Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri pro 11, 2024 02:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 710 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 25, 2024 15:56 

Nisam očekivao zapravo ništa, nego me zanimalo o čemu se priča, malo sam ljut u što se sve ovo pretvara, rekao bih kao neki "vjerski turizam" ....

Da, pretjeralo se. Ja sam imao faze, ponekad ne bih ni primjetio sav taj cirkus jer bih jednostavno bio uronjen u duhovnu stranu, a ponekad bih samo to vidio i živcirao se. Na kraju sam si rekao da čovjek sam bira što će gledati. Isti taj cirkus je zapravo na svakoj pučkoj vjerskoj pobožnosti, od Božića do Vele Gospe. Gdje god da odeš imati ćeš šušur, prodavače, ljude kojima vjera i ne znači puno ali su došli zaraditi, turiste koji panično traže poklone za one koje su ostavili doma....

I mogu ti posvjedočiti da od kad sam odlučio aktivno ne obraćati pažnju na taj šušur oko crkve počeo sam primjećivati sve one druge sjajne stvari koje prije zbog nerviranja ne bih vidio. Ljude koji hodaju po ulicama moleći krunicu bez skrivanja, mlade parove koji kleče nasred ulice dok ih svećenik blagoslivlja, ispovijedi na "čudnim" mjestima, male grupe hodočasnika koji mole ili pjevaju po zakutcima hotela ili jednostavno u krugu na ulici... Zapravo se jako puno toga događa i mimo prostora crkve.

Vrh

PostPostano: Pon stu 25, 2024 16:50 

Da, pretjeralo se. Ja sam imao faze, ponekad ne bih ni primjetio sav taj cirkus jer bih jednostavno bio uronjen u duhovnu stranu, a ponekad bih samo to vidio i živcirao se. Na kraju sam si rekao da čovjek sam bira što će gledati. Isti taj cirkus je zapravo na svakoj pučkoj vjerskoj pobožnosti, od Božića do Vele Gospe. Gdje god da odeš imati ćeš šušur, prodavače, ljude kojima vjera i ne znači puno ali su došli zaraditi, turiste koji panično traže poklone za one koje su ostavili doma....

I mogu ti posvjedočiti da od kad sam odlučio aktivno ne obraćati pažnju na taj šušur oko crkve počeo sam primjećivati sve one druge sjajne stvari koje prije zbog nerviranja ne bih vidio. Ljude koji hodaju po ulicama moleći krunicu bez skrivanja, mlade parove koji kleče nasred ulice dok ih svećenik blagoslivlja, ispovijedi na "čudnim" mjestima, male grupe hodočasnika koji mole ili pjevaju po zakutcima hotela ili jednostavno u krugu na ulici... Zapravo se jako puno toga događa i mimo prostora crkve.

Slažem se, ali; pazi, pričamo o Međugorju, ono, wooow, ljudi od tamo odlaze bolji, a kad ono.. Mislim, nisam očekivao čuda, doduše, čuda su svake nedjelje na misi (to je ono nezamjenjivo) al eto, zapalo mi u oko taj konzumerizam koji je nadvladao pravu bit Međugorja, jer od silnog hypea, mislio sam, pa loše onda uopće ne postoji pošto ljudi nisu pričali o tome ili ipak ja nisam obraćao pažnju na to. Svetište je još novo, pa kolko i to doprinosi tomu.

S druge strane, da sam imao više vremena i detaljno sve obišao, možda bi bilo drugačije, ovak je sve bilo na skoro pa nabrzaka.

Da, to sam baš primjetio, govoreći općenito, jako se puno događa i mimo prostora crkve. Složio bih se s tobom, ne obraćat pažnju na to, al eto, bio sam prvi put, pa mi je ujedno bio i lagani šok, ono, otišao sam u svetište a ne bazar, da se tak izrazim; al to je valda neizostavni dio toga, još da je to neprimjetno ne bih niš rekao, al to baš bode u oči, od početka pa do kraja.

Vrh

PostPostano: Pon stu 25, 2024 18:16 

zujko je napisao/la:
Baš bio s frendom u Međugorju, odsjeli u blizini svetišta, cca 1.5km u apartmanu.

Nerado ovo govorim, al s jedne strane sam malo razočaran, išao sam isključivo i samo radi vjere tj duhovne je prirode a turistički nije bilo u planu, tak da je ovo potonje izišlo u prvi plan, a ono (meni) bitnije u drugi plan, čak sam se pitao, dal sam ja došao u Međugorje ili sam došao na sajam sa bezbroj štandova kojima nema kraja

Išla sam ovo provjeriti preko Google Street View i to stvarno nije istina. Nigdje štanda s placa nisam vidjela, a virtualno sam prošla prostor oko crkve, početak staze na Križevac i početak staze na Podbrdo tj mjesto navodnih ukazanja. Sve su to neke manje trgovine s suvenirima, a ne štandovi kao npr. u Mariji Bistrici. Što bi ti rekao na Mariju Bistricu i razna proštenja koja se organiziraju pa raznim mjestima?
Ja nisam bila u Međugorju i smatram kako su privatne objave vrlo sklisko i opasno područje pa one ne igraju nikakvu ulogu u mojoj duhovnosti i zato sam ovo gore mogla i ne napisati. No mislim kako raspravu moramo voditi što objektivnije i fokusirati se samo na ono što svatko od nas može provjeriti.

Vrh

PostPostano: Pon stu 25, 2024 18:37 

Slažem se, ali; pazi, pričamo o Međugorju, ono, wooow, ljudi od tamo odlaze bolji, a kad ono.. Mislim, nisam očekivao čuda, doduše, čuda su svake nedjelje na misi (to je ono nezamjenjivo) al eto, zapalo mi u oko taj konzumerizam koji je nadvladao pravu bit Međugorja, jer od silnog hypea, mislio sam, pa loše onda uopće ne postoji pošto ljudi nisu pričali o tome ili ipak ja nisam obraćao pažnju na to. Svetište je još novo, pa kolko i to doprinosi tomu.

S druge strane, da sam imao više vremena i detaljno sve obišao, možda bi bilo drugačije, ovak je sve bilo na skoro pa nabrzaka.

Da, to sam baš primjetio, govoreći općenito, jako se puno događa i mimo prostora crkve. Složio bih se s tobom, ne obraćat pažnju na to, al eto, bio sam prvi put, pa mi je ujedno bio i lagani šok, ono, otišao sam u svetište a ne bazar, da se tak izrazim; al to je valda neizostavni dio toga, još da je to neprimjetno ne bih niš rekao, al to baš bode u oči, od početka pa do kraja.

A gledaj, puno je 40+ godina, atmosfera se razvodnila. Možemo mi sada kuditi ljude u Međugorju, ali to je tako tipično ljudski.
Kada sam bio u Međugorju na samom početku, tek su počela ukazanja, bilo je sasvim drugačije, uzbuđenje se moglo nožem rezati, hodočasnici su doslovno spavali u dnevnim boravcima domaćih ljudi.

Bilo je logično da to tako ne može ostati, predugo je vrijeme, previše je hodočasnika, a i došle su nove generacije kao i svuda u svijetu.
Kada sam prije par godina pričao sa nekim ljudima iz Međugorja rekli su mi da je svijet dobio svoje hodočasničko mjesto, ali su oni izgubili normalnu župu.
Sada su župa cijelog svijeta i nije to lako breme.

Evo, ako ti smijem savjetovati, jednostavno glledaj ono pozitivno. I u Međugorju, i u Mariji Bristrici i na Trsatu...
Janjaca, suvenira i kreveta će uvijek biti, ipak je čovjek i tjelesno biće. :)

Vrh

PostPostano: Pon stu 25, 2024 18:43 

Išla sam ovo provjeriti preko Google Street View i to stvarno nije istina. Nigdje štanda s placa nisam vidjela, a virtualno sam prošla prostor oko crkve, početak staze na Križevac i početak staze na Podbrdo tj mjesto navodnih ukazanja. Sve su to neke manje trgovine s suvenirima, a ne štandovi kao npr. u Mariji Bistrici. Što bi ti rekao na Mariju Bistricu i razna proštenja koja se organiziraju pa raznim mjestima?
Ja nisam bila u Međugorju i smatram kako su privatne objave vrlo sklisko i opasno područje pa one ne igraju nikakvu ulogu u mojoj duhovnosti i zato sam ovo gore mogla i ne napisati. No mislim kako raspravu moramo voditi što objektivnije i fokusirati se samo na ono što svatko od nas može provjeriti.

Koristio sam riječ bazar, pošto sam tražio prikladniju riječ za to.. Al štandovi postoje, malo dalje od crkve, kao i te suvenirnice ili što već a ima ih ohoho i to dosta, kao i kod puta prema mjestu ukazanja (podbrdo).
Čuj, da stekneš neki dojam, ne bi bilo loše otići i onda doć do nekog zaključka.

Bio sam u M.Bistrici, onak mogu reć da je tamo to nije tolko izraženo spram Međugorja. Što se tiče proštenja, tradicionalno poznato kod nas, al Međugorje mi je baš zapelo za oko, nove kuće, apartmani, hoteli, sve vrvi od toga.
Dal vjera i ekonomija iliti konzumerizam, idu ruku pod ruku? A i ako ne pričamo striktno o vjeri, možemo pričat o duhovnosti.

Što se tiče privatnih objava, slažem se da treba biti oprezan, ali, ljudi idu u Međugorje zato jer ih nekaj vuče, jer žele vidit, jer traže utjehu, jer su u očaju, bezizlaznoj situaciji, naslušao sam se priča i vjerujem, čak i iz bližeg kruga poznanstva, a većini je zajedničko teška životna situacija kao i okolnosti s kojima se teško nose, naravno uz to i bolesti koje pojedine ljude praktički baca na koljena, a osim sklopljenih ruku, pomoć od ovog svijeta teško da će doći, al zato dolazi od odozogra.

@pints, slažem se s tobom.. Al onak da skratim, ne ostavlja mi dojam svetišta, dal radi ovog svijeta koji prigušuje atmosferu koja vlada tamo? Ne znam.
Naravno, nemam nikakvo loše mišljenje o Međugorju i preporučam svakom da ga posjeti, taj svjetovni dio mi nije dobro sjeo. Janjca nismo probali, al bila je neka plata s mješanim mesom i mogu reć da je bilo fino osim čevapa koji nisu baš nekaj :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto stu 26, 2024 16:59 

Ja kad god sam bila, nisam to niti opazila.
Osjećam svetost čim stupim na tlo. Zanimljivo, iako sam išla fra Petru, nisam se zaustavljala kraj mjesta gdje se prodaju suveniri. Imam ih nekoliko iz Međugorja, sve od prijateljice što mi je poklonila. Jedino kad sam odlučila kupiti križ za na zid, jer nisam ga imala nikakvog, kupila sam jedan lijepi i zamolila fratra u prolazu da ga blagoslovi.
Jedna situacija, koja mi se nadovezuje. Kupila sam krunicu za oko vrata (ne u Međugorju nego ovdje) i zamolila našeg svećenika ovdje da mi je blagoslovi, napravio je to preko volje, pitao, čemu to, tako nešto.

Vrh

PostPostano: Čet stu 28, 2024 00:06 

Da odete malo u svjetska svetista vidjeli bi da Međugorje ima samo osnovno, najnuznije za hodočasnika.
Ne zivim tamo, znači moram boraviti u hotelu. Moram sjesti i opustiti se između dva brda i moram kupiti svete predmete. Nikad tu ne vidim kič ni bazar, ja sve to trebam i drugima oko sebe pokloniti. I knnige morqm kupiti.
Bogu hvala jer je ovo tako lijepo uređeno mjesto i sve sto hodocasnici trebaju oni tamo imaju i nađu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 29, 2024 09:49 

zujko je napisao/la:
Čuj, da stekneš neki dojam, ne bi bilo loše otići i onda doć do nekog zaključka.

Radoznalost je krivi razlog za hodočašće.

Vrh

PostPostano: Pet stu 29, 2024 11:16 

Ti niksd nisi bila u Međugorju?
A gdje zivis?
Kako to da nikad nisi bila?

Vrh

PostPostano: Pet stu 29, 2024 17:23 

Radoznalost je krivi razlog za hodočašće.

Ak ćemo bit precizni, baš nije bilo hodočašće u klasičnom smislu, a što se tiče radoznalosti, ugrubo govoreći; nakana je bila duhovne prirode.

Vrh

PostPostano: Sri pro 04, 2024 15:59 

Ak ćemo bit precizni, baš nije bilo hodočašće u klasičnom smislu, a što se tiče radoznalosti, ugrubo govoreći; nakana je bila duhovne prirode.

Ne prigovaram ti niti te osuđujem. Odgovorila sam ti kao što odgovaram svima kada me nagovaraju na odlazak.

Vrh

PostPostano: Čet pro 05, 2024 12:08 

Ne prigovaram ti niti te osuđujem. Odgovorila sam ti kao što odgovaram svima kada me nagovaraju na odlazak.

Sve pet.
Eto ovdje je bilo sve samoinicijativno. Neću ipak nagovarat :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub pro 07, 2024 16:33 

Sve pet.
Eto ovdje je bilo sve samoinicijativno. Neću ipak nagovarat :mrgreen:

Kako objašnjavaš činjenicu popularnosti nepriznatih praksi? Eto kada je Međugorje doživjelo priznanje neki su pohrliti za novim nepriznatim praksama poput Grebenara i slično.

Vrh

PostPostano: Pon pro 09, 2024 14:22 

Ne mogu isčitavat cijelu temu.
Zanima me sto vi ovdje imate protiv Međugorja?
Razlozi??

Vrh

PostPostano: Pon pro 09, 2024 14:32 

Jako dobro pitanje ! :))

Njima je prije bio glavni razlog mišljenje lokalnog biskupa i pamflet Ogledalo pravde koliko sam ja dao zaključiti prateći ovu temu 15 godina!
Na njoj sam mogu bez lažne skromnosti reći skoro doktorirao ...
jako puno sam čitao i istraživao o međugorju već preko 30 godina, i bio 6 puta dolje...na svim forumima sam najviše pisao o Gospi i vidiocima iz međugroja!...u zadnje vrijeme više nemam snage pa samo ponešto kratko kažem

Bila je u početku i priča da vidioci haluciniraju, da su kolektivno bolesni...pa kad im se to sve dokazalo da nije onda je bilo da jednostavno lažu jer su neki pušili taj dan travu čuvajući ovce 8)
pa kad se i to lako dokazalo da nije točno , onda da je to sve djelo zloga...da se sotona preurišio u Gospu isl. :lol:
Ma bilo je svakakvih tobože razloga...da se dolje jako puno gradi, da se vidioci bave biznisom, iznajmljivanjem apartmana isl.- i to je kao dokaz da lažu!??

Kada su svi ti plitki i nikakvi dokazi pobijeni , onda se išlo u posljednjoj istanci pozivati na autoritet b. Perića pa je kao on bio glavni dokaz, odnosno njegovo mišljenje...pa kada je dokazano da biskup može griješiti ( da je nepogrešiv samo papa i to samo kada govori EX CATHEDRA o vjerskim istinama i moralu!) onda je bilo ušutkavanje u stilu mora se uvijek i apsolutno biti u skladu sa mišljenjem biskupa inače si otpadnik, neposlušan isl.! :;

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 710 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata