Henok je napisao/la:
Nedavno sam ozenjen i zanima me sto se smije u bracnoj postelji?
Kakve vrste predigre su u moralnim okvirima katolickog nauka?
Koji su polozaji pri odnosu dopusteni katolickim naukom?
Ima li netko sa iskustvom tko mi moze pomoci jer sam vec pomalo ocajan!
Nigdje nije u detalje propisano što se smije, a što ne. Ono što se prema crkvenom nauku nikako ne bi smjelo je razdvajati prokreaciju i sjedinjenje, tj. užitak. E sad...nigdje ne piše da je oralna predigra zabranjena, da su bilo koje poze zabranjene, sve dok je zadovoljen navedeni uvjet. Postoje razne interpertacije nekih svećenika i laika koji se bave ovim područjem, sad, koliko su zaista utemeljene, ne znam.
Osobno nemam nekih problema oko toga, u tim trenucima se bas ne opterećujem oko poze, pazim što odgovara ženi, ispunjavam joj želje, kao i ona meni. Možda bi to netko smatrao neprihvatljivim, da ne upotrijebim neki teži izraz, no to je samo naša stvar...još uvijek možemo pred Boga u molitvi i sakramentalnom životu.
abc123 je napisao/la:
Henok, mislim da je to što se događa u krevetu jedino stvar tebe i tvoje žene. Zašto bi netko, pa i Bog, rekao da su neke predigre moralne a neke ne ? Što cini predigru ili pozu ne moralnom ili moralnom ? Bitno je da se volite i radite ono što vam paše. Jedino ne moralno bi bilo kada bi netko od vas dvoje prisiljavao drugoga na nešto.
Djelomično se slažem. Zapravo, što je Bog o tome rekao, nigdje jasno ne stoji, sve se svodi na interpretacije. Jedino što je jasno napisano, je da nema razdvajanja prokreacije i užitka (mada, ako ćemo iskreno, i prirodne metode koje Crkva predlaže nisu ništa drugo nego baš to).