[quote="
kopitar » Sri sij 03, 2024 15:11"][/quote]
Slažem se da ničija pobožnost ne bi trebala bit primjećena.. A ja bi još dodao na to, i još štošta toga. Naravno pod uvjetom da sam shvatio tvoj upis
Kolko sam primjetio u društvenim krugovima gdje je većina ateista a manjina su vjernici, a to pod manjina mogu nabrojat na prste jedne (na poslu znam za dvoje koji su vjernici) ruke, dok se govori za potonje, prvo se naglašava da je "on/ona vjernik/ca", mislim, čemu to..
Nit prije nisam o tome razmišljao (dok nisam išao u crkvu) tko je vjernik a tko nije, a govorit za nekog da je fanatik mi je potpuno strana riječ pogotovo dok pričamo o vjernicima..
Definicija fanatizma je, slijepa odanost, a to odmah pada u vodu, slijepa poslušnost Bogu, slijepo vjerovanje Bogu, slijepa odanost, žešća glupost.
Kao što rekoh, "neznalice" kojima fali adekvatna riječ za opis vjernika, koriste krivu riječ kojom pokušavaju opisat vjernika, misleći da će jednom riječju sve reći, teški promašaj.
Citirat ću Majkićku i to je dobro napisala,
Dakle oni su takvi da će ih svijet i suvremeni kvazi vjernici baš proglašavati fanaticima, ali istinski vjernik ne treba bježati od takvog poniženja.@totus, slažem se u vezi kupaćih kostima.. Zgražanje nad nečim, ne kužim, kaj ljudi pokušavaju biti, bezgrešni? Nemremo ni da hoćemo. Oko mesa, masturbacije i vjerovanje u spise Marije Valtorte slažem se s tvojim upisom, znači, i da se koji put omakne, odmah, "gorit ćeš u paklu", hmm, već sad na prvu bih se pitao, da li je to stvarno vjernik ili.. Bog ima sluha i strpljenja za palog čovjeka, ali sam čovjek koji je
grešnik naziva drugog grešnika da će gorit u paklu, kak se veli, svi imamo putra na glavi..
U duhu vjere, vjernik bi onda trebao naći način da čovjeku da savjet, a ujedno i utjehu, pa kaj nije Isus u društvu sjedio s teškim kriminalcima, otpadnicima i sl, pa im nije docirao s visoka. Bog je jedini koji bi nas trebao "učiti pameti", al on šuti i strpljivo čeka.