Observer je napisao/la:
Ispričavam se Lucijanu što moj odgovor relativno kasno dolazi zbog zapreka o kojima je Lucijan već upoznat. Iskreno Lucijanove postove doživljavam kao izbalansirane te komunikacija stoga lako teče.
Ovo bi bili moji komentari na njegov post:
1. Ne, ja uopće ne iznosim tezu da treba odbaciti postojanje Stvoritelja. Dapače. Kada znanstvenici (ne ubrajam sebe u tu elitu) nego slijedim njihove zaključke, iskazuju svoje divljenje zakonitostima prirode i svemira – te ukazuju da bi za takvo što treba biti zaslužan Vrhovni um, Stvoritelj, Bog, to ja kao zaključke razmišljanja zovem racionalnim u čovjeku ili njegovoj vjeri. Odgovor na pitanje Boga dolazi iz našega razuma.
2. Kada pak vjernik kleči pred slikom Marije Petković iz Blata koja da je zaslužna za zatvaranje vrata na jednoj podmornici – to ja zovem iracionalnim u čovjeku i njegovoj vjeri (jer nikakvim racionalnim aparatom naše naobrazbe ne možemo dosegnuti do takvih zaključaka da bismo toj osobi takve moći pripisali). Odgovor na pitanje o Višim silama ne dolazi tu iz našega razuma nego iz prihvaćanja autoriteta i nauka koji proglašava neko vodstvo.
3. Kada pak u čovjekovu životu iracionalni način razmišljanja preuzme primat, tada je riječ o tome da imamo deklariranu vjeru, dakle nemogućnost slobodnog odlučivanja da li nešto prihvatiti ili ne prihvatiti. Kanoni vjere su obvezujući. Takva obvezujuća pravila stvaraju otpor u osobi slobodna duha jer i onda kada vidiš neki apsurd u cijelom tom kontekstu, ne možeš svoje stavove promijeniti. Ono što možeš učiniti i što se tada redovno događa, jest apologetski pokušati braniti prvotni zaključak. O tome pokušavam na različite način ovdje pisati.
4. I onda dolazi sara koja napiše: „Ako Boga nema, ništa nema smisla i samoubojstvo u patnji je jedina logična stvar.“. Neovisno o tome što se izjava ne odnosi na mene, ali odnosi se na ljude ateističkog svjetonazora, to je jedna vrlo uvredljiva, rekao bih šovinistička izjava. Dakle, ako nema Boga, čovjekov život završava na ovoj Zemlji. Tada dakle, čovjek koji se je rodio, živio svoj duboko humanizam, stvorio djecu i prenio sebe u svoje potomstvo, u životu bio ugledan građanin, profesor, sportaš, znanstvenik… ostvario, velika znanstvena ili umjetnička djela, ili je pak poginuo u obrani Domovine – njegov život nema smisla samo zato jer nakon smrti nema ničega. Taj je nizašto živio. Da li čovjek osjeća nelagodu takvo što pročitati a kamo li zastupati? Awfully.
Ne, ne osjećam nelagodu, jer je to istina. Ako je smrt potpuni kraj, što ima smisla, objasni!