Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 00:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 19, 2009 12:54 

Rio je napisao/la:

Uočio sam tipično protestantsko šematiziranje proze: prvo teza, pa biblijski izvještaj recept i nekad zaključak, i nekad ništa od zaključka, i jedna žlica vegete. Onda slijedeće poglavlje, i tako do kraja knjige. A sve uopćeno ili poluopćeno, svako poglavlje zasebna tema, ni jedna stvar da se razradi do kraja, kamoli podrobno. Dakle, autor je protestant, čak se čini neki turbozatvoreni ukalupljeni (piše negdje na netu anabaptist i husit ako sam dobro sebi preveo). Često ima tvrdnje "mi to u NAŠOJ zajednici radimo tako, mi to u našoj zajednici radimo ovako". Tvrdim, ništa puno niste propustili vi koji niste čitali knjigu. Ima kvalitetom, ako ne već kvantitetom puno boljih katoličkih knjiga od ove o tim temama, kao npr. Daniel Ange "Tvoje tijelo", UPT, ili Mary Beth Bonacci "Prava ljubav", Verbum.

Pa knjiga o toj temi ima svakakvih, a mislim da bi ti možda bio najsretniji s "Ljubav i odgovornost" (Karol Wojtyla; Verbum). Nisi ju spomenuo pa ne znam jesi l čitao.
Ta knjiga nešto starijeg datuma ima više intelektualiziranja, kršćanske antropologije, duhovne psihologije i personalističke etike, a nema skoro nikakvih biblijskih navoda... :mrgreen:

Za razliku knjiga don Ivice je sadržajna, jednostavna, praktična, razumljivija, namijenjena široj publici, i ... dalje ću komentirati dok je pročitam do kraja...

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 13:48 

Adrijana napisa:
Citat:
Pa knjiga o toj temi ima svakakvih, a mislim da bi ti možda bio najsretniji s "Ljubav i odgovornost" (Karol Wojtyla; Verbum). Nisi ju spomenuo pa ne znam jesi l čitao.
Ta knjiga nešto starijeg datuma ima više intelektualiziranja, kršćanske antropologije, duhovne psihologije i personalističke etike, a nema skoro nikakvih biblijskih navoda... :mrgreen:

Nisam čitao. Hvala na informaciji. Izgleda da postoji lepeza katoličkih knjiga na ovu tematiku, samo treba tražiti. Možda si ti pogrešno isčitala da mene smetaju biblijski citati što nije točno, pače poželjni su. No kako kod protestanata nema crkvenog Učiteljstva kome je jedinom povjereno tumačiti riječ Božju, mi nemamo sigurnosti da se u protestantskom tumačenju Biblije uvijek nalazi istina. Dapače, često se tu nađu svakakvi falsifikati tumačenja. Katolici čitači protestantskih knjiga također su zakinuti za primjere tumačenja crkvenih otaca i primjere svetaca što ne smije biti zanemarivo. Čini se da se don Ivica zbog te teološke i pastoralne razlike protestantskog i katoličkog svijeta morao kod prijevoda dovijati raznim prilagodbama koje nisu baš najbolje uspijevale u svim slučajevima. Tako imamo naslov na stranici 105 "Molitva i ispovijed mogu nas osloboditi tereta nečistoće", a kad tamo u tekstu ni slovca o sakramentalnoj ispovijedi kao što bi katolik pomislio. Ima samo naravno biblijski izvještaj iz 1 Iv 1,9 da je Bog grijehooprostitelj. Bilo bi interesantno vidjeti orginal tekst na njemačkom ili engleskom. Mislim da ima na netu. Smatram definitivno da don Ivica načelno ima dobre i zdrave motive u pastoralu, ali svi pokušaji kao ovaj nisu uspjeli. Nezahvalna je stvar ići od magarca raditi sportski automobil.

Andrijana napisa 2:
Citat:
Za razliku knjiga don Ivice je sadržajna, jednostavna, praktična, razumljivija, namijenjena široj publici, i ... dalje ću komentirati dok je pročitam do kraja...

Ispravak, to nije knjiga don Ivice već anabaptista Johanna Christiopha Arnolda. Kao što sam već napisao, ima puno boljih katoličkih knjiga o toj temi, pa pokušaj s njima. Također sam ih naveo. Ne djelim dakle mišljenje da je knjiga takva kakvom si ju opisala. Uz već spomenute boljke, najveća joj je bolest "trebaologije" - apstraktnog jezika u duhu trebalo bi ovo, trebalo bi ono, a ne govori metodično - KAKO bi to nešto trebalo? Tako da ti je od svih nabrojanih epiteta "argument" da je knjiga "praktična" najlošiji. :wink:

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 15:07 

A ja kao osoba s iskustvom (mislim da ga imam) smatram da je knjiga koju je don Ivica preveo sasvim ok, dapače i više od toga. I ne vidim baš da igdje dovodi u pitanje katoličke postulate. No, naravno o ukusima se ne raspravlja. Jedino mi je smiješno, Rio, način na koji ti dociraš čovjeku koji ima toliko pastoralnog iskustva. Možda bi se i našlo štogod za kritizirati ili dati prijedlog za bolje, ali način je "fantastičan" - odzgo, skoro kao da imaš pred sobom osobu koja eto jadna ne zna, ali ipak ima nešto dobre volje što valja poštovati.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 15:15 

Rio je napisao:

Citat:
Ispravak, to nije knjiga don Ivice već anabaptista Johanna Christiopha Arnolda.

Naravno da jest, možda sam se pogrešno izrazila. Osobno kao katolkinja ne zazirem od protestantskih knjiga, pogotovo ako su prošle kroz ruke i obradu katoličkih svećenika. Ali to ne znači da ipak ne biram, veći problem vidim u tome što su recimo police naših gradskih knjižnica pune izmiješanih naslova (kategorije Etika i Teologija) s katastrofalnim manjkom katoličkih knjiga. Zbog toga i popularnost u tim kategorijama vuku i Templari i Deepak Chopra, Razgovori s Bogom, Pozitivna mišljenja i sl. new age bestselleri, koji niču kao gljive poslije kiše... Svaka čast Liniću i Ivančiću, ali ja sam počela "kopati" dublje po policama... Nađe se pokoji biser, ali onda otkrijem da sam prva osoba koja je uzela tu knjigu... Stoga nema slađe grešne prigode od kratkih pričica sa biblijskom poantom... Jel moram na ispovijed? :wink:

Citat:
No kako kod protestanata nema crkvenog Učiteljstva kome je jedinom povjereno tumačiti riječ Božju, mi nemamo sigurnosti da se u protestantskom tumačenju Biblije uvijek nalazi istina. Dapače, često se tu nađu svakakvi falsifikati tumačenja.

Dobro, ali u nekim protestantskim knjigama dobro je naglašeno ono bitno: odnos s Bogom, dostojanstvo čovjeka i sl. kroz Božju objavu, s puno pristupačnosti, jednostavnosti i životnih situacija; za razliku od "znanstvenog" stava i kompliciranosti većine katoličkih knjiga, koje su mi prošle kroz ruke... Katolička, i uopće duhovna literatura nije me praktički zanimala prije no što sam došla do Ratzingerovih spisa, još uvijek mislim da su oni popularno-teološka mala remek-djela...

Citat:
Smatram definitivno da don Ivica načelno ima dobre i zdrave motive u pastoralu, ali svi pokušaji kao ovaj nisu uspjeli.

Jednom prije si napisao kako predgovor nije "dovoljno ozbiljan"... A zašto bi knjiga trebala biti strogo poslovična i ukalupljena u ozbiljnost? Pa namijenjena je mladima... Tvoja generalizacija je neuvjerljiva i ne slažem se uopće...

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:12 

Sara je napisala:
Citat:
A ja kao osoba s iskustvom (mislim da ga imam) smatram da je knjiga koju je don Ivica preveo sasvim ok, dapače i više od toga.

Na koje se tu iskustvo misli - na ono bračno i roditeljsko ili iskustvo procjene dobrih katoličkih knjiga o ovoj tematici?

Citat:
I ne vidim baš da igdje dovodi u pitanje katoličke postulate. No, naravno o ukusima se ne raspravlja.

A gdje sam ja napisao da dovodi? Jesi ti pročitala što sam ja izrazio ili što si željela pročitati?
Drugo, a što ona raspravljaš o ukusima ako se o njima ne raspravlja?

Citat:
Jedino mi je smiješno, Rio, način na koji ti dociraš čovjeku koji ima toliko pastoralnog iskustva.

Obzirom da je Arnoldova knjiga sva biblijska kako to kod protestanata ide obratit ću se Biblijom (Mislim da je Sirah, a mogle bi biti i Izreke): "Zbroj godina ne čini starost časnom" ili parafraza za ovaj slučaj "Veliko pastoralno iskustvo ne čini razlučivanje sigurnim za svaki slučaj"

Citat:
Možda bi se i našlo štogod za kritizirati ili dati prijedlog za bolje, ali način je "fantastičan" - odzgo, skoro kao da imaš pred sobom osobu koja eto jadna ne zna, ali ipak ima nešto dobre volje što valja poštovati.

Glede načina, mislim da je Barnaba upozorio upravo na tvoj nabusiti način sa raznih foruma, čim si se pojavila na ovoj temi. Sada ne mogu naći taj navod, mislim da su mu ga zbrisali, a možda će i moj što sam se usudio braniti. :lol:

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:15 

E sjetih se moje pokojne majke.. kad je vidjela kako me napadaju reče mi: "Sinko, za dobrim konjem se diže prašina.." I još malo prostiju ali od moje pokojne majke je pa ću je citirati: "Sinko, u XXX na putu se nitko ne dira".
Odlično naravoučenije. I pokojnoj mami sam silno zahvala za ove pouke..

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:23 

Rio je napisao/la:

Citat:
I ne vidim baš da igdje dovodi u pitanje katoličke postulate. No, naravno o ukusima se ne raspravlja.

A gdje sam ja napisao da dovodi? Jesi ti pročitala što sam ja izrazio ili što si željela pročitati?
Drugo, a što ona raspravljaš o ukusima ako se o njima ne raspravlja?

Citat:
Jedino mi je smiješno, Rio, način na koji ti dociraš čovjeku koji ima toliko pastoralnog iskustva.
Obzirom da je Arnoldova knjiga sva biblijska kako to kod protestanata ide obratit ću se Biblijom (Mislim da je Sirah, a mogle bi biti i Izreke): "Zbroj godina ne čini starost časnom" ili parafraza za ovaj slučaj "Veliko pastoralno iskustvo ne čini razlučivanje sigurnim za svaki slučaj"

Nisam nikakav protestant i ne znam biblijska mjesta na pamet, ali još uvijek imam dobro pamćenje, hvala Bogu : pa ti dragi moj Rio poručujem sa mudracem Sirahom 8,9: "Ne podcjenjuj govora staraca, jer oni su učili od svojih roditelja, a od njih ćeš se ti naučiti razboru i u pravo vrijeme odgovarati. "

Tako govori Sirah. Riječ je Gospodnja!

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:27 

Andrijana je napisala:
Citat:
Dobro, ali u nekim protestantskim knjigama dobro je naglašeno ono bitno: odnos s Bogom, dostojanstvo čovjeka i sl. kroz Božju objavu,

A što s onim u kojima to nije dobro naglašeno? Što da mladi čovjek 'lovi' što je točno, a što je netočno po tim knjigama?

Citat:
s puno pristupačnosti, jednostavnosti i životnih situacija; za razliku od "znanstvenog" stava i kompliciranosti većine katoličkih knjiga, koje su mi prošle kroz ruke... Katolička, i uopće duhovna literatura nije me praktički zanimala prije no što sam došla do Ratzingerovih spisa, još uvijek mislim da su oni popularno-teološka mala remek-djela...

Ne djelim tvoje mišljenje, a hvala Bogu ni iskustvo. Mislim da dobre katoličke knjige izrazito pretežu. To što je tebi iz tih knjiga puno pristupačnosti i životnih situacija upravo se za životne sitacije pokaže inkopatibilno. A to što spominješ jednostavnost često je rezulatat toga da se život prikazuje kao pjesmica. Spominjanje da ti je favorit pisac Ratzinger koji je vrlo zahtjevan (uzmimo za primjer samo Uvod u kršćanstvo) mi je protuslovan za tebe obzirom da si ranije napisala da ti upravo Arnoldov stil paše kao i ove sam svoj majstor protestantske knjižice.
Citat:
Jednom prije si napisao kako predgovor nije "dovoljno ozbiljan"... A zašto bi knjiga trebala biti strogo poslovična i ukalupljena u ozbiljnost? Pa namijenjena je mladima... Tvoja generalizacija je neuvjerljiva i ne slažem se uopće...

Nisam to napisao. Čitaj pažljivije. Napisao sam da bi trebalo malo više ozbiljnosti drugi puta ako prevodioc ide prenašati kako je dobio nadahnuće:
Citat:
I u predgovoru prevoditelja (Snenog) sam našao: "Jedne mi je večeri SAM BOG DAO OVU KNJIGU (...)" i sad najbolji dio - "(...) jer se pojavila na ekranu a da i sam ne znam kako". Dragi don Ivice, preporučam malo više ozbiljnosti drugi puta za ovakvu "riječ prevoditelja" te da ne valja ići najeden do guše, umoran, navečer za kompjuter na internet, jer čovjek zaspi, pa mu prsti u snu svašta nakucaju i nasurfaju. Poslije čovjek može imati "objave" i "viđenja". :lol:

Citat:
A zašto bi knjiga trebala biti strogo poslovična i ukalupljena u ozbiljnost? Pa namijenjena je mladima... Tvoja generalizacija je neuvjerljiva i ne slažem se uopće...

Nisam napisao ni da bi knjiga trebala biti takva. Kad bi i bila to tebi kao ljubiteljici Ratzingerovih remek djela ne bi trebalo smetati. Nije mi jasno ni na što ti se odnosi riječ generaliziranje niti da li si je uopće upotrijebila u prvom kontekstu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:39 

Sneni je napisao:
Citat:
E sjetih se moje pokojne majke.. kad je vidjela kako me napadaju reče mi: "Sinko, za dobrim konjem se diže prašina.." I još malo prostiju ali od moje pokojne majke je pa ću je citirati: "Sinko, u XXX na putu se nitko ne dira".
Odlično naravoučenije. I pokojnoj mami sam silno zahvala za ove pouke..

Vidi Sneni vrlo je jednostavno. Dobro radiš, ali nije i dobro baš sve što napraviš. E sad ako si ti navikao na laskanja i pohvale, pa ne možeš podnijeti malo satire, lako je moguće da to doživljavaš kao "napadanje tebe". Zato i napisah u zadnjem dopisivanju problem taštine. A ipak bi kao pastoralac trebao znati da je to općeljudski problem. Dakle i tvoj.

Citat:
Nisam nikakav protestant i ne znam biblijska mjesta na pamet, ali još uvijek imam dobro pamćenje, hvala Bogu : pa ti dragi moj Rio poručujem sa mudracem Sirahom 8,9: "Ne podcjenjuj govora staraca, jer oni su učili od svojih roditelja, a od njih ćeš se ti naučiti razboru i u pravo vrijeme odgovarati. "

Tako govori Sirah. Riječ je Gospodnja!

Nisam ni ja protestant ali znam dosta biblijskih mjesta na pamet. Ona koja ne, dosta često uspjevam naći po glavi i broju. Neću se razmetati u ovom slučaju već ću samo napisati da i ja imam favorit citat o ovoj tematici (opet ne znam jel Sir ili Izr, ali je iz mudrosne književnosti):
"Ustani pred sijedom glavom"

(S druge strane jednom sam slušao tumačenje fra Josipa Blaževića o tome kad se hinduisti hvališu da su najstariji religija. Rekao je da starost često ne znači ništa i "imate staraca pravih bedaka")

Da se vratim na "ustajanjem pred sjedom glavom" - Pa evo, ja sad ustajem pred tobom Sneni, i molim te oproštenje za stil ako ti je on toliko neugodan. No ne molim te za oproštenje za stvari koje sam mislim argumentirao. Jer da nisam, ili da sam argumentirao krivo, onda bih te molio za oproštenje i za to.

A mi ipak ovdje često raspravljamo na temelju ukusa. A meni je tvoj izbor za prijevod knjige ove tematike kod tebe promašaj jer se mogla puno bolja knjiga prevesti. No neka mi Barnaba kao poznavatelj forumaškog kodeksa odgovori, raspravljamo li mi ili ne o ukusima na ovom forumu?

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:41 

Rio je napisao/la:
Kad bi i bila to tebi kao ljubiteljici Ratzingerovih remek djela ne bi trebalo smetati. Nije mi jasno ni na što ti se odnosi riječ generaliziranje niti da li si je uopće upotrijebila u prvom kontekstu.

Vrlo interesantna formulacija "Ratzingerova remek djela" zar to i nisu? Ne zsalužujel li sveti Otac makar malo drugačije tituliranje, ... ili možda ...sve mi je jasno! Hvala Rio!

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 19:18 

Sneni je napisao:
Citat:
Vrlo interesantna formulacija "Ratzingerova remek djela" zar to i nisu? Ne zsalužujel li sveti Otac makar malo drugačije tituliranje, ... ili možda ...sve mi je jasno! Hvala Rio!

Šta je sad problem? Koliko ćemo ih još novih stvoriti? Jel problem što nisam napisao Njegova Svetost papa Benedikt XVI? Nije mi nikad bilo teško prigodno titulirati ni Uzoriti, ni Preuzvišeni ni Prečasni i sve drugo. Samo sam se referirao na Andrijanino

Adrijana je napisao/la:
prije no što sam došla do Ratzingerovih spisa, još uvijek mislim da su oni popularno-teološka mala remek-djela...

Stvarno Sneni nije mi do prepucavanja s tobom ni ikim. Nije mi stvarno jasno, ali kako pišeš
Citat:
...sve mi je jasno! Hvala Rio!

odgovorit ću napamet, molim i drugi puta. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 19:27 

Rio je napisao:

Citat:
Spominjanje da ti je favorit pisac Ratzinger koji je vrlo zahtjevan (uzmimo za primjer samo Uvod u kršćanstvo) mi je protuslovan za tebe obzirom da si ranije napisala da ti upravo Arnoldov stil paše kao i ove sam svoj majstor protestantske knjižice.

A zašto ti voliš toliko psihologizirati i raspravljati o tuđim ukusima, kad me uopće ne poznaješ?
Zbog toga ću si ovu "protuslovnost" protumačiti kao kompliment...
Ako si dobio dojam "da mi Arnoldov stil paše" propustio si bitnu misao iz mog posta kako to nije jedini stil koji mi paše i kako sam ipak pročitala malo više toga, da bi ti nakon 2 posta prosuđivao o mojim preferencijama i trpao me u koš "protestantskih obožavatelja"...

Odgovori mi na pitanje:
Ako je knjižica jednostavna i pristupačna zar je nauk pogrešan?
Što da ju slučajno nije napisao jedan anabaptist; ti bi također skočio u napad?

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 19:39 

Andrijana
Citat:
A zašto ti voliš toliko psihologizirati i raspravljati o tuđim ukusima, kad me uopće ne poznaješ?

Komentiram ono što ti ponudiš. Toliko te ovdje upoznamo koliko se predstaviš, tako da se ne radi o nekom voljenju psihologiziranja već o spomenutoj banalnosti. Ništa više, ništa manje.

Citat:
Ako si dobio dojam "da mi Arnoldov stil paše" propustio si bitnu misao iz mog posta kako to nije jedini stil koji mi paše i kako sam ipak pročitala malo više toga, da bi ti nakon 2 posta prosuđivao o mojim preferencijama i trpao me u koš "protestantskih obožavatelja"...

Možda je problem više u tome da se ne predstavi najbolje svoje razmišljanje pa se pomisli nešto drugo od onoga što ti izlažeš. Ili jednostavnije, nešto što zastupaš ne pretočiš na način da bude jednako tom mišljenju.

Citat:
Ako je knjižica jednostavna i pristupačna zar je nauk pogrešan?

Prvo trebamo konkretno vidjeti što je to konkretno jednostavno i pristupačno i da li je 'čar' knjige u tim odlikama za tu temu.

[quote][Što da ju slučajno nije napisao jedan anabaptist; ti bi također skočio u napad?/quote]
Ne. Prvo sam ju pročitao, poslije sam išao gledati tko je autor pošto nema nikakav imprimatur a to je kako znam važno (ako još uvijek je..)

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 19:43 

Hvala na predavanju o komunikaciji na forumu.

P.S. Nisam zadovoljna odgovorom, ali ne tražim daljnju raspravu o tome.

Još jednom hvala na trudu.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 20:04 

Citat:
Hvala na predavanju o komunikaciji na forumu.

Nije to bilo predavanje o komunikaciji na forumu već odgovor na tvoje pitanja "da zašto ja volim toliko psihologizirati". Ako trebaš kompletno predavanje o komunikaciji, socijalnim vještinama i slično mogu ti potražiti gdje se na to može ići.

Citat:
P.S. Nisam zadovoljna odgovorom, ali ne tražim daljnju raspravu o tome.

Nisam ni ja zadovoljan predstavljanjem pitanja, možda ćemo se ubuduće u nekoj raspravi više složiti.

Citat:
Još jednom hvala na trudu.

Nema na čemu, ljubim ruke, i drugi puta. I tebi hvala. :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 244 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 17  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata