Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 07, 2008 08:09 

Koje bi preduvjete trebalo ispuniti za pošten međureligijski dijalog? Ne shvaćam dijalog kao raspravu tko bolje i ispravnije vjeruje u Boga.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto tra 22, 2008 21:21 

Preduslov za uspjesan dijalog je prije svega zelja, iskrena zelja, da se dojde do istine! Dijalog (medju i unutrreligiski) se zapocinje iz jednostavnoga razloga sto neko od strana u dijalogu shvaca da negdje njegova religijska opredjeljenost ima eke nedostatke i da ima potrebu za da se oni nadopune! Mora postojati i dovolna spremnost da se sebi priznaju grijeske koje smo sami nacinili i volja da se one poprave i/ili prevazidju!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:18 

Mislim da onaj koji ima Mir Božji nema problema u dijalogu s drugima. Ipak kako na našim prostorima postoji puno zapreka i optužbi onih drugih za osobne tragedije i zločine u ratovima, nije lako jednostavno postaviti preduvjete za dijalog a i za Ekumenizam kao poseban vid dijaloga među kršćanima koji vjeruju u istog Boga.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:30 

Ako vec ne postoji dovolno snage da se priznaju svoja ucesca u tim zlocinima, onda neka se kao kriterij uzmu oni koi su oduvjek bili kriterij Kristove (Hristove) Crkve- Sveti Oci i Sabori, pa neka se onda na sva zbivanja, kako teoloska, taka i eklisioloska (jer u njima je nastanao rasol) pa neka se dojde do nekog zakljucka! Ne?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:34 

To bi moglo ali za Ekumenski dijalog, ovdje sam ja mislio na Dijalog među religijama.
Možeš li ti Rade napisati kako Pravoslavna Crkva gleda na dijalog s Islamom ili Budizmom.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:41 

Pa tu nema dijaloga. Samo svedocenja! Hristos (Krist) je osnovao Crkvu Svoju, a ne nekakvu "novu religiju ili religioznost"! Zato je ideal da svi pristupe Crkvi koja je "cokot" a svi clenovi Njeni su "grozdovi" toga "cokota" tj Hrista.
Nase su religije toliko razlicite tako da mi nikada ne mozemo formirati nekakvu novu, "svereligijsku" religiju, sastvenu od svih svetskih danasnjih religija i religijsko-filosofskih sistema (budhizam). Dijalog, znaci, ne, ali suradnja, u onome sto nam je slicno ili identicno, da, da, svakako!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:42 

PS- to je moje mislenje, ne i zvanicen stav moje Crkve, ali mislim da bi se svi teolozi , mnje-vise, sa mnome slozili, po ovome pitanju!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:55 

Rade Kumitkata je napisao/la:
Pa tu nema dijaloga. Samo svedocenja! Hristos (Krist) je osnovao Crkvu Svoju, a ne nekakvu "novu religiju ili religioznost"! Zato je ideal da svi pristupe Crkvi koja je "cokot" a svi clenovi Njeni su "grozdovi" toga "cokota" tj Hrista.
Nase su religije toliko razlicite tako da mi nikada ne mozemo formirati nekakvu novu, "svereligijsku" religiju, sastvenu od svih svetskih danasnjih religija i religijsko-filosofskih sistema (budhizam). Dijalog, znaci, ne, ali suradnja, u onome sto nam je slicno ili identicno, da, da, svakako!

Bilo bi dobro razjasniti neke terminološke detalje. Ja recimo pod međureligiskim dijalogom ne smatram osnivanje neke svereligije, već pod njim smatram baš suradnju u pitanjima koja su nam zajednička. Poput ekologije, ljudskih prava, prava na život, slobodu izražavanja vjere, zaštitu bolesnih i starijih.
Ipak traženje dodirnih točaka ne znači zanemarivanje razlika koje postoje i kojih treba uvijek biti svjestan.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 08:43 

Da,da , nacelno se slagam sa tobom, mada ja koristim drugaciju terminologiju. Rijec "dijalog" znaci razgovor dvoje, dva lica (dija-dva;logos-rijec) i najcesce podrazumjeva rzgovor o pomirenju (kao npr Rimokatolicke i Pravoslavne Crkve). Mislim da je pravilnije reci "medjureligijska suradnja", posto se tu radi o dijalogu starna koje ne razgovaraju o nekome pomirenju, vec o nekakvoj suradnji u kojoj ce svaka od strana ostati na svojim religijskim pozicijama, bez ikakve promjene. Zato mislim da je poim "dijalog" prikladniji za razgovore medju istovjernim zajednicama nego li inovjernim.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 10:03 

Razumijem ja tebe Rade ali mi Katolici koristimo termin Ekumenizam kad se radi o Kršćanskim Crkvama a Međureligijski dijalog kad se radi o različitim religijama. Pa bih ja predložio, ako se slažeš, da ovdje koristimo te termine tako bi se bolje razumjeli.

Ekumenizam znači nastojanje oko pomirenja, suradnje, zbližavanja i jedinstva kršćanskih crkava. Dok se međureligijski dijalog odnosi na sve religije, ekumenizam je dijaloški napor unutar kršćanskih crkava. Za razliku od unijaćenja (tj. prelaženje iz Pravoslavne crkve u Katoličku i obratno), u ekumenizmu se naglašava ravnopravan dijalog među kršćanskim konfesijama, ono što je pojedinim crkvama zajedničko i ide se za potvrdom duhovnoga i moralnog poslanja Kristove Crkve. Ekumenizam je nastao u 19. stoljeću unutar protestantskih crkava (ekumenski pokret). Unutar Katoličke crkve preteče su ekumenizma u 19 stoljeću: J.H. Newman, D. Mercier, J.J. Strossmayer, a u 20. stoljeću benediktinci iz Chevetognea u Belgiji, dominikanski centar Istina u Parizu, a svojim ekleziološkim radovima dominikanac Y.Congar. Nakon Drugoga vatikanskog Koncila (1962.-1965.) Katolička Crkva prihvaća osnovna načela ekumenizma i odriče se unijaćenja. (Dekret 2. Vat. Sabora: Unitatis redintegratio 1964.)
Posljednjih desetljeća održale su se brojne ekumenske inicijative, susreti, dijalozi slavlja, također između pravoslavnih i katolika.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 16:54 

U redu Barnaba, koristicemo terminologiju koju si navel. Nema problema, sve ok.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 24, 2008 13:47 

Rade Kumitkata je napisao/la:
U redu Barnaba, koristicemo terminologiju koju si navel. Nema problema, sve ok.

Ma to je samo zato da razjasnimo što pod čim misli. Meni je isto tako neprihvatljivo svako jedinstvo vjera jer gledanje na Boga nije isto. Dok mi je s druge strane sasvim razumljivo da se teži Ekumenskom dijalogu i molitvi jer Krist nije podijeljen.

Vrh

PostPostano: Sub svi 17, 2008 21:17 

Barnaba je napisao/la:
Koje bi preduvjete trebalo ispuniti za pošten međureligijski dijalog? Ne shvaćam dijalog kao raspravu tko bolje i ispravnije vjeruje u Boga.

Moje misljenje,u svjetu gdje je narod izmjesan,gdje na istom mjestu zivi ,vise religija ,oni imaju vec uhodani put ,zajednistva..privatnog zivota ,.na neki nacin..potrebno je samo jos i na Religijskim putovima..
A to je "tolerancija.kompromis i prihvacanje",sto je kao osnovno potrebno za zdravi dijalog...Tu je vrlo vazno,a sto je u zadnje vrijeme potaknuto,da se vise podrzavamo,da prihvacano drugoga s njegovim ,sto mu je sveto...
nije Ekumenizam...cijeniti svoje,ili jos bolje svoje nametati drugima,
i drugima prebacivati,kako su u zabludi..jer tako ne pise u Bibliji????
A ,sami do prije nekoliko godina nismo zivjeli takav zivot...
u "prihvacanju ,podrzavanju i zajednistvu...s obzirom na razlicitost,
moguce je da zajedno suradjujemo"..Da vise cijenimo ,sto je nama suprotno..Tu ne treba reci da se mi slazemo s tim, ne...mi prihvacamo cinjenicu..da je to za njega uredu,da on tako zeli...i da ja sa svojom slobdom,tako odlucio...Znaci; VOLIM SVOJE TUDJE POSTIVAM..

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 17, 2008 22:22 

...Zar mogu biti stranci oni koji ljube Krista,
koji se u Kristu ljube, koje Krist istom ljubavlju
sjedinjuje? One koji podržavaju raskol,
ne ljube se, i tako znamo da nisu Kristovi.
Gdje nema ljubavi, tu vlada anarhija. Tu se nad ćovjeka
uzdiže zakon nemilosrdnog interesa. Svatko svakome
sudi i svatko svakome svoju volju nameće...takav je svijet...
A gdje je ljubav, tu se odmah oćituje hijerarhija u kojoj se ljudi
jedni drugima podlažu. Takva je istinska Crkva, postojana zajednica,
slabe braće, ohrabrena uskrsnućem ljubljenog Gospodina.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 07:12 

Moram samo upozoriti da se pojam Međureligijski dijalog odnosi na druge vjere ne na one koji vjeruju u Krista. Ovo je teme o dijalogu među religijama, ne dijalogu između Kršćana, koji ima drugačije zakonitosti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata