Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 18:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 24, 2015 17:56 

Već nekoliko godina sam clan jedne molitvene grupe i mogu vam reći da sve vise blagoslova tj. uslišanja molitvenih nakana doživljavamo!
Ima nas nekoliko bračnih parova i par samaca koji se sastanemo jednom tjedno,uvjek u kući nekog drugog,pročitamo neko poglavlje iz Novog Zavjeta,promišljamo o istom ,izreče svatko tko ima neku spoznaju što nam Bog kroz to govori,razgovaramo o molitvenim potrebama i molimo , uglavnom spontane molitve(tj. svojim riječima)!Preporučujem svima vama da sa nekoiliko vjernika formirate molitvenu grupu I molite!"Ustrajno molite,ištite I dat će vam se" ,,,itd!Naš Gospodin je mnogo vremena provodio u molitvi,po cjelu noć je znao moliti!
Ovih dana smo u Djelima Apostolskim,pročitamo jedno poglavlje(ili bar pola) i molimo.Npr.nedavno smo čitali kako je Herod ubio Jakova Apostola,pa uhvatio Petra sa namjerom da i njega ubije no crkva je cjelu noć molila i on , na čudesribližno tako duhovno jaki!an način bi oslobođen!A što bi bilo da crkva nije molila?
Pavao moli crkvu"Molite za mene!"
On,koliko onda trebaju molitve naši ,sestre i braća u vjeri koji nisu ni priti duhovne tamnice,kao bližno toliko duhovno jaki!Ili naši susjedi koji nisu vjernici!Samo molitvom ih možemo oslobodi iz duhovne tamnice,kao što su oni oslobodili Petra iz fizičke!
BVB

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 16:25 
Administrator

Molitvena zajednica treba imati duhovno vodstvo da nebi zastranila. Pošto kažeš da si protestant, vjerojatno teško možeš shvatiti tu nužnost vodstva.

Vrh

PostPostano: Sri vel 25, 2015 22:24 

Giovi je napisao/la:
Molitvena zajednica treba imati duhovno vodstvo da nebi zastranila. Pošto kažeš da si protestant, vjerojatno teško možeš shvatiti tu nužnost vodstva.

Mi smo,dok sam bio student Katoličke Bogoslovije (iako bijah Protestant,išao sam za vjeroučitelja) imali molitvenu grupu koju je vodio svećenik a način je isti bio kao i na našoj sada,pročitali bi tekst iz Biblije,promišljali o istom i molili,uglavnom spontane molitve(svojim riječima).Ponekad bi otpjevali neku duhovnu pjesmu.Kod Protestanata se daje puno vise prostora laicima,pa oni koji su teološki potkovani koliko-toliko(ili dosta) i koji moralno žive,poznaju Sveto Pismo mogu voditi grupe.Ja nbih rađe bio učenik takvog laika nego nekog svećenika.Jer i njih ima svakakvih!Zastranit će neznalice i oholice.Oni koji ljube Boga neće,jer ih Duh Božji void!Prvu crkvu su vodili laici.Bez neke teološke izobrazbe.Ne samo Apostoli!

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 06:37 

Giovi je napisao/la:

Tu dolazimo do apsurda ljudi žele osnovati molitvenu grupu , dolaze svečeniku po blagoslov i on im brani jer nemaju u grupi teologa . U našem je selu pet teologa +pet živih svečenika koji naravno nisu u selu ,i jedva smo dobili dozvolu od župnika ,. Molitvenu je najavljivao pola godine svaki tjedan i niti jedan se teolog nije udostojio doči , zar zbog ljenosti da se prekine korisna stvar . Trenutni stav je bolje da se ne dešava ništa bolje da se ljudi ne sastaju da nebi slučajno otišli u krivo da nebi slučajno osjetili dodir Božji i postali možda nedaj bože neki karizmanijaci ili heretici a u isto vrijeme ti isti svečenici i teolozi su lijeni doči i vidjeti uopče o čemu se radi i na koji način . Ova kritika je od srca jer mi je žao stanja , naš župnik je odličan i znam ih još koji se poduzimaju neka ih Gospodin okruni zbog njihovih napora , ali ih je puno više kojima ae neda.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 13:54 

alojzije je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Tu dolazimo do apsurda ljudi žele osnovati molitvenu grupu , dolaze svečeniku po blagoslov i on im brani jer nemaju u grupi teologa . U našem je selu pet teologa +pet živih svečenika koji naravno nisu u selu ,i jedva smo dobili dozvolu od župnika ,. Molitvenu je najavljivao pola godine svaki tjedan i niti jedan se teolog nije udostojio doči , zar zbog ljenosti da se prekine korisna stvar . Trenutni stav je bolje da se ne dešava ništa bolje da se ljudi ne sastaju da nebi slučajno otišli u krivo da nebi slučajno osjetili dodir Božji i postali možda nedaj bože neki karizmanijaci ili heretici a u isto vrijeme ti isti svečenici i teolozi su lijeni doči i vidjeti uopče o čemu se radi i na koji način . Ova kritika je od srca jer mi je žao stanja , naš župnik je odličan i znam ih još koji se poduzimaju neka ih Gospodin okruni zbog njihovih napora , ali ih je puno više kojima ae neda.

Slažem se sa tobom!
Do kakve hereze može doć ako se čita poglavlje iz Novog Zavjeta,promišlja se o istom i moli?
Pa nije Novi Zavjet pisan za svećenike a ostali su ovce,telebani kojima treba pastir!Poslanice nije Pavao pisao svećenicima pa da oni tumače tukcima nego CRKVI!
Unas se ne propagira toliko čitanje Biblije,kao da je to okultna knjiga pa moraš imati tajno znanje da bi ju razumio!Ona je jednostavna ako se pomno prouči!Bar ono važno!Mi Protestanti smo zastranili jer smo nevažno ujednačili sa važnim pa onda , eto ti raskola radi sitnica!
Npr.znam crkve koje se svađaju oko toga dali je Božja volja da sviraju u crkvi ostali instrumenti (gitara,bubnjevi itd),dakle,samo orgulje!
Ili,neki misle da žena treba u crkvi imati pokrivenu glavu!Ili nesmije nositi hlače,,ma ,,,bez veze!

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 14:19 

Nije sv. Pavao bezveze pisao upute , ali na kraju kaže ,... ako je kom do prepirke mi takva običaja nemamo . Čuj svato će za svoje odgovarati kako za oblačenje tako i za ponašanje. A stvarno dolaženje u crkvu u tajicama minicama i prozirnim bluzicama nije dolično svetog mjesta.

Vrh

PostPostano: Čet vel 26, 2015 17:58 
Administrator

patriot_1 je napisao/la:
koji su teološki potkovani koliko-toliko(ili dosta) i koji moralno žive,poznaju Sveto Pismo mogu voditi grupe.

Svatko za sebe može misliti da "ima Duha", no stvar je Crkve da prosudi tko može voditi vjerničke grupe, jer bez vodstva se izgube, zastrane ili podijele kada im nešto ne paše umjesto da sebe mijenjaju. Od prve Crkve po Gospodinovoj odluci postoji vodstvo i papa je postavljen za pastira cijele Crkve. Pošto ti ne priznaješ papu, pozivam te ponovno da o tome raspraviš na temama o protestantizmu, a ne po ostalim katoličkim temama.

Alojzije, molitvene zajednice dužne su njegovati zdrav crkveni nauk i tu je svećenik u pravu, zbog zastranjenja koja su često uz svu dobru volju ipak posljedice slabosti neizbježnih u sazrijevanju. Takve stvari nisu nešto nevažno, posebno za one labilnije u zajednici, i teolozi koji su tamo bi trebali imati volje pomoći, no ne ulazim zašto ne stignu ili ne žele.
Ali ja bi pozvao svakog vjernika da upozna svoju vjeru koliko može, mislim da još postoje studiji na KBF-u koji traju 2 ili 3 godine, treba moliti za one koji mogu pomoći u duhovnom vodstvu.

Vrh

PostPostano: Pet vel 27, 2015 08:53 

alojzije je napisao/la:
Nije sv. Pavao bezveze pisao upute , ali na kraju kaže ,... ako je kom do prepirke mi takva običaja nemamo . Čuj svato će za svoje odgovarati kako za oblačenje tako i za ponašanje. A stvarno dolaženje u crkvu u tajicama minicama i prozirnim bluzicama nije dolično svetog mjesta.

Slažem se,ali nekima smetaju hlaće na ženi a toliko su plitki da neznaju da je Isus nosio haljinu! :DD

Vrh

PostPostano: Pet vel 27, 2015 08:59 

Giovi je napisao/la:
patriot_1 je napisao/la:
koji su teološki potkovani koliko-toliko(ili dosta) i koji moralno žive,poznaju Sveto Pismo mogu voditi grupe.

Svatko za sebe može misliti da "ima Duha", no stvar je Crkve da prosudi tko može voditi vjerničke grupe, jer bez vodstva se izgube, zastrane ili podijele kada im nešto ne paše umjesto da sebe mijenjaju. Od prve Crkve po Gospodinovoj odluci postoji vodstvo i papa je postavljen za pastira cijele Crkve. Pošto ti ne priznaješ papu, pozivam te ponovno da o tome raspraviš na temama o protestantizmu, a ne po ostalim katoličkim temama.

.

Moja namjera je dobra,nek se vjernici,bilo koji kršćani nalaze i zajedno mole,naravno i katolici!
Zajednička molitva laika nije zabranjena u Katolicizmu ako nema svećenika prisutnog!To znam iz vremena kad sam sudjelovao u zajednici Bračni Susreti!
Protiv Pape nisam napisao ni slova.Neznam što ti hoćeš reći?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata