Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 00:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 03, 2013 21:56 

Nedavno sam ozenjen i zanima me sto se smije u bracnoj postelji?
Kakve vrste predigre su u moralnim okvirima katolickog nauka?
Koji su polozaji pri odnosu dopusteni katolickim naukom?
Ima li netko sa iskustvom tko mi moze pomoci jer sam vec pomalo ocajan!

Zadnja izmjena: Henok; Pet lis 04, 2013 16:18; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet lis 03, 2013 22:45 
Administrator

"Prava bit bračnog čina jest uzajamna ljubav koja se tim činom iskazuje. To je upravo ono što čini tragičnima sve knjige o spolnosti koje se danas tako lako mogu nabaviti. Nikakva "tehnika" ili "spolno umijeće" ne može obogatiti spolni odnos ako one prije svega nije čin ljubavi. Nasuprot tomu, obostrana ljubav i obostrana želja da se voljenoj osobi u potpunosti predamo, rezultirat će pokretima, nježnostima i drugim izrazima ljubavi, tako bogatima i nesputanima da bismo ih samo obeščastili kad bismo ih nazvali "tehnikom"." (iz knjige Glava obitelji - kršćansko očinstvo u suvremenom svijetu)

Ljubav, željeti drugome dobro, je osnova bračnog čina, a na koji način, to baš i nije nešto što se propisuje.
No ako želimo da bračni čin bude potpun izraz ljubavi, ne možemo ga ni banalizirati odvajajući sjedinjenje i prokreaciju ili pak gledajući bračnog druga kao objekt a ne cjelovitu osobu.

Vrh

PostPostano: Pet lis 04, 2013 16:27 

Giovi je napisao/la:
"Prava bit bračnog čina jest uzajamna ljubav koja se tim činom iskazuje. To je upravo ono što čini tragičnima sve knjige o spolnosti koje se danas tako lako mogu nabaviti. Nikakva "tehnika" ili "spolno umijeće" ne može obogatiti spolni odnos ako one prije svega nije čin ljubavi. Nasuprot tomu, obostrana ljubav i obostrana želja da se voljenoj osobi u potpunosti predamo, rezultirat će pokretima, nježnostima i drugim izrazima ljubavi, tako bogatima i nesputanima da bismo ih samo obeščastili kad bismo ih nazvali "tehnikom"." (iz knjige Glava obitelji - kršćansko očinstvo u suvremenom svijetu)

Ljubav, željeti drugome dobro, je osnova bračnog čina, a na koji način, to baš i nije nešto što se propisuje.
No ako želimo da bračni čin bude potpun izraz ljubavi, ne možemo ga ni banalizirati odvajajući sjedinjenje i prokreaciju ili pak gledajući bračnog druga kao objekt a ne cjelovitu osobu.

Tvoj mi odgovor nije potpun jer je preopcenit. Mene je strah da supruga ne uziva dovoljno. Izlozeni smo svakojakim perverzijama tijekom godina od MTV do HRT i kako onda zadovoljiti ocekivane uživancije. Sto s tom oralnom predigrom zar je bas potrebna?

Vrh

PostPostano: Pet lis 04, 2013 18:09 

Henok je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Tvoj mi odgovor nije potpun jer je preopcenit. Mene je strah da supruga ne uziva dovoljno. Izlozeni smo svakojakim perverzijama tijekom godina od MTV do HRT i kako onda zadovoljiti ocekivane uživancije. Sto s tom oralnom predigrom zar je bas potrebna?

Giovi je sjajno odgovorio. Zar vjerniku koji ljubi treba uputstvo za "upotrebu"? A muž i žena razgovaraju o svemu, bar se nadam?!

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 10:17 

Henok, mislim da je to što se događa u krevetu jedino stvar tebe i tvoje žene. Zašto bi netko, pa i Bog, rekao da su neke predigre moralne a neke ne ? Što cini predigru ili pozu ne moralnom ili moralnom ? Bitno je da se volite i radite ono što vam paše. Jedino ne moralno bi bilo kada bi netko od vas dvoje prisiljavao drugoga na nešto.

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 16:48 

abc123 je napisao/la:
Henok, mislim da je to što se događa u krevetu jedino stvar tebe i tvoje žene. Zašto bi netko, pa i Bog, rekao da su neke predigre moralne a neke ne ? Što cini predigru ili pozu ne moralnom ili moralnom ? Bitno je da se volite i radite ono što vam paše. Jedino ne moralno bi bilo kada bi netko od vas dvoje prisiljavao drugoga na nešto.

A sto ti uopce znas o moralu i Bogu? Postoje gadljive i izopacene predigre koje nisu dostojanstvene.

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 22:44 
Administrator

abc123, već sam te jasno upozorio: "ako netko postavi pitanje na forumu Katolički odgovori, onda očekuje katolički odgovor, a ne mišljenja ili uvjerenja nekatolika.". Zadnji put te upozoravam da ne trolaš teme, na ovako postavljena pitanja ovdje nitko ne traži tvoje mišljenje već katolički odgovor.

Vrh

PostPostano: Čet lis 10, 2013 07:28 

Henok je napisao/la:
Nedavno sam ozenjen i zanima me sto se smije u bracnoj postelji?
Kakve vrste predigre su u moralnim okvirima katolickog nauka?
Koji su polozaji pri odnosu dopusteni katolickim naukom?
Ima li netko sa iskustvom tko mi moze pomoci jer sam vec pomalo ocajan!

Nigdje nije u detalje propisano što se smije, a što ne. Ono što se prema crkvenom nauku nikako ne bi smjelo je razdvajati prokreaciju i sjedinjenje, tj. užitak. E sad...nigdje ne piše da je oralna predigra zabranjena, da su bilo koje poze zabranjene, sve dok je zadovoljen navedeni uvjet. Postoje razne interpertacije nekih svećenika i laika koji se bave ovim područjem, sad, koliko su zaista utemeljene, ne znam.

Osobno nemam nekih problema oko toga, u tim trenucima se bas ne opterećujem oko poze, pazim što odgovara ženi, ispunjavam joj želje, kao i ona meni. Možda bi to netko smatrao neprihvatljivim, da ne upotrijebim neki teži izraz, no to je samo naša stvar...još uvijek možemo pred Boga u molitvi i sakramentalnom životu.

abc123 je napisao/la:

Djelomično se slažem. Zapravo, što je Bog o tome rekao, nigdje jasno ne stoji, sve se svodi na interpretacije. Jedino što je jasno napisano, je da nema razdvajanja prokreacije i užitka (mada, ako ćemo iskreno, i prirodne metode koje Crkva predlaže nisu ništa drugo nego baš to).

Vrh

PostPostano: Čet lis 10, 2013 16:57 
Administrator

Kumpić, za raspravu o prirodnoj regulaciji poroda postoji posebna tema Crkveni nauk o prirodnoj regulaciji poroda.

Henok je napisao/la:
[Mene je strah da supruga ne uziva dovoljno. (...) Sto s tom oralnom predigrom zar je bas potrebna?

Kako je o tome pisao Karol Wojtyla u knjizi "Ljubav i odgovornost", svatko treba uzeti u obzir razlike između muškaraca i žena. Kada se muškarac uzbudi, a žena ne, tada se on treba ili suzdržati ili uzbuditi ženu određenom predigrom. Takva predigra nije nečiji fetiš, već je apel posebno na muškarce da kreposno paze, kako ti navodiš, da supruga "uživa dovoljno". Naime, krivulja uzbuđenosti kod žene sporije raste i sporije opada nego kod muškarca.
Vezano uz to navest ću još jedan dio iz gore spomenute knjige "Glava obitelji":
"Netko je rekao da muškarci vode ljubav izvana prema unutra, a žene iz nutrine prema van. Ima nešto istine u tome. To jednostavno znači, općenito govoreći, da muškarci započinju fizičkim uzbuđenjem i nastavljaju prema razvoju emocija, dok su žene najprije sklone emocionalnom uzbuđenju, a onda se razvija ono tjelesno. Bilo bi mudro da i jedno i drugo vode računa o tome "što očekuje ono drugo" tjekom bračnog sjedinjenja."

Predigra u tom smislu ne mora biti "oralna", tehnika ovakva ili onakva, jer ako ljubiš i paziš na svoju suprugu, ona ne može ne uživati.

Vrh

PostPostano: Pet stu 01, 2013 14:21 

Danas se sa tom predigrom pretjeruje. Spolni odnosi su samo radi prokreacije pa ne treba previse okolisati vec ih vrsiti onako kako su to radili tisucama godina prije nas. Otkako sam se okrenuo tradiciji puno sam mirniji jer znam pravu svrhu sexa.

Vrh

PostPostano: Pet stu 01, 2013 15:29 

Henok je napisao/la:
Danas se sa tom predigrom pretjeruje. Spolni odnosi su samo radi prokreacije pa ne treba previse okolisati vec ih vrsiti onako kako su to radili tisucama godina prije nas. Otkako sam se okrenuo tradiciji puno sam mirniji jer znam pravu svrhu sexa.

:roll:

Vrh

PostPostano: Pet stu 01, 2013 16:02 

I ja se pitam o čemu se ovdje zapravo radi...

Vrh

PostPostano: Sub stu 02, 2013 07:06 

Vrhunac spolnog cina nije istovremeni orgazam, nego stvaranje novoga zivota. Tako se eliminira pozuda koja unistava brak.

Vrh

PostPostano: Sub stu 02, 2013 08:22 

Henok je napisao/la:
Vrhunac spolnog cina nije istovremeni orgazam, nego stvaranje novoga zivota. Tako se eliminira pozuda koja unistava brak.

Je li ti uopće znaš što pišeš? Imaš li ikakve ideje što znači darivati se drugome? Ili je to nešto ispod životinjskog parenja koje je nagonsko i nema nikakvu ni pozitvnu, ni negativnu konotaciju? Ili želiš reći da je Bog stvorio nešto fujkavo što se eto mora podnosit radi "rađenja" djeca, ali inače nikako?! Ako je ovo zadnje, onda nije problem seks, nego se zapitaj o puno dubljim stvarima u sebi.

Vrh

PostPostano: Sub stu 02, 2013 12:49 

Henok je napisao/la:

Tjelesni odnos vrlo je bitan u katoličkom braku. Nije zabranjeno uživati, nije zabranjeno supružnicima razgovarati o tome.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata