GORGONIJA
sv. Grgur Nazijanski, Nadgrobna besjeda sestri Gorgoniji, Or. 8, 17-18.
Grgur govori kako mu je sestra Gorgonija bila užasno obojlela; ništa nije pomagalo. Ni liječnici ni molitve. Iskoristivši noć, upala je u crkvu, zagrlila svetohranište, uzela pričest (kruh i vino, tijelo i krv), pomješala sa svojim suzama i namazala njime svo svoje telo (to soma pan). Zaklela se da neće otići dok je Isus ne iscjeli. sv. Grgur veli da se osjetila ozdravljenom i onda je otišla.
Ovo je totalno luda priča, ali je ja odobravam, kao i Grgur, jer je on šutio godinama o ovome što se desilo, i tek na sahrani je ispričao šta se desilo. Sablažnjivi momenti su:
1) Ulazi u hram kao lopov;
2) Ulazi u oltar i grli sto, što ženi nije dozvoljeno;
3) Uzima sama pričest, što nikome nije dozvoljeno;
4) Maže pričešće po celom tijelu, a to znači po svemu da ne nabrajam.
Ova epizoda svete Gorgonije treba biti otrežnjujuća. Mene ne sablažnjava ništa od ovoga, ali sam sve ovo naveo da bih upozorio na jedan bitan momenat iz duhovnog života – iako, ponavljam, sve ovo Gorgonijino odobravam: konkretna molitva za ozdravljenje je problematična. Naravno, nije ni ona. Svaki slučaj se posmatra za sebe. Nismo isti. Ni situacije nisu iste. Ona je bila izbezumljena od bola. Jadnica nije znala šta ju je snašlo. Zato je rekla Kristu: Ili me iscjeli, ili da umrem ovde, ali ne izlazim iz crkve!.
Ove svetice nema u katoličkom kalendaru?
Sestra sv Grgura Nazijanskog sv Georgina zatim otac svetog Grgura Nazijanskog se također zvao Grgur i bio je biskupp a supruga ili majka sv. Grgura Nazijanskog sv. Nona je također bila na glasu svetosti.
Barem bi bilo uredu spomenuti ove časne ljude znanja radi.
Vjerovatno bi se vjernici mogli sablazniti kad čuju da je biskup bio oženjen i da je pri tome on i supruga i njihova djeca na glasu svetosti a sin Grgur je u katoličkom kalendaru i u rangu Crkvenog oca ili učitelja Crkve pa bi bilo dobro upoznati i njegovu obitelj.
Da li je sestra svetog Grgura bila katolkinja ako jeste zašto je u rubrici za nekatolike?