Citat:
Ma za ovaj kontekst nije uopće bitno je li riječ o cijelom društvu, ili o nečijem svjetonazoru koji je stavljen na razinu zakona. Pokušao si argument postaviti na način "takvim-i-takvim postupkom unesrećilo se genijalca".
Samo sam navodio primjer koji mi je poznat, a poznat je samo zbog toga što je poznat Turing, a to što je on genijalac ovdje nije bitno.
Točnije bi bilo ovako; takvim i takvim suludim postupkom koji je rezultat zakona utemeljenog na zastarjelom svjetonazoru uže skupine ljudi, uništeni su mnogi anonimni pojedinci, koji su tom društvu doprinosili svojim radom i plaćanjem poreza i koji ničime nisu zaslužili takav nehuman potupak.
A to dokazuje ne da je društvo krivo, makar možemo govoriti o djelomičnoj odgovornosti, već zakoni doneseni kao izraz jednog svjetonazora, koji po logici stvari isključuju sve ljude koji su izvan tog svjetonazora (a takvih nije malo).
Citat:
Aha, a ako se netko, pa makar i ugledan znanstvenik (npr. dr. Gruden) ne slaže, onda je "autentična znanost" takvoga ušutkivati, uz jedini argument da je "homofob". Ovo o lobiranju nije moja izmišljotina, to je povijesna činjenica. Na koji je to točno način "znanost" "dokazala" da homoseksualnost nije poremećaj?
Službeno znanstveno mišljenje o nećemu ne isključuje mogućnost neslaganja, ali predstavlja što širi konsenzus, dakle velika se većina slaže po nekom pitanju, a pojedinci koji se ne slažu su u manjini, inače koliko znam na jednak način radi i magisterij KC.
Ovako, što se tiče homoseksualnosti, ako danas jednog homoseksualca ''provučeš'' kroz svu dijagnostiku koju danas nude psihijatrija i psihologija, nećeš moći utvrditi nijedan poremećaj.
Također, ako homoseksualce i njihov stil ponašanja usporediš sa ostalim skupinama, osim po pitanju seksualnog ponašanja, nećeš naći nikakve razlike.
Jednostavnije rećeno, homoseksualci i lezbejke, osim po pitanju seksualnosti, apsolutno ničime ne osdkaću od prosječnog normalnog građanina.
Osim ako ne spadaju ekstremne primjerke (oni što hodaju polugoli na Gay paradama) kakvih uostalom ima i među hetero ekipom (polugole žene na ulicama Ria, ljudi na Zrću koji se javno seksaju na plažama) po ničemu ih nećeš moći na ulici prepoznati i reći, ''eh da, onaj je gay''.
A svaka je stereotipizacija ionako vrlo opasna, jedan je primjer jedan dečko s mog bivšeg faxa, izgledao je malko feminizirano i svi su ga proglasili homoseksualcem (ja jedini nisam) a on je zbog toga bio izuzetno nesretan, jer on je naime nepogrješivo heteroseksualac.
Zbog takve etikete, dečko je strašno patio, pao je i u depresiju jer se činilo i da ga cure izbjegavaju zbog toga, kako bilo da bilo, to je dobar primjer što malograđanština i stereotipizacija mogu učiniti jednom čovjeku, koliko znam nakon više godina i psihoterapije, sada je dobro i u sretnoj vezi s curom.
Citat:
Brak je po tebi planiranje unaprijed za takve situacije. Pa ako se može planirati unaprijed sklapanjem braka, zašto se ne bi moglo i pisanjem oporuke?
Vjerojatno iz istih razloga što to ne rade ni bračni partneri na početku braka.
Citat:
Svjetonazor, niti moj, niti svjetonazor većine društva. No u nečijem devijantnom svjetonazoru one su možda prihvatljive. Stoga, htjeli mi ili ne htjeli, neke svjetonazore jednostavno moramo gurnuti u sferu kriminala.
Kriminalno i društveno štetno ponašanje nisu svjetonazori!!!!! (po 55. put)
Svjetonazor je nešto oko ćega se velika grupa društveno prihvatljivih (normalnih) ljudi slaže i smatra svojim pogledom na život, to posve isključuje kriminalno ponašanje!!!
U nečijem devijantnom ponašanju (a ne svjetonazoru!!!!), da ne kažem devijantnom umu (jer je obično o tome riječ) zločini su prihvatljivi.
Socijalno devijanta ponašanja (nečiji poremećeni doživljaji svijeta; doživljaj nije isto što i svjetonazor!!) se guraju u sferu zločina, a svjetonazori se ni ne mogu tamo gurati jer ne uključuju zločinačko ponašanje!
Citat:
Slažem se, ali prethodno se moramo složiti što jest socijalna devijacija a što nije. A oko toga se nismo složili. Ti, kad proglašavaš da određeni postupci nisu devijantni, pri tome se vodiš svojim vlastitim svjetonazorom, a onda kontradiktorno kažeš "država se ne može voditi svjetonazorima, ona mora biti objektivna i jednaka svima".
Homoseksualno ponašanje nije socijalna devijacija, tako to definira znanost.
Socijalnom devijacijom postaje tek ukoliko netko nekoga napastuje ili siluje a to je posve jednako i za slučaj heteroseksualnog ponašanja.
O tome dal' pojedinci mogu javno prakticirati svoje seksualno ponašanje, to jest spolno općiti u javnosti, o tome se može raspravljati na više razina, moguće je također takvo ponašanje staviti na razinu blažih prekršaja, ali to onda vrijedi jednako za homo(lezbo) parove kao i za hetero parove.
To u osnovi nije puno drugačije od pitanja, dal' ljudi mogu goli hodati po ulici, a kako vidimo to uglavnom nije dopušteno, ali pojedinci koji to učine, dobit će tek blažu opomenu u obliku nekakvog smiješnog prekršaja.
Sve ovo pak što sam spomenuo (hetero i homo prekršaji) nikako, nikada i nigdje neće biti jednako teškim socijalnim deliktima kao što su ubojstvo, pedofilija, silovanje, itd.
Citat:
Dakle ja jesam za objektivnost države, ali ne smatram da ovo što ti nudiš jest takva objektivnost; ovo što ti nudiš je također zasnovano na tvom (subjektivnom) svjetonazoru. Istinski objektivno bilo bi ono što bi se temeljilo na objektivnim spoznajama o ljudskoj prirodi.
Opet, kažem država se ne može voditi ''katoličkim'' normama jer pozivanje na ''prirodno'' jest katolički pogled na stvari,
Inače, opet ponavljam, ako se već pozivamo na prirodno, onda je potrebno sve sagledati, naime prirodna je činjenica kako je u svakom društvu moguće naći od 6-9% homoseksualaca, međutim šokantna je činjenica kako je u svakom društvu oko 3% pedofila.
S obzirom da su te brojke jednake u svakom društvu, bilo gdje na ovom svijetu, očigledno ne možemo zaključiti kako je u pitanju utjecaj društva, već je riječ o prirodnoj pojavnosti.
Ako se pozivamo na prirodno, onda moramo uzeti u obzir i činjenicu kako je muškarac zbog prapovijesnih razloga, koji su mu još uvijek zapisani u malom mozgu, u osnovi poligamno stvorenje, koliko znam to baš i nije u skladu sa učenjem KC.
Čovječjoj prirodi je svojstveno i natjecanje i to kroz ratove, prirodno je i otimanje drugome i sl.
Mnogo je prirodno negativnih stvari, a koje se također treba uzeti u obzir.
Što se tiče homoseksualaca, oni su očigledno prisutni u društvu i svaki zakonodavac mora voditi računa kako i oni imaju pravo na slobodno prakticiranje svoje seksualnosti.
Sad se vratimo na ateiste, oni ne vjeruju u katoličke dogme a očigledno ne prihvaćaju ni od KC obgrljene ''prirodne zakone'' prema tome ih se ne može siliti da preko noći postanu Katolici.
Ako oni plaćaju poreze, doprinose državi i sl. oni također imaju pravo na slobodu svojih svjetonazora, a nijedni ni drugi nemaju pravo na zločin ili socijalno devijantno ponašanje (ono ponašanje koje radi štetu društvu; npr. palež, razbojništvo, pedofilija, silovanje, vožnja u alkoholiziranom stanju i sl.)
Država nije Katolička crkva i pomiri se s time; takva je ideja propala u izuzetno Katoličkoj Španjojskoj, ne funkcionira ovdje a sve više ni u Poljskoj.
Citat:
I dalje ne razumiješ pojmove i gradiš zaključke na vlastitim miskoncepcijama. Ja sam ti dao smjernice; hoćeš li se ti ili nećeš pokušati upoznati sa stvarima koje kritiziraš sad je na tebi.
Čitao sam o tome i ne sviđa mi se, jer je model sterilno idealistički i ne obuhvaća cijeli niz također prirdonih stvari, koje se možda nekome ne sviđaju.