Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 04, 2026 17:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Je li Blažena Djevica Marija „Suotkupiteljica“?
Ne 45%  45%  [ 5 ]
Da 55%  55%  [ 6 ]
Ukupno glasova : 11
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 09, 2026 18:28 

Oholica ne može biti dostojan učitelja ma koliko se sam nudio. Zato mi je bolji je učitelj sv. Albert koji je naučitelj Crkve. Među djelima sv. Alberta nalazimo raspravu pod nazivom "Mariale, sive quaestiones super Evangelium Missus est". U tom djelu sv. Albert je skolastičkom metodom analizirao sve što se moglo znati o Blaženoj Djevici Mariji. Dakle, to je jedno od prvih marioloških djela, tj. teoloških djela koja su u cijelosti posvećena proučavanju života i uloge Blažene Djevice Marije.

Zadnja izmjena: Majkićka; Pet sij 09, 2026 18:35; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 18:34 

I njegov učenik Toma Akvinski krivo je naučavao o Bezgrešnoj. No, ni jedan niti drugi nisu Učiteljstvo.
I to je problem. A stvar je jednostavna. Gugl, chat gpt i evo ga.

Nisi valjda implicirala da sam ja. Aha malo si do punila. A gle, iskreno priznajem da sam sa strpljenjem ograničen.

Zadnja izmjena: Soren; Pet sij 09, 2026 18:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet sij 09, 2026 18:36 

.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 21:51 

Učenje sv. Alberta Velikog bilo je važno za razvoj Marijinih naslova Suotkupiteljice i Posrednice svih milosti.
sv. Albert govori o "supatnji", "sutrpljenju" Blažene Djevice Marije tijekom Kristove Muke. Koristio je naziv "adjutrix redemptionis" ("pomoćnica otkupljenja") i "auxilium salutis" ("pomoć spasenja"), koji su u biti ekvivalenti naslovu Suotkupiteljica.
https://murusinexpugnabilis.blogspot.co ... ijina.html

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 22:36 

60-tih preko dvije tisuće biskupa raspravljati će o Mariji. Ispočetka tražio se zaseban dokument. Uloga Marije ulazi u dogmatsku konstituciji o Crkvi, Lumen gentium.

Dakle, govor o Mariji ulazi unutar govora o Crkvi.
LG biti će izglasan zapanjujućom većinom, i zatim odobren od pape.

U tom dokumentu biti će pobrojani Marijini naslovi br. 62

Vrh

PostPostano: Ned sij 18, 2026 07:03 

Jedan od najznačajnijih teologa 20. stoljeća, Réginald Garrigou-Lagrange spominje učenja sv. Alberta u kontekstu rasta svijesti o Marijinoj ulozi Posrednice kroz povijest Crkve, od vremena svetih otaca do najnovijeg doba (De Christo Salvatore, Torino, 1949., str. 513.):"Sveta Majka Otkupitelja često je nazivana od strane otaca novom Evom ili duhovnom majkom ljudi. Zatim je sve više i više izričito njezino univerzalno posredništvo potvrđivano u liturgiji i u djelima teologa. U Srednjem vijeku sv. Bernard kaže: 'Marija je nalaziteljica milosti, posrednica spasenja, obnoviteljica svjetova'. Sv. Albert Veliki u svojem djelu Mariale, q. 42., naziva Mariju 'pomoćnicom i suradnicom Kristovom'. Napokon, u ovim posljednjim vremenima vrhovni svećenici izričito potvrđuju da je ona Posrednica svih milosti." https://murusinexpugnabilis.blogspot.co ... ijina.html

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata