ova druga osoba obučena kao kakav učitelj istočnjačkih vještina…..hindus, što je on neki guru?

Što to znači? Meni ova slika ostavlja dojam sve je jednako dobro, sve je put, sve je način, jer mi se svi volimo, trpljenja nema, Bog kao osoba ne postoji, to je jedna fina opća kozmička energija koja te zahvati i ti si onda „high“. E, a to nije baš tako! To bi bila poruka koju odašilja new age, a ne kršćanstvo.

Ovo me sve skupa iznenađuje, u neskladu mi je sa porukom istupa Zlatka Sudca, ali iako mi je odbojno i smatram ovo njegovom greškom, dobro je da je tako, jer da nema ovakvih „provala“ kako je krenulo počeli bi ga ljudi smatrati božanstvom. Ovo samo govori da je i on čovjek.

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 20:57 

A ja mislim Tirsa da si ti malkice pretjerala :wink:
Zapela si za neke energije, za grčku haljinu, hindusa..pa ovak, kakve energije? meni sve izgleda da to govoriš o nekom svom vjerojatno prošlom iskustvu, da zapravo gledaš još iz te dioptrije....
Slikica je kičasto sladunjasta, no niti večernja lijepa haljina s naznakom hrvatskoga grba, niti Puljićevo odijelo koje isto liči na ono famozno hrvatsko odijelo samo što nije crno sa okovratnikom i skrivenim gumbekima, nego je bijelo, nije toliko "opasno" koliko je Zlatko Sudac u centru svega dok veselo pretrčava po površini mora, zajeno sasvojim društvom prema nama, gledateljima....

Puljić je ćelav, a kak je danas moderno brijati glavu, tak i on kak i masa ćelavih muškaraca koristi trenutačni trend šarmantnih ćelavaca :) mogao bi ga netko, isto nazvati i skihedsom zbog obrijane ćele....
niti Afrodita, niti hindusek......to je fakat nebitno..neko bi mogel reći da ga Maja ovdje asocira na Veneru , itd itd....

o jadni naš Zlatko...fakat mu se svašta sad lijepi.... :shock:

Vrh

PostPostano: Uto lip 16, 2009 21:22 

zumzum je napisao/la:
A ja mislim Tirsa da si ti malkice pretjerala :wink:
Zapela si za neke energije, za grčku haljinu, hindusa..pa ovak, kakve energije? meni sve izgleda da to govoriš o nekom svom vjerojatno prošlom iskustvu, da zapravo gledaš još iz te dioptrije....
Slikica je kičasto sladunjasta, no niti večernja lijepa haljina s naznakom hrvatskoga grba, niti Puljićevo odijelo koje isto liči na ono famozno hrvatsko odijelo samo što nije crno sa okovratnikom i skrivenim gumbekima, nego je bijelo, nije toliko "opasno" koliko je Zlatko Sudac u centru svega dok veselo pretrčava po površini mora, zajeno sasvojim društvom prema nama, gledateljima....

Puljić je ćelav, a kak je danas moderno brijati glavu, tak i on kak i masa ćelavih muškaraca koristi trenutačni trend šarmantnih ćelavaca :) mogao bi ga netko, isto nazvati i skihedsom zbog obrijane ćele....
niti Afrodita, niti hindusek......to je fakat nebitno..neko bi mogel reći da ga Maja ovdje asocira na Veneru , itd itd....

o jadni naš Zlatko...fakat mu se svašta sad lijepi.... :shock:

Draga moja, meni liči na što rekoh, ona haljina nije svečana večernja haljina (usput da se u takvoj u crkvi pojavim, moj župnik bi me izbacija van), niti je ono odjelo ima veze s hrvatskim odjelom, a enerija nema veze s prethodnom energijom, nego s porukom new agea.

Neka oni tebi lipo pretrčavaju ili što već rade, ali ja mislim da se neko tu s nekim dobro poigra, a i neka je.

Ne mislim uključiti znak za opću uzbunu radi te "opasnosti", oni koji viruju u Zlatka Sudca, a ne u Boga neka se brinu. Meni je on samo jedan pomalo previše javno eksponirani svećenik, koji je eto napravio i naprid opisanu grešku u odabiru.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 04:57 

Tirsa je napisao/la:

Draga moja, meni liči na što rekoh, ona haljina nije svečana večernja haljina (usput da se u takvoj u crkvi pojavim, moj župnik bi me izbacija van), niti je ono odjelo ima veze s hrvatskim odjelom, a enerija nema veze s prethodnom energijom, nego s porukom new agea.

Neka oni tebi lipo pretrčavaju ili što već rade, ali ja mislim da se neko tu s nekim dobro poigra, a i neka je.

Ne mislim uključiti znak za opću uzbunu radi te "opasnosti", oni koji viruju u Zlatka Sudca, a ne u Boga neka se brinu. Meni je on samo jedan pomalo previše javno eksponirani svećenik, koji je eto napravio i naprid opisanu grešku u odabiru.

He dragi moji, ne shvaćate jednu stvar. Ušli smo duboko i kao sveopca Crkva i kao Crkva u Hrvata u sekularizaciju (desakralizaciju), pitam vas znate li što je to "strahopoštovanje"? Upravo to fali ovoj slici o kojoj raspravljamo., ali ne samo slici nego i mnogim drugim stvarima povezanim uz tu sliku (prodaja CD ) pjesme protiv nekoga ili nečega (ne znam dali bi se baš mediji složili da pjeva protiv Mesića na pr) dakle ima puno razloga za zabrinutost. Ponavljam "strahopoštovanje" Papa na Tijelovo opominje vjernike da ne prihvaćaju sekularizaciju (desakralizaciju) Crkve.. Upravo prevodim članak kardinala Francisa Arinze , bivšeg prefekta Kongregacije za bogoštovlje pod naslovom "Zastrašujući nestanak strahopoštovanja u Crkvi..." I sasvim mi je jasno gdje je zabluda.. (Čim prevedem i obavim korektoru objavit ću).
I činjenica je da nestaje strahopoštovanja kako kod vjernika tako i kod klerika (slučaj one monstrance u Linzu!) pa i biskupa (zato su austrijski biskupi bili pozvani u Vatikan na "razgovor".
I zato je zadaća svakog vjernika (a svećenika na poseban način: "skini obuću svoju, jer mjesto na kojem stojiš sveto je!" ) da se borimo protiv najezde sekularizacije i to na način da sami povećavamo osobno strahopoštovanje i pomažemo razvijati drugima to strahopoštovanje.
Mislim da je to misijska zadaća svih nas u 21 stoljeću. Tko ovo ne prihvati iznevjerio se Isusovoj želji: "Budite sveti..!" Iznevjerio se temeljnom pozivu krštenja: ugradnja u otajstveno tijelo Kristovo.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 06:32 

Pada mi na pamet što bi se dogodilo nekom muslimanskom imamu ili hođi kad bi se ovako (u obliku Muhameda) predstavio na nekom CD.
(ne pozivam na linč! nego samo napisah radi usporedbe)

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 09:21 

Teško može ovakav omot uništiti tisuće godina teološke misli. Daleko od toga!

Što definitivno može, jest narušiti sliku Katoličke Crkve u medijima na prilično razoran način. Ljudi nas sve više doživljavaju kao nešto čemu se više treba smijati nego poštovati. Kler gubi na mjerodavnosti i vjerodostojnosti u medijima, te prestaje davati sliku izvora savjeta i dušebrižništva. Laici gube disciplinu i samosvijest, što sam već naveo na drugom topicu.

Don Ante Baković bi uveo porez na samce. Don Anđelko Kaćunko proslavljenim alpinisticama koje su zataknule hrvatsku zastavu na Mount Everest zamjera zašto radije nisu bile doma i rađale djecu. Ništa od toga ne može uništiti teologiju. Naveo sam što narušava.

Najgora stvar na svijetu za Sudčev mentalitet bila bi da pjeva loše o Mesiću. Ovo bi, u trenutnom kontekstu, samo podiglo predsjednikovu popularnost, slično kao što mu je Thompson dao zamah svojim "ustašlucima". Možda se nekome takav pristup religiji i duhovnosti dopada, ali ja ne mogu za sebe reći da spadam u takve vjernike. Dapače, vjerujem da će mnoge ovakvo što udaljiti od zajedništva Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 09:44 

Sinke je napisao/la:
Teško može ovakav omot uništiti tisuće godina teološke misli. Daleko od toga!

Što definitivno može, jest narušiti sliku Katoličke Crkve u medijima na prilično razoran način. Ljudi nas sve više doživljavaju kao nešto čemu se više treba smijati nego poštovati. Kler gubi na mjerodavnosti i vjerodostojnosti u medijima, te prestaje davati sliku izvora savjeta i dušebrižništva. Laici gube disciplinu i samosvijest, što sam već naveo na drugom topicu.

Don Ante Baković bi uveo porez na samce. Don Anđelko Kaćunko proslavljenim alpinisticama koje su zataknule hrvatsku zastavu na Mount Everest zamjera zašto radije nisu bile doma i rađale djecu. Ništa od toga ne može uništiti teologiju. Naveo sam što narušava.

Najgora stvar na svijetu za Sudčev mentalitet bila bi da pjeva loše o Mesiću. Ovo bi, u trenutnom kontekstu, samo podiglo predsjednikovu popularnost, slično kao što mu je Thompson dao zamah svojim "ustašlucima". Možda se nekome takav pristup religiji i duhovnosti dopada, ali ja ne mogu za sebe reći da spadam u takve vjernike. Dapače, vjerujem da će mnoge ovakvo što udaljiti od zajedništva Crkve.

Ma daj kakva argumentacija zašto Ne može Baković reći svoje mišljenje, zašto Kaćunko ne može reći svoje mišljenje i ovo što je rekao Baković i Kaćunko nije isto što i davati poruku "Ja sam Krist" sve religije svijeta su iste ...
A kad bi laici više vjerovali u Boga i više živjeli svoju vjeru, više poštovali Boga i božje zapovijedi, poštovali Crkvu i njezine zapovijedi onda bi ih nevjernici mnogo više poštovali usprkos izjavama tipa Baković i Kaćunko. Vidi u demokraciji svatko ima pravo govoriti samo ne Kaćunko i Baković .. a ne vidim što su jedan i drugi rekli zlog? No to nije tema i ne bih o sadržaju izjave.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 10:39 

Citat:
Ma daj kakva argumentacija zašto Ne može Baković reći svoje mišljenje, zašto Kaćunko ne može reći svoje mišljenje i ovo što je rekao Baković i Kaćunko nije isto što i davati poruku "Ja sam Krist" sve religije svijeta su iste ...
A kad bi laici više vjerovali u Boga i više živjeli svoju vjeru, više poštovali Boga i božje zapovijedi, poštovali Crkvu i njezine zapovijedi onda bi ih nevjernici mnogo više poštovali usprkos izjavama tipa Baković i Kaćunko. Vidi u demokraciji svatko ima pravo govoriti samo ne Kaćunko i Baković .. a ne vidim što su jedan i drugi rekli zlog? No to nije tema i ne bih o sadržaju izjave.

U potpunosti si krivo shvatio moje navode. Baković i Kaćunko ne samo da imaju pravo reći svoje mišljenje, već su tako i učinili. Zar im je tko branio? Ili ih zakonski procesuirao? Velim ti, nije. Dramatiziranje da je tako može doći samo iz izvora koji bi se otisnuo od činjeničnog. I koji bi senzacionalistički htio ostaviti dojam da su nekome začepljena usta.

Ti se slažeš da mlade alpinistice, koje su za proslavu ovog naroda ( a možda i Boga, ako su vjernice), postigle velik uspjeh i prošle goleme napore, zaslužuju takav doček? Kažem ti, takve medijske izjave udaljit će ih od svoje vjere- osim ako se ogluše na nekog tko bi trebao starati o njihovom duhovnom razvoju. Kad se zbroje svi ti dušebrižnički kiksevi, još ih se i ukrasi s mitom o začepljenim ustima nekih klerika, koji dodatno laike zbuni.

U demokraciji svatko ima pravo govoriti, počevši od Kaćunka i Bakovića. Da prostiš, i Grubišić, kojeg kritiziraš iz istog stajališta kao ja dva spomenuta svećenika. Tvoje mišljenje je da je desakraliziran, kao što ja velim da su ovi nekonstruktivni. Bitno je da svako mišljenje ima svoju smislenost.

U ovom društvu Sudac smije govoriti i pjevati, na kraju krajeva. I imati takve omote na cd-u. Ima li tu još kakvog konteksta? O tome i raspravljamo.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 10:52 

Sinke je napisao/la:
Citat:

U potpunosti si krivo shvatio moje navode. Baković i Kaćunko ne samo da imaju pravo reći svoje mišljenje, već su tako i učinili. Zar im je tko branio? Ili ih zakonski procesuirao? Velim ti, nije. Dramatiziranje da je tako može doći samo iz izvora koji bi se otisnuo od činjeničnog. I koji bi senzacionalistički htio ostaviti dojam da su nekome začepljena usta.

Ti se slažeš da mlade alpinistice, koje su za proslavu ovog naroda ( a možda i Boga, ako su vjernice), postigle velik uspjeh i prošle goleme napore, zaslužuju takav doček? Kažem ti, takve medijske izjave udaljit će ih od svoje vjere- osim ako se ogluše na nekog tko bi trebao starati o njihovom duhovnom razvoju. Kad se zbroje svi ti dušebrižnički kiksevi, još ih se i ukrasi s mitom o začepljenim ustima nekih klerika, koji dodatno laike zbuni.

U demokraciji svatko ima pravo govoriti, počevši od Kaćunka i Bakovića. Da prostiš, i Grubišić, kojeg kritiziraš iz istog stajališta kao ja dva spomenuta svećenika. Tvoje mišljenje je da je desakraliziran, kao što ja velim da su ovi nekonstruktivni. Bitno je da svako mišljenje ima svoju smislenost.

U ovom društvu Sudac smije govoriti i pjevati, na kraju krajeva. I imati takve omote na cd-u. Ima li tu još kakvog konteksta? O tome i raspravljamo.

Nema smisla raspravljati jer si mi stavila u usta ono što nisam rekao. Ne branim Kaćunka - nije mu potrebno to čini on sam vrlo dobro - ali sam pročitao cijeli njegov "dnevnik" u Slobodnoj i uopće nije tako mišljeno ni napisano kako zvuči izvučen jedan mali citat.. Baković je borac za više djece u obiteljima i u tom stilu je njegova izjava i prihvatljiva (pazi mnogi političari na Zapadu govore o takvim mogućnostima - ali iz drugih razloga!)
U jednu diskusiju o jednoj pojavi pucati po jednoj ili drugoj osobi (pa bio to i Grubišić) ne pridonosi ničemu.
Postavio sam pitanja oko kojih bi trebalo razmišljati (te pojave se već uočavaju ranije a eventualno i Grubišić i Kaćunko i Baković a Sudac naročito su samo plod a ne uzrok situacije.

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 20:29 

:D
po toj kačnkastoj super ideji, sneni, mogao bi netko povući isto pitanje i redovnicama :roll:
pa onda svećenicima,ostavite se revende i budite dostojni i pravi hrvatski očevi :mrgreen:

Tirsa, ton ti je čudan u odgovoru meni ili mi se to čini? :shock:
jer ne razumijem, zbog čega misliš da bi se Maja Blagdan pojavila u onakvoj haljini u crkvi? Kakve to veze ima?
Možda površno upadaš u raspravu, tj. nisi pročitala moje upise i stav prema temi diskusije, pa okrećeš u krivooo!

Tko i gdje na ovom podforumu daje utisak da vjeruje u Suca a ne u Isusa?

Vrh

PostPostano: Sri lip 17, 2009 21:15 

zumzum je napisao/la:
:D
po toj kačnkastoj super ideji, sneni, mogao bi netko povući isto pitanje i redovnicama :roll:
pa onda svećenicima,ostavite se revende i budite dostojni i pravi hrvatski očevi :mrgreen:

Tirsa, ton ti je čudan u odgovoru meni ili mi se to čini? :shock:
jer ne razumijem, zbog čega misliš da bi se Maja Blagdan pojavila u onakvoj haljini u crkvi? Kakve to veze ima?
Možda površno upadaš u raspravu, tj. nisi pročitala moje upise i stav prema temi diskusije, pa okrećeš u krivooo!

Tko i gdje na ovom podforumu daje utisak da vjeruje u Suca a ne u Isusa?

Što se tiče haljine, ubačeno je onako usput. Nema veze.
Što se tiče okretanja krivo, ne znam di misliš, ali isto nema veze.

Što se tiče toga ostavljaš li ti ili bilo tko drugi na forumu utisak da vjeruje u Sudca, a ne Boga, s tobom o njemu prvi put razgovaram, a moja tvrdnja se odnosi na "opasnost" koju si u svom prethodnom postu navela.

S napisanim sam, budući da je u javnosti nesporno prisutno "obožavanje" njega kao osobe i njegovih seminara, htjela reći da oni koji na seminare odlaze radi njega, a ne onoga što on propovijeda, imaju razloga za brigu.

Ne smatram lošim otići na njegov ili bilo čiji seminar, duhovnu obnovu ili bilo koji drugi oblik vjerskog susreta. Da li si ti bila na njegovom ili bilo kojem drugom seminaru i što misliš o njemu kao osobi, ne znam, a nije ni bitno za ovu temu, prema tome nemaš se razloga smatrati osobno prozvanom mojim prethodnim postom.

Ponavljam, ono što meni sporna slika govori, različito mi je od onoga što Sudac u svojim javnim istupima propovijeda.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata