Observer je napisao/la:
Ispričavam se, Barnaba, što nisam citirao dio iz tvoga posta. Ispustio sam citiranje da svoj post ne raširim prekomjerno, no vjerujem da sam tvoj tekst pravilno pročitao i povezao. Npr. ovaj dio:
„Po svemu sudeći vladajući neće moći spriječiti održavanje referenduma no pokrenuli su "medijsku mašineriju" koja otvoreno napada i proziva sve koji se zalažu za referendum. Stanković je zadnji slučaj, a predviđam kako će organizirati i nekakve band-aid akcije kojima će pokušati ocrniti posve normalan i demokratski način obrane braka i svih moralnih vrijednosti u našem društvu.“
Znači i ti misliš da je dovoljno riješiti stvar referendumom.
Nisi ti pravilno pročitao jer da jesi uvažio bi to što prvenstveno govorim o odnosu vlasti prema demokratskom zahtjevu građana koji je proveden na skroz zakonit način. Kad govorimo s te pozicije jasno je kako vlast uvijek realno ima silu državnog aparata, a u ovom se slučaju njime bori protiv volje naroda putem raznih opstrukcija koje su najavljene, ali i realno prisutne na način koji sam prije naglasio (medijska kampanja). Dakle ma koliko građanin kao pojedinac ili dio neke grupe govorio o nekom problemu taj govor realno ne može biti s pozicije sile jer vlast ima silu. Zato su tvoje primjedbe na Giovijevo i moje (čak i u ovoj nategnutoj varijanti) pisanje potpuno promašene.
Observer je napisao/la:
Vidiš, ja razlikujem osobe koje će samo izići na referendum i zaokružiti i uopće ne sumnjam da će biti dovoljan broj. Ali razlikujem i ljude koji, prije nego će se izići na referendum, imaju što javno i reći i objasniti, i u te svrstavam tebe. Pa od tebe očekujem ne samo pozivanje na referendum nego nešto više: uvjerljivi, tebi dorasli intelektualni doprinos argumentaciji, zašto je to dobro ili zašto je dobro u našoj zemlji da se tako definira brak i zašto oni koji traže istospolni brak ne trebaju to ostvariti na taj način. Eto to mi nekako fali u tvome postu, presiromašan mi je taj dio. I ovo shvati kao iskreni kompliment o mojim procjenama tvoga razumijevanja same teme.
Ovo gore je nešto što gradiš na krivoj pretpostavki koju sam prije objasnio, a tim više je to čudno jer ovdje nije bilo ljudi koji bi tražili nekakvo objašnjenje (napominjem da po logičkom redu uvjerljivo objašnjavanje i argumentacija spada na onoga tko traži izmjenu postojećeg instituta dakle na one koji sada traže primjenu instituta braka i na isto spolne parove). Ja bih objašnjenje utemeljeno prvenstveno na pravnom institutu braka bez problema dao no mogu to eventualno tebi pisati, ali prije si napisao kako si i sam u to uvjeren pa ja ne vidim svrhu šireg obrazlaganja jer budimo realni može se svatko od nas rastrgati od objašnjavanja po raznim forumima, ali ako nije volontirao ili se na nekakav način pobrinuo da se ljudi mogu demokratski izjasniti realno nije učinio ništa.