Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 07, 2026 03:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Film: AVATAR
PostPostano: Pon pro 28, 2009 15:10 

Avatar, podatci: http://www.imdb.com/title/tt0499549/

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ

Pogledao sam Avatar u kino.
Za mene je doživljaj bio izvanredan, čak sam se toliko opustio u radnju da sam se na neki način poistovjetio sa
glavnim likom, pretpostavljajaći unaprijed mjere koje je On poduzeo u filmu, i tako predvido rasplet događaja unaprijed.
Mnogi utisak je ostavio Avatar na mene, čak mi smekšao srece, vidjeli smo da nije sve u mišićima i naprednijoj tehnologiji.
Kako je lijepo biti sjedinjen sa drvećem, životinjama i živjeti u skladu s prirodom, živjeti u punini duše svim svojim žićem, nešto neprocjenjivo.
Smrt je novi početak života: "Prije ili kasnije, morate se probuditi"

Avatar je film koji je ujedno pokrenuo novu filmsku eru, i to zahvaljajući Jamesu Cameronu.

Remek djelo. Jedini film kojemu sam dao vrhunsku ocjenu, ne zbog toga što je mnoge rasplakao,
nego zbog toga što ni jedna religija do sada nije mogla ovako savršeno opisati strah od smrti, i ljepotu ponovnog rođenja.

Trajanje:
174 minute

Sve o filmu: http://dnevnik.hr/showbizz/film-tv/vide ... vatar.html

Slika

Vrh

PostPostano: Ned sij 03, 2010 11:35 

morat ću pogledat

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 11:43 

E sada si me zaintrigirao, uz don Kaćunkovu osudu, biti će izuzetno zanimljivo pogledati ga. Pitanje: da li si ga gledao sa 3D naočalama i da li i to daje dodatni doživljaj?

Vrh

PostPostano: Pet sij 22, 2010 17:25 

Film je upravo došao u moje kino...baš me zanima hoće li i na mene tako djelovati...a treba ponijeti 3D naočale?

Vrh

PostPostano: Ned sij 24, 2010 23:33 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
E sada si me zaintrigirao, uz don Kaćunkovu osudu, biti će izuzetno zanimljivo pogledati ga. Pitanje: da li si ga gledao sa 3D naočalama i da li i to daje dodatni doživljaj?

Nije poznato da je Don Kaćunko uopće pogledao taj film.
Hmm; ljubav prema prirodi ispred religije... Malo morgen. Zašto nije opisao nešto o pokoravanju,
o zloj armiji i slično..

- Ako imate mogućnosti pogledati ga u 3D, kako zapravo on i jest osmišljen, zašto ne...
ozana55 je napisao/la:
Film je upravo došao u moje kino...baš me zanima hoće li i na mene tako djelovati...a treba ponijeti 3D naočale?

NE. Ako je film "upravo" došao u tvoje kino, znači da to kino nije opremljeno 3D tehnologijom. (To ti je specijalno platno
produženo sa lijeve i desne strane pod određenim kutom, a projektori daju malo drukčije osvjetljenje, dok bi, barem trebali na ulazu u dvoranu dijeliti svakome posjetitelju te 3D naočale). Bez brige, dobro je vidjeti ga i u 2D !

Pozdrav

Vrh

PostPostano: Pon sij 25, 2010 07:26 

Zato nisam ni otišla gledati...spremam se s mužem u Zagreb, samo se moram raspitati prikazuju li ga još...

Vrh

PostPostano: Uto sij 26, 2010 17:53 

Evo ti ga na!
Pregledavam danas net, kad ono vijest: Avatar novčano dostigao Titanica i
premašio ga i tako ušao u povijest najvećih Svjetskih Blockbustera svih vremena:

http://www.filmski.net/vijesti/dugometr ... ih_vremena

Ovdje je životopis najvećeg među najvećim redatelja - James Cameron
a don Kaćunko može vidjeti da se radi o čudu od djeteta, o fenomenu i vizionaru i vrlo bistrom umu:

JAMES CAMERON

datum rođenja: 16.08.1954, Kapuskasing, Ontario, Kanada
James Francis Cameron

Smioni vizionar koji je razvio nove filmske tehnologije samo kako bi svoje zamisli
mogao pretočiti u filmsku stvarnost.

Slika

Već kao dječak bio je oduševljen astronomijom i znanstvenom fantastikom te je pisao vlastite kratke priče. Kao devetogodišnjak počeo se zanimati za film. Razvio je ljubav prema izradi raketa i aviona od različitih prirodnih materijala. Kao strastveni knjigoljubac stekao je verbalnu i mentalnu zrelost koja mu je omogućila da preskoči jedan razred u osnovnoj školi.

Prijelomni trenutak u njegovom životu dogodio se 1968. godine kada je pogledao Stanley Kubrickov film '2001: Odiseja u svemiru' koji ga je inspirirao da se i sam počne igrati s očevom kamerom. Nakon srednje škole, upisuje fakultet gdje studira fiziku godinu dana, a onda odustaje od obrazovanja kako bi oženio konobaricu, vozio kamion i pušio marihuanu. Iako je krenuo stranputicom, njegovo zanimanje za film i dalje je bilo snažno. Pogledavši Lucasove 'Ratove zvijezda' definitivno se odlučio napraviti sve da se probije u svijetu filma. Ostavio je svoju ženu i prestao biti vozač te preselio u Los Angeles.

Prvi Cameronov profesionalni uradak bio je dvanaestominutni znanstveno fantastični film 'Xenogenesis' (1978) koji je potvrđivao njegovu kompetenciju na polju vizualnih efekata. Taj kratki film osigurao mu je posao u produkcijskoj kući New World Pictures. Ova niskobudžetna filmska tvornica bila je savršeno mjesto za Camerona koji je imao još puno toga za naučiti. Prvi film u njegovoj režiji bio je 'Piranha II: The Spawning' (1981) za kojeg je imao strašno mali budžet i tim ljudi koji su govorili samo talijanski jezik.

Zatim piše svoj prvi scenarij pod naslovom 'Terminator' (1984). Upoznaje šeficu marketinga New World Picturesa, Gale Anne Hurd (za koju se kasnije i ženi) te je uvjerava da otkupi scenarij za jedan dolar, ali pod uvjetom da on režira film. Sa budžetom od 6,5 milijuna dolara, stručno napravljenim akcijskim scenama te izvedbom koja je uvelike unaprijedila karijeru Arnolda Schwarzeneggera, 'Terminator' je bio definitivni uspjeh sa aspekta kritike i publike.

U ranom razdoblju svoje karijere pisao je scenarije koje su drugi režirali, kao npr. 'Rambo 2' (1985). Vratio se režiranju filmom 'Aliens' (1986) koji je nastavak Ridley Scottovog znanstveno fantastičnog horora iz 1979. Cameron je gradio film oko jedine preživjele članice posade svemirskoga broda, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) te je unio neke suvremene elemente u cijelu priču, što se naposlijetku pokazalo sasvim opravdanim jer je film doživio veći uspjeh na kino blagajnama od prvog dijela. Weaver je zaradila nominaciju, a film je dobio nagrade Oscar u kategorijama najboljih zvučnih i vizualnih efekata.

Sa već dva velika i cijenjena filma iza sebe, Cameron snima 'podvodni' triler 'Bezdan' (1989) koji prati ekipu ronioca. Američka mornarica unajmila ih je da spase nuklearnu podmornicu iz dubina Karipskog mora. Snimanje ovog filma bilo je izrazito mukotrpno zbog mnogih podvodnih scena. Dvoje glavnih glumaca, Ed Harris i Mary Elizabeth Mastrantonio, gotovo svakodnevno su se svađali s redateljem. Čak su svojevremeno izjavili da je rad s Cameronom strašno težak i da više nikad neće surađivati s njim. Film je loše prošao kod publike pa je i zarada bila sitna, a Cameron se suočio sa svojim prvim promašajem. Jedina utjeha bile su četiri nominacije za Oscara u tehničkim kategorijama.

1990. godine sa izvršnim producentom Larryjem Kasanoffom osniva Lightstorm Entertainment, produkcijsku kompaniju koja mu je omogućavala veću slobodu stvaranja. U to vrijeme snima 'Terminator 2: Sudnji dan' (1991) u kojem Schwarzenegger štiti dječaka koji u budućnosti treba postati vođa otpora usmjerenog protiv podivljalih strojeva 2029. godine. Film je za to vrijeme imao izvrsne vizualne efekte koje su svi hvalili, zaradio je više od 200 milijuna dolara i osvojio Oscare za najbolje vizualne efekte naravno, zatim najbolji zvuk, najbolji make-up i najbolje zvučne efekte.

Ponovio je suradnju sa Schwarzeneggerom na setu filma 'Istinite laži' (1994) za kojeg je utrošeno preko 60 milijuna dolara, no to se uspjelo i vratiti na kino blagajnama, budući da je publika bila zainteresirana za priču o muškarcu koji vodi dvostruki život. Cameron je zacementirao status legende Hollywooda svojim sljedećim projektom iz 1997., epskim filmom 'Titanic' – najvećim, najskupljim, ali zato i najuspješnijim filmom ikad snimljenim. Cameron mu je posvetio dvije godine svog života, često dovodeći sebe, ali i sve svoje suradnike u stanje duboke iscrpljenosti. Bilo je tu i mnogo incidenata na snimanju, ukljućujući trovanje hranom cijele ekipe.

Cameron je čak izjavljivao da je spreman odreći se svog honorara i utrošiti ga u film ukoliko bude trebalo, samo kako bi on bio što kvalitetniji i autentičniji. Publika je jedva dočekala njegovo prvo prikazivanje, ponukana mnogim medijskim spekulacijama. Jednako ih je privukla legendarna priča o potonulom brodu, kao i nadasve romantična priča o dvoje zaljubljenih (Kate Winslet i Leonardo Di Caprio). Svi su bili zapanjeni neviđenim uspjehom ovoga filma – zarada diljem svijeta od 1 bilijun dolara i 14 nominacija za Oscara od kojih je osvojio 11 (uključujući one za najbolji film godine i najboljeg redatelja).

Nakon ovog maestralnog uspjeha odlučio se za desetogodišnji odmor od režiranja igranih filmova, no nije u potpunosti prestao s radom. U ulozi izvršnog producenta našao se na setu serije 'Dark Angel' (2000-2002) u kojoj je debitirala Jessica Alba. Snimio je još dva dokumentarca – 'Ghosts of the Abyss' (2003) i 'Alieni dubina' (2005). Tek 2009. vraća se igranim filmovima s 'Avatarom', futurističkom znanstveno fantastičnom avanturom koju snima u najnaprednijoj 3-D tehnici, a radnja se vrti oko Zemljana koji se bore protiv stanovništva jednog udaljenog planeta u svemiru.

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 21:32 

Pozdrav, Crusader!

Biografija Jamesa Camerona ne mijenja puno na dojmu da je Avatar new age film. Tj., točnije su se izrazili drugi – to je new age mit o Kristu.

I sam kažeš da te se dojmio radi ljepote prirode i duhovnosti naroda Na'vi. Oni su kao američki indijanci, jer obožavaju Velikog Duha, u filmu nazvan Ewa, koji prebiva u svem drveću. Štovanje stvorenja umjesto Stvoritelja – što je to drugo nego new age?

Nasuprot njihovom planetu Pandori, Zemlja je iscrpila svoje mogućnosti i nije više mjesto za život… Bog nas je ostavio?

Prema prepričanom sadržaju film ima mnoge asocijacije na kršćanstvo. Glavni lik se „utjelovljuje“ u novi narod, među nova stvorenja, poistovjećuje se s njima – da ih „spasi“. Bori se protiv velikog „zmaja“ koji mu je najveći neprijatelj – asocijacija na biblijsku simboliku. Sam si dalje spomenuo: strah od smrti, ponovno rađanje na novi život… Čovjekova čežnja za rajem, čežnja za herojem… Pa ipak taj filmski „Spasitelj“ je ipak samo jedan od stvorenja iz drugog svijeta, nije Bog…

Kako si ti doživio duhovnu stranu filma?

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 06:47 

Nema ti tu ništa veze sa New age-om. Daj se malo trgni, koliko je uloženo truda u ovaj film i kakvi su
ljudi radili na tom projektu. Pametni ljudi. Iznad pjesnika i slikara.
Uključena je masa stručnjaka, a ne nekih sektaša.
Tko bi uopće gledao film da je totalno religijski preinačen.
Na'Vi imaju svojeg išćekivanog mesiju Toruk Makto-a, jer se radnja filma odvija na Plavom Mjesecu Pandore
našoj najbližoj zvijezdi Alpha Centurium. Neznam zašto bi tamo njima trebao Krist ili Buda ako imaju svoj duševni mir
i kod njih sve funkcionira baš kao u "raju na zemlji". Cijene život, cijene svoje pokojnike, cijene prirodu. I to je samo priča
u jednom znanstvenofantastičnom filmu koji je zaradio brdo novaca.
Smatram da su sva druga pametovanja jedan veliki izopačeni "jal".

Svaka čast da bar imamo to za vidjeti, i pustiti pamet na pašu; jer tko bi drugi bio sposoban pretočiti
takvu iluziju na filmsko platno doli James Cameron. :)

Tko hoće nek pusti pamet na pašu, tko ne, ne mora, a vi se i dalje gombajte sa New age-om.

Ja sam film gledao u kino i išao normalno drugi dan u crkvu na misu, i što je sad loše u čemu?!

Vrh

PostPostano: Pet sij 29, 2010 20:20 

Zaista puno truda i pametnih ljudi, mase stručnjaka, svi se potrudili da bi mi mogli "pustiti pamet na pašu"... :D
Nemoj se ljutiti odmah, pa nije ni Pandora pala s neba niti je samo čista znanstvena fantastika. Hollywood već dugo na vrlo fini način spaja "svoju" religiju s filmom, uz puno akcije, zabave, boja i emocija. Eto, nekad im baš ne uspije podvaliti svima (kao što npr. nisu uspjeli s filmom "2012"), ali ovo im je izgleda pun pogodak.
Nemoj me sad krivo shvatiti, ne želim reći kako je Hollywood u zavjeri s kršćanstvom, ili možda ipak...?
Kako bi to mogao biti "veliki izopačeni jal" (citiram te) - kad se stvari zapravo nazovu svojim imenom?
Sva ta masa stručnjaka i pametnih ne vole se hvaliti tim nazivom, ali kladimo se da su ga SVJESNI.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 06:29 

Pasija je također zaradila, sigurno ne za milodare i karitas,
i zbog toga je Jim Caviezel viseći sa križa na setu snimanja bio 2 puta udaren munjom.

Svaka velika korporacija i video kuća koja financira velike filmske projekte iza sebe ima masone ili neki new age,
već sam to prije negdje spomenuo, no evo ponovo link: http://icy.blog.hr/2007/04/index.html (meni to apsolutno ne smeta, i nije mi žao ni lipe od 20 kuna za ulaznicu koju sam potrošio ni vrijeme ni novac, jer se isplatilo, sve je bilo servirano na dlanu)

Naziv dolazi iz hinduističke filozofije, gdje riječ "avatar" označava "silazak" ili inkarnaciju božanskog bića (deva) ili najvišeg bića (Boga) na Zemlju u obliku životinje, čovjeka ili nekog drugog bića.

p.s
adrijana; ja sam ti kontroverzni filmski kritičar novog vala :)

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 10:50 

... dobre filmske postove pišeš, nastavi samo... :) :)

Vrh

PostPostano: Uto vel 23, 2010 00:03 

Za početak - film je odličan. Duhovna poruka filma je suptilna, nenametljiva, ali jasna za one čistog srca i istančanog duhovnog oka. Kad stignem napisati ću nešto više o tome.

Slažem se da film nije new age, a ako i je onda je ono pozitivno iz new agea.

Vrh

PostPostano: Čet vel 25, 2010 14:12 

Interesira me, Silas, duhovna poruka filma i to što kaniš napisati...

Nešto pozitivno iz new agea...?

Pa new age je sama pozitivnost: ono ljudima daje odgovore kako se vratiti u stanje prvobitnog međusobnog sklada i mira, kako kvalitetnije živjeti, čime ispuniti svoj život, kako se vratiti prirodi, kako u potpunosti razviti svoje potencijale, kako se liječiti jedino prirodnom hranom, kako dosegnuti ono božansko skriveno u svakom čovjeku, kako postići "duševnu ravnotežu", smirenost uma i ostvariti raj na zemlji...

Jedina greška new agea je što pokušava relativizirati Boga Oca, što ne vjeruje u Isusa Krista Otkupitelja, i što pokušava osporiti Duha Svetoga. I sve metode kojima se koristi u suštini žele uzdići čovjeka do boga kojeg je sam stvorio. U tome je bitna razlika u odnosu na kršćanstvo. Jer, po kršćanskom nauku, sve ljestve koje vode čovjeka do savršenosti bez Boga - odvode u ponor.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 02, 2010 18:30 

AVATAR - POZIV NA PONOVNO DUHOVNO BUĐENJE ČOVJEČANSTVA

Avatar je revolucija u filmskoj industriji! Ali ne samo radi vrhunske glume i efekata, majstorske režije, do sada neviđene animacije, predivne romantične priče kojoj uzbuđenje, neizvjesnost i dramatičnost ne oduzimaju ništa od njezine topline, priče koja čovjeka drži na rubu suza s onim nekim čudnim grčem na licu. Avatar je revolucija po duhovnoj poruci koju nosi. Po poruci koji još dugo ostaje u svijesti, kao svojevrsna prijetnja i upozorenje, pojedincu i čovječanstvu. Po poruci skrivenoj u simbolima. Ali simboli govore samo onoliko koliko smo u stanju dati. I pojmiti. Bogat simbolizam utkan u Avatara se ne može iscrpiti očitom intepretacijom fabule. Što smo u stanju više razumijevati to se simbol više otvara.

Avatar je film analogija, moguće ga je gledati iz duhovne, političke, povijesne, ekonomske, filozofske, psihološke, ekološke perspektive. Film je kritika agresivne američke vanjske politike i tzv. preventivnog rata, kao i eho savijesti, potisnute američke krivnje zbog genocida nad indijancima, kritika konzumerizma i ekološke devastacije Zemlje.

Avatar je film ponovnog susreta čovjeka sa duhovnošću, sa zaboravljenim idealima sa kojima se lako identificirati i u koje se lako zaljubiti, sa prirodom i sa korijenima kao i razorna kritika materijalizma, hedonizma i čovječanstva zatrovanog pohlepom i željom za dominacijom, pokoravanjem i destrukcijom. Kritika društva koje kolektivno preferira umjetno okruženje i civilizaciju koja nas ne ispunjava, već nas čini otuđenima, od sebe i međusobno; svaki od nas je stranac u svijetu koji bi ironično trebao biti naš.

Avatar prikazuje jaz između tehnološkog napretka i duhovnog zaostajanja ljudi, čovjeka nesposobnog da se nosi sa duhovnosti niti da je prepoznaje. Ta priroda koja nas okružuje je naš dom, i naša majka. Jedna od najboljih rečenica u Avataru, je kad Jake kaže "tamo više nema zelenila, oni su ubili svoju majku". Ali mi ovu zemlju nikad nismo doživljavali kao majku, kao darivateljicu života. Mi smo sami izabrali takav odnos prema prirodi gdje ju doživljavamo kao svog neprijatelja, kao nešto što služi nama, što možemo koristiti i exploatirati i uništavati i naivno mislimo da nećemo za to morati platiti račun. Posjedovanje je izmišljotina zapadnjačke civilizacije. Naša je civilizacija opsjednuta posjedovanjem, tim luđački koncept koji je npr. indijancima bio nerazumljiv - njima nije bilo jasno od kud bijelom čovjeku uopće ideja da može posjedovati zemlju. To su usporedili sa idejom kao da posjeduješ svježinu zraka i bistrinu vode. Ali mi ne možemo posjedovati zemlju, ona nije "naša" da ju imamo, ali ju zato možemo koristiti. Koristiti ju da na njoj uzgajamo hranu koja nam je potrebna da bi preživjeli, koristiti ju pažljivo i sa poštovanjem, ali se ne zaluđujmo idejama da je ona "naša" i da možemo sa njom raditi što nas je volja i crpiti ju do krajnjih granica.

Sa druge strane, domoroci, Na'Vi su se razvili i evoluirali u drugačijem sagledavanju svijeta - njima je jasno kao dan, svima njima - da je cijeli svijet u harmoniji i ne pada im na pamet uznemiravati balans. Dirljiv je njihov odnos s prirodom, i jedan nježan i pošten odnos prema planeti koja im je dom. Planet Pandora i Na'viji predstavlja svijet neiskvarenosti i nepotkupljivosti, svijet tradicije i tehničke 'nazadnosti' , ustvari sve suprotno od onoga gdje mi živimo i kako mi tretiramo naš planet Zemlju i prirodu među kojom i s kojom živimo. Sukladno indijanskom učenju i vjerovanju (a tako je na Zemlji i bilo u početku, prije čovjekova pada u grijeh) cijeli planet Pandora premrežen je bio-energijom, bio-linkovima. To je zemlja koja diše, koja govori i koja ima reciprocitete. Postoji maksimalna usklađenost biljnog i životinjskog svijeta s humanoidnim bićama. Kad se Na'viji povezuju i odabiru svojeg para ,pticu ikrana za letenje, oni se direktno vežu na njegov sustav, kao jedna vrsta prepoznavanja, ono što je nama nezamislivo. Oni s florom i faunom žive zajedno. Za razliku od nas zemljana, gdje je sve puno predrasuda, mi smo uveli strah u životinjski svijet i od tog straha zastranili. Mi se bez kočnice otuđujemo. U povijesti našeg postojanja, sve ono što dolazi s nama je uništenje, uvijek jedan stupanj profinjenije i jedan stupanj destruktivnije. Zato se Jake ne vraća na Zemlju. Njegov povratak na Zemlju možda bi bio kakvo duhovno obraćenje, ali nikako ne bi bio ništa drugo nego, opet, čovjek. Odnosno, dijete koje ništa ne zna, i kao takav ostao bi pod utjecajem sveg ostalog ljudskog. Jer, na Pandori Jake Sully proživljava emotivnu rehabilitaciju… on je i fizički i emotivni invalid... nezainteresirano promatra kremiranje vlastitog brata i koristi njegovu smrt kao priliku da zaradi šaku dolara, ali postupno razvija empatiju prema tuđincima... empatiju koju ranije nije imao ni za vlastitog brata. Grece kaže – “ako hoćete da dijelite svijet s njima morate ih razumjeti”. I tu je bit -u civilizacijskom nerazumijevanju i neshvaćanju pravih prioriteta. Njezina saznanja o biološkom ustrojstvu su dugoročno mnogo značajnija od same rude i profita. Jake to počinje shvaćati, zato razvija antipatiju prema korporativno-vojno-financijskom kompleksu, te ujedno i prema vlastitim motivima koji su ga doveli na Pandoru.

Sama borba između korporacije i pandorijanaca je metafora Jakeove unutarnje borbe, jer tu borbu psihe jedne osobe na filmu nije moguće prikazati... pa je taj proces prikazan kroz fizičku bitka dvaju svjetonazora. Samo budala ide u borbu a da ne shvaća zašto se bori. Borba i prelazak Jakea Sully-a na stranu tuđinaca su monumentalna "naznaka shvaćanja". On, Jake, se ipak "preobraćuje" kroz svoj dualan rad i u konačnici doista odbacuje lance čovječanstva, te okove gramzljivosti i nasilja.

Cameron ne upada u jeftino osvetništvo, i NA'Vi sami po sebi ne dobivaju rat, oni ga gube jer sila je sila i oni nemaju sanše bez obzira na hrabrost. Tu je paralela sa Indijancima jasna ali to je i namjera filma. I tu se uvodi Eywa, koja simbolično predstavlja majku prirodu koja presuđuje. To je metafora za naš svijet i mi bez obzira na svu našu moć kao rasa možemo svojom arogancijom izazvati prirodu da nam presudi. A sili njenoj ipak jos nismo dorasli niti ćemo.

Avatar je film kontrasta, sa jedne strane povezanost, zajedništvo, svijest, princip jednine, shvaćanje duhovnog, ljepote svijeta i svog života, a s druge strane, ljudska parcijalnost i uništavanje svih stvarnih vrednota radi nekakvih interesa dijela ljudi; nepoštivanje života, svog i tuđeg, izdizanje čovjeka iznad svega ostalog; niska svijest, ohladnjela ljubav, emotivno zatvaranje. Taj kontrast je najočitiji kada ljudi dolaze uništiti drvo doma. Do tada je film bajkovito lijep, kao lucidan san, a od tada počinje nasilje, ubijenje, uništavanje. Ona pukovnikova rečenica kada se ruši monumentalno stablo – “dobro obavljeno, častim vas pićem”, oslikava čovjeka koji je izgubio svaku empatiju i osjećaj za lijepo, za prirodu i život. Dirljive su suze na licima NA'Vi ratnika dok gledaju kako se drveće ruši.

Avatar je film povijesti, ostavlja bez daha, onog tko ga gleda sa srcem, i tu nije stvar ni kloniranja,ni efekata, treba ga gledat duhovnim okom. Iznosi ideju da čovjek treba uvijek tražiti zajednicu koja će u njemu moći prepoznati "hrabrost i iskreno srce" zajednica u kojoj će moći biti prepoznat kao važan, kao bitan, zajednica u kojoj će moći hodati i osjećati se živim. I to ponovno rođenje kao dokaz da čovjek svaki put kad je tako doživljen doživljava preobražaj u prekrasno i snažno biće. Jake odustaje od vlastitih starih koncepata kroz shvaćanje i prihvaćanje novih, svog novog identiteta čovjeka koji voli život i zajednicu i poštuje ga, i koji se bori da bi obranio život a ne da bi ga uništavao. Ustaje protiv devastaciju jednog lijepog svijeta zbog ljudske gluposti.

Kroz Avatar se, suptilno i ne napadno provlači jedna vjerska i religijska nit. Ranjena, Grace kaže da kao znanstvenica ne vjeruje u bajke, a slijedeća njezina rečenica u filmu je – Jake, Ona je stvarna! Ta jednostavnost sa kojom Avatar izražava duboke duhovne misli kada Neytiri kaže – ovo je mjesto gdje su molitve saslušane, a ponekad i uslišane… ili kada kaže Eywa ne zauzima strane, ona se samo brine za ravnotežu… to je ustvari dubina Avatara. Sama kultura Na'Vija je alegorija religije, a udaljavanjem od religije i naših korijena uništavamo sebe - svoju ljudskost. No nije potrebna postati Na'Vijem da bi bili boljima tj. odreći se svoje ljudskosti kako bi postali boljima, Trudy je pravi primjer čovjeka koji je tijekom cijelog filma bio dobar, a uopće nikada nije postao Na'Vijem.

Avatar nas poziva da osvijestimo svoju odgovornost u svijetu, i da ne odustajemo od svoje uloge ni onda kad mi sami ne možemo prepraviti cijelo čovječanstvo. Onaj dio ljudi koji se oduševe tim Na'vi narodom je onaj koji ima još u sebi žive te ideale povezanosti, prihvaćanja, prirodnosti… a zadaća ove generacije je obnoviti ljudsku humanost, prihvatiti (s tugom i ljutnjom) i taj destruktivni dio ljudske prirode.

Avatar nas poziva da prepoznamo ljepotu vezanu uz koncept jedinstva, međusobnog, s životinjama, prirodom, s dušama mrtvih predaka; kao što dijete zna da je osmjeh nešto lijepo, dobro, i zna da se želi osmjehnuti, a ti osjetiš da je to iskreno, iz duše, a ne puko oponašanje roditelja koji se smiju, tako ovo prepoznavanje ljepote navodi na zaključak da je vizija svijeta prezentirana u Avataru prava istina; sve jest jedno. A mi smo otuđenici vlastite civilizacije koja ne korespondira našoj pravoj prirodi. Mi smo se konformirali u društvu, ali duša nije zaboravila svoju pravu prirodu; ona nam i dalje kazuje što je lijepo. Eto, to je jedan od razloga zašto toliko ljudi odlazi gledat taj film … svi znaju u suštini kako bi "mogli" živjeti, te vide kako žive sada.

Avatar je kako kaže sam Cameron poziv na ponovno duhovno buđenje čovječanstva!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata