Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 02:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 53  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 18, 2014 17:40 

sad sam stvarno zbunjen što napraviti,pošto su svi kandidati za to da se ne ukida zakon o abortusu meni savjest kaže da im ne mogu dati glas niti jednome dok kardinal Bozanić kaže da ako ne izađemo na glasanje da je to "u stanovitoj mjeri i grijeh propustom".što vi mislite o svemu ovome.Evo staviti ću i nekoliko linkova pa procijenite da li sam u pravu glede ne izlaska na izbore ili mislite da ipak trebam izaći i glasovati makar i za čovjeka koji se predstavlja kao katolik ali se i zalaže za umjetnu oplodnju i za pravo abortusa?http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/jesu-li-ovo-izbori-na-kojima-katolik-nema-za-koga-glasati/ , http://www.dnevno.hr/kolumne/elvis-dusp ... orima.html , http://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_p ... munication

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2014 20:24 

teo je napisao/la:
sad sam stvarno zbunjen što napraviti,pošto su svi kandidati za to da se ne ukida zakon o abortusu...

zakonodavna vlast je u rukama Sabora, tako da to pitanje nema nikakve veze s predsj. kandidatima.
btw. "dnevno"... :roll:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2014 22:19 

Crni Barun je napisao/la:
teo je napisao/la:
sad sam stvarno zbunjen što napraviti,pošto su svi kandidati za to da se ne ukida zakon o abortusu...

zakonodavna vlast je u rukama Sabora, tako da to pitanje nema nikakve veze s predsj. kandidatima.

ok "dnevno" ali ima i u tom tekstu malo istine nebitno tko ga je pisao i nebitno je tko ima ovlasti za ukinuti zakon ali problem je u tome što su se svi kandidati izjasnili da nisu za zabranu pobačaja a neki od njih se izjašnjavaju kao katolici.A koliko se sjećam gospodin Kujunđić je u NU2 izjavio i da se ne protivi umjetnoj oplodnji i da što se tiče toga treba koristiti sve blagodati koje nam medicina pruža,e sad koliko sam uspio razumjeti stav Katoličke Crkve prema takvim političarima nije baš blagonaklon a opet nemam za koga glasati i s druge strane Kardinal kaže da je neizlazak svojevrstan grijeh propustom.Kako sada postupiti?I kakvu će poruku takvi političari poslati ljudima ono predsjednik nam je katolik a nema ništa protiv umjetne oplodnje bilo kakve vrste i ne bi htio zakonom zabraniti pobačaj?

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2014 22:20 

teo je napisao/la:

e da i btw.nisi komentirao ostala 2 linka

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 09:34 

teo je napisao/la:

osim dnevnog, imaš samo poveznicu na wiki

a što se tiče glasovanja, jesam li igdje rekao da ću glasati za nekog kandidata ili sam pozvao da se glasa za nekog? :wink:
Štos je taj što pitanje abortusa, umjetne oplodnje i sl. ima ulogu samo za skupljanje jeftinih pol. bodova. Ne može tu (budući) Predsjednik ništa... No, žalosno je da takvom izjavom oni pogoduju narodu, što otvara novo pitanje, a nije u skladu s ovom temom.

e, da...kada se već razmećeš linkovima, imaš li negdje linkove na njihove izjave? Wiki i dnevno barem meni ne znače ništa...

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 11:59 
Administrator

Političari koji se na bilo koji način zalažu za abortus su automatski izopćeni iz Crkve. Stoga je točno da nema predsjedničkog kandidata koji se može nazivati katolikom.
No kako mi glasači nemamo drugog izbora, možemo ili glasati za jednog koji je po nama najmanje zlo, ili prepustiti da drugi izaberu veće zlo. Biranjem manjeg zla mi nismo protiv kanona o poduzimanju radi pobačaja, već baš naprotiv puštanjem većeg zla dopuštamo još gori odnos prema pobačaju.
Zato je i kardinal Bozanić rekao da zanemarivanjem svoje dužnosti činimo "u stanovitoj mjeri i grijeh propustom".
Nije ovdje stvar samo o pobačaju, o kojem kako kaže Crni Barun zapravo ni ne odlučuje predsjednik.
Vidjeli smo koliko je drugog velikog zla po pitanju vjere prouzročila vladajuća koalicija, i koliko je truda poslije trebalo da se izborimo za obične stvari poput braka muškarca i žene ili protiv nastranog odgoja djece u školama. Zato je bitno poslušati biskupa i unatoč tome što se možemo obeshrabriti, izaći na glasanje.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 13:36 

Treba naglasiti kako se neizlaskom na izbore pomaže kandidatu Josipoviću te podržava njegov nerad i manipuliranje medijima. Zato, mislim kako je najbolje izaći na izbore pa i u slučaju da se glasački listić učini nevažećim tj ne glasuje se za niti jednog kandidata jer ne udovoljavaju kriterijima katoličkog političara.
Iako je pitanje abortusa spin u režiji Josipovićevog tima koji je to nametnuo iako predsjednik o tome ne odlučuje, ipak me razočaralo to što kod niti jednog/e kandidata/ce nema jasnog stava o protivljenju abortusu.

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 17:00 

Pitanje: Da li za Kujundžića, Kolindu i Sinčića sada vrijedi isto što i za mene? Naime, meni ste napisali da sam se zbog članstva u stranci koja podržava pravo žene na izbor automatski ekskomunicirao iz KC. E, sada imamo javne izjave (sve izjave bile su prekjučer objavljene u dnevnicima) da nitko od ovo troje ne bi zabranio abortus tj. ostavili bi ženama pravo na izbor. Jesu li se onda ovo troje svojim izjavama automatski ekskomunicirali iz KC ili će možda Kujundžić biti pošteđen pošto se javno hvalio da je bio na Pavelićevom grobu pa mu ta činjenica donosi veliki broj plus bodova?

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 18:45 

Evo - Josipović: Prepoznajem se kao kandidat koji odgovara Bozanićevim preporukama
http://www.vecernji.hr/predsjednicki-iz ... ama-980232

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 22:02 

teo je napisao/la:

osim dnevnog, imaš samo poveznicu na wiki

a što se tiče glasovanja, jesam li igdje rekao da ću glasati za nekog kandidata ili sam pozvao da se glasa za nekog? :wink:
Štos je taj što pitanje abortusa, umjetne oplodnje i sl. ima ulogu samo za skupljanje jeftinih pol. bodova. Ne može tu (budući) Predsjednik ništa... No, žalosno je da takvom izjavom oni pogoduju narodu, što otvara novo pitanje, a nije u skladu s ovom temom.

e, da...kada se već razmećeš linkovima, imaš li negdje linkove na njihove izjave? Wiki i dnevno barem meni ne znače ništa...

stavio sam poveznicu i na http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/j ... a-glasati/ ali ne znam zašto ne radi,i kako to misliš wiki ti ništa ne znači?ispod imaš sve reference na koje se wiki poziva pa nađi malo vremena i pročitaj ih evo ja ću ti dati link na jednu od njih http://chiesa.espresso.repubblica.it/ar ... 6336?eng=y

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2014 23:06 

teo je napisao/la:
i kako to misliš wiki ti ništa ne znači?

ne govori mi wiki što su kandidati rekli :wink:

btw. zanimljiv mi je odgovor ono dvoje kandidata:
Citat:
mi smo protiv abortusa, ali smo i protiv njegove zabrane.

prevedeno, rekli su ono što godi desno orijentiranim biračima a da pritom ne povrijede lijevo orijentirane. Trebam li ponoviti da je zakonodavna vlast u rukama Sabora?

Jeftine političke igre...bilo bi najbolje da se uvede jednostranačka diktatura i mir :!:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Sub pro 20, 2014 00:37 
Administrator

SDPovac je napisao/la:
Pitanje: Da li za Kujundžića, Kolindu i Sinčića sada vrijedi isto što i za mene? Naime, meni ste napisali da sam se zbog članstva u stranci koja podržava pravo žene na izbor automatski ekskomunicirao iz KC.

Ne radi se o pravu žene, niti o pripadnosti stranci, već svatko tko sudjeluje u vršenju pobačaja automatski je izopćen iz Crkve. To sudjelovanje može biti u vidu podržavanja abortusa kroz neki politički zakon, a stupa na snagu kada je usmrćeno konkretno nedužno ljudsko biće, kada je došlo do učinka.
Za predsjedničke kandidate vrijedi isto, makar konkretno Sinčić se nije izjasnio, Kolinda je kao "za život" a zapravo podržava suprotno, dok je Kujundžić osobno protiv pobačaja, u skladu s "kršćanskim vrednotama koje zagovaraju očuvanje života od začeća do smrti", ali kao ne putem zabrana nego aktivnom politikom. Uglavnom, svi koji se zalažu za pravo žene da ubije svoje nerođeno dijete su izopćeni u trenutku kad je zbog toga neko dijete stvarno usmrćeno.

Vrh

PostPostano: Sub pro 20, 2014 11:27 

Zahvaljujem na odgovorima i doslijednosti. Eto, pošto su, prema statistikama, od srijede učinjena barem 4 prekida trudnoće, po ovom što je Giovi napisao Kolinda i Kujundžić su se ekskomunicirali iz Katoličke crkve.

Vrh

PostPostano: Sub pro 20, 2014 16:48 
Administrator

To je učinak ako je njihova politika jasno pro-abortivna, "za izbor", ako ustraju u tome da direktno podržavaju, promiču ili glasaju za abortus.
No za glasače je najbitnije što netko promiče, odnosno u ovom slučaju tko nudi manje zlo.
U svakom slučaju, katolik treba glasovati na takav način da se dobije ograničenja na pobačaj što je više moguće.
Ovo je samo jedna od tema bitna za vjernike, recimo Josipović se zalaže direktno za izbor žene na ubojstvo nerođenog djeteta i da se u državnim bolnicama svima "osigura" pobačaj, a bio je jasno protiv braka kao zajednice muškarca i žene, te za legalizaciju homoseksualnih partnerstva, itd. On zasigurno nije kandidat za kojeg bi vjernik trebao glasati, a od ostalih se prilično teško odlučiti koji je za vjernike manje zlo.

Vrh

PostPostano: Ned pro 21, 2014 20:43 

Kako vam se čine kandidati poslije prvog sučeljavanja

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 789 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 53  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata