Naprosto nisam mogao oprostiti! Sve u meni se opiralo, razum mi "govorio" da se ljudska pravda preko mene lomila. Da, razum! Stalno je "govorio" da sam u pravu tražiti svoje, da mi je tih 5.000 DEM ukradeno jer izigran Zakon pošto su činjenice posve krivo interpretirane. No, zar moram opet preko suda, toga istoga, pa i suca? I dokle će to trajati, tko bi platio troškove, hoće li pravda imati zadnju riječ, ali opet - čija? "Razum" je ipak krenuo u šumu s mnogo staza...A kako će mi ta osoba vratiti, otkuda joj toliki novac, ionako i ta osoba ima kredit, a novac je potrošila? Ali oprostiti - pa zašto? I ono najbolnije KAKO?! Godina za godinom...Svađe, uvrede, ogovaranje dotične osobe s "opisom" kakva je (kao sam ju ja doživio, da se razumijemo). "Razumijem vas, ali kršćanin je dužan oprostiti". - Naravno, ispovjednik je dužan to reći. Ali on nije u mojoj koži! Sve češće sam i sam pomišljao da mi to jedino preostaje pa, premda sam to pomalo i želio, da sve zaboravik, KAKO zaboraviti? Dvije godine, pet, dvanaesta godina prođe, a "stvar" stoji na mjestu. No, "Kakvom vagom mjerite, vama će se mjeriti"; "Tko tebe po jednom obrazu, okreni mu i drugi"... "Imat ćeš puna usta zemlje" - reče mi ta osoba, kao da sam ja njoj dužan a ne obrnuto. Ona je ili bolesna ili luda ili...Ili ŠTO? Pa ja smo tražim pravdu!...Aha, ali čiju? Postao sam svjestan - SVOJU! I tada...Kakva je to borba započela!!! U meni, naravno. A epilog? Sada sam miran. Da sam barem prije, ne samo vjerovao U Boga, Isusa...da sam vjerovao NJEMU, lako je vjerovati da On postoji! Sve je moglo biti bez svih jada. Fa...Madinger to lijepo podvlači pitanjem: "Želiš li biti kršćanin? Brate, tada ti kažem: Ne odupiri se zlu"! - JA dodajem: I bit ćeš SLOBODAN kršćanin, SLOBODAN čovjek.
|