Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 00:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet lip 02, 2023 10:38 

Pozdrav svim članovima Foruma!
Na ovaj sam Forum naišao tek danas, i ukoliko ovakva tema već postoji, oprostite što sam išao otvarati temu. Htio bih Vas pitati za pomoć, savjet, jako bi mi dobro došla. Dakle, radi se o sljedećem, imam 19 godina, i kako svi mi idemo u školu, na fakultet, posao, prolazimo gradom. U tom prolaženju, sada pogotovo kada dolazi toplije vrijeme, cure se oblače jako, jako kratko, što izražava njihov izgled još više. Problem koji ja imam, inače da kažem evo, trudim se živjeti čistoću i u skladu sa Božjim zapovijedima, ali ja kada tako vidim cure, ja njih gledam, nije to gledanje u smislu "Divim se ljepoti lica", već ja gledam i tijelo, gledam u to što je neka cura razotkrila, međutim, ja njih ne skidam pogledom niti imam bludne misli, ali imam opet jako veliki problem, ne želim gledati to što se vidi, a gledam. Toplo je vrijeme, neka se svi oblače kako tko hoće, neće u jaknama hodati, ali zašto imam taj problem sa gledanjem cura kada se mimoiđemo? Može li mi netko ovdje ponizno Vas molim pomoći, uvijek se vratim na ono "Ne možeš služiti dvama gospodarima znam da ne mogu, i želim služiti samo Bogu, a svjestan sam da je grijeh gledanje cura, svjestan sam da je grijeh, a svejedno radim to. Može li mi netko molim Vas pomoći, dati savjet kako da uspijem to nadvladati?
Božji blagoslov,
Hvala Vam svima unaprijed, i jako mi je drago što sam naišao na ovakvu vrstu Foruma!

Vrh

PostPostano: Pet lip 02, 2023 14:05 

Dobro je što primjećuješ te stvari i što si svjestan svojih želja, ali ne znam koliko je samo gledanje u tvom slučaju grijeh. Vjerujem kako bi ti razgovor pomogao i najbolje je imati otvoren odnos s roditeljima i po tom pitanju. Također don Damir Stojić se dosta trudio tumačiti studentima tu tematiku pa se i kod njega može naći koji dobar savjet.
Ja svojim sinovima iz svog tradicionalnog pogleda govorim da mole za svoje buduće žene, budu strpljivi i da se što prije žene te budu sretni u braku. To i tebi mogu poželjeti.

Vrh

PostPostano: Sub lip 03, 2023 20:04 

Koliko vidim u prvom postu radi se o dva grijeha (jedan povlači drugi): izazovno oblačenje kod djevojaka i nečisti pogledi kod momka...
Momak ne može uvijek te poglede izbjeći (i tu nije kriv), ali može nastojati svoje srce čuvati čistim: ne pretjerivati u svojoj mašti, odreći se požude, zahvaliti Bogu Stvoritelju na lijepom stvorenju i krenuti mirno dalje... :))

Vrh

PostPostano: Pon lip 05, 2023 06:23 

Hvala Vam puno na odgovoru i usmjerenju, Bog Vas blagoslovio!

Vrh

PostPostano: Uto lip 06, 2023 13:46 

Pozdrav svim članovima Foruma!
Pozdrav i tebi!

ne želim gledati to što se vidi, a gledam
Imaj na umu da svaki normalan muškarac ima taj problem i to je razlog zašto je "čednost u odijevanju" jedna od molitvenih nakana vjernika koji svake prve subote mole na trgu.
Ta će te napast pratiti dok si god živ, ali Bogu hvala što nam je dao svoju milost u svetim sakramentima koji su izvor snage i okrepe za borbu protiv svih napasti.

Može li mi netko ovdje ponizno Vas molim pomoći, uvijek se vratim na ono "Ne možeš služiti dvama gospodarima znam da ne mogu, i želim služiti samo Bogu, a svjestan sam da je grijeh gledanje cura, svjestan sam da je grijeh, a svejedno radim to
Pogledaj kako lijepo sveti Pavao opisuje ovo tvoje iskustvo:

Zakon je, znamo, duhovan; ja sam pak tjelesan, prodan pod grijeh.
Zbilja ne razumijem što radim: ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim - to činim.
Ako li pak činim što ne bih htio, slažem se sa Zakonom, priznajem da je dobar.
Onda to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni.
Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro.
Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio - to činim.
Ako li pak činim ono što ne bih htio, nipošto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni.
Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo.
Po nutarnjem čovjeku s užitkom se slažem sa Zakonom Božjim,
ali opažam u svojim udovima drugi zakon, koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima
.
Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga?
Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem!Ja, dakle, umom služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha.

Rim 7, 14-25

Mislim da se na ove njegove riječi nema što nadodati.

Može li mi netko molim Vas pomoći, dati savjet kako da uspijem to nadvladati?
Molitvom za čistoću misli i svetim sakramentima (sv. pričest i ispovijed). Možda ti i ovaj citat (koji je preuzet odavde) može dati poticaj kako se nositi s tim problemom: ...Umjesto da pokušavaš pokopati svoju napast, uzdigni je. Misli o ženi, ali umjesto da žudiš za njom, moli za nju. Zamoli Boga da ti pomogne vidjeti je onako kako je vidi on.

Vrh

PostPostano: Uto lip 06, 2023 15:11 

Mene samo zanima gdje rastu ovako pristojni momci i tko i kako ih odgaja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata