Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 10, 2025 12:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 85 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 14, 2025 11:35 

Još nekoliko dana i bl. Carlo Acutis biti će proglašen svetim.
To mi je drago. No za njega se očito nije trebalo pitati SPC za mišljenje?! I naš je blaženik isto zaslužio, iako je on za nas ionako svet, rekla sam već, na jednoj ploči u jednom pastoralnom prostoru piše njegovo ime sa prefiksom sveti.

Vrh

PostPostano: Ned lip 08, 2025 11:55 

Bl. Alojzije Stepinac o islamu i bajramu

Bl. Alojzije je u svojem dnevniku često komentirao razne vijesti koje je pročitao u novinama. Tako je 18. ožujka 1935. novinsku vijest "Bajram u Zagrebu" prokomentirao ovim riječima:

"Još bi samo to trebalo u Zagrebu. Preko 300. godina branili su djedovi naši mačem u ruci od nekrsta ovu zemlju i ovaj grad. I što su djedovi časno očuvali, to će unuci moralno duboko pali pomoći u zlu one koji su i sami nekad bili katolici. O tempora o mores! Razumijem da neuki puk pristane i drži uz islam. Ali da kulturan čovjek koji zbilja teži za spoznajom istine pristane uz ovu smiješnu mješavinu židovstva, katolicizma odnosno kršćanstva i poganstva, to ne mogu razumjeti."

.

Vrh

PostPostano: Sri lip 18, 2025 13:35 

Ne bih bio katolički biskup kad ne bih požrtvovno ljubio svoj narod.

Vrh

PostPostano: Sri lip 18, 2025 14:34 

Bl. Alojzije Stepinac o islamu i bajramu

Bl. Alojzije je u svojem dnevniku često komentirao razne vijesti koje je pročitao u novinama. Tako je 18. ožujka 1935. novinsku vijest "Bajram u Zagrebu" prokomentirao ovim riječima:

"Još bi samo to trebalo u Zagrebu. Preko 300. godina branili su djedovi naši mačem u ruci od nekrsta ovu zemlju i ovaj grad. I što su djedovi časno očuvali, to će unuci moralno duboko pali pomoći u zlu one koji su i sami nekad bili katolici. O tempora o mores! Razumijem da neuki puk pristane i drži uz islam. Ali da kulturan čovjek koji zbilja teži za spoznajom istine pristane uz ovu smiješnu mješavinu židovstva, katolicizma odnosno kršćanstva i poganstva, to ne mogu razumjeti."

.

Koji Stepinčev dnevnik?? Možda onaj koji je zaplijenila UDBA pa ga kasnije krivotvorila?
https://www.glas-koncila.hr/nepozeljni- ... v-dnevnik/

Nevjerojatno što ti nama prodaješ...
"Ovdje objavljeni Stepinčev Dnevnik u osnovi se zasniva na prijepisu koji je napravila Uprava državne bezbjednosti vjerojatno između 1950. i 1952. godine ili nešto kasnije."
https://despot-infinitus.com/proizvod/d ... va-udba-e/

Otkud možemo znati da je to što piše uopće istina... :roll:

Vrh

PostPostano: Sri lip 18, 2025 15:14 

Dobro si to primjetila...
Ali sjećam se, i gore je pisao Kopitar. Izgleda, Stepinac mu nije legao.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2025 09:05 

Koji Stepinčev dnevnik?? Možda onaj koji je zaplijenila UDBA pa ga kasnije krivotvorila?
https://www.glas-koncila.hr/nepozeljni- ... v-dnevnik/

Nevjerojatno što ti nama prodaješ...
"Ovdje objavljeni Stepinčev Dnevnik u osnovi se zasniva na prijepisu koji je napravila Uprava državne bezbjednosti vjerojatno između 1950. i 1952. godine ili nešto kasnije."
https://despot-infinitus.com/proizvod/d ... va-udba-e/

Otkud možemo znati da je to što piše uopće istina... :roll:

Ja se slažem sa ovim što je rekao ako je rekao, ne prodajem ja vama ništa nego sam tako našao na fb i tu prenio pa ako nije točno ispravljanje.

Ovo zapravo ide u prilog blaženiku jer ne pristaje na konstrukt NDH o islamu kao religije Hrvatskog naroda.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2025 21:21 

Ja se slažem sa ovim što je rekao ako je rekao, ne prodajem ja vama ništa nego sam tako našao na fb i tu prenio pa ako nije točno ispravljanje.

Ovo zapravo ide u prilog blaženiku jer ne pristaje na konstrukt NDH o islamu kao religije Hrvatskog naroda.

Tu je prvi problem izvora (navodni Dnevnik koji je prepravljala Udba, nađen na facebooku)
i drugi problem konteksta (kakav je bio islam u Zagrebu 1935. da se kasnije uspio uplesti u strukture NDH)...

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2025 21:31 

Stepinac ima puno protivnika i danas, puno laži i zavjera se tu isplelo, ali vrijedi doći do istine...

:wink: Bolje da smo ovih dana razgovarali i o njegovom pastoralu, euharistijskim pobožnostima, kongresima, mnoštvu koje ga je slijedilo - puno je tu napravio, bio je poduzetan, utjecajan, djelatan - zato su ga se mnogi i bojali.

Vrh

PostPostano: Pet lip 20, 2025 07:25 

Stepinac nije postao blaženik jer je bio nepogrešiv, problem oko klauzule koji je vodio Batelja je u tome što nije jasno iznio i pogreške blaženika koje su naravno bile kao i kod svih drugih svetaca.

Vrh

PostPostano: Pet lip 20, 2025 09:14 

Svetosavci su protiv svetosti Stepinca pa zato i koriste udbaški modificirane dnevnike.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 85 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata