Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 22, 2025 04:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Zivoti svetaca
PostPostano: Čet svi 28, 2009 08:32 

Koliko vas zivoti svetaca poticu na razmisljanje o vlastitom zivotu?Kojeg sveca bi odabrali kao uzor?

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2009 08:44 

Pa nisu mi životopisi svetaca baš omiljeno štivo, osim ponekih. No i tad više volim pročitat nešto od njihovih razmišljanja, a ona me znaju potaknut. Ipak za to puno bolje djeluje Evanđelje. A definitivno mi je omiljena svetica Hildegarda iz Bingena.

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2009 09:17 

Slazem se draga Sara da je evandelje najpoticajnije,ali sveci su bili obicni ljudi poput nas.Neki od njih su zivjeli poprilicno gresno neki cak i razvratno dok nisu zahvaljujuci Rijeci Bozjoj i djelovanju Duha Svetoga iz temelja promjenili svoje zivote.Doduse ima svetaca koji su u najranijoj zivotnoj dobi prepoznali smisao zivota i posvetili svoje zivote dragom BOGU,kao npr.sesra Faustina Kowalska.Svima koji vole procitati dobru duhovnu knjigu toplo preporucam Dnevnik sestre Faustine,naravno ako je dosada nisu imali priliku procitati.

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2009 12:53 

Pri čitanju životopisa svetaca valja imati na umu i provjeriti zbog čega ih Crkva časti kao svetce te koji dio života i ponašanja smatra vrijednim nasljedovanja. Poznata je stvar da su pojedini svetci pa čak i pojedini Crkveni Oci znali imati krivu vjeru u pojedinom pitanju, pa su ipak proglašeni svetima no to nije učinjeno zbog pogreške u vjeri nego usprkos tom činu.

Što se tiče uzora mogu reći kako je meni uzor sv. Ignacije Loyola, osnivač isusovačkog reda.

Slika

Iako ga se protestanti boje jer ga smatraju strategom protureformacije on je prije svega bio mistik i molitelj.
sv. Ignacije Loyola je, nakon sintetiziranja svog duhovnog iskustva u knjizi Duhovnih vježbi, i sumnji, zatvora i saslušanja inkvizicije, dobio izričito odobrenje Crkve za Duhovne vježbe, od pape Pavla III., 1548. godine. Papa Pio XI. ga je 1922. godine proglasio zaštitnikom Duhovnih vježbi, a svim članovima klera po Crkvenom zakonu je naređeno da ih obnove barem svake treće godine u najmanjem trajanju od tri dana u nekom od domova duhovnih vježbi.
Njegova Pravila za raspoznavanje duhova smatram najvrjednijim i prokušanim načinom da čovjek preispita svoje ponašanje prema sebi i drugima.

Vrh

PostPostano: Čet svi 28, 2009 13:35 

LIgnacije Lojolski tkd. spada pod svece vrijedne spomena.Moj duhovnik i ispovjednik je i sam isusovac,prekrasan svecenik Druzbe Isusove.Spremam se najesen obaviti i ignacijanske duhovne vjezbe ako dragi Bog da.Kad sam mislila na svece kao uzore onda sam mislila samo na svece katolicke crkve.LIJEP POZDRAV I BOZJI BLAGOSLOV!

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 20:29 

Slika

"U samostan se ne dolazi da bi se pobjeglo od svijeta, nego da svijet nosimo Bogu."

Sv. Terezija Benedikta od Križa - Edith Stein
Papa Ivan Pavao II. proglasio je Edith Stein blaženom 1. svibnja 1987., svetom 11. listopada 1998. godine, a 1. listopada 1999. suzaštitnicom Europe, zajedno sa sv. Brigitom i sv. Katarinom Sienskom.
http://www.katolici.org/duhovnost.php?a ... idi&id=638

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 20:46 

MOLITVA

“Bože otaca naših, napuni nas mudrošću križa, kojom si čudesno obogatio svetu Tereziju Benediktu u času mučeništva, i po njenom zagovoru daj nam da uvijek tražimo Tebe, najveću Istinu, te da budemo do smrti vjerni vječnom savezu ljubavi, kojega je zapečatio tvoj Sin svojom krvlju za spas svih ljudi. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

IZABRANE MISLI SV. TEREZIJE BENEDIKTE – EDITHE STEIN
http://www.karmel.hr/Edith.Stein.htm

Slika

OSTAJEM S VAMA

Ti li si slatko svjetlo, što me ispunja
i moga srca tamu rasvjetljuje?
Vodiš me poput majčine ruke,
i ako bi me napustio,
ne bih više znala ni korak učiniti.
Ti si prostor
koji okružuje moj bitak i u sebi ga skriva.
Iz tebe otpušten u ništavilo se pada,
iz kojeg ti na svjetlo uzdižeš.
Ti, bliži meni nego ja samoj sebi
i unutarnjiji od moje najdublje nutrine
a ipak nedokučiv i neshvatljiv,
kojeg ni jedno ime ne obuhvaća:
Duše Sveti – vječna ljubavi!

Nisi li ti slatka mana,
što se iz srca Sina
u moje srce pretače,
anđela i svetaca hrana?
On, koji je iz smrti ustao na život,
on je i mene na nov život probudio
iz sna smrti.
I nov život daje mi iz dana u dan,
i jednom neka me njegova punina prožme,
život od tvoga života – da, ti sam:
Duše Sveti – vječni živote!

Ti li si zraka,
koja od prijestolja suca bljesnu
i prodrije u dubinu noći duše,
koja nikad sebe samu ne spozna?
Milosrdno-neumoljivo
prodire ona u bore skrivene.
Uplašena od pogleda sebe same,
ustupa prostor svetom strahu,
početku one mudrosti,
koja dolazi iz visine
i u visinu nas čvrsto usidruje,
u tvom djelovanju,
koje nas nanovo stvara:
Duše Sveti – zrako sveprožimajuća!

Ti li si punina duha i snage,
kojim Janje skida pečate
s Božjeg vječnog promisla?
Tobom poticani
jašu glasnici Suda svijetom
i oštrim mačem razlučuju
kraljevstvo svjetla od kraljevstva noći.
Onda će biti novo nebo i nova zemlja,
i sve dolazi na svoje pravo mjesto,
po tvome dahu:
Duše Sveti – pobjednička silo!

Ti li si graditelj, koji vječnu katedralu sazda,
što od zemlje kroz nebo seže?
Tobom oživljeni uzdižu se stupovi visoko
i stoje nerazorivo čvrsti.
Označeni vječnim imenom Božjim
uspravljaju se prema svjetlu, noseći kupolu,
koja sveti hram okrunjujući zatvara,
tvoje djelo koje svijet obuhvaća:
Duše Sveti – Božja oblikujuća ruko!

Ti li si, koji svijetlo zrcalo stvori,
najbliže prijestolju Svevišnjega
nalik moru od kristala
u kojem se božanstvo ljubeći motri?
Ti se priginješ nad tvoga stvorenja najljepšim djelom
i bliješteći svijetli ti
tvoj vlastiti sjaj ususret.
I svih bića čista ljepota
sjedinjena u dragom liku
Djevice, tvoje zaručnice bez mane:
Duše Sveti – Stvoritelju svemira!

Ti li si slatka pjesma ljubavi
i svetog straha,
što vječno odjekuje oko prijestolja Trojstva,
što svih bića čisti zvuk u sebi spaja?
Suglasje koje glavi udove pridružuje,
u kojem svaki
svoga bitka tajanstven smisao sretan nalazi
te kličući ižarava,
slobodno opušten u tvome strujanju:
Duše Sveti – vječno klicanje!
http://www.katolici.org/duhovnost.php?a ... di&id=1346

Slika

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 20:54 

Slika

O Euharstiji
(Iz knjige "Misterij Božiæa" sv. Edith Stein)
http://www.hrkarmel.com/euharistija_misterij_bozica.htm

Slika

Vrh

PostPostano: Uto srp 12, 2011 08:57 

Svetog Antuna Padovanskog, Franju Ksaverskog, Stanislava Kostku i fra Antu Josipa Tomičića (nije svetac ni blženik), ali je živio sveto, samo ga papa mora beatificirat, moro bi... I svih, od svih svetac/ica i blaženika/ica imamo primjer valjana života.
Kada pročitamo o životu nekog od njih trebali bi se svakao zamislit.
Naprimjer koje je žrtve, patnje i trpljenja podnosio za Gospodina, morali bi se zamislit šta je s nama, dal smo hrabri i odvažni ili izbjegavamo ikakvo trpljenje i pogrdu...

Vrh

PostPostano: Ned lip 30, 2019 16:21 

Blazeni Ivan Merz. Savrsen covjek po svakom mjerilu :)

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2019 10:40 

Sveti Antun Padovanski najviše me potiče na razmišljanje o vlastitom životu.Jako često čitam knjižicu Cvjetnjak Svetog Antuna Padovanskog.Nakladnik knjižice je Hrvatska provincija sv.Jeronima franjevaca konventualaca,Zagreb,Sveti Duh 31.I ono što ne prestajem ponovno čitati je "Trinaest utoraka u čast sv.Antuna".Jednostavno umiruju me,snaže i uče o kreposnom životu baš ovi retci na koje se neprestano vraćam.Sveti Antun bio je izvanredni učitelj evanđeoske istine i trajni posrednik svojih milosti.Jako sam mu zahvalna jer mi pronađe svaku izgubljenu stvar :)) Kako je sv.Antun živio tako kreposnim životom ja se isto trudim slijediti one riječi koje čujem na svetoj misi,neću citirati jer ne znam točan citat-sva je svoja djela mudro i s ljubavlju učinio i prošao je zemljom čineći dobro vršeći volju Očevu.Vjerujem da je sv.Antun živio baš po ovim riječima slijedeći Krista na ovaj način.1.sv.Antun bio je zbiljski izvršitelj Božje riječi,2.služio je Gospodinu u molitvi,3.obratio je mnoge,4.zaista ga je Bog nagradio mnogim milostima,5.bio je nepokolebljive vjere,6.imao je uvijek nadu u slavu Božju,7.ljubio je Boga i čovjeka,8.vjerujem da se u euharistiji svakim danom ispunjavao Dobrom,jer tada se napasti gase,žalosti se mijenjaju u radosti,a pobožnost nalazi svoju hranu.,9.sigurno je bio daleko od toga da se ičim ponosi,osim križa Gospodina našega Isusa Krista...,10..Duh Sveti bio je s njim,11.Majka Božja bila je s njim,12.uvijek je kršćanski svjedočio,13.pozivao je na vječno spasenje.

Sveti Antune,uzore moj neka mi tvoj zagovor uvijek pomogne slijediti Krista kao što si ga i ti slijedio,mnogo puta padam i skrećem s pravoga puta ali tvoj zagovor neka mi pomogne da se uvijek i što prije vratim na pravi Put,Istinu i Život!

Vrh

PostPostano: Ned svi 17, 2020 14:15 

Koliko vas zivoti svetaca poticu na razmisljanje o vlastitom zivotu?Kojeg sveca bi odabrali kao uzor?

ja svetu Faustinu Kowalsku jer se poistovjećujem s odbačenošću i neshvaćenošću koju je ona doživljavala

ako je netko za kršćansko hodanje ili prijateljstvo tu sam :DD

slatkacura77 et đmejl
insta: oli_force

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata