U osnovi, mi kada priznajemo vlastiti zlocin, ili zlocin pocinjen u nase ime i ne trazimo oprost. Mi izrazavamo kajanje. To kajanje je ociscujuce i treba ga ponavljati bez obzira jesmo li dobili ili nismo oprost od nase zrtve. Na zrtvi je da li ce nam oprostiti ili nece. U to se ne trebamo petljati. Na nama je da stalno iznova izrazavamo kajanje. Ja to gledam iz kuta grijesnika. Iako nisam krscanin, mislim da je to blisko krscanskom motristu. Priznati svoje grijehe, a ne tudje. Najlakse je priznati tudje grijehe. Ali to i nije kajanje, to je tuzakanje, zar ne?! Jedno je otici u policiju i priznati sopstvene grijehe, a sasvim drugo otici i obavijestiti ih o grijesima nekog drugoga

Ne mogu se doista pokajati za tudje grijehe. Za njih mogu u najboljem slucaju osjecati sucut i zaljenje sto su pocinjeni i sl.
Tako da mi u Hrvatskoj dolazimo u situaciju, u zadnje vrijeme najviše krivicom naših političara, da nam se dokida status žrtve, tj. da je na ovu zemlju izvršena agresija. Kako tek o tome, u takvoj jednoj konstelaciji, razmišljaju počinitelji?
(don Frano Prcela, Kad bismo bili dosljedni...)
Don Prcela malo cudno zbori, ako mene pitate?! On stalno razmislja o pociniteljima. On bi ocito htio da se pocinitelji ispricaju. To samo po sebi nije nista lose, ali koliko sam ja shvatio Isusa... on nije ucio da trebamo od pocinitelja traziti ispriku. Ko' tebe kamenom, ti njega kruhom, ko' te odalami po jednom obrazu, ti mu okreni i drugi. Ako te netko trazi majicu, daj mu i hlace. Isus je molio oprost za svoje mucitelje, pun sazaljenja jer ne znaju sto cine itd. Ja nisam bas dobio dojam da Isus istjeruje pravdu za svoj racun.
Ne kazem da je to ista lose, ali samo mislim da Isus to jednostavno nije naucavao.
Dapace, kod Isusa vidim puno mjesta na kojima nas potice da se prvo suocimo sa svojim grijesima. Meni mozda najupecetaljvije mjesto je ono gdje nas poducava da prvo izvadimo balvan iz svojeg oka, a tek onda skrbimo za trun u oku brata nasega... Srbina recimo, ili komuniste kletoga

Kada sve zborjim i oduzmem, ispada da je Isus naucavao da em prvo sebe ispovjedimo i ispravimo svoje grijehe, em strpljivo podnosimo nepravde i uvrede koje nam nanose drugi. Nisam bas dobio dojam da je Isus poducavao da prvo istjeramo svoju pravdu pa tek onda vidimo imamo li se zbog cega kome mi ispricavati
E sad... ko' sam ja da popujem, kad imaju valjda bozji pastiri i Isusovi svecenici koji to bolje znaju od mene. Oni naucavaju svaki dan po televiziji da smo mi zrve i da se nama prvo trebaju drugi ispricati. A da mi nismo nikada nista nikome skrivli. Pa valjda oni znaju sta pricaju... zavrsili su tolike teoloske skole.