Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 00:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 05, 2023 07:50 

Gledam jučer na Laudatu gostovanje splitskog franjevca povodom spomendana sv. Franje pa sam ostao iznenađen kada je rekao kako u
svojoj provinciji (Presvetog Otkupitelja) ove godine nemaju niti jednog postulanta i da jedino Hercegovačka provincija ima nekakav solidan priljev novih kandidata za radovništvo,
a sve ostale provincije muku muče s novim duhovnim zvanjima.
Nisam znao da je kriza duhovnih zvanja toliko uzela maha i kod nas, znam da je to boljka razvijenih zapadnih zemalja.
Razmišljajući što je tome uzrok, naišao sam na jedan zanimlji osvrt Razlozi krize duhovnih zvanja gdje se na kraju navodi kako su
Unutarnji razlozi: manjak vjere, život svećenika, u izvjesnoj mjeri i celibat, izoliranost, klerikalnost, individualnost,… pogrješno shvaćen pojam slobode i spolnosti…
Izvanjski su uzroci vrlo brojni, počevši od potrošačkog društva, preko promijenjene i smanjene obitelji, pa sve do protureligioznog djelovanja izvjesnih svjetskih ‘organizacija’.

Mislim kako trebamo više moliti za duhovna zvanja (moj župnik na svakoj misi u molitvi vjernika spominje i nova duhovna zvanja) pa stoga pitam i vas što mislite o ovoj krizi i da li molite za duhovna zvanja?

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 11:27 

Naravno. Mislim da nema smisla navoditi celibat kao razlog niti mislim da je razlog. Nedavno sam pisala o župi koja desetljećima nije imala ređenika a sad ima dva. Ustrajno su molili sve te silne godine. Kriza je prvenstveno vjere pa sve prozlazi iz toga. Ali globalno gledajući ima procvata svećenićkih zvanja u drugim državama pa će nas oplemeniti, poput Odilon Singba, koji je odličan svećenik iz Benina.
Naravno da velik utjecaj imaju svećenici poput ovih u Poljskoj (samo najfriškiji primjer) koji su se zabavljali sa muškom prostititkom. Bolje nikakvi nego takvi.

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 11:34 

Da , prvenstveno treba moliti za svećenička zvanja
Uzroci su razni...
možda nešto kao i u onoj temi što sam otvorio u vezi opadanja vjere u evropi, zapadnom svijetu

jedan od bitnih razloga smanjenju je smanjenje broja djece kod modernog čovjeka...do prije 50,60 godina na selu su obitelji brojile 5,6 pa i do 10 djece ,a danas rijetko tko ima više od troje!
smanjio se bazen, baza za dotok novih svečenika!

Moguće da će trajni đakonat postići veći odaziv laika vjernika?

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 12:24 

Moguće da će trajni đakonat postići veći odaziv laika vjernika?

Mislim da neće jer je loše organizirana formacija i općenito se tom zvanju pridaje vrlo mala pozornost.
Npr. u ZG, koliko mi je poznato, trenutno niti nema formacije za trajne đakone.

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 13:35 

Mislim da neće jer je loše organizirana formacija i općenito se tom zvanju pridaje vrlo mala pozornost.
Npr. u ZG, koliko mi je poznato, trenutno niti nema formacije za trajne đakone.

šteta ,ako je tako...nisam znao

možda i ovo...šteta što zreli oženjeni muškarci ne mogu postati svećenici ili đakoni kao kod grkokatolika
time bi barem neki oženjeni, i voljni i željni mogli ući u kler...zrelost ipak donosi stabilnost i iskristalizira kod čovjeka šta želi
teško je očekivati zrelost i spremnost na novicijat, bogosloviju kod labilnih dječaka od 14, 15 godina...pogotovo u ova današnja teška i hedonistička vremena!

Vrh

PostPostano: Čet lis 05, 2023 15:55 

Ne, sreća je što oženjeni ne mogu biti svećenici.
Tako je u KC i nadam se da će i ostati u vijeke. Oženjeni imaju ženu i porodicu i dovoljna je briga o njima a ne još briga o pastvi.
Za to postoje grkokatolici, pravoslavci, protestanti...
A odrastao i "zreo" može postati svećenik, neki se odluče zarediti kasnije.

Vrh

PostPostano: Uto sij 20, 2026 13:38 

Kako objasniti trend smanjenja svećeničkih zvanja unatoč povećanju broja katolika?
Ukupan broj svećenika u svijetu smanjio se za 734 od 2022. do 2023., unatoč povećanju broja katolika za 16 milijuna, prema najnovijim dostupnim podacima koje je objavila vatikanska agencija Fides. Broj bogoslova u istom je razdoblju također razmjerno pao za 1.986, što potvrđuje da se dugotrajna kriza u Crkvi nastavila barem do nedavno. https://www.quovadisecclesia.com/global ... -vjernika/

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata