Ignisardent je napisao/la:
Da, ali problem je i u tome što još nitko nije definirao univerzalne vrijednosti koje bi bile univerzalne svima. A ako je univerzalnost tih vrijednosti neovisna o tome što o istom misli javnost, tj. koliko su prihvaćene, onda se ipak radi o još samo jednom skupu "svetinja" - npr. ljudi koji vjeruju da je sloboda govora univerzalna vrijednost bez obzira što većina ljudi na današnjem svijetu to ne misli (dovoljno je samo to što to ne misle u muslimanskim zemljama i Kini) temelje svoje mišljenje na isti način kao i oni koji vjeruju u svetinje.
naravno da jest, imaš seriju dokumenata koju su ljudi, a nakon duljeg promišljanja sastavili i koncipirali u lako čitljive deklaracije, ustave, proglase i slično.
amerikanci imaju jako dobar izraz za takva prava u svojoj deklaraciji - self evident, a ostatak od 190 i kusur država danas potpisuje OPĆU deklaraciju o ljudskim pravima koja u članku 19 verbatim spominje pravo na slobodu izražavanja, dok zaštitut svetinja, naravno ne spominje, jer to nije unutar set prava koja smatramo zajedničkim svim ljudima.
islamske džamarhije i kvazi komunističke ujdurme su daleko od poštivanja ljudskih prava, ali kao što preambula opće deklaracije kaže, deklaracija je donesena zbog barbarstava i opetovanog kršenja ljudskih prava, a ne radi kataloškog osvrta na objektivne datosti.
uostalom ne pokazuje li islamska konlfacije profanog i sekularnog kakvi sve problemi nastaju kada se raznorazne deluzije stavljaju ispred relevantnih i bitnih prava? opet postoji dobar dio ljudi, pa čak i u ovoj državi, koji bi sutra potpisali vazalstvo rimskoj kuriji i sretno u ustav uveli sistinsku kapelu.
Citat:
I ja te molim da izbjegavaš neprimjerene izraze i raspravljaš na kulturan način, ako te zanima katolički stav. Već sam te upozorio na pisanje po pravopisu, jer je osim pristojnosti to važno i za raspravu.
Katolik ne traži razne razloge da ima slobodu povrijediti drugoga, već kako može pomoći drugome. Ne samo katolik, to bi trebao svaki čovjek, izbjegavati vrijeđati drugoga i umjesto toga drugome pomagati. Suvišno je ovdje uopće raspravljati kako imati "pravo" povrijediti drugoga, jer zašto bi ja uopće želio drugoga uvrijediti.
No to se dešava kada se umjesto Boga koji je Ljubav zavara drugim bogovima poput novca, slave, uspjeha, uživanja, kada bilo što tako postane bog.
giovi, uvjeravam te da proklamativna veličina slova nikako ne reflektira moj odnos prema određenim pojmovima. jednako gađenje ili udivljenje osjećam i pod capslockom, neovisno o fypefaceu i boji.
pravo na slobodu govora u sebi nužno sadrži mogućnost uvrede, ali uvreda se uzima, a ne daje. kada bih ti sada rekao kako mislim da si ti jedan običan globngh ti se ne bi osjećao uvrijeđenim jer nemaš ideju što to znači. tvoja možebitna hipersenzibilnost bi te natjerala u bijes kada bih ti rekao da si šašav, primjerice, kao što je natjerala jednu stariju gospođu. to je sasvim nebitno. posljedice uvrede svatko snosi, ali one moraju biti proporcionalne sili kojom su dane; zabrane ili bombe su sasvim besmislene.
uostalom, što napraviti kada saznaš da primjerice tvoja ideja da je isus sin božji vrijeđa hipersenzibilne vehabije? želiš li vagati svoje svetinje i njihove? ili smatraš da su tvoje svetinje važnije jer su istinite?