To je već tumačenje, a ne doslovna primjena izrečene zapovjedi sv. Pavla. Lijepo je što si vidio svoju pogrešku pa odustao od doslovnog tumačenja da žene ne smiju ništa reći na sv. Misi.
Meni je tradicionalna latinska misa pomogla više načina prigrliti prekrasan dar svoje ženstvenosti i radujem se svojoj tradicionalnoj ulozi u liturgiji. Ma što neki frustrirani ženomrsci tvrdili žene mogu biti pjevači na sv. Misi i u redovnom i u izvanrednom obliku rimskog obreda. Molim se na nakanu da sve više i više katolkinja otkrije ženstvenost skrivenu u starom obredu i ljepotu liturgijskog pjevanja na sv. Misi.
Nisam ja nikad ni mislio da tu Pavlovu zabranu treba shvatiti u smislu doslovne apsolutne šutnje, nego se ti i ja nismo dobro razumjeli. Mislio sam da je to očito iz mojih odgovora. Izgleda da nije bilo.
Iako, ja kad idem na staru misu ne odgovaram uopće. Naime, prije puno godina pričala mi je mama o misi prije liturgijske reforme i kad sam je pitao pa kako su ljudi odgovarali na molitve, nije valjda da su svi znali latinske odgovore, rekla mi je: pa nismo niš odgovarali, ministranti su odgovarali. I onda mi je ispričala da je njima svećenik na vjeronauku rekao da gledaju na dolazak na Misu kao da su došli na Kalvariju (jer JESU), i da stoje tamo uz Mariju i apostola Ivana.
Što se tiče tvoje molitvene nakane, i ja bi se trebao moliti za to isto.