Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 22:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 05, 2013 08:34 

Observer je napisao/la:
Ispričavam se, Barnaba, što nisam citirao dio iz tvoga posta. Ispustio sam citiranje da svoj post ne raširim prekomjerno, no vjerujem da sam tvoj tekst pravilno pročitao i povezao. Npr. ovaj dio:
„Po svemu sudeći vladajući neće moći spriječiti održavanje referenduma no pokrenuli su "medijsku mašineriju" koja otvoreno napada i proziva sve koji se zalažu za referendum. Stanković je zadnji slučaj, a predviđam kako će organizirati i nekakve band-aid akcije kojima će pokušati ocrniti posve normalan i demokratski način obrane braka i svih moralnih vrijednosti u našem društvu.“
Znači i ti misliš da je dovoljno riješiti stvar referendumom.

Nisi ti pravilno pročitao jer da jesi uvažio bi to što prvenstveno govorim o odnosu vlasti prema demokratskom zahtjevu građana koji je proveden na skroz zakonit način. Kad govorimo s te pozicije jasno je kako vlast uvijek realno ima silu državnog aparata, a u ovom se slučaju njime bori protiv volje naroda putem raznih opstrukcija koje su najavljene, ali i realno prisutne na način koji sam prije naglasio (medijska kampanja). Dakle ma koliko građanin kao pojedinac ili dio neke grupe govorio o nekom problemu taj govor realno ne može biti s pozicije sile jer vlast ima silu. Zato su tvoje primjedbe na Giovijevo i moje (čak i u ovoj nategnutoj varijanti) pisanje potpuno promašene.

Observer je napisao/la:
Vidiš, ja razlikujem osobe koje će samo izići na referendum i zaokružiti i uopće ne sumnjam da će biti dovoljan broj. Ali razlikujem i ljude koji, prije nego će se izići na referendum, imaju što javno i reći i objasniti, i u te svrstavam tebe. Pa od tebe očekujem ne samo pozivanje na referendum nego nešto više: uvjerljivi, tebi dorasli intelektualni doprinos argumentaciji, zašto je to dobro ili zašto je dobro u našoj zemlji da se tako definira brak i zašto oni koji traže istospolni brak ne trebaju to ostvariti na taj način. Eto to mi nekako fali u tvome postu, presiromašan mi je taj dio. I ovo shvati kao iskreni kompliment o mojim procjenama tvoga razumijevanja same teme.

Ovo gore je nešto što gradiš na krivoj pretpostavki koju sam prije objasnio, a tim više je to čudno jer ovdje nije bilo ljudi koji bi tražili nekakvo objašnjenje (napominjem da po logičkom redu uvjerljivo objašnjavanje i argumentacija spada na onoga tko traži izmjenu postojećeg instituta dakle na one koji sada traže primjenu instituta braka i na isto spolne parove). Ja bih objašnjenje utemeljeno prvenstveno na pravnom institutu braka bez problema dao no mogu to eventualno tebi pisati, ali prije si napisao kako si i sam u to uvjeren pa ja ne vidim svrhu šireg obrazlaganja jer budimo realni može se svatko od nas rastrgati od objašnjavanja po raznim forumima, ali ako nije volontirao ili se na nekakav način pobrinuo da se ljudi mogu demokratski izjasniti realno nije učinio ništa.

Vrh

PostPostano: Čet lip 06, 2013 09:05 
Administrator

Observer je napisao/la:
opet vidimo jedan grubi, iritantni i u suštini netočni tekst koji glasi: „istospolni brak nije ljudsko pravo“
(...)
Jasno je da sud sudi temeljem dokumenata pa se zato i poziva na Deklaraciju i zakonodavstvo. No onda tako treba i napisati da istospolni brak nije zadan Općem deklaracijom o ljudskim pravima, a ne da nije ljudsko pravo. Dakle, ostavljeno je na slobodnu volju nacionalnim zakonodavstvima da li će takvo pravo uvesti ili neće. Kad se uvede ono postaje pravo

Ljudska prava zajamčena su nam od trenutka rođenja i posjedujemo ih neovisno o zakonima države. Istospolni brak nije temeljno ljudsko pravo.
Evo ukratko o presudama suda za ljudska prava u kojima su se homoseksualci tužili za diskriminaciju tražeći pravo na brak:

"Homoseksualni brak nije temeljno ljudsko pravo
Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu je novom presudom poručio kako zemlje EU nisu obavezne uvoditi i prihvaćati homoseksualne bračne zajednice.
"Država koja odbija prihvatiti homoseksualnu ili lezbijsku bračnu zajednicu time ne krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima", kaže se u ovotjednoj presudi Europskog suda za ljudska prava. Time je odbijena tužba jednog homoseksualnog para iz Austrije."
(2010.)

"Istospolni brak ne spada u ljudska prava koja mi možemo štititi, zaključio je prošloga tjedna Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. To je, nakon presude iz lipnja 2010., druga presuda u kojoj taj sud odbija prikloniti se mišljenju da osobe istog spola imaju pravo na brak ili na posvajanje djeteta jednako kao i osobe različitog spola."
(2012.)

To je sada tako sa pravne strane. No, zašto o takvim stvarima treba uopće govoriti? Zato što se pokušava nametnuti neko "pravo" kako bi se zabranio referendum, pa se u medijima mogu čitati izjave ovakvog tipa uz stalno spominjanje ljudskih prava:
"Dakle, tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Ovaj marš je, dakako, bio i odgovor na Inicijativu „U ime obitelji“ koja je pokušavala prikupiti potpise za referendum koji bi se bavio ljudskim pravima. Mi tražimo od Vlade ne samo da spriječi ovaj referendum o ljudskim pravima već da napravi i konkretne korake(...)"
http://www.slobodnadalmacija.hr/Linija- ... fault.aspx

Referendum se u konačnici neće moći spriječiti bez obzira na ovakvu medijsku propagandu, no može se postići zbunjivanje i zastrašivanje ljudi nekakvim pravima. Zato treba podsjetiti da referendum ne dira ljudska prava kada se izjašnjava i u ustav unosi da je brak zajednica muškarca i žene.

Vrh

PostPostano: Pet lip 07, 2013 14:52 

Josipović kao i svaka vlast se boji neposredne demokracije jer bi građani mogli postati svjesni kakvu moć imaju.
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/8 ... pismo.html

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2013 05:52 

Raspisali ste se na 4 stranice utaman. Nikaj s toga...

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2013 06:40 

SDPovac je napisao/la:

Možda je zaista tako, ali pada maska komunističke, diktatorske vlasti. Ovakvog terora nije bilo od Jugoslavije, a po divljaštvu i neobrazovanosti i bahatosti ni Šuvar nije bio ravan Jovanoviću.
Inače, ti tvoji u Splitu su potrošili more novaca, ali to nije važno. Kao što nije važno ni to da je nasuprot njih 500 na rivi (tko zna od kuda dovedenih!), bilo njih oko 3.500 na Žnjanu. O tome ni slova - laž, prijevara, manipulacija to je bit aktualne vlasti.

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2013 09:59 

Saro, opominjem te da ne skrećeš s teme. Ovdje govorimo o referendumu o braku, a ne o povijesti školstva i gay pride povorkama. Za to imaš druge otvorene topice.

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2013 11:16 

SDPovac je napisao/la:
Saro, opominjem te da ne skrećeš s teme. Ovdje govorimo o referendumu o braku, a ne o povijesti školstva i gay pride povorkama. Za to imaš druge otvorene topice.

Ti me opominješ? Vidi, molim te. Kao da to sve nije ista kaša s jednom te istom namjerom. Tvoji drugovi bi sad i ustav mijenjali samo da izbjegnu ono što je najizričitije demokratsko pravo donijelo. Ali su im puna usta demokracije, a džep novaca.

Vrh

PostPostano: Ned lip 09, 2013 11:43 

SDPovac je napisao/la:

On opominje, po službi partijske službe, ako se ne posluša opomena, idemo svi na goli otok, pojest će nas noč!

Vrh

PostPostano: Pon lip 10, 2013 07:31 

SDPovac je napisao/la:

Dobro sam se nasmijao ovoj "opomeni" jer valjda SDPovac misli kako vlast na državanoj razini daje pravo uređivanja i cenzure privatnih foruma. :lol:

SDPovac je napisao/la:

Možeš li mi to svojim riječima objasniti. Koliko ja znam još uvijek živimo u demokratskom društvu u kojem je neposredna demokracija moguća?

Vrh

PostPostano: Pon lip 10, 2013 14:12 

Hrvatska je valjda jedina zemlja na svijetu gdje ministri sudjeluju u uličnim demonstracijama i protestima noseći parole sa zahtjevima za novim zakonskim rješenjima koje bi ta vlast trebala donijeti!! (vidi zadnje događaje u Splitu: zahtjevi za legalizacijom istospolnih "brakova" i bespravno sagrađenih objekata:)). Što još reći o vlasti koja prosvjeduje sama sebi!!? :?

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 08:16 

Observer je napisao/la:
Hrvatska je valjda jedina zemlja na svijetu gdje ministri sudjeluju u uličnim demonstracijama i protestima noseći parole sa zahtjevima za novim zakonskim rješenjima koje bi ta vlast trebala donijeti!! (vidi zadnje događaje u Splitu: zahtjevi za legalizacijom istospolnih "brakova" i bespravno sagrađenih objekata:)). Što još reći o vlasti koja prosvjeduje sama sebi!!? :?

Što bi po tebi vlast trebala napraviti? Donjeti takve zakone protivno volji većine građana, a ne protestirati?

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 17:24 

Neznam zašto toliko buke oko braka između žene i muškarca kada je to samo po sebi razumnjivo i več uvedeno kako prirodno i normalno tako
vjerojatno stoji i u ustavu.Samo mislim da se iza tog zalaganja krije homofobna reakcija .Neka ljepo kažu i traže referendum protiv
istospolnih brakova .Izgledalo bi barem vjerodostojno.A ne se skrivati tobože kao briga za ono što je i prirodno da je brak valjan pred bogom i narodom
prirodno.

Vrh

PostPostano: Uto lip 11, 2013 18:59 

A što ako se netko drugi sjeti promijeniti Obiteljski zakon i navesti da je brak zajednica između dvoje pojedinaca različitoga ili istoga spola? Svaka riječ protiv toga tada će postati protuzakonita. Vidiš i sam kako se danas zakoni lako mijenjaju, dovoljno je samo da imaš dovoljno ruku u saboru za takvo što.
Podsjeća me to na principijelan problem koji se pojavio u vrijeme otpada Henrika VIII od Rima-može li svjetovna vlast većinom glasova odlučivati o tome tko je poglavar Crkve? Tako i ovdje-može li svjetovna vlast većinom glasova odlučivati o Boćjim ustanovama kao što je brak? Može, naravno, ako u sebi vjeruje da nikakvog Boga nema, tada je sve dozvoljeno.

Vrh

PostPostano: Čet lip 13, 2013 07:18 

Lidija Paris: Kako homoseksualni lobi nameće istospolni brak http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... Itemid=121
Ovaj tekst iz 2002. godine je pokušaj da se u Hrvatskoj politikantska rasprava o dopuštenim i nedopuštenim referendumskim pitanjima preusmjeri na meritum stvari.

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2013 06:30 

Top članak na dnevno.hr pod naslovom 'Globusovo pljuvanje po aktivistima znači da je vlast u panici: Rodila se snaga koja će ih pomesti!' možete pročitati na linku http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/8 ... mesti.html

Inače danas čelnici inicijative U ime obitelji predaju prikupljene potpise u Saboru.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata