Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned lip 15, 2025 10:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 21, 2018 22:28 

+!
Nemam što mnogo dodati poslije 'administratora', ali bih nešto citirao za 'mirenu':
"Iako je metoda izrazito učinkovita, do trudnoće u rijetkim slučajevima može doći pri čemu je povećan rizik od ektopične (izvanmaternične) trudnoće."
izvor: https://poliklinika-fleur.hr/poliklinik ... a-spirala/
Piše kako je metoda učinkovita preko 99%.

Opet stavljam link: http://ppo.hr/ucenje-metode.html
Možda ne bi bilo loše proučiti.

1 Kor 7,9
Ako li se ne mogu uzdržati, neka se žene, udaju. Jer bolje je ženiti se negoli izgarati.

Uzmimo neki hipotetski primjer kako se neki mladić (20 godina) oženio i vrlo brzo poslije vjenčanja skrivi prometni udes,
te mu supruga ostane u višegodišnjoj komi.

Pitanje:
- Što mu treba savjetovati u Duhu svećenik (nevažno 'kato-taliban ili ne) zbog njegovog 'izgaranja'?

Tripuješ na mudrost , znanje i djelenje pametnih savjeta , daj još malo haha..

Vrh

PostPostano: Sri svi 23, 2018 11:08 

+!
@kopitar i ostali 'forumaši' (osobito suborci)

Odmalena sam bio sklon Mudrosti više nego znanju, ali ne kako bih dijelio savjete kao nekakav 'pametnjaković'.
No, svakako bi čovjek trebao tražiti 'Lice Božje' kako bi mogao dobivati Rješenja i odgovore za svoja pitanja.

Naši 'šalabahteri' mogu biti ponekad i korisni, tj. u Duhu,
pa tako i moji tekstovi mogu biti ponekad dobri, jer i "ćorava koka pogodi zrno".
Nemam monopol na Mudrost, nego Ljubav dijeli Darove,
a i ja sam primio sv. Potvrdu, te nije čudno, ako nekad napišem u skladu s Naukom Crkve, tj. u Duhu.

Jedino na ovom forumu mi je teško pisati i jedino ovdje se upuštam u osobna objašnjavanja,
jer smatram, da se nalazim u zajednici=Crkvi, gdje trebamo poput obiteljskog odnosa težiti 'sinhroniziranosti',
kako bi lakše na mukotrpnom borbenom hodoćašću izbjegli opasne zamke.

Na ovom forumu uspoređujemo svoje 'šalabahtere' zbog nekog razloga,
a to je: imati jasan stav zbog donošenja odluka u konkretnim bitkama.

Iv 18,23
Odgovori mu Isus: "Ako sam krivo rekao, dokaži da je krivo! Ako li pravo, zašto Me udaraš?"

Moje 'šamaranje' ili 'artiljerija' po nečijim tekstovima ili stavovima nije upereno na vrijeđanju osobe,
jer bih onda vrijeđao i Stvoritelja.

Na raznim temama mogu piskarati, ali sam usredotečen najviše na izlazak iz 'faraonskog sustava',
te zbog toga želim najviše i najradije pisati na temi viewtopic.php?f=3&t=1422&start=105,
gdje sam veoma grub prema 'administratorovom' pisanju, koji se jedini upustio u raspru.
Dotična tema se tiče svih problematika mogućih ministarstava, tj. potpune crkvene socijalne nauke.

I 'šamaranje' je podnio stoički.

Jasno je meni odavno, da ljudi ne razumiju smisao mojih tekstova i ne frustrira me više,
što moji suborci (ljudi dobre volje) ne shvaćaju srž poruke.
Suborci ('orlovi') i dalje misle kako su 'pilići' neke 'kvočke grahorke', te i dalje čeprkaju po 'gnojištu' kao nužnost svog življenja.

Iv 2,15
I načini bič od užeta te ih sve istjera iz Hrama zajedno s ovcama i volovima.
Mjenjačima rasu novac i stolove isprevrta, a prodavačima golubova reče:
"Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca Mojega kuću trgovačku."

Vjerujem, da Učitelj nije divljao i bjesnio kako to prikazuju umjetnici na svojim slikama,
ali svakako želi istjerati iz naših duša 'ljudsko=sotonsko razmišljanje' i u to duboko vjerujem.

Učitelj=Zaručnik ima Vlast i Autoritet, ali 'ja' trebam slobodna i iskrena srca donijeti odluku i izabrati Zaručnika, a ne 'Barabu'.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Čet svi 24, 2018 17:05 

Dea,dobro zboriš...postoji i apstinencija...nismo psi i mačke.

Vrh

PostPostano: Pet lip 01, 2018 20:44 

Dea,dobro zboriš...postoji i apstinencija...nismo psi i mačke.

Lupetaš , to nema veze sa kršćanskim ni sa bilo kakvim brakom. To je zapravo negiranje braka .

Vrh

PostPostano: Pon lip 04, 2018 20:01 
Administrator

Kopitar, ti si u debeloj zabludi.
Naravno da u kršćanskom braku postoji i apstinencija. Ovdje pričamo o suzdržavanju iz zdravstvenih razloga, a takva apstinencija nije samo naš izbor poput one da se posvetimo molitvi, nego je nužna ako mislimo na dobro svoje žene i djeteta.
Stvari su jednostavne, ako želiš sjedinjenje, mogući plod toga su djeca. Ne želiš li djecu, onda dok se može zatrudnijeti nema ni odnosa. Kad trudnoća može ozbiljno ugroziti zdravlje, onda to vrijeme budi odgovoran i apstiniraj!
Recimo poslije poroda dok se tijelo ne oporavi, moraš apstinirati ako si odgovoran. To je sve dio braka.
Kontracepcija nije alternativa, ne samo zato što izokreće potpuno darivanje. Kad se ne smije zatrudniti onda je neodgovorno misliti "pa neće valjda baš meni", jer svaki odnos s prezervativom ili spiralom je kao ruski rulet, trudnoća se ipak može desiti, uz šanse 1 od 100 ili 1 od 500. A kada žena zatrudni usprkos spirali, onda je još gore, spirala se mora hitno ukloniti da bi se dijete normalno razvijalo, kao što se desilo ovoj ženi koju poznajem.

Požuda ne smije nadjačati ljubav, neodgovorno prepuštanje požudi je grijeh. Tko ima takvo zdravstveno stanje da trudnoća ugrožava ženu ili dijete, najodgovornije je apstinirati. Prepustiti se požudi bi u takvim situacijama bio grijeh.
Ali što kada se muškarac ne može suzdržati?
Nije svakome isto, no svatko može moliti za ljubav, da ljubav prema ženi i djeci uvijek bude iznad požude.

Vrh

PostPostano: Pon lip 04, 2018 20:17 

Kopitar, ti si u debeloj zabludi.
Naravno da u kršćanskom braku postoji i apstinencija. Ovdje pričamo o suzdržavanju iz zdravstvenih razloga, a takva apstinencija nije samo naš izbor poput one da se posvetimo molitvi, nego je nužna ako mislimo na dobro svoje žene i djeteta.
Stvari su jednostavne, ako želiš sjedinjenje, mogući plod toga su djeca. Ne želiš li djecu, onda dok se može zatrudnijeti nema ni odnosa. Kad trudnoća može ozbiljno ugroziti zdravlje, onda to vrijeme budi odgovoran i apstiniraj!
Recimo poslije poroda dok se tijelo ne oporavi, moraš apstinirati ako si odgovoran. To je sve dio braka.
Kontracepcija nije alternativa. Kad se ne smije zatrudniti onda je neodgovorno misliti "pa neće valjda baš meni", jer svaki odnos s prezervativom ili spiralom je kao ruski rulet, trudnoća se ipak može desiti, uz šanse 1 od 100 ili 1 od 500. A kada žena zatrudni usprkos spirali, onda je još gore, spirala se mora hitno ukloniti da bi se dijete normalno razvijalo, kao što se desilo ovoj ženi koju poznajem.

Požuda ne smije nadjačati ljubav, neodgovorno prepuštanje požudi je grijeh. KTko ima takvo zdravstveno stanje da trudnoća ugrožava ženu ili dijete, najodgovornije je apstinirati. Prepustiti se požudi bi u takvim situacijama bio grijeh.
Ali što kada se muškarac ne može suzdržati?
Nije svakome isto, no svatko može moliti za ljubav, da ljubav prema ženi i djeci uvijek bude iznad požude.

Ti pričaš bajke i pozivaš druge u tu svoju bajku , ideš tovariti ljudima terete bez da bi ih imalo razumiješ jer sudiš po sebi pravednom.
Ti bi bio prvi u kamenovanje Gospoda jer oprosti bludnicama i grešnicima te se još i druži s njima , jede i pije .
A sv. Leopolda Mandića bi proglasio heretikom jer i najveće grešnike otpusti blago i bez pokore.

Za tebe bi bila velika milost da ti se dogodi teški grijeh , jer drugačije nemožeš progledati i izaći iz svoje pravednosti.

Vrh

PostPostano: Pon lip 04, 2018 21:04 

Ti pričaš bajke i pozivaš druge u tu svoju bajku , ideš tovariti ljudima terete bez da bi ih imalo razumiješ jer sudiš po sebi pravednom.
Ti bi bio prvi u kamenovanje Gospoda jer oprosti bludnicama i grešnicima te se još i druži s njima , jede i pije .
A sv. Leopolda Mandića bi proglasio heretikom jer i najveće grešnike otpusti blago i bez pokore.

Za tebe bi bila velika milost da ti se dogodi teški grijeh , jer drugačije nemožeš progledati i izaći iz svoje pravednosti.

Nemoj se svađati s Adminom :o , on nikome ne tovari, već istinu priča.

Vrh

PostPostano: Pon lip 04, 2018 21:17 

Nemoj se svađati s Adminom :o , on nikome ne tovari, već istinu priča.

Tim gore za njega..al ti tegaa memreš razumetii.

Vrh

PostPostano: Sub stu 17, 2018 10:22 
Administrator

Pripadajući postovi sa teme "Ljubav je odluka" i "Zastita u bracnim odnosima nelogicnost" spojeni su sa ovom temom, što Crkva uči o regulaciji poroda.

Prvo što treba razjasniti, neki misle da ne mogu koristiti prirodne metode regulacije zbog neredovitih ciklusa.
Za to je kriva neupućenost, ove metode se koriste upravo sa predpostavkom neredovitog ciklusa. Smatraju da svaka žena ima razlike barem u nekim periodima i da ne postoji apsolutno redovan menstrualni ciklus.
Dakle to nije kalendarska metoda i ne treba se s time miješati. Kalendarska metoda iz 1930g. bazirana je na mjesečnim prosjecima i nije mogla biti dovoljno točna. A upravo na nju neki misle kada govore o prirodnoj regulaciji poroda, jer nisu dobro upućeni.
Današnje metode poput Bilingsove ili FertilityCare rade na principu samopromatranja znakova plodnosti, tako da se zna iz dana u dan je li plodan ili ne. Nema pogađanja na bazi mjesečnih prosjeka i upravo zato nema problema za neredovitost ciklusa, jednako se koriste za svaku vrstu ciklusa, duge, kratke, neredovite, u klimakteriju ili tijekom dojenja.

Vrh

PostPostano: Sub stu 17, 2018 15:03 

Evo ja prilažem obje poveznice.
Ja bih samo naglasila da mi se čini kako Billingsova metoda je za one sramežljivije koji ne žele svoju intimu dijeliti s FertilityCare pratiteljem.

http://www.billingsmethod.org/bom/lit/t ... ex_hr.html

http://www.fertilitycare.hr/

Vrh

PostPostano: Sri pro 05, 2018 00:29 
Administrator

Treba još reći da su razmaci između trudnoća često poželjni, a ponekad čak i nužni.
"Regulacija poroda predstavlja jedan od vidika odgovornog očinstva i
majčinstva. Ispravnost nakana supružnika ne opravdava pribjegavanje
sredstvima koja su moralno neprihvatljiva (npr. izravna sterilizacija ili kontracepcija)." (KKC 2399)

Ali nijedna nakana ne opravdava kontracepciju koja je uvijek grešna. O tome je nedavno bio članak Christopera Westa na Bitno.net-u:
"Dok naša kultura uči da je uporaba kontracepcije stvar odgovornosti, da pridonosi boljitku brakova i boljitku društva, Katolička Crkva stoji kao usamljen glas koji govori da je uvijek pogrešna i strašno razarajuća za brak i društvo.
(...)kontracepcija nije izumljena zbog sprječavanja trudnoće. Već je postojao savršeno siguran, nepogrješivo pouzdan način za to. Naziva se apstinencija. Nakon dubljega promišljanja postaje jasno da je kontracepcija izumljena za udovoljavanje spolnomu nagonu."
Kontracepcija "stvara kulturu ljudi koji svojim hormonima nisu sposobni reći 'ne'", a takvi parovi na kraju odluče "da je vjernost njihovim privolama prezahtjevna", da je prezahtjevno potpuno predanje kakvo uči Crkva.

Vrh

PostPostano: Pet pro 07, 2018 17:38 

Kopitar,ne možeš razumijeti da postoje neke situacije u životu,npr.oboliš od raka prostate,izvade ti je i ostaneš impotentan.Žena te napusti i nađe drugog tko će je zadovoljavati.Eto,tako bi trebalo po tvome.No.nisu svi kao ti.Žena ostane uz muža,nema spolnog života,što sada?To se zove lojalnost,i da upotrijebimo new age formulaciju"vibriranje na višim nivoima".E,sad,ako si na nižoj razini,životinjskoj,teško ćeš shvatiti,da postoje mnoge stvari i veze i da je općenje precjenjeno.Dobro dođe,ali bez njega se može.Freud je tu poprilično fulao,ali zastarjele su njegove teze...kao i psioanaliza...

Vrh

PostPostano: Pon pro 10, 2018 11:46 

Kopitar,ne možeš razumijeti da postoje neke situacije u životu,npr.oboliš od raka prostate,izvade ti je i ostaneš impotentan.Žena te napusti i nađe drugog tko će je zadovoljavati.Eto,tako bi trebalo po tvome.No.nisu svi kao ti.Žena ostane uz muža,nema spolnog života,što sada?To se zove lojalnost,i da upotrijebimo new age formulaciju"vibriranje na višim nivoima".E,sad,ako si na nižoj razini,životinjskoj,teško ćeš shvatiti,da postoje mnoge stvari i veze i da je općenje precjenjeno.Dobro dođe,ali bez njega se može.Freud je tu poprilično fulao,ali zastarjele su njegove teze...kao i psioanaliza...

Nisam ni govorio o takvim situacijama već o zdravim mladim ljudima koji imaju potrebu za seksom te da u tome ne treba tražiti nikakvo zlo.

Vrh

PostPostano: Sub pro 22, 2018 17:29 
Administrator

Točnije, davao si ovakve loše savjete forumašici "izmeđunebaizemlje" na njeno iskustvo:
"Lupetaš , to nema veze sa kršćanskim ni sa bilo kakvim brakom."

"Mislim da činiš suprotno od onog što je normalno za brak otkadad svijet postoji....jesi se posavjetovala sa duhovnikom o tome."

"Žena u braku a apstinirati 5 godina .
I ovo je normalno??"

Pa ako netko u braku apstinira 5g, onda je jasno da za to mora imati itekako ozbiljan razlog.
Da, itekako takav život ima veze sa kršćanskim brakom, u kojem je ljubav između supružnika jača od požude i u teškim trenutcima, "u dobru i u zlu".
Apstinencija je zapravo dio svakog braka, vjerojatno ne postoji brak gdje bar nekad apstinencija nije potrebna. Kada se supružnik razboli ljubav mora biti jača od požude, za odgađanje trudnoće muž ne može uvijek zahtjevati svoju "potrebu za seksom", nakon poroda dok se ženino tijelo ne oporavi opet prevladava ljubav a ne nečija potreba.
Kontracepcija ne rješava situacije koje su sastavni dio normalnog braka, brak uvijek traži ljubav koja se stavlja iznad mojih "potreba".

Vrh

PostPostano: Pon stu 11, 2019 13:28 

Očito ti nije potpuno jasan Crkveni nauk, ni same medicinske metode, mada ponavljaš da ti je sve jasno.
Najprije, ne znam kod kojih to parova prirodna regulacija poroda nije moguća?
Nedavno je u našoj župi održano predavanje na ovu temu, uz predstavljanje metode regulacije poroda "Fertility Care" koja se
koristi "za svaku vrstu ciklusa…duge, kratke, neredovite, ..., u klimakteriju ili tijekom dojenja", a slično je i sa Billingsovom metodom itd.

Zatim, crkveni nauk jest da se možemo a nekad i moramo suzdržavati u plodne dane radi višeg cilja. Ne možeš crkveni nauk nazivati farizejštinom ili dvoličnošću. Naime, ovo što si ti napisao je upravo nepriznavanje samog crkvenog nauka, dakle jasno negiranje suzdržavanja u plodne dane samog po sebi. A ono o čemu se može raspravljati je samo zlouporaba korištenja neplodnim razdobljima, i to Crkva uvijek naglašava. Dakle, nije i ne može biti farizejština ako par iz opravdanih razloga apstinira, naprotiv u nekim situacijama to čak može biti i obaveza.

Najprije, ne znam kod kojih to parova prirodna regulacija poroda nije moguća?
Nedavno je u našoj župi održano predavanje na ovu temu, uz predstavljanje metode regulacije poroda "Fertility Care" koja se
koristi "za svaku vrstu ciklusa…duge, kratke, neredovite, ..., u klimakteriju ili tijekom dojenja", a slično je i sa Billingsovom metodom itd.
Citat:

....................

Šta kaže struka o ovome?
Ako ovo nije točno onda možeš biti odgovoran za nestale posljedica oko ovoga.

Kod moje žene nije funkcioniralo i imamo petoro djece i to jedno za drugim uz velike rizike i posljedice a hvala Bogu sad je sve u redu a sada se više ne igramo bilginsa nego koristim kondom. Isto i kod mojih kumova koje čekaju peto i koji su pokušali sa tom metodom a sada je žena pod velikim rizikom... zatim jedna obitelj koju znam a bili su nedavno na bitno netu sa 9. djetetom.

Niko ne govori o mogućim neuspjesima i posljedicama ovoga proračunavanja nego se sve svodi na isti model i formu pa šta bude? Ko će odgovarati za nečiju smrt zbog nestručnog savjeta?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 107 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata