Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 00:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 23, 2014 12:50 

Ja nisam vjernik, pa ne znam je li to u kršćanstvu grijeh. No koliko poznajem kršćanstvo, a nešto znam, bojim se da to ovisi o subjektivnom tumačenju.

Spolne upute u Starom zavjetu tiču se osnovnih higijenskih postavki i društvenoga morala kakav je onda vladao. Pa tako ako diraš nečiju krv, operi se, ako imaš proljev, operi se, poslije spolnoga odnosa, operi se itd, itd... U biti sasvim razumne stvari, koje su i izolacijom mogućega bolesnika sprječavale i zaraze.

Niti unutar katoličke teologije ne vidim da je to nužno grijeh, već da bi tumačenje trebalo ovisiti o motivima za taj čin, ali, možda bi katolički teolozi ipak nešto iskemijali, pre rekli da je to u svakom slučaju grijeh. Teški mi je reći. Moram priznati da i mene zanima odgovor.

Alan Ford je napisao/la:
Pa nije štetno ni sa životinjom ako pripaziš, ni icest, ni varanje i mnoge stvari, ali već u srcu ti je savjest rekla da je to grijeh, a i njemu, ali pogledaj samo kako zli nadahnjuje čovjeka u grijhu da opravdava taj čin poniženja ljudskog bića, doista je đavao mudar.
Ne pristaj na to, jer to je tek početak za daljne perverzije, sijeci u korijenu, pod svaku cijenu!!

Incest i varanje su štetni. Incest jer može dovesti do raznih genetskih poremećaja u eventulanoj djeci koja bi se rodila iz tog odnosa. Da, postavlja se pitanje što ako oni koji čine incest odluče ne imati djecu. No i tu smo na vrlo skliskom terenu jer tabu incesta je ipak duboko ucijepljen u sve civilizacije, te ne možemo znati kako ti društveno dopuštanje incesta utjecalo na društvo u cjelini. Varanje je štetno jer drugom čini psihičku štetu.

Seks sa životinjama nije štetan, ako je životinja zdrava. Do Židova, mnoge civilizacije i društva u seksu sa životinjama nisu vidjele ništa neobično. Ali je društveno neprihvatljivo. Manje-više.

Vrh

PostPostano: Sub kol 23, 2014 20:19 
Administrator

Filozofe, dobrodošao na forum, ali ovaj tvoj upis ne doprinosi pitanju koje je postavljeno. Ako nisi vjernik ne vidim zašto onda pokušavaš odgovarati o katoličkom stavu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 24, 2014 09:14 

Imaš pravo. Ne mogu ja dati odgovor postavljačici teme. Više me zanimaju teme nevezane uz katolike i međusobni odnos ateista i agnostika te katolika, ali toga ima puno, pa se još nisam uključio, a u međuvremenu mi je zapeo pogled na ovoj temi. Makar, u biti, zanimljiv mi je cijeli taj splet odnosa spolnosti i grijeha kod kršćana. No, da, imaš pravo. To zahtijeva neku novu temu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata