ajmo redom:
adrijana je napisao/la:
Pa ne odlučujemo mi o njima, pitanje je zašto mi ne odlučujemo - o nama.
imaš izbore svake 4 godine. Drugo, ako izbori ne prikazuju realno stanje stvari, onda dolazi do nasilnih revolucija kao što imaš sada u Ukrajini. Prevedeno, svakako odlučujemo kao kolektiv o sebi. Tim više što u Ukrajini i policajac i prosvjednik je Ukrajinac, odnosno, nemamo prisile jdnog naroda nad drugim.
Citat:
Ako misliš ipak da se u ekonomski globaliziranom svijetu "vlada" može određivati prema svojim pravilima i odlučivati o nečemu, onda se varaš.
kako ekonomsko-globarizirani svijet može utjecati na moju odluku za koga ću glasati? Tim više što je tajno glasanje?
hmmmmm...na kraju ću se još osvrnuti na ovo
Citat:
Neke multinacionalne kompanije su moćnije od naših malih vlada.
Koliko one imaju glasa na izborima?
Citat:
A to što živimo u potrošačkom svijetu, ne znači da trebamo i mi (svojim odlukama i odabirom!) podržavati globalnu nepravdu.
izbori, adrijana, izbori...
Citat:
P.S. Gdje ti je smisao za građanski odgoj?
nemam ga i ne treba mi. Građanstvo je isprdak francuske revolucije. Kao i današnja demokracija po kojoj je narod izabrao biti takav kakav je!
U stvari, sama ne znaš što želiš: s jedne strane imaš defetističko stajalište
Citat:
Ako misliš ipak da se u ekonomski globaliziranom svijetu "vlada" može određivati prema svojim pravilima i odlučivati o nečemu, onda se varaš.
Neke multinacionalne kompanije su moćnije od naših malih vlada.
odnosno, vlade, pa makar bile i pronarodne, ne mogu ništa protiv "multinacionalnih kompanija"; a s druge kažeš:
Citat:
A to što živimo u potrošačkom svijetu, ne znači da trebamo i mi (svojim odlukama i odabirom!) podržavati globalnu nepravdu.
dakle, pozivaš na otpor.
Odluči se! Ili mi nešto možemo ili ne možemo učiniti. Jedino si dosljedna ako smatraš da trebamo svi pomrijet u sukobu s moćnim kompanijama pa onda da ostanu živjeti kompanije i njihove pristaše, a pretpostavljam da to ne misliš... Ili otpor kao u Ukrajini, ili i dalje kukajmo kada nas država pljačka sa porezima i sl. Evo, i u susjednoj BIH su napravili nerede... Alo, u "državi za rođaka" narod je digao glas! I gdje su tu te kompanije? Jesu li kompanije zapošljavale "rodijake"?
Inače, ima jedan podatak koji kaže da je u Hrv. više "miješanih" brakova nego u BIH. Pod "miješani" se ne misli na nacionalnost, već na činjenicu da 1 od supružnika dobija novce od države, tj. radi za državu. Dokle god njima njihova plaća redovito dolazi, dotle i nereda neće biti... Pa onda, jesu li multinacionalne kompanije zaposlile toliko "naših" da su stranke osigurale tako sebi biračku bazu?
Što da kažem: sami smo krivi...ali će mo sami i ispravljati. A kako će to biti? Možda bolje da ni ne pokušavam pomisliti...
Citat:
Ili mi se samo čini, ili je to Crni Barun stvarno izjavio da su si siromasi sami krivi...? Jao, jao.
a tko je nama kriv za pljačku?
ajde iskreno, kako bi bilo da te siromašne zemlje podignu standard i zaštite svoje radnike?
Kako bi bilo da i ti radnici iziđu na izbore i glasaju za takvu političku opciju?