Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 21:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 27, 2009 16:35 

potaknuta nedavno viđenim dokumentarnim filmom.
koji nisu radili katolici.

bila sam zaprepaštena sa činjenicom, da će za 50 godina, današnja slika europe totalno biti preobražena.

naime stvar je u tome da se više ne rađa dovoljan broj djece da bi europa preživila.

statistike govore da se u europi rodi 1,3 do 1,6 djece. ovisno o kojoj je europskoj državi riječ. za opstanak jednog naroda potrebno je 2,3 djece

ovo je slika isto tako amerike i kanade,

ono što me potreslo je to da u ovim zemljama zbog imigracije ima velik broj muslimana. koji ne da se udvostručuje neko je ponekad i do 50% veći u samo desetljeće.
oni imaju i do 8 djece što je rijetkost vidjeti u obiteljima zapadnoga svijeta.

i ono što me najviše potreslo jest činjenica da će ova naša zapadna civilizacija nestati. za 50 godina.
i da se zna ne govorim ovdje o bosanskim muslimanima kkoji žive na isti način kao i katolici, pravoslavni i svi drugi.
nego o iranskim muslimanima, žene u burki,

i što je navažnije, sve civilizacije propadaju, propadaju kada im dođe vrhunac, kada se počnu raspadati u sebi.
prihvaćanjem nemoralnog načina života.
i ova zapadna civilizacija je blizu kraja, ozakonjuje nemoralna ponašanja, još malo će i pedofiliju ozakoniti kao nešto normalno.
gadaffi je svojevremeno rekao kako će muslimani osvojiti europu ne s mačem, puškama, nego mirnim putem. dapače demokratskim putem.
jer očito je da očevi i majke europe ne cijene dovoljno dar života koji imaju.zato se već neko vrijeme u europi organizira family day, dan obitelji, kojim se pokazuje kako je moguće imati više djece.

totalno sam ovom činjenicom pogođena da moja djeca više neće živjeti u ovakvoj hrvatskoj.
nego hrv na umoru, a moji unuci ...

Vrh

PostPostano: Pet stu 27, 2009 18:32 

vrabec te dal je napisao/la:
potaknuta nedavno viđenim dokumentarnim filmom.
koji nisu radili katolici.

Zašto nam ne kažeš tko je napravio taj film?
Inače i Sneni je znao pokrenuti ovakve teme koje imaju neki zajednički nazivnik u strahu od promjene demografske slike EU.

Osobno mislim da nije razlog za zaprepaštenje to što će EU s ovim stavom izumrijeti a niti to što ljudi islamske vjere nemaju takvo protivljenje životu kako to danas imaju moderni europejci.
Bog nije stvorio zemlju za pustoš već za čovjeka pa će ju dati onom tko je otvoren životu a ne onom tko nije. Stvarno bi bila nepravda da zemlja čami pusta bez života.
Ono što je razlog za zaprepaštenje, a to film sigurno nije prikazao, kako su Katolički vjernici podlegli hedonističkom mentalitetu i kulturi smrti u tolikoj mjeri da se smiju onoj svojoj braći u vjeri koji su otvoreni životu i imaju više djece. Dakle razlog za zaprepaštenje može biti samo nepristajanje uz Božji plan onih koji se vjernicima zovu a ne to što ljudi druge vjere imaju više otvorenosti prema životu.

vrabec te dal je napisao/la:
totalno sam ovom činjenicom pogođena da moja djeca više neće živjeti u ovakvoj hrvatskoj.
nego hrv na umoru, a moji unuci ...

Ako se osvrneš oko sebe i vidiš duhovno stanje u kojoj jest Hrvatska možda to i nije bajno. U svakom slučaju neće Bog dopustiti da zemlja propadne i dat će ju onima koji će na njoj živjeti ma tko to bio.
I još jedna opaska na naslov. Bilo bi strašno da kršćanska obitelj spasi ovakvu dekadentnu Europu koja se odriče svojih kršćanskih korjena.
Kršćanska obitelj je čuvarica vrijednosti Evanđelja pa kao takva je blago sama po sebi

Vrh

PostPostano: Uto lip 14, 2011 20:05 

http://www.youtube.com/watch?v=ca9BkACs ... re=related

Evo ga video.

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2011 17:47 

Postoje i nekakva istraživanja koja govore o tome da je već sada ljudi na zemlji previše.
Možda to ne važi za Hrvatsku, ali na svjetskoj razini kažu da je tako.
Ne moraju stvari biti tako crne, moguće je zatvoriti granice i spriječiti "prijetnju".
S druge strane može se očekivati da će se i muslimani prilagoditi životu u Europi pa će druga generacija imati manje djece.
Nekakav primjer su baš bosanski (ili hrvatski) muslimani.
Primjer su i Hercegovci koji su u Zagrebu u drugoj generaciji već opali (sudim prema nekakvom uzorku ljudi koje znam).
Nadalje, veliki broj djece ipak se veže za obitelji nižeg obrazovanja, dakle prosvjećenost donosi vjerojatno "odgovorno roditeljstvo" koje ipak postavlja granice u broju djece.
Da ne bi bilo zabune, ja imam 5 djece i nisam protivnik velikih obitelji.
No smatram da je kršćanska obitelj i ona s jednim djetetom. Ono što mislim jest to da motivi za mnogobrojnu obitelj ne bi smjeli biti:
- samo zato da nas ima više
- vjerski razlozi (zato jer mi to vjera nalaže ili jer mi je svećenik tako rekao)

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2011 18:14 

Ovo se temelji na statističkim podatcima i ceteris paribus predviđanjima;što znači da je teoretski moguće ali ipak je to samo teorija.
Mi se trebamo zapitati zašto je tako niska stopa fertiliteta........odgovor je jednostavan, hedonizam i sebičnost.
Kultura življenja koju agresivno promiče korporativni sustav je uzrok svega.
Nisu na to imuni ne muslimani ni hinduisti ni budisti niti itko drugi ........ jer se sve svodi na jedinku ili kako oni vole reći na consumer.

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2011 20:31 

arsen je napisao/la:
Postoje i nekakva istraživanja koja govore o tome da je već sada ljudi na zemlji previše.

Logički gledano to nije istina. To je podvala prebogatog i hedonističkog Zapada koji prikriva činjenicu da za glad Afrike nije kriva njena napučenost nego nepravedna raspodjela resursa. Jedni se razbacuju, a drugi moraju gladovati i još im podvaljuju kontracepciju kao rješenje...

Citat:
Da ne bi bilo zabune, ja imam 5 djece i nisam protivnik velikih obitelji.

Vau! 8)

Citat:
No smatram da je kršćanska obitelj i ona s jednim djetetom. Ono što mislim jest to da motivi za mnogobrojnu obitelj ne bi smjeli biti:
- samo zato da nas ima više
- vjerski razlozi (zato jer mi to vjera nalaže ili jer mi je svećenik tako rekao)

Naravno. Ono oko čega bi se kršćani trebali ujediniti jest pritisnuti vladu da nizom zakonskih rješenja takve obitelji zna vrednovati...

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2011 21:17 

adrijana je napisao/la:
arsen je napisao/la:

Logički gledano to nije istina. To je podvala prebogatog i hedonističkog Zapada koji prikriva činjenicu da za glad Afrike nije kriva njena napučenost nego nepravedna raspodjela resursa. Jedni se razbacuju, a drugi moraju gladovati i još im podvaljuju kontracepciju kao rješenje...

Zašto to nije istina?
Mislim da nije u pitanju samo odnos bogati-siromašni. Jer i bogati, da bi preživjeli, pojačavaju industrijsku proizvodnju pa truju zrak. Što je s rezervama nafte bez koje smo svi skupa nula. Osim toga prenapućene su upravo zapadne zemlje.

adrijana je napisao/la:
Ono oko čega bi se kršćani trebali ujediniti jest pritisnuti vladu da nizom zakonskih rješenja takve obitelji zna vrednovati...

Postoji niz zakonskih riješenja kojima se takve obitelji vrednuju, na kraju krajeva, postoji i odgovornost roditelja za svoju djecu. No kako je pao prijedlog oko ujedinjenja, zanima me jedna stvar kojom bi trebalo pritiskati vladu, ...
Ja sam na jednoj drugoj temi već počeo pisati prijedloge, ali me drugi forumaši baš i nisu slijedili...

Vrh

PostPostano: Pet lip 17, 2011 22:24 

arsen je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
arsen je napisao/la:

Zašto to nije istina?
Mislim da nije u pitanju samo odnos bogati-siromašni. Jer i bogati, da bi preživjeli, pojačavaju industrijsku proizvodnju pa truju zrak. Što je s rezervama nafte bez koje smo svi skupa nula. Osim toga prenapućene su upravo zapadne zemlje.

Jedno su problemi okoliša kojima je najveći krivac čovjek i tu se zaista radi o opstanku ljudi, a drugo je govoriti o prenapučenosti Zemlje. Po mom mišljenju niti jedna država ne bi trebala imati anti-natalitetnu politiku.

Nafta je istina važna, ali baš toliko da se bez nje ne bi moglo...? Hmm.
Zapadne zemlje jesu napučene, ali ne slažem se da su prenapučene, pa da ljudi moraju kalkulirati svako dijete, odobravati pobačaje i koristiti kontracepciju.

Vrh

PostPostano: Ned lip 19, 2011 17:19 

Malo ste se udaljili od teme...teorija govori o tome da će se kroz neki određeni period svijet izmjeniti, i to kulturom,i vjerom (islamom) i svime što ta vjera donosi. Kršćanska obitelj će spasiti Europu- sve ono što nam je Sv. Otac govorio u Zagrebu. Govorio je o kućnim slavljima i molitvama u obitelju (pohvalama) , hrabrio je mlade obitelji na otvorenost životu jer je danas normalno da se ima jedno-dvoje djece. Već ako imaš troje djece svi pričaju "da vas ima ko kineza". To se uvuklo u naše društvo i u cijeli svijet. Dakle, prva stvar je otvorenost životu bez obzira na sve! Prenošenje vjere djeci. Također nova evangelizacija, jer Europa i svijet imaju potrebu reevangelizacije. Pogledajmo malo u društva, pa i naše kvazi-katoličko društvo. To bi jedino moglo spasiti Europu i svijet, ali ne samo od najezde islama, nego općenito . Cijelo društvo u kojemu je iskrivljena osnovna kršćanska vrijednost obitelji.

Danas je znak kada vidiš da netko ima više od četvero-petoro djece. To su plodovi.

Bez puno moraliziranja, teško je biti otvoren životu, teško je evangelizirati, prenositi vjeru djeci, ali u tome je radost i potpuni mir u srcu, smisao života i zadovoljstvo i sigurno da netko sam od sebe to ne može činiti. Duh Sveti daje snage za te stvari, sami od sebe mi smo nula, obični grešnici.

Vrh

PostPostano: Ned lip 19, 2011 20:34 

gran senal je napisao/la:
Malo ste se udaljili od teme...teorija govori o tome da će se kroz neki određeni period svijet izmjeniti, i to kulturom,i vjerom (islamom) i svime što ta vjera donosi.

Oprosti, malo smo skoknuli predaleko, ali nije izvan teme…
Sad sam tek pogledala video do kraja i slažem se sa svim ovim zaključcima koje si naveo, ali imam nekoliko primjedbi na sam video:

Kao 1) o kršćanstvu se malo govori, a nimalo o uzrocima ove demografske krize u Europi. Danas se može ozbiljno bez pretjerivanja tvrditi da bi Europa izgledala potpuno drugačije da se navrijeme poslušalo papu Pavla VI. još 1968.g. i njegovu encikliku Humanae vitae koja je nažalost postala “znakom protivljenja” i među nama katolicima.

Pod 2) video ništa ne govori o ovoj novoj sekularizaciji, novim “pravima” prema kojima zapravo nastranost i nemoralnost postaju zaštićene kao indijske svete krave.

3) Nisam za to da se takvim teorijama širi islamofobija. Istina, oni više od nas cijene i poštuju vrijednost obitelji (mnogobrojne) i dolaze k nama bježeći od siromaštva i represivnih zakona. Hedonistički sekularni Zapad u njima vidi prijetnju, jer oni za sobom donose svoj način života, svoju kulturu i svoju vjeru pa zato već sada pokušavaju raznim zakonima onemogućiti ih u iskazivanju svoje religije. Ali treba uzeti u obzir da se i oni sami mijenjaju dolazeći u dodir s našom dekadentnom (ali još uvijek u korijenima kršćanskom) kulturom. Kakav će biti ubuduće suživot kršćana i muslimana u Europi ovisi i o nama.

4) Svaka kultura kad dođe na vrhunac svoje dekadencije počinje propadati. Kao što je Arsen prije rekao nama katolicima demografska slika nije prava motivacija za jedno dijete više, ali postoje ozbiljni problemi u društvu zbog kojih nešto zapinje i na to treba upozoriti.

5) Obitelj je doista temelj društva i ako neće biti zdravih obitelji, neće biti ni društva, ma koliko neki tvrdili suprotno i homofobima proglašavali one koji se zalažu za obitelj…

Vrh

PostPostano: Ned lip 19, 2011 22:52 

Sam video donosi samo analize i statistike koje su teoretski govoreći, još uvijek samo pretpostavke.

Šteta da se ne sjećam najbolje toga dijela navještaja, ali ovaj video je bio uvod.

Možda @vrabec te dal može konkretnije reći, ali jasno je na što ovaj video upućuje. Općenita situacija što se tiče demografske krize (uvjetno rečeno) pa također spomenuta enciklika, sekularizacija koja je zahvatila sve, i onda ta islamofobija (također uvjetno rečeno) jer kada dođe to vrijeme, kršćani će biti u manjini. Muslimani će biti u situaciji da oni odlučuju, tko zna na kakvim će državnim položajima biti i što to nosi sa sobom. Također to što si napomenula, tko zna kako će to izgledati kod nas, ali vidimo kako to izgleda u Francuskoj (već je trećina stanovnika muslimanske vjeroispovijesti, silni neredi koji su se tamo događali zbog "prava" koja su upravo oni tražili!) ili u Njemačkoj. Dakle, u načelu gledano, kada oni dolaze u doticaj sa zapadnjačkom kulturom, imaju potrebe tražiti svoja prava, tj. gurati svoju kulturu, svoju vjeru, kao i u vrijeme kada su počeli u 7. i 8. st. nadirati u Europu. Gledajući povijesno, tada se Europa okrenula sjeveru, dalje od Mediterana koji je bio centar svijeta, u to vrijeme okupiran od muslimana. Međutim, sada se Europa ( i svijet) pred islamom nemaju više gdje okrenuti! Bez obzira što živimo u 21.st. kada se tobože živi u nekoj toleranciji (samo na papiru) situacija je slična. Po meni to nije dobro.

Istina je da većina njih dolazi trbuhom za kruhom u Europu i to im se nemože zabraniti, niti se ja zalažem za takve metode. Ako mogu živjeti bolje i kvalitetnije normalno da će, ako je to moguće, potražiti bolje sredine i standarde. Represivni zakoni, teška situacija u njihovim zemljama, a oni usprkos tome žive s takvim natalitetom! U tom pogledu možemo se ugledati u njih, jer zaista oni više cijene i poštuju obitelj i dar djece od Boga nego mi koji još imamo standarde puno veće nego oni. I to je najtužnija činjenica.

adrijana je napisao/la:
Obitelj je doista temelj društva i ako neće biti zdravih obitelji, neće biti ni društva, ma koliko neki tvrdili suprotno i homofobima proglašavali one koji se zalažu za obitelj…

Apsolutno, to i jest bit ovoga topica. Zdrava obitelj (za kršćanske zemlje) jest kršćanska obitelj koja ima "zdrave" stavove, koja je spremna otvoriti se životu i primati djecu od Boga, prenositi vjeru djeci, živjeti u Božjoj volji. Smatraš li i ti tako? (Ovo nije nametanje kršćanstva kao jedinog ispravnog puta, ali ja ne bi mogao zamisliti obitelj drugačije, čini mi se da bi se brak raspao u roku od 3 mjeseca.)
E sada dolazimo do toga da takve obitelji mogu spasiti Europu, ne samo od islama to nije toliki problem današnjice, nego svih stvari koje mi svakodnevno živimo. Opća sekularizacija, dekristijanizacija, desakralizacija.
Kako postići da se "rode" takve obitelji? Kako postići da obitelji imaju snage otvoriti se životu? Kako postići da se čovjek vrati Bogu? Da se iskrivljene vrijednosti vrate?
Jedino rješenje je nova evangelizacija.
Jer današnju Europu je potrebno ponvno evangelizirati, pokazati im da ih Bog nije ostavio, da Bog postoji, navijestiti ima Radosnu vijest. Da je Isus Krist umro i uskrsnuo da bi mi imali život! Da je umro za nas grešnike, da bi se mi po njegovu križu spasili. Da ih Bog poznaje i ljubi takve kakvi jesu! Jer to je jedina istina, ostalo su sve ispraznosti.

Vrh

PostPostano: Pon lip 20, 2011 14:45 

Muslimani će biti u situaciji da oni odlučuju, tko zna na kakvim će državnim položajima biti i što to nosi sa sobom. Također to što si napomenula, tko zna kako će to izgledati kod nas, ali vidimo kako to izgleda u Francuskoj (već je trećina stanovnika muslimanske vjeroispovijesti, silni neredi koji su se tamo događali zbog "prava" koja su upravo oni tražili!) ili u Njemačkoj.

Problem je s Francuskom dublji, tamo vlada u suštini laicizam, a to znači stroga odvojenost Crkve (vjere) od države. Kod njih vlada mišljenje da (s ciljem da se očuva mir) vjera nema što tražiti u društvu ni politici, ni u javnosti, tj. najbolje da se stjera u kut i u privatnost. Zato nisu dozvolili muslimankama ni nošenje burki, a bilo je bizarnih slučajeva organiziranja sajmova hamburgera u muslimanskim kvartovima u vrijeme ramazanskog posta (znači u inat!), a jedna liberalna Nizozemska ima tzv. Stranku za slobodu koja pali džamije i širi islamofobiju.
Zato mislim da su tri moguća ishoda:
1) da laicizam nadvlada, a svi oblici vjerskog izražavanja maknu iz javnosti (križevi kao i polumjeseci)
2) da se društvo senzibilizira za pravu vjersku slobodu i snošljivost
3) da ojača religijski fundamentalizam (kao suprotna krajnost laicizmu)
Zašto sam stvari postavila na takav način? Jer ima nažalost i među kršćanima onih koji se zalažu za prvu opciju u strahu od ove treće…

Citat:
Zdrava obitelj (za kršćanske zemlje) jest kršćanska obitelj koja ima "zdrave" stavove, koja je spremna otvoriti se životu i primati djecu od Boga, prenositi vjeru djeci, živjeti u Božjoj volji. Smatraš li i ti tako? (Ovo nije nametanje kršćanstva kao jedinog ispravnog puta, ali ja ne bi mogao zamisliti obitelj drugačije, čini mi se da bi se brak raspao u roku od 3 mjeseca.)

I ja se slažem i ne mislim da je to nametanje kršćanstva jer i druge velike religije imaju slične vrijednosti, koje su zapravo univerzalne, samo što ih „moderna kultura“ ne priznaje…

Citat:
E sada dolazimo do toga da takve obitelji mogu spasiti Europu, ne samo od islama to nije toliki problem današnjice, nego svih stvari koje mi svakodnevno živimo. Opća sekularizacija, dekristijanizacija, desakralizacija.
Kako postići da se "rode" takve obitelji? Kako postići da obitelji imaju snage otvoriti se životu? Kako postići da se čovjek vrati Bogu? Da se iskrivljene vrijednosti vrate?
Jedino rješenje je nova evangelizacija.

Kad se priča o evangelizaciji uglavnom se predbacuje svećenicima da bi oni trebali preuzeti glavnu ulogu. Ali važnija bi bila evangelizacija unutar obitelji, u načinu na koji roditelji odgajaju svoju djecu i kako ih uče ljubavi, spolnosti, odgovornosti… Mislim da još uvijek roditelji premalo razgovaraju sa svojom djecom o tome (neki zbog toga jer su autoritarni, a drugi su popustljivi…) Školstvo im tu ne može puno pomoći (zasada), jer su stvari uglavnom onakve kako i sam Papa opisuje:
„doista, spolnost ne može biti svedena na puko uživanje i zabavu, kao što se ni spolni odgoj ne može svesti na poučavanje u tehnici, imajući pred očima samo jedan cilj: zaštititi od mogućih zaraza i „rizika“ roditeljstva one koji se upuštaju u spolni odnos. To činiti značilo bi osiromašiti i obezvrijediti duboko značenje spolnosti koju, nasuprot tomu, i pojedinci i zajednica moraju priznati i odgovorno prihvatiti.“ (Caritas in veritate, 44)
Društvo? Slabo. Mediji? Katastrofa.

Vrh

PostPostano: Pon lip 20, 2011 16:09 

Kad se priča o evangelizaciji uglavnom se predbacuje svećenicima da bi oni trebali preuzeti glavnu ulogu. Ali važnija bi bila evangelizacija unutar obitelji, u načinu na koji roditelji odgajaju svoju djecu i kako ih uče ljubavi, spolnosti, odgovornosti… Mislim da još uvijek roditelji premalo razgovaraju sa svojom djecom o tome (neki zbog toga jer su autoritarni, a drugi su popustljivi…) Školstvo im tu ne može puno pomoći (zasada), jer su stvari uglavnom onakve kako i sam Papa opisuje:
„doista, spolnost ne može biti svedena na puko uživanje i zabavu, kao što se ni spolni odgoj ne može svesti na poučavanje u tehnici, imajući pred očima samo jedan cilj: zaštititi od mogućih zaraza i „rizika“ roditeljstva one koji se upuštaju u spolni odnos. To činiti značilo bi osiromašiti i obezvrijediti duboko značenje spolnosti koju, nasuprot tomu, i pojedinci i zajednica moraju priznati i odgovorno prihvatiti.“ (Caritas in veritate, 44)
Društvo? Slabo. Mediji? Katastrofa.

Tako je. Prenošenje vjere djeci, kućna liturgija i molitva. Ono što nam je Sv. Otac naglasio. Za ostale stvari koje si nabrojala; ljubav, spolnost, odgovornost...svakako da roditelji puno utječu i razgovori unutar obitelji, ali to se sve može činiti i u pohvalama, kućnoj liturgiji! Također, nauk Crkve je dovoljan za sve te stvari...ni školstvo ni mediji ni društvo nemogu previše utjecati, donekle mogu sa nekom osnovnom naobrazbom i izlaganjem problematike, ali u konačnici Crkva je ta koja je puna mudrosti, koja ima ljubavi za odgoj mladih, po čijem nauku mi živimo. Tako se postiže da se "rađaju" kršćanske obitelji, prvenstveno uz pomoć Crkve i roditelja koji prenose vjeru svojoj djeci.

Sad kad bi malo zagrebali ispod površine, otkrili bi da zapravo da malo obitelji prenosi vjeru svojoj djeci (ima kućnu liturgiju, pohvale, molitvu), da se tu radi prvenstveno o Krizmi i ostalim sakramentima i nakon toga mladi većinom odlaze iz Crkve ili idu dvaput godišnje na Misu. Da se u većini župa ne događa ništa osim Sv. Mise, da se nemože čuti u pojedinim Crkvama Radosna vijest, da se živi vjera koja nije odrasla vjera koja može dati ploda. Da je društvo duboko "zaglibilo" zbog činjenice da se čovjek udaljio od Boga. Potrebno je da se on vrati Bogu.
Također je pitanje koliko bi svećenici "trebali" činiti da malo promjene situaciju, da teže evangelizaciji onih koji nisu u Crkvi, ali su u njihovoj župi, da jednostavnu preuzmu glavnu ulogu. Daleko od toga da ih mi sudimo ovdje, ali činjenice koje se vide govore da treba evangelizirati. Sve, a ne samo one koji su u Crkvi. Jer Crkva je u svojoj naravi misijska, i zato mi je drago da se konstantno u svijetu osnivaju nova misijska sjemeništa "Redemptoris Mater" koja formiraju svećenike i za novu evangelizaciju.

Vrh

PostPostano: Pon lip 20, 2011 20:21 

Vezano uz video, demografija u Europi ipak nije toliko problematična jer se obnavlja imigracijom, dok se u Hrvatskoj uopće ne obnavlja.
Imigranti čine većinom jeftinu radnu snagu, na čijim leđima stara Europa preživljava. Muslimani, čini mi se da sam negdje čitala, već u drugom ili trećem koljenu više nemaju toliko brojne obitelji i dobro se prilagođavaju sredinama.
Ako i mi uđemo u EU i mi ćemo valjda postati privlačni doseljenicima s Istoka, :| , ali će, po uzoru na EU, porasti i kriminal i mafija.

da se živi vjera koja nije odrasla vjera koja može dati ploda.

Tako je, ali sve više ljudi koji tijekom mladosti "tiho otpadaju" od vjere u zreloj dobi se vraćaju u Crkvu, ali nažalost treba im još barem nekoliko godina da počnu doista slijediti Crkvu. Zbog vremena koje se ne može vratiti i koje je propušteno takvi još neko vrijeme kaskaju za većinom koja je oduvijek bila u Crkvi...

Citat:
otkrili bi da zapravo da malo obitelji prenosi vjeru svojoj djeci (ima kućnu liturgiju, pohvale, molitvu)

Na što tu zapravo misliš? Vjerojatno je to nešto iz Neokatekumenskog puta...

Vrh

PostPostano: Pon lip 20, 2011 21:17 

adrijana je napisao/la:
Vezano uz video, demografija u Europi ipak nije toliko problematična jer se obnavlja imigracijom, dok se u Hrvatskoj uopće ne obnavlja.

To je problem po meni, nestati će naroda ukoliko se te teorije ostvare. Nestati će kršćanskih naroda, muslimani će biti u većini. To drugo ili treće koljeno je taman kada je pretpostavka da će se to dogoditi. :roll:

adrijana je napisao/la:
Tako je, ali sve više ljudi koji tijekom mladosti "tiho otpadaju" od vjere u zreloj dobi se vraćaju u Crkvu, ali nažalost treba im još barem nekoliko godina da počnu doista slijediti Crkvu. Zbog vremena koje se ne može vratiti i koje je propušteno takvi još neko vrijeme kaskaju za većinom koja je oduvijek bila u Crkvi...

Više-manje da, mladi imaju potrebe kao "proživiti" nešto i osjećaju da ih Crkva sputava i nameće neka pravila koja su, gledajući današnje vrijeme , apsolutno smiješna. Ili gledaju Crkvu kao mjesto gdje se bakice mole i nema smisla tamo uopće biti. Neki se kasnije vrate skroz uništeni, neki se ni ne vrate koliko su uništeni od grijeha, nažalost tako je. Opet naglašavam, kao papiga :mrgreen: , na važnost evangelizacije upravo takvih.

adrijana je napisao/la:
Na što tu zapravo misliš? Vjerojatno je to nešto iz Neokatekumenskog puta...

Nije to posebno sa Puta, nego je to ono na što nas Sv. Otac poziva. I što ja uporno pokušavam dočarati. Ne radi se o nekakvim hvalama Putu, niti ja pokušavam mlatit praznu slamu. Istina je da obitelji sa Puta imaju pohvale. Na to nas Crkva poziva.

http://www.papa.hr/images/stories/PDF/Govori/04a-aa.pdf :arrow: homilija pape u Zagrebu na Hipodromu, pročitati da se još jednom podsjetimo. Stvarno nas je papa pohodio u pravo vrijeme i rekao predivne riječi za sve nas, ohrabrio nas u ovom trenutku i vremenu u kojem živimo! Pozvani smo oduprijeti se ovom mentalitetu koji danas vlada u svijetu vezano uz obitelj!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata