Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 10:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 14, 2025 21:06 

Ne mogu shvatiti zašto se dopušta ponovno ženiti ako jedan od supružnika umre. Smatram da to nije u redu prema umrloj osobi. Općenito nije u redu, jer ako nas ta osoba gleda na nebu, a mi sad imamo drugu zemaljsku ženu ili muža, jednostavno nije u redu prema umrloj osobi. Ljubav je duh i uopće se ne slažem s tim što se ponovno može ženiti. Gdje je tu ljubav prema umrloj osobi???

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 05:50 

Ne mogu shvatiti zašto se dopušta ponovno ženiti ako jedan od supružnika umre. Smatram da to nije u redu prema umrloj osobi. Općenito nije u redu, jer ako nas ta osoba gleda na nebu, a mi sad imamo drugu zemaljsku ženu ili muža, jednostavno nije u redu prema umrloj osobi. Ljubav je duh i uopće se ne slažem s tim što se ponovno može ženiti. Gdje je tu ljubav prema umrloj osobi???

Hvaljen Isus i Marija Venice,
često se djeca nađu povrijeđena kada im se otac ili majka ponovo udaje ili ženi nakon smrti drugog roditelja. To je trenutni osjećaj koji vremenom prolazi. Udovac ili udovica ne čine grijeh ako se poslije određenog vremena žalovanja ponovo udaju ili ožene. Na nebu više ne vrijede zakoni zemaljski i materijalni, tamo se umrli ne žene niti im smeta što se njegovi na zemlju žene (Lk 20,34-37) jer njihova stvarnost nadilazi zemaljske osjećaje.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 07:53 

Slažem se s tobom, i meni se čini kako bi bilo ljepše da se ljudi samo jednom žene, ali kako je lijepo odgovorila Majkićka na nebu vrijede neki drugi zakoni i iz te perspektive brak ima sasvim neki drugi smisao u kojem je prihvatljivo da netko nakon smrti supružnika ponovno sklopi brak.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 15:20 

Majkićka
Na nebu više ne vrijede zakoni zemaljski i materijalni, tamo se umrli ne žene niti im smeta što se njegovi na zemlju žene (Lk 20,34-37) jer njihova stvarnost nadilazi zemaljske osjećaje.

Kako im ne smeta? Pa nije im promijenjena svijest? Što nisu više ljudi? Što nemaju osjećaje? Po tome ispada da je ova ljubav na zemlji odnosno brak kao neka vremenska iluzija, kao da se ljubav obezvrijeđuje.
Druga stvar su spolni odnosi ako osoba ima drugi brak. Kome bi bilo drago da mu se žena nakon smrti na zemlji ponovno uda i ima spolne odnose s drugim čovjekom? To je potpuno nenormalno. Kakve osjećaje će imati ta žena prema dva muža na nebu? Koga će ona voljeti? Dvojicu? Uopće ne vjerujem da je to Isus rekao u Bibliji. Bit će kao anđeli na nebu. Što će im se svijest promijeniti? To nema veze s vezom.
To je pisano da bi se vladari mogli ženiti, da imaju nasljednika i radi zemlje i posjeda. Veze to nema s ljubavi. Ne može jedna žena voljeti 2 muža na nebu ili suprotno, jer se to kosi s ljubavi, izaziva ljubomoru. Velite tamo su drugi zakoni u vječnosti. Što to znači? S time se jedino u Bibliji ne slažem. Ljubav ponižavati radi nekog vladara i njegovog nasljednika ili zemlje je potpuno nenormalno.
To je Henrik VIII htio pa je uveo protestantizam, ali on je htio više ženidbi dok su mu žene bile žive.
To treba promijeniti u Bibliji, jer se to kosi sa zdravim razumom. Što je sv. Toma Akvinski rekao o tome da se može imati više žena ili muževa nakon smrti? Kako se može ljubav toliko banalizirati. Ako su osobe u sakramentu braka jedno tijelo, logika je da to budu i u vječnosti, a ne da bude poligamija. Sramota

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:04 

Ako te voljela, ta će osoba biti sretna što nisi sam a ne sebična da je sretna što tuguješ u samoći.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 16:10 

Majkićka
Na nebu više ne vrijede zakoni zemaljski i materijalni, tamo se umrli ne žene niti im smeta što se njegovi na zemlju žene (Lk 20,34-37) jer njihova stvarnost nadilazi zemaljske osjećaje.

Kako im ne smeta? Pa nije im promijenjena svijest? Što nisu više ljudi? Što nemaju osjećaje? Po tome ispada da je ova ljubav na zemlji odnosno brak kao neka vremenska iluzija, kao da se ljubav obezvrijeđuje.
Druga stvar su spolni odnosi ako osoba ima drugi brak. Kome bi bilo drago da mu se žena nakon smrti na zemlji ponovno uda i ima spolne odnose s drugim čovjekom? To je potpuno nenormalno. Kakve osjećaje će imati ta žena prema dva muža na nebu? Koga će ona voljeti? Dvojicu? Uopće ne vjerujem da je to Isus rekao u Bibliji. Bit će kao anđeli na nebu. Što će im se svijest promijeniti? To nema veze s vezom.
To je pisano da bi se vladari mogli ženiti, da imaju nasljednika i radi zemlje i posjeda. Veze to nema s ljubavi. Ne može jedna žena voljeti 2 muža na nebu ili suprotno, jer se to kosi s ljubavi, izaziva ljubomoru. Velite tamo su drugi zakoni u vječnosti. Što to znači? S time se jedino u Bibliji ne slažem. Ljubav ponižavati radi nekog vladara i njegovog nasljednika ili zemlje je potpuno nenormalno.
To je Henrik VIII htio pa je uveo protestantizam, ali on je htio više ženidbi dok su mu žene bile žive.
To treba promijeniti u Bibliji, jer se to kosi sa zdravim razumom. Što je sv. Toma Akvinski rekao o tome da se može imati više žena ili muževa nakon smrti? Kako se može ljubav toliko banalizirati. Ako su osobe u sakramentu braka jedno tijelo, logika je da to budu i u vječnosti, a ne da bude poligamija. Sramota

Isus je na to jasno odgovorio kad su ga pitali o udovici više muževa. Ako ne vjeruješ da je on to rekao, možda ima neka druga religija koja ti više odgovara.
Uostalom, ljudska ljubav nije uvijek pouzdana. Ima tu puno sebičnosti, ne može se mjeriti sa Božanskom (...proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka...), prediskus toga možda osjetimo kad "umremo".
Ta ljudska ograničena ljubav tamo je drugačija. Pretpostavljam.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 17:04 

Isus je na to jasno odgovorio kad su ga pitali o udovici više muževa. Ako ne vjeruješ da je on to rekao, možda ima neka druga religija koja ti više odgovara.
Uostalom, ljudska ljubav nije uvijek pouzdana. Ima tu puno sebičnosti, ne može se mjeriti sa Božanskom (...proklet čovjek koji se uzdaje u čovjeka...), prediskus toga možda osjetimo kad "umremo".
Ta ljudska ograničena ljubav tamo je drugačija. Pretpostavljam.

Što je normalno da je ta udovica imala petero muževa? Kao prvo je sramota da je spavala s toliko ljudi bez obzira što je bila u braku s njima, a drugo koga ona uopće može voljeti nakon toliko muževa? Kakvo srce ima? To je za mene legalna poligamija što mi je odbojno, jer sa svakim je sigurno bila u spolnim odnosima. Meni to nije normalno, ali ne želim proturječiti Isusu da me ne kazni. Mogu to prihvatiti samo zbog Isusa, ali da mi se to ne sviđa, ne sviđa mi se.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:42 

Venice je napisao/la:
zašto se dopušta ponovno ženiti ako jedan od supružnika umre.

Kako bi bilo ispravno i na koji bi ti način zabranila ženidbu udovaca?

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 18:53 

Kako bi bilo ispravno i na koji bi ti način zabranila ženidbu udovaca?

Kad se jednom sklopi crkveni brak traje za vijeke vjekova. Kako svećenici i časne žive same? Ne vidim tu nikakav problem. Nema nijedan razlog zašto bio se ponovno ženili.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 19:01 

Kad se jednom sklopi crkveni brak traje za vijeke vjekova. Kako svećenici i časne žive same? Ne vidim tu nikakav problem. Nema nijedan razlog zašto bio se ponovno ženili.

Pa nitko tebe npr ili ikoga drugog ne sili na ponovnu ženidbu. Zanima me žašto bi drugim udovcima to branila i kako bi ih kaznila ako se ponovo ožene?

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 19:18 

Pa nitko tebe npr ili ikoga drugog ne sili na ponovnu ženidbu. Zanima me žašto bi drugim udovcima to branila i kako bi ih kaznila ako se ponovo ožene?

Ja sam muško. Naziv sam uzeo po Veneciji. Nikoga ja ne bi kaznio. Svatko ima slobodnu volju. Samo sam da crkveni brak kao sakrament traje zauvijek. Zašto bi moja žena nakon moje smrti bila ponovno u braku i s nekim išla u spolne odnose, a ja ju volim i čekam na onom svijetu? Istina, da se ponovno uda, ljubav bi zauvijek puknula i što se time dobiva? Uništen je moj život zbog pravila koje crkva dopušta. Kako se netko uopće može igrati s ljubavi? Ljubav je duh, ne nečija igračka. Pa i da vladaju drugi osjećaji u vječnosti nije u redu da osoba koju volim na zemlji daje tijelo i dušu nekom drugom. To stvarno nije normalno. Nisu ljudi krumpiri. Tijelo i dušu davati drugoj osobi ako ju ja volim na onom svijetu nije normalno. Kako to katolička Crkva uopće dopušta???

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 19:28 

Venice je napisao/la:
Zašto bi moja žena nakon moje smrti bila ponovno u braku i s nekim išla u spolne odnose, a ja ju volim i čekam na onom svijetu?

Valjda ne misliš ju čekati na onom svijetu kako bi onda imao spolne odnose s njom? Kako to zamišljaš?

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 19:35 

Valjda ne misliš ju čekati na onom svijetu kako bi onda imao spolne odnose s njom? Kako to zamišljaš?

Samo da budemo ponovno zajedno. Gore koliko sam shvatio nema više ženidbe, spolnih odnosa i rađanja. Samo da budemo zajedno.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2025 19:46 

Samo da budemo ponovno zajedno. Gore koliko sam shvatio nema više ženidbe, spolnih odnosa i rađanja. Samo da budemo zajedno.

Pa budite na ovom svijetu zajedno i voli svoju ženu. Tako se posvećuješ i zadobivaš milost kod Boga. Zar to nije korisnije za spasenje nego razmišljanje što će ona raditi poslije tvoje smrti. Možda se i neće udati, a možda će i umrijeti prije tebe.

Vrh

PostPostano: Pet svi 16, 2025 15:20 

Što je normalno da je ta udovica imala petero muževa? Kao prvo je sramota da je spavala s toliko ljudi bez obzira što je bila u braku s njima, a drugo koga ona uopće može voljeti nakon toliko muževa? Kakvo srce ima? To je za mene legalna poligamija što mi je odbojno, jer sa svakim je sigurno bila u spolnim odnosima. Meni to nije normalno, ali ne želim proturječiti Isusu da me ne kazni. Mogu to prihvatiti samo zbog Isusa, ali da mi se to ne sviđa, ne sviđa mi se.

Poligamija je biti istovremeno sa više osoba u braku što ovdje nije slučaj, pogrešno si zaključila.
"...ne želim proturiječiti Isusu da me ne kazni"- Ovo nema nikakve veze s katoličkom vjerom.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata