Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Mormoni
PostPostano: Ned lip 21, 2009 08:01 

Također smatram da se Katolici nebi smjeli opterećivati s drugim vjerama i bilo bi dobro da se svi bavimo sami s sobom ali također smatram da nebi bilo loše upoznati druge vjere jer kada upoznamo druge možda ćemo tako početi voljeti i svoju vjeru jer mnogi Katolici imaju običaj i želju proučavati i druge vjere a proučavajući druge vjere počmu se vraćati svojoj.

Vrh

PostPostano: Ned lip 21, 2009 18:27 

Tomias je napisao/la:
Ali ste krivi što ne razumjete druge vjere

A,kako razumjeti nekoga,tko se ne zeli upustiti u zdravi dijalog..Evo ja bi htjela razumjeti tvoju vjeru,ali ti ne zelis da dajes odgovore na pitanja...? Kako mislis da onda upoznamo tvoju vjeru..?Mi ne mozemo to da namirisemo..!

A,da li ti razumijes druge vjere..?Da,li ti razumijes nasu vjeru?

Vrh

PostPostano: Ned lip 21, 2009 19:10 

ja nemam ništa protiv njih.
Jednom prilikom sam preko skypa nabasao na mormona iz thailandske zabačene provincije,
Bogu iza leđa, razgovarao sam snjim sat vremena, čovjek me čak zvao na njegovu svadbu :lol:

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 16:54 

Ja sam prije par dana u poštanskom sandučiću pronašla letak kojim se ljude poziva na besplatni tečaj engleskog jezika, koji održavaju izvorni govornici. Mjesto radnje - Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana* na Vrbanima. Iste letke vidjela sam i u drugim sandučićima u svojoj zgradi. Ne želim biti bezobrazna, ali nekako mi se čini da nakana tih letaka nije poučavanje zainteresiranih engleskom jeziku, već misionarenje pod izgovorom učenja jezika...

*U originalu je naziv crkve "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints", u prijevodu "Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana". Tko je to uopće prevodio na hrvatski?! Zvuči užasno nezgrapno i loše prevedeno, a i značenje naziva je nejasno. Radi li se o Kristovim svecima posljednjih/Posljednjeg dana ili o svecima (koji vjeruju u) Krista posljednjih/Posljednjeg dana? Voljela bih čuti objašnjenje.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 17:01 

Neuro je napisao/la:
Ja sam prije par dana u poštanskom sandučiću pronašla letak kojim se ljude poziva na besplatni tečaj engleskog jezika, koji održavaju izvorni govornici. Mjesto radnje - Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana* na Vrbanima. Iste letke vidjela sam i u drugim sandučićima u svojoj zgradi. Ne želim biti bezobrazna, ali nekako mi se čini da nakana tih letaka nije poučavanje zainteresiranih engleskom jeziku, već misionarenje pod izgovorom učenja jezika...

*U originalu je naziv crkve "The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints", u prijevodu "Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana". Tko je to uopće prevodio na hrvatski?! Zvuči užasno nezgrapno i loše prevedeno, a i značenje naziva je nejasno. Radi li se o Kristovim svecima posljednjih/Posljednjeg dana ili o svecima (koji vjeruju u) Krista posljednjih/Posljednjeg dana? Voljela bih čuti objašnjenje.

Koliko znam jedna od brojnih protestantskih sekti umiješana u poprilično skandala.
Pa sama vidiš da je sve skupa problematično. Pa što je problematično normalan i pametan čovjek će odmah odbaciti.

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2009 16:40 

Što se mene tiče, i vjersku i jezičnu poruku primam samo od onih koji su za to kompetentni, tako da nemaš brige :wink:

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2009 14:32 

Volio bih da smo tolerantni prema svima. Bog nam je dao slobodnu volju i prepustio nam na taj način da sami odaberemo između dobra i zla. Ja biram Boga, Jedino Dobro. Ne bojim se zlog jer je Trojedini Bog (Otac, Sin i Duh Sveti) uz mene.
Vjerujem da se i sam sotona koristi svim sredstvima ne bi li oteo Božju djecu. Nije nevjerojatno da se pokazao u šumi i rekao da je on Bog. Sotona je zlo i laž. Tko meni brani da kažem da sam Stipe Mesić? Dragi prijatelji, pomolimo se za našu braću Mormone da uvide laž. Nemojte ih napadati. Tomias mi se čini vrlo simpatičan i nimalo ga ne krivim zbog svojih stavova. On u to vjeruje. Drago mi je da ne pije i ne puši. Ja volim Boga beskrajno, a pušim (umjereno i rijetko konzumiram alkohol), iako se to protivi Božjoj riječi koji je rekao da ne činimo zlo sami sebima i tijelu koje nam je dano. Time i Bogu činimo zlo, jer nas je napravio na svoju sliku i dio smo njega. I opet se vraćam na početak, Bog nam ništa ne brani, ne kažnjava nas. On nas ljubi bezgranično. Čak i kada ga ne slušamo, uvijek je tu kada ga trebamo, nikada nas ne napušta. Daje nam bezgraničnu slobodu da sami biramo što ćemo i kakvi ćemo biti. A samo one koji su ga slijedili, slušali i poštivali, primiti će u svoje krilo za Vječni Život. Vodim li ja onda licemjerni život jer svjesno kršim Božja pravila i istovremeno se nadam susretu s Njim nakon smrti? Sigurno je tako.

Tomias, Blagoslovio te Svemogući Bog - Otac, Sin i Duh Sveti. MIR S TOBOM!

Molim te se ne ljuti, ljudi smo, znatiželji smo, teško prihvaćamo nešto što nije kako mislimo. To je sve ljudski, a ljudi su grješnici. Stalno imamo pitanja i nedoumica, voljeli bismo znati. Žao mi je što je tvoj stav kao da sve znaš o katolicizmu, samo zato što si i ti bio katolik. Ja imam dosta godina, a još uvijek radim na tome da učvrstim svoju vjeru i razumijem mnoge stvari. Iz nekih tvojih odgovora je vidljivo da ipak ne poznaš dovoljno našu katoličku zajednicu, pa eto i nekih odgovora koje si se zaletio i uspoređivao:
1. Mnogo je RKT župnih zajednica koje održavaju tečajeve stranih jezika, informatičke tečajeve, pomoć u učenju školarcima - oni koji su aktivni članovi tih zajednica za to znaju i sudjeluju u tome - ili pružaju ili primaju takvu pomoć
2. Pater Zvjezdan Linić je vjerojatno najaktivniji zagovornik prestanka pušenja. Na njegovim seminarima duhovne obnove su mnogi ovisnici o nikotinu prestali pušiti, mnogi ovisnici o drogama se prestali drogirati - posjetio ih je Duh Sveti i pomogao im u tome na način da organizam ne trpi apstinencijske krize. To je zaista blagoslov.
3. Organizirane su razne vrste pomoći potrebnima, uglavnom preko Caritasovih zajednica: pomoć u hrani, u odjeći, u novcu, u razgovoru, pomoć bolesnima, starima, organiziraju se ljetovanja za djecu u samostanima na moru...
4. Dajemo Crkvi koliko želimo, a ne nameće nam se koliko to mora biti. Crkva nema ništa protiv (dapače) ako pomognemo svog bližnjeg, a da to ne napravimo na sva usta.

Vrh

PostPostano: Uto lip 30, 2009 18:56 

Slažem se, Magdalena, trebamo biti blagi i moliti za svu našu braću u Kristu, bez obzira kojoj zajednici pripadaju... no ono što meni osobno smeta je podvaljivanje roga za svijeću, kao u primjeru koji sam navela :roll: (misionarenje pod izlikom učenja stranog jezika od izvornih govornika). Zašto jednostavno ne kažu pošteno - dođite u našu zajednicu, poslušajte što vam imamo reći o Isusu Kristu, i onda ili ostanite s nama ili idite u miru?

Stvarno ne znam na koji se to način pomoću muljanja ljudima može prenijeti Kristova poruka... :? :(

Vrh

PostPostano: Uto ožu 02, 2010 11:01 

Neuro je napisao/la:
Stvarno ne znam na koji se to način pomoću muljanja ljudima može prenijeti Kristova poruka... :? :(

Ne može se pomoću muljanja ljudima prenijeti Kristova poruka niti ih naučiti engleski.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 02, 2010 12:16 

Samo vam želim jednu stvar reći molite i dobit će odgovor. nije važno gdje i kad.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 02, 2010 16:14 

Gospodin je stvorio sve dobro. Pa tako i razum covjeku, logiku uma koja je neoboriva i istinita jer svoj origin ima u samom Bogu i Njegovim obecanjima. Veza je neprekinuta, veza Isusa i Njegove Crkve, daleko jos od Isusovog hodanja zemljom kad je to obecao. Zapravo je to Bog obecao davno davno Abrahamu. I dosao je. On je tu. Isus, osim sto je pun milosti za nas, ljubavi za nas, oprostenja za nas, On je i apsolutno razuman, logican i istinit i ponizno ceka da Ga odaberemo i da Mu se predamo. Tek tada mozemo zivjeti zivot u punini. On zaista je Put, Istina i Zivot. U to sam se sama uvjerila nebrojeno puno puta.

Ako se nesto ne razumije i uvjeri se u suprotno od stvarnosti to je jer ne razmisljamo dovoljno, jer ne koristimo logiku uma danu od Gospodina, ne trudimo se dovoljno. Ne koristimo dovoljno Gospodinove darove da Ga nadjemo, prepoznamo, da spoznamo. Ili Ga ne zelimo naci.

Jos nisam upoznala covjeka koji je uspio apologetski uvjeriti katolickog apologeta u svoja uvjerenja. I to jer logika (logika uma i srca) nije na njegovoj strani, povijest nije na njegovoj strani....

Jel logicno savjetovat o svojim uvjerenjima katolike upo katolickog foruma? Jel to ima smisla? Zbilja se misli da se nekoga moze uvjerit u tu znanjem manjkavu sektu koja nema povijesnog opravdanja, koja je u odmaku od Istine?

Mozda jos trazis? Nemoj se uvrijedit sad, nego poslusaj. :)

Pazi, ako se uvrijedis to je znak oholosti, ne poniznosti. A Gospodin je apsolutno ponizan i jedino Ga takvi mozemo spoznati.

Daklem, trazenje Boga ne zavrsava uvjerenjem u odredjenu denominaciju, potraga traje cijeli zivot i za sve ljude.

Procitaj sve clanke na apologetskoj stranici http://www.katolik.hr koja je nastala kao odgovor razuma i stvarnog Isusovog ucenja na neprestane protestantske napade. Shvati, kad se nekog zeli ocrniti, onda ga se prvo razbija na puno komadica i svakog vuce na svoju stranu. To je ono sto je sotona ucinio od Isusove Crkve, puno ljudi je odvukao od "Petrove stijene".
Ako imas pitanja, slobodno posalji email apologetima s te stranice. Zelim ti da upoznas Isusa, da te blagoslovi sa spoznajom i da nam se vratis. Vrati se kuci. :)

Podijeli pa vladaj. Sotonino djelo. Kad su se protestanti odvojili od crkve, pise ti sve tamo, oni su se razbili na 33000 dijelova, svaki manjkav na svoj nacin jer nije vise dio istine. I kako sprijeciti ljude da se vrate u svoju stvarnu crkvu? Ocrni mu tu crkvu! I to se dogadja neprestano. Pretuzno....

I zadnje pitanje, koliko godina je tvojoj Crkvi?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 09:55 

Pusti ti sad logiku, logički razmišljam ali ništa neznam. Uvrjedio sam se zato jer ste se toliko uživili, u razgovor amnom i počeli vrjeđati da je stravačno. Ako neznate praštati braći i sestri koji vas povrijede i ružnu riječ veli Nebski Otac neće siguran sam oprosti.

Isus Krist je sin Božji. Pod vodstvom Boga Oca Isus Krist je stvorio zemlju (Ivan 1:10; Hebrejima 1:2). On je Spasitelj cijelog ljudskog roda.

Kada je Isus živio na zemlji prije oko 2000 godina, živio je savršenim životom. Podučavao je riječju i primjerom kako čovjek treba živjeti i voljeti Boga i svojeg bližnjega. Uspostavio je Crkvu (Efežanima 4:11-14) i ostavio je organiziran sustav vjere poznat kao evanđelje Isusa Krista.

Na kraju svojeg života Isus je trpio u Getsemanskom vrtu i dao svoj život na križu, tako dovršavajući pomirenje. Kroz pomirenje je svakoga tko ga slijedi spasio od njegovih grijeha (1. Petrova 2:21). Zbog pomirenja grijesi su ljudima oprošteni ako se iskreno pokaju.
[Alma 41:10

10. Ne misli da ćeš, budući da se govori o obnovi, i ti biti obnovljen od grijeha na sreću. Gle, kažem ti, opačina nikad sreća nije.
Kroz svoje uskrsnuće Isus Krist nas je spasio od smrti. Zato što je pobijedio smrt, svi ljudi primaju dar uskrsnuća (Djela apostolska 24:15, 1. Korinćanima 15:22). Nakon ovog smrtnog života Isus Krist će biti naš sudac. (Djela apostolska 17:31, Ivan 5:21; Djela apostolska 10:42).

Stime ti želim reći da je Isus Kris na zmlji imao crkvu. Ali dok je on otišao crkva je bila uništena zato je prorok Josip Smit obnvo crkvu na zemlji.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 11:04 

Tomias je napisao/la:
Pusti ti sad logiku, logički razmišljam ali ništa neznam. Uvrjedio sam se zato jer ste se toliko uživili, u razgovor amnom i počeli vrjeđati da je stravačno. Ako neznate praštati braći i sestri koji vas povrijede i ružnu riječ veli Nebski Otac neće siguran sam oprosti.

Isus Krist je sin Božji. Pod vodstvom Boga Oca Isus Krist je stvorio zemlju (Ivan 1:10; Hebrejima 1:2). On je Spasitelj cijelog ljudskog roda.

Kada je Isus živio na zemlji prije oko 2000 godina, živio je savršenim životom. Podučavao je riječju i primjerom kako čovjek treba živjeti i voljeti Boga i svojeg bližnjega. Uspostavio je Crkvu (Efežanima 4:11-14) i ostavio je organiziran sustav vjere poznat kao evanđelje Isusa Krista.

Na kraju svojeg života Isus je trpio u Getsemanskom vrtu i dao svoj život na križu, tako dovršavajući pomirenje. Kroz pomirenje je svakoga tko ga slijedi spasio od njegovih grijeha (1. Petrova 2:21). Zbog pomirenja grijesi su ljudima oprošteni ako se iskreno pokaju.
[Alma 41:10

10. Ne misli da ćeš, budući da se govori o obnovi, i ti biti obnovljen od grijeha na sreću. Gle, kažem ti, opačina nikad sreća nije.
Kroz svoje uskrsnuće Isus Krist nas je spasio od smrti. Zato što je pobijedio smrt, svi ljudi primaju dar uskrsnuća (Djela apostolska 24:15, 1. Korinćanima 15:22). Nakon ovog smrtnog života Isus Krist će biti naš sudac. (Djela apostolska 17:31, Ivan 5:21; Djela apostolska 10:42).

Stime ti želim reći da je Isus Kris na zmlji imao crkvu. Ali dok je on otišao crkva je bila uništena zato je prorok Josip Smit obnvo crkvu na zemlji.

A apostoli su bili?
I njihovo poslanje?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 11:26 

Tomias je napisao/la:
Pusti ti sad logiku, logički razmišljam ali ništa neznam. Uvrjedio sam se zato jer ste se toliko uživili, u razgovor amnom i počeli vrjeđati da je stravačno.

Molim te nemoj lagati i širiti demagogiju. Evo citiraj gdje te to mi "stravično vrijeđamo", ili se nemoj služiti demagoškim lažima!! Odreci se već jednom laži jer znaš tko je otac laži? Ta zar ćemo njemu služiti?!

Tomias je napisao/la:

Kako onda objašnjavaš činjenicu da Joseph Smith (kojem ti vjeruješ) tvrdi nešto suprotno od onoga što je Isus rekao?

Isus tvrdi da Njegovu Crkvu ništa neće zatrti (Evanđelje po Mateju 16:18) i da od dana kad je postavljena, Crkva će biti pod zaštitom Boga, prisutna u čovječanstvu do kraja svijeta ( Evanđelje po Mateju 28:20) i neće nestati.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 03, 2010 16:16 

Što Josip Smith tvrdi a da je laž. Ja ne lažem nego istinu kažem. U ostalom i obrasao/la si mi temu koju sam stvio. Priznaj i nelaži.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 158 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata