Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 12:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 26, 2013 23:32 

Pozdrav:

Kako su vec napisana u naslovu (Životni cilj, Poslanje, Smisao...) standardna ljudska pitanja i mene zanima sto Bog oce od mene? Kakvo poslanje ima za mene? Koja je moja svrha postojanja? Zašto postojim? Koji je moj smisao za ovo covjecanstvo? Ne virujem bas da sam stvoren da se molim, klanjam i slavim Boga 24 sata dnevno, zar to nebi bilo malo pre sebicno sa njegove strane da nas pošalje na zemlju da mu se samo klanjamo, i konstantno ga slavimo? Zar nas tako nije mogao ostaviti odma u Raju? Zar nemamo i mi nek svrhu da stvaramo, pridonosimo u bilo kakavom pogledu ovom covjecanstvu? A opet ako imamo tu svrhu stvaranja, kako znamo da nismo falili na tom putu? Da smo odabrali pravi put? Kad si necim zaokupljen u mislima manje ces griješit, tako kad covjek ima taj cilj da pridonosi i da se ispunjava u svom radu, zar to nije slicno molitvi? Radiš u vecu svrhu a ne grješiš... Slobodan si u svojim mislima da stvaraš, nisi rob necem izvanjskom, nego si slobodan u svojim mislima i tu slobodu prenosiš ili ti ga iznosiš vani, zar to nije Blagoslov? Kako onda mogu pojaćat svoju volju svoje htijenje taj organ "bezgrešnosti"? Jer VOLJA za cinit dobro drugima i sebi je blagoslov, a volja se može postić, a opet može bit darovana, sada kako istrenirat a kako je isprosit??

Zanimaju me vaša mišljenja??

Hvala puno...

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 09:22 

Ako si kršćanin, tada neću pogriješiti mišljenjem da Bog od tebe (i svih nas) očekuje da živimo dosljedan kršćanski život i svojim životom svjedočimo za Isusa. Za nešto podrobnije postoje sljedeće mogućnosti:
1. Da budeš uzoran radnik i otac obitelji po uzoru na Svetoga Josipa (jako dobar primjer je i starozavjetni Josip, prodan u Egipat, ali ga je Bog uzdigao). Pokušaj pronaći posao koji te veseli i u kojem se izgrađuješ, pokušaj upoznati srodnu žensku kršćansku dušu koja te oduševljava i potiče da stalno prekoračuješ svoje granice, zasnujte obitelj i napunite nebo novim svecima. Zajedničke molitve, itd.
2. Ako to iz bilo kojeg razloga ne bude moguće i budeš morao ostati neoženjen, možeš pomagati ljudima na mnogo načina (hraniti gladne, posjećivati bolesne, itd, itd, itd) - možeš raditi nešto što je Bogu na slavu. Uključi se u neku laičku zajednicu tako da budeš blagoslov ljudima oko sebe.
3. Ako imaš želju i osjećaš poziv za svećeništvom (što kod tebe vjerojatno nije slučaj), tad završi fakultet i iskušaj svoju želju. Ako u međuvremenu prođe, tada to nije bilo ništa trajno, ali ako potraje, tada ozbiljno razmisli o duhovnom pozivu.
I ovo je dobro znati: ako te Bog poziva na neku službu u Božjem narodu, tada od toga sigurno nećeš imati neku materijalnu korist. Dapače, vjerojatno je da te čekaju križevi posebne vrste.

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 18:38 

U tome i je problem, sta sam ja sada u stanju da sve oću, a neću nista, mene zanima jeli postoji nacin da se otkrije taj poziv, to poslanje taj moj životni cilj?
Jeli ja želim bit Otac, Svecenik, umjetnik, sportaš, samac, jeli želim obitelj ili ne, jeli postoji takav odgovor za svaku osobu na ovom svitu ili su to samo neki počašćeni time??

Vrh

PostPostano: Pon pro 30, 2013 09:13 

Poznat mi je onaj popularni protestantski izraz da "Bog ima divan plan za tvoj život"...možda si za njega čuo...ali koliko vidim, od velike većine ljudi (uključivši i mene) Bog očekuje da sami zaključimo što je za nas najbolje. Zato nam je dao razum i mudrije ljude oko nas (ako smo u dvojbi).
Koliko mi se čini, poziv za određen životni put može se prepoznati prema sljedećem:
1.unutarnjoj "strasti" za nekim područjem, izrazitom interesu koji ne prestaje (da parafraziram Isusa-gdje ti je blago, tamo će ti biti srce)
2.prepoznatljivim plodovima koje ostavljamo iza sebe (osvrni se na dosadašnji životni put i pogledaj što iza tebe ostaje, odn. čemu si posvetio najviše vremena i truda-dobro za procjenu što bi mogao biti tvoj životni poziv)
3.mišljenje drugih ljudi, osobito onih koji ti nisu prebliski i nisu previše subjektivni (roditelji znadu pogrešno savjetovati djecu zbog želje da djeca provode neke njihove zamisli)
I naravno, treba puno moliti da te Bog izvede na pravi put. Možda bi sveti Pavao mogao pomoći zagovorom, on je iskusio temeljitu promjenu životnoga poziva.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata