Otvorila si temu sa dosta negativnim stavom spram duhovnog vodstva. Mislim da ne treba taj koncept olako odbaciti. Meni je recimo jako imponiralo što su prve kršćanske zajednice imale snažno razvijen koncept duhovnog vodstva, pogotovo tokom par godina dok su se katekumeni spremali za krštenje. Ali i kasnije, tokom života, imao si duhovno vodstvo iskusnijih vjernika. Nedostaje li to danas? Mislim da nedostaje, ali razumijem da zbog veličine Crkve ne može funkcionirati na isti način.
Nagovarao sam svojeg župnika da okrene malo koncept i da ne čeka ljude koji će doći u crkvu kod njega, nego da kao svećenik više odlazi u obitelji, svaki dan kod drugoga, da popriča, pomoli se, upozna situaciju i dade duhovni savjet. Ili da se oforme male skupine obitelji koje će skupa moliti i koje će župnik kao duhovnik obilaziti. Jednostavno da kler uđe u obitelji a ne da samo čekaju tko će im se pojaviti. Ali ništa od tog, većinski smo izgubili tu dimenziju. Em su ljudi masovno postali "nedjeljni kršćani" koji šest dana žive nešto drugo, em su današnji svećenici više crkveni administrativci nego duhovnici (uz časne iznimke).
Kaže pater Nodilo da možda takvi ljudi traže emocionalnu utjehu. Ne tražimo li svi? Zar je to čudno? Ako je neće naći u Crkvi naći će je negdje drugdje, mnogi ih čekaju i na kraju odvedu dalje od Krista.
To!
Naš svećenik samo odradi što mora i čeka mirovinu a pitanje je hoće li ga imati tko zamijeniti. Već nekoliko godina ne ide u blagoslov kuća. Kaže, ako ga netko osobno pozove, doći će.
Ovaj iz mjesta gdje radim, rekao da me neće ispovijediti ako ću ići na katolički forum. Već razmišljam kako ću i kada...
Vidim da se slabo angažiraju, jedino malo oko djece. A i sve ih je manje.
Nekada sam imala više njih za razgovor i ispovijed ali i bila sam mlađa a za mlade se po defaultu nađe neki svećenik nadležan za njih.
I ja bih voljela "osobnog" duhovnika. Imam osjećaj da ih gnjavim ako ih tražim za ispovijed/ razgovor.