|
Pripremajući propovijed i sv. misu za iduću nedjelju naiđoh i na ovaj tekst - možda zgodno za diskusiju:
Ludilo bezgrešnosti
Ovo bi nas trebalo prisiliti misliti, da danas više nitko ne govori o grijehu a malo tko i zna što to znači. Najprije ne radi se o jednoj riječi i nekom postupanju. Nitko se ne osjeća krivim. Nikome ne pada na pamet od nikoga pa ni od Boga moliti oproštenje. Ne, čini li se kao da je zlo nestalo s ovoga svijeta.
Zar to živi samo još u Crkvi? Tu još postoji takva sorta ljudi: grješnici. Tu se još uvijek govori kao nekada: ispovijedam se, sagriješio sam, moj preveliki grijeh. Samo se još u Crkvi usuđuje govoriti o onom što je stoljećima ljude pokretalo: naša krivnja i Božje milosrđe.
Ali ako se nitko ne osjeća krivim, onda ne treba ni milosrđa ni oproštenja. A krivci za svo zlo su drugi. Već će se naći netko na koga će se burno sve svaliti.
Mrzim ovu samopravednu farizejštinu (iako sam i sam uključen prokazivati na druge, Gospodine, smiluj se!)
Miserere – Smiluj mi se
Isus, ti dolaziš spasiti grješnike, a nalaziš li ijednoga? Kladio bih se da nećeš naći ni jednoga. Nema takvoga koji bi se za nešto kajao i sebe htio promatrati grješnikom, i potrebnim smilovanja, milosti. Ako bi se i našao netko među ovako dobrim i poštenim ljudima, koji bi priznao da je grješnik, spasiti se ne bi dao nitko.
ŠTO ME GLEDAŠ, ZAR SAM JA GRJEŠNIK? Smiluj mi se Gospodine.
|