Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 16:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 13, 2011 22:24 

Bartolomej je napisao/la:
Da osiguranje egzistencije je bitno al evo npr. moj kum. Njegova egzistencija i moja su dvije različite. On i njegova supruga "ganjaju karijere" i ni na kraj pameti im nisu djeca iako je odavno prešao 30 . Preselio se u Zagreb da mu bude sve na dohvat ruke i živi "modernim životom" . Čini mi se (volio bih da grješim) da će njegova supruga biti jedna od onih prvorotkinja sa 40 + godina.

Nije dobro da ovako pricamo,da netko ganja karijeru..Danas je zivot tezak,jer u takvom zivotu danas zivimo,a to smo sami tako stvorili.,tako da je tesko " solidno" ,normalno zivjeti,ako se neema dovoljno za zivot...Nije uvjek karijera kriva..nego organizacija oba roditelja...

Ja se sjecam kao malo djete..kako je kod nas na selu nekada bilo...Roditelji su nam bili seljaci...Radili su od ujutro rano do ucecer kasno...Po cijeli dan nismo vidjeli roditelje,jer bi najcesce ostali s bakama..ili ukucanima...Zivjelo je vise " generacija u kuci",pa je to bila prednost za odgoj djece...I danas,bez obzira sto oboje rade,oni jos uvjek mogu svoje slobodno vrijeme posvetiti djeci,a baka,djed...mogu nadopuniti....
Problem vidim...tamo,gdje se ne ukljucuju baka i djed...nego se radje trazi ,netko " tudji" za cuvanje...

Citat:
Naravno musliman njegovih godina već dobiva prvog unuka. Ovo ispada kao da sudim a nije mi to namjera. Jednostavno ne mogu se oteti dojmu da je u tjeku propast zapadne civilizacije . Zar država stvarno nije u stanju potaknuti demografsku obnovu pa da možemo imati djecu dok studiramo i čim nastupi punoljetnost ? I dali smo postali robovi kapitalizma pa nikad nemamo dovoljno uslova za djecu

Nije tu drzava koja treba potaci..niti ni muslimani ne dobivaju vise tako rano djecu,i toliko mnogo kako nekada..i kod njih se nesto promjenilo..Tu je odgovornost...da skolovanja danasnje djece,traju predugo...pa hodanje maladica i djevojeke traje i do 7-8 godina...pa,onda je normalo da se zene oko 40-etih..moda...Ni ja ne razumojem,...cemu to zabavljanje...toliko dugo..i jos...Narod izumire...sada je vise sahrna u EU,nego radjanja..

Vrh

PostPostano: Sub sij 15, 2011 22:12 

Država potiče obitelji s više djece poreznim oslobođenjima, dijelom i lokalna država daje pomoć.
Da li je to dovoljno, ne znam, da li netko ima konkretan prijedlog.
Možda da se obiteljima nominalno daje povlašten status (nešto poput branitelja) ili tako nešto.
Odmah ću sam sebe demantirati, tj. ne slažem se s davanjem posebnog privilegiranog statusa,
ali nešto je pisano o potrebi da država potakne pa bi bilo dobro pročitati sasvim konkretne prijedloge
umjesto naricanja nad sudbinom...

Ja bih osobno bio sklon slijedećem:
majke s troje i više djece moraju imati benificiran radni staž u smislu skraćenja dnevnog radnog vremena.
Razliku, naravno, podmiruje država.
Formula je slijedeća
od 3. djeteta, majka dobiva 1 sat skraćenja radnog vremena dnevno.
3. dijete, radi 7 sati
4. dijete, radi 6 sati
5. dijete, radi 5 sati
6. i svako daljnje dijete radi 4 sata dnevno (pola radnog vremena)

Isto se kao trošak države može izračunati i spoznati realne mogućnosti za provedbu te ideje.

Vrh

PostPostano: Ned sij 23, 2011 23:02 

Leja je napisao/la:
Nije dobro da ovako pricamo,da netko ganja karijeru..Danas je zivot tezak,jer u takvom zivotu danas zivimo,a to smo sami tako stvorili.,tako da je tesko " solidno" ,normalno zivjeti,ako se neema dovoljno za zivot...Nije uvjek karijera kriva..nego organizacija oba roditelja...

Naravno da nije karijera kriva nego u ovom slučaju koji sam spomenuo je (za kršćane) izvrnut osjećaj za prave vrijednosti. Ispričavam se ako to zvuči uvredljivo ali "ganja karijeru" je najprikladniji izraz.
Leja je napisao/la:
..I danas,bez obzira sto oboje rade,oni jos uvjek mogu svoje slobodno vrijeme posvetiti djeci,a baka,djed...mogu nadopuniti....
Problem vidim...tamo,gdje se ne ukljucuju baka i djed...nego se radje trazi ,netko " tudji" za cuvanje...

Da , ovo nadopunjavanje je lijepo tamo gdje su obiteljski odnosi uredni i gdje ukućani žive u skladu s vjerom. Naravno da u Hrvatskoj u nekim obiteljima dijete od djeda čuje popriličan broj psovki a od bake nauči sva ona praznovjerja pa se roditelji odlučuju za vrtiće gdje su ipak školovane stručne osobe u radu s djecom.
Leja je napisao/la:
Nije tu drzava koja treba potaci..niti ni muslimani ne dobivaju vise tako rano djecu,i toliko mnogo kako nekada..i kod njih se nesto promjenilo..

Iz VELIKE ENCIKLOPEDIJE ZEMALJA
Egipat :80,3 milijuna stanovnika
... S obzirom na to da su djeca jamstvo sigurne egzistencije svojih roditelja u starosti, cilj svakog zasnivanja obitelji je imati što više djece.... ...U egipatskoj kulturi brojna djeca predstavljaju Božji blagoslov , tako da je ovakvo shvaćanje uloge obitelji duboko ukorjenjeno... ...Gotovo četvrtina stanovništva ima deset ili manje godina a trećina je u dobi ispod 15 godina...
Alžir: 33,3 milijuna stanovnika
...Rezultat naglog povećanja stanovništva je izgled socijalne piramide čiju bazu(dvije trećine)čine ljudi u dobi ispod trideset godina...
U većini islamskih zemalja je sličan opis. Pa budući da naši učitelji doslovno ostaju bez posla zbog manjka djece možemo ih poslati u Egipat , njima će trebati. :cry:

Vrh

PostPostano: Pon sij 24, 2011 19:05 

Leja je napisao/la:
Nije tu drzava koja treba potaci..niti ni muslimani ne dobivaju vise tako rano djecu,i toliko mnogo kako nekada..i kod njih se nesto promjenilo..

Iz VELIKE ENCIKLOPEDIJE ZEMALJA
Egipat :80,3 milijuna stanovnika
... S obzirom na to da su djeca jamstvo sigurne egzistencije svojih roditelja u starosti, cilj svakog zasnivanja obitelji je imati što više djece.... ...U egipatskoj kulturi brojna djeca predstavljaju Božji blagoslov , tako da je ovakvo shvaćanje uloge obitelji duboko ukorjenjeno... ...Gotovo četvrtina stanovništva ima deset ili manje godina a trećina je u dobi ispod 15 godina...
Alžir: 33,3 milijuna stanovnika
...Rezultat naglog povećanja stanovništva je izgled socijalne piramide čiju bazu(dvije trećine)čine ljudi u dobi ispod trideset godina...

Mislim da je Leja mislil na muslimansko stanovništvo koje živi u Europi. Možda prva generacija i ima više djece, ali druga generacija, poučena vlastitim iskustvom, inferiornošću u odnosu na mogućnost školovanja, napretka, ... ili naprosto vođena željom za uklapanje u duštvo u kojem žive, malo počnu razmišljati pa i oni povuku ručnu kočnicu.
Možda nije sve niti pitanje luksuznog života... jedno vrijeme se na netu provlačila teza kako je Hrvatu (ja bih rekao svakom europlajninu) gore nego nekad robu. Ovaj je uvijek imao što pojesti, krov nad glavom i bilo mu je dobro... danas ti više ništa nije sigurno, ako se sutra razbolim ili dobijem otkaz na poslu slijedi totalni raspad...
Ne znam što si htio reći Bartolomej, da bi svim Hrvatima trebalo ulit u glavu da su djeca Božji blagoslov i da će nekako biti.
Bolje se obruši na one lopove koji vladaju državom... ili barem reci što misliš o mojem prijedlogu u prethodnom postu, barem napiši da ga ne razumiješ...
Znaš kako kaže moj omiljeni filski junak iz filma "Bolje ne može": "Ja se utapam, a ti mi opisuješ vodu!"

Vrh

PostPostano: Pon sij 24, 2011 19:14 

Ispričavam se ako to zvuči uvredljivo ali "ganja karijeru" je najprikladniji izraz.

Da , ovo nadopunjavanje je lijepo tamo gdje su obiteljski odnosi uredni i gdje ukućani žive u skladu s vjerom. Naravno da u Hrvatskoj u nekim obiteljima dijete od djeda čuje popriličan broj psovki a od bake nauči sva ona praznovjerja pa se roditelji odlučuju za vrtiće gdje su ipak školovane stručne osobe u radu s djecom.

Hm...hm..? Kako sada ovo shvatiti..?Ako dobro razumijem,znaci nije samo karijera majke,roditelja kriva...nego su krive nase.." nezdrave obitelji"Kada mi nesmijemo povjeriti svoju djecu bakama i djedovima..Pa kako su onda " oni -odgojili svoju djecu?
Zar mi ,ako hocemo ne mozemo naci mana i kod strucnog osoblja,jer sve ima svoje prednosti i negativnosti..Ni jedna strucna osoba ne moze dati toliko slobodnog vremena,ljubavi i njeznosti djetetu,koliko mogu baka i djeda...Ali, to je sve relativno..Pitanje je..STA JE NAJBOLJE ZA DJETE..

Citat:
U egipatskoj kulturi brojna djeca predstavljaju Božji blagoslov , tako da je ovakvo shvaćanje uloge obitelji duboko ukorjenjeno... ...Gotovo četvrtina stanovništva ima deset ili manje godina a trećina je u dobi ispod 15 godina...

Zanimljivo..samo nama jako tesko ostvarivo.Ali evo,u Austriji ima jedna majka sa 10-ero djece...Ploitikerin..."Kein einziges" der zehn Kinder von Barbara Rosenkranz sei von Weninger "getauft worden"Nitko od djece nije krsten u katolickoj crkvi,a ona sama izpisala se mislim prije cetiri godine..Nisam cula razlog zasto..Bila se kandidirala za Predsjednicu..ali..(?) nije uspjela..!Ona tvrdi,da djeli sve sa svojim muzem,i da sve slobodno vrijeme posvecuje djeci...Samo sada je pitanje koliko ona ima SLOBODNOG VREMENA..
I koliko su strucno spremne osobe ukljucene u odgoj njene djece...i da li je to ono najbolje za djecu...Sve zavisi od djece,kako gledaju na to..odnosno osjecaju i dozivljavaju...( mama.karijera)

Zadnja izmjena: Leja; Pon sij 24, 2011 19:29; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 24, 2011 19:27 

arsen je napisao/la:
Mislim da je Leja mislil na muslimansko stanovništvo koje živi u Europi. Možda prva generacija i ima više djece, ali druga generacija, poučena vlastitim iskustvom, inferiornošću u odnosu na mogućnost školovanja, napretka, ... ili naprosto vođena željom za uklapanje u duštvo u kojem žive, malo počnu razmišljati pa i oni povuku ručnu kočnicu.

Da,mislila sam na zapad,,na EU..Prije od prilike cetrdeset god...u ovo selo gdje zivim ,dosli su s nama skupa i prvi turci..Jedan brat i jedna sestre..ozenjeni i udana..Djecu su izrodili ovdje..jedno je imalo sedmero,a jedno osmero djece..Danas su sva djeca udana/ozenita i imaju po 2,3-4 djece.Sva ta djeca rade,i zene...Njigova unuka,koju osobno poznajem,jer mi je susjeda..ima samo jedno djete...vec duze..Ona radi,muz radi...Kada jednom odes u svijet,onda trebas tu djecu jednog dana podici i dati kruh u ruke..a danas svatko strepi za posao...
Svakako da nesto ne stima,i da se premalo ulaze u vjeru i istinski nacin zivota...

Citat:
Možda nije sve niti pitanje luksuznog života... jedno vrijeme se na netu provlačila teza kako je Hrvatu (ja bih rekao svakom europlajninu) gore nego nekad robu. Ovaj je uvijek imao što pojesti, krov nad glavom i bilo mu je dobro... danas ti više ništa nije sigurno, ako se sutra razbolim ili dobijem otkaz na poslu slijedi totalni raspad...

Tako je..Ipak, bilo bi dobro da imamo malo vise pouzdanja u Boga...i da ne sumnjamo unaprijed..Fali nam pouzdanje...i cvrsta vjera.!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata