Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri ožu 18, 2026 20:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 10, 2025 22:29 

Danas je u atentatu u SADu ubijen Charlie Kirk, aktivist konzervativnih kršćanskih stavova. Išao je po studentskim kampusima i vrlo spretno polemizirao sa neistomišljenicima koji su mu teško parirali. Bio je protivnik pobačaja, genderizma, lgbt ideologije... i pobornik dijaloga i polemike. Često sam sa guštom slušao njegove argumentirane rasprave.

Pokoj mu vječni daruj Gospodine.

Nažalost, SAD je korak bliže masovnom sukobu, možda i ratu.

https://narod.hr/eu-svijet/upucan-konzervativni-aktivist-charlie-kirk-trump-i-vance-pozvali-na-molitvu

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2025 11:53 

Da, ti leftardi su puni razumijevanja za sve, zalažu se kao za neku jednakost a ispod krinke mržnja, mržnja, sve ono što prepisuju onima koji ne misle kao oni. Glavno da je desnica ozoglašena. Pa neki leftard je i slovačkog premijera pokušao ubiti. Revolucija, njihova draga riječ uvijek je bila brutalna i krvava, ali, eto, desno je opasno :((

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2025 13:23 

Mediji u Hrvatskoj ga prikazuju Trampovim čovjekom. Znači ekstremist je on jer je civilizirano raspravljao s neistomišljenicima, a ne oni koji pucaju u neistomišljenike. Eto, to je ljevica danas, to je njihova razina.
Nije bio katolik, ali je priznao i cijenio činjenicu da se milijuni obraćaju na katoličanstvo tražeći svetost i tradiciju. O tradiciji je imao zdraviji stav nego modernisti.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 11, 2025 14:57 

Zapad je postao duboko podijeljen i ne biraju se riječi kod etiketiranja druge strane. Imam osjećaj da ljevica debelo u tome prednjači (kako su me samo nazivali u raznim debatama, fašist, mizoginist, katoliban, klečavac, ognjištarac, zatucani kozojeb....), ali daleko od toga da etiketiranja nema i na konezrvativnom spektru. Kao da nitko ne vodi računa o svim onim labilnijim pojedincima koje i nije problem gurnuti preko ruba. Pitam se je li i nama, moliteljima, nacrtana meta na čelu, hoće li neki "borac za pravdu" u nekom suludom činu krenuti u akciju. Jer, kako je jedan forumaš na drugom lijevoliberalnom forumu komentirao ubojstvo Kirka, bolje je djeci bez takvog oca. Od takve izjave do metka nije dalek put.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 05:21 

Kršćanin ne traži mučeništvo, ali ima crta sa kojih se ne odstupa. Mislim da je Kuharić govorio o tim crtama.
Jednom je prilikom prof. Ivančić spomenuo one koji su išli braniti domovinu ali ni jedan nije, ili neće biti kanoniziran.
Ili pobijeni na Bleiburgu jesu li oni svi mučenici?
Tko je to mučenik zbog vjere?

Neki dan čovjeka usmrtio morski pas. Mučno uopće za čut. Kako to sve tumačiti?

Za kraj, čisto radi rasprave, gledao sam dokumentarac o Martinu Lutheru Kingu, promiskuitetnoj osobi i alkoholičaru, a koji je u međuvremenu govorio i borio se za ljudska prava. Kanoniziran u svijetu ( U2, In the name of love)

Ne uspoređujem sa Kirkom jer preminuli mi nije poznat a koliko se piše izgleda da se radi o obiteljskom čovjeku i uvjerenom kršćaninu.

Teme sam tu nabacao a kao što se vidi potrebno je razlikovati.
Napokon mučenik je i dobar i zao razbojnik na križu.

I da, Zachary King je spomenuo tisuće i tisuće transrodnih u sotonskoj crkvi čak da su većina takvi.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 08:21 

Kršćanin ne traži mučeništvo, ali ima crta sa kojih se ne odstupa. Mislim da je Kuharić govorio o tim crtama.
Jednom je prilikom prof. Ivančić spomenuo one koji su išli braniti domovinu ali ni jedan nije, ili neće biti kanoniziran.
Ili pobijeni na Bleiburgu jesu li oni svi mučenici?
Tko je to mučenik zbog vjere?

Neki dan čovjeka usmrtio morski pas. Mučno uopće za čut. Kako to sve tumačiti?

Za kraj, čisto radi rasprave, gledao sam dokumentarac o Martinu Lutheru Kingu, promiskuitetnoj osobi i alkoholičaru, a koji je u međuvremenu govorio i borio se za ljudska prava. Kanoniziran u svijetu ( U2, In the name of love)

Ne uspoređujem sa Kirkom jer preminuli mi nije poznat a koliko se piše izgleda da se radi o obiteljskom čovjeku i uvjerenom kršćaninu.

Teme sam tu nabacao a kao što se vidi potrebno je razlikovati.
Napokon mučenik je i dobar i zao razbojnik na križu.

I da, Zachary King je spomenuo tisuće i tisuće transrodnih u sotonskoj crkvi čak da su većina takvi.

Kakve veze ima što je alkoholičar, bludnik ....lupaš brate.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 08:31 

pints je napisao/la:
Pitam se je li i nama, moliteljima, nacrtana meta na čelu,

Ne pretjeruj, nije hrvatsko društvo USA društvo, a pogotovo molitelji nisu tipovi vjernika poput Charlie Kirka.
gledao sam dokumentarac o Martinu Lutheru Kingu, ... Kanoniziran u svijetu

Martin Luther King nije svetac Katoličke Crkve pa samim tim niti ne može biti kanoniziran.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 11:47 

Napisao sam kanoniziran u svijetu, u smislu od svijeta nešto kao Keane Reeves, kapiš

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 12:14 

Kao pozivanje na Nelsona Mandelu na Zapadu.
Mislim, nekome nije problem isticati Diega Maradonu, ali treba vidjeti kako je živio i može li biti uzor sportašima. Jasno da ne.

Što se mučenika tiče zanimljiviji je Girolamo Savonarola

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 12:52 

Kao pozivanje na Nelsona Mandelu na Zapadu.
Mislim, nekome nije problem isticati Diega Maradonu, ali treba vidjeti kako je živio i može li biti uzor sportašima. Jasno da ne.

Što se mučenika tiče zanimljiviji je Girolamo Savonarola

Halo pusti moralistiku kad govoriš o ljudima, to da li je uzoran i neporočan prepusti dragom Bogu da riješi i onako sve ovisi o milosti tako da upirati prstom u nečije mane ne dolikuje ni svjetovnom čovjeku a da ne govorim koliko je to daleko od kršćanstva.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 13:03 

... i onako sve ovisi o milosti..

Tako je prijatelju moj. Ali tradicionalistima to nikako nije jasno. Zato smo se morali pojaviti mi modernisti. :)

Vrh

PostPostano: Pet ruj 12, 2025 15:30 

Ignacijanski, najkraće i najbolje rečeno: radi kao da sve ovisi o tebi, a moli kao da sve ovisi o Bogu.
Većinom se uzima samo ovaj drugi dio. Tako je i onaj pucao jer nije bilo milosti, a ne bi trebao u zatvor jer je psihički bolestan.
Dobri stari relativizam 1 Kor 6,2-3

S druge strane, vidim zazivanje smrtne kazne za uhićenog počinitelja ubojstva.
Je li taj moralni sud ispravan..

Kažu da je Kirk gravitirao prema katoličanstvu

Vrh

PostPostano: Sub ruj 13, 2025 09:50 

Kažu da je Kirk gravitirao prema katoličanstvu

Kirk je često izražavao divljenje prema katoličkoj tradicionalnoj liturgiji, arhitekturi i ritualima, ističući njihovu ljepotu i trajnost koja je izdržala test vremena i istaknuo da njihova arhitektura i glazba upućuju prema Bogu, za razliku od modernih evanđeoskih crkava koje ponekad nalikuju koncertnim dvoranama ili kafićima.
Dakle iako je bio evanđeoski protestant, pokazivao je duboko poštovanje prema Katoličkoj Crkvi i njezinoj tradiciji i to daleko više nego neki modernisti koji se možda inspiriraju njegovim pastoralom, ali u suštini im je svatko bolji nego katolik koji vjeruje onako kako je Katolička Crkva oduvijek vjerovala i naučavala i taj nauk oblikovala svetim dogmama.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 13, 2025 16:40 

Nakon nekoliko minuta govora Charlijeve supruge kažem slijedeće.
Trumpa popratim isključivo jer je predsjednik vodeće vojne sile Zapada. Za njegovu suprugu ne znam je li praktična katolkinja.
Netko je rekao: 'Prateći J. Petersona vratio sam se katoličanstvu.' Ne vidim tu logiku.

Pala hijerarhija se bori isključivo protiv ljudi Euharistije, tj. samo oni mogu se suprostavljati demonima.
Ne ide za nama a izganja zloduhe ( Mk 9,38-40). I mi i oni,jel. Ako im Gospodin ne brani ne možemo ni mi. U tom smislu' tko nije protiv nas taj je za nas'.
Ali katolici znaju da se ne radi o istome intezitetu, ili bi trebali.

Protestanti se bore sa žabama, tj. zlodusima koji imitiraju svjetlo,jer čarobnjaci čine isto što i Aron usp. Izl 8,1-3.

Dakle, izlaze na pozornicu svijeta, po krštenju prolaze i kroz Crveno more, pa i strahovitih kušnji, što vidjesmo, ali ne prelaze Jordan, kroz koje treba proći svaki vjerni katolik. Tko je više primio više će se od njega tražiti (Lk12, 48).
Znajte da će svaki katolik biti će suđen kao katolik.

Osim svega, katolici vjeruju i u čistilište.

Fra B. Duda je rekao da ćemo se iznenaditi kada vidimo da je među nama bilo i velikih. Sv. Terezija. A. piše o velikim razlikama u Nebu.

Rekoh vam sada razlog zašto protestantizam globalno jaše. Imaju povoljniji vjetar 'te žabe navališe na egipatsku zemlju' Izl 8,3 Ovdje egipat kao borba protiv ropstva grijeha,što također čine.

Ali Arena nije borba o kojoj ja govorim. Tko može shvatiti...

Vrh

PostPostano: Sub ruj 13, 2025 17:50 

Dopuna simboličko - duhovnog tumačenja predhodnog posta.

Žaba je po naravi odurna, dakle, simbolizira zlodušan utjecaj, a koji dolazi preko protestantizma u KC (spominjao sam drugdje;praćenje pastora, prevođenja knjiga, worship)
To je simboličko tumačenje Izl 8, 1-3. Što čini Aron čine i čarobnjaci. Imitiranje djelovanja Duha Svetog među kršćanskim zajednicama a koje ulazi u KC. Katolici zato nikada ne slijede niti uče od protestanata. U tom smislu to je otpad za katolika.

Isti navedeni redak, tumačeći sada duhovno, označava borbu protiv grijeha. Aron šalje žabe na Egipat što ovdje označava tu borbu. Ali i čarobnjaci čine isto. Zašto bi to činili protiv Egipta?

Protestanti se duhovno bore također protiv egipta, odnosno svijeta, grijeha. Što pozdravljamo kao kršćani, ali ih ne slijedimo kao katolici.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata