Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 14:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 09, 2011 18:30 

Pozdrav svima!

Je li dopuštena bračna apstinencija i što mislite o tome?

Ne znam puno o tome, ali mi je palo na pamet u slučajevima kada muž i žena ne žele imati više djece ili kada metoda plodni i neplodni dani ne djeluje.

Je li bi ikada pristali na to? Imati seks samo kad želite začeti dijete?

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 18:59 

Vanja je napisao/la:
Pozdrav svima!

Je li dopuštena bračna apstinencija i što mislite o tome?

Ne znam puno o tome, ali mi je palo na pamet u slučajevima kada muž i žena ne žele imati više djece ili kada metoda plodni i neplodni dani ne djeluje.

Je li bi ikada pristali na to? Imati seks samo kad želite začeti dijete?

Ja nikada ne bih na to pristala. Spolni odnosi su potpuno darivanje osoba i oni su i te kako važni za prisnost i toplinu među partnerima. Osim toga smatram nepametnim stvarat napetost koja se neminovno rađa u zajedničkom životu, a bez spolnih odnosa. Krevet je mnoge stvari popravio i zaliječio.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 19:05 

Mislim da ako nešto nije dobro između dvoje ljudi to ni krevet ne može zaliječiti ili popraviti.

A da ne djeluje metoda plodni i neplodni dani? Je li bi tad razmislila o tome ili bi imala vrlo često još jedno dijete?

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 20:22 

Vanja je napisao/la:
Mislim da ako nešto nije dobro između dvoje ljudi to ni krevet ne može zaliječiti ili popraviti.

A da ne djeluje metoda plodni i neplodni dani? Je li bi tad razmislila o tome ili bi imala vrlo često još jedno dijete?

Apstinencija na određeno vrijeme da ali u suglasnosti s bračnim drugom.
Ovo drugo prema svojoj savjesti....

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 20:28 

Vanja je napisao/la:

Ako nešto ozbiljno nije dobro, onda valja sjest i tražit rješenje. No, ja sam govorila o običnim, svakodnevnim stvarima. Ne znam kako to ta metoda ne djeluje, čovjek treba tim stvarima pristupat vrlo ozbiljno i odgovorno. Poznavat vlastito tijelo i njegov način funkcioniranja. A metode određivanja plodnih dana su mnoge.
Uz put, baš me zanima koji bi to muž pristao spavat sa ženom samo kad želi dijete?!

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 20:29 

Vanja je napisao/la:

Ja samo znam da ako je dobro između dvoje ljudi onda se krevet mora popravljati! :wink:
Postoji odgovorno roditeljstvo od jednog pape i teologija tijela od drugog pape, pa tko želi nek izučava i nek vidi, teško je to generalizirati. Ali poslušnost svetoj Crkvi prije svega!!

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:19 

alojzije je napisao/la:
Apstinencija na određeno vrijeme da ali u suglasnosti s bračnim drugom.
Ovo drugo prema svojoj savjesti....

Što ovo znači, da je apstinencija dozvoljena samo na određeno vrijeme?

sara je napisao/la:
Ako nešto ozbiljno nije dobro, onda valja sjest i tražit rješenje. No, ja sam govorila o običnim, svakodnevnim stvarima. Ne znam kako to ta metoda ne djeluje, čovjek treba tim stvarima pristupat vrlo ozbiljno i odgovorno. Poznavat vlastito tijelo i njegov način funkcioniranja. A metode određivanja plodnih dana su mnoge.
Uz put, baš me zanima koji bi to muž pristao spavat sa ženom samo kad želi dijete?!

Dobro, da ne ulazim u razloge zasto mislim da ta metoda nije baš najsigurnija, reći ću samo da je teorija jedno, a život drugo, a niti su sve žene iste pa da svakome isto odgovara. U biti, ovo je bio samo jedan od razloga za moguću apstinenciju.

Možda bi na to pristao muškarac koji nije toliko opterećen seksom.

Alan Ford je napisao/la:
Ja samo znam da ako je dobro između dvoje ljudi onda se krevet mora popravljati! :wink:
Postoji odgovorno roditeljstvo od jednog pape i teologija tijela od drugog pape, pa tko želi nek izučava i nek vidi, teško je to generalizirati. Ali poslušnost svetoj Crkvi prije svega!!

Između dvoje ljudi može biti i loše pa da se krevet mora popravljati.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:32 

Citat:
Što ovo znači, da je apstinencija dozvoljena samo na određeno vrijeme?

Nisam tako mislio , naravno da apstinencija može biti neograničena ali u dogovoru s bračnim drugom , jer na vjenčanju se tako nije mislilo :wink:

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:58 

alojzije je napisao/la:

Nisam tako mislio , naravno da apstinencija može biti neograničena ali u dogovoru s bračnim drugom , jer na vjenčanju se tako nije mislilo :wink:

Ovo me zanimalo.

Ali, naravno, zanimaju me i tuđa mišljenja.

Vrh

PostPostano: Pon lis 10, 2011 11:33 
Administrator

Vanja je napisao/la:
u slučajevima kada muž i žena ne žele imati više djece ili kada metoda plodni i neplodni dani ne djeluje.

Ako se apstinira samo zato što se "ne želiti imati više djece", to nije po Nauku Crkve. Par ne može unaprijed definirati da će imati npr. dvoje djece i da nakon toga više nikako ne želi dijete. Osim toga, takva stalna apstinencija ne bi bila u skladu sa smislom braka, koji osim rađanja uključuje i sjedinjenje, zato ne bi bilo normalno jedno od toga izbaciti. Dakle ako se ne radi o stvarno ozbiljnom razlogu, zbog kojeg bi stalna apstinencija bila nužna, to ne bi bilo po Nauku Crkve.
Ne znam u kojem to slučaju metode plodnih i neplodnih dana "ne djeluju", možda misliš na to da učinkovitost nije kao kod
kontracepcije i da je kod te metode potrebna samokontrola.

Vrh

PostPostano: Pon lis 10, 2011 13:22 

Vanja je napisao/la:

Možda bi na to pristao muškarac koji nije toliko opterećen seksom.

Zar postoje takvi? :lol: :wink:

Vrh

PostPostano: Čet stu 24, 2011 16:30 

možda je u bibliji odgovor..!?

Vrh

PostPostano: Pet pro 16, 2011 18:32 

a koliko bi ti imala djece? don damir stojić kaže da brak treba konzumirati često..jer to je obnavljanje bračnih zavjeta..a bog valjda zna..koliko je djece dosta valjda? navodno sotona želi razdvoljiti muža i ženu da ne konzumiraju brak.. :?

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 12:39 

"Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti" (1 Kor 7:5, Sveti Pavao)

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 17:12 

tvina je napisao/la:
a koliko bi ti imala djece? don damir stojić kaže da brak treba konzumirati često..jer to je obnavljanje bračnih zavjeta..a bog valjda zna..koliko je djece dosta valjda? navodno sotona želi razdvoljiti muža i ženu da ne konzumiraju brak.. :?

Uopće nije bitno koliko bih ja djece željela imati.

Pitanje je što ljudi rade kad metoda plodni i nepolodni dani ne djeluje, a cilj im nije imati 9 djece.

Što misliš pod ovime da Bog valjda zna koliko je djece dovoljno? Misliš koliko će ih roditelji moći hraniti ili koliko će moći skupiti pomoći preko interneta kad ih bude hrpa pa će se drugi morati brinuti o njima?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata