Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 12:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 02, 2014 12:57 

3) Nedostaci u namjeri

Nevaljano sklapa ženidbu:

-ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključi samu ženidbu;

-ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključi neki bitni sastavni dio ženidbe: dobro vjernosti, dobro rađanja i odgajanja djece, dobro supruga;

-ako jedna ili druga, odnosno jedna i druga stranka u slavljenju ženidbe pozitivnim činom volje isključe neko bitno svojstvo ženidbe, kao što je jednost ženidbe, iz koje proizlazi obveza vjernosti, ili nerazrješivost ženidbe, iz koje proizlazi obveza doživotnosti.

Vrh

PostPostano: Sub kol 02, 2014 14:04 

Bogu Hvala!
Našao je Zvone što je tražio!

Vrh

PostPostano: Sub kol 02, 2014 14:55 

Sara, hvala na objašnjenju, što znači otpuštanje zbog bludništva, to stvarno nisam znao.

Krešimire, nemam namjeru polemizirati s tobom. Meni je savršeno jasno što je kršćanski brak, i stojimo na istim stajalištima, ne znam zašto se pjeniš i čemu ironija. Ti nemaš pojma što ja tražim pa, molim nemoj insinuirati. Želio sam samo pokazati da u hipotetskoj situaciji, može doći do poništanja braka ( dobro i obveza vjernosti)

Vrh

PostPostano: Čet kol 07, 2014 17:09 

Imam jako dobrog prijatelja, neuropsihijatra koji svoje pacijente radije liječi riječima Evanđelja nego medikamentima...i taj prijatelj rekao je svojoj supruzi kad je bila ljutita na njega i prijetila razvodom, dvije stvari. Prvo - ženo ti se od mene ne možeš rastati jer smo mi muž i žena pred Bogom zauvijek. Drugo, kad bi se ti fizički i udaljila od mene i našla drugog muškarca, taj drugi bi bio isti tip kao što sam i ja. Jer ono pred čime u životu bježiš, to te opet sustigne.
Tako da uz sve te vaše intelektualne i pravne zavrzlame oko crkvenog razvoda, čak i kad bi prvi razlog postojao - nažalost ostaje uvijek ovaj drugi. I tako dođemo do riječi Svetog Evanđelja - tko uzme svoj križ i krene za mnom...

Vrh

PostPostano: Čet kol 07, 2014 17:13 

...a još i ako svom mužu/ženi malo pripomogneš oko njegova/njezina križa, pa gdje ćeš veće slave u Nebu!

Vrh

PostPostano: Pet kol 08, 2014 08:28 

ruta je napisao/la:
Imam jako dobrog prijatelja, neuropsihijatra koji svoje pacijente radije liječi riječima Evanđelja nego medikamentima...i taj prijatelj rekao je svojoj supruzi kad je bila ljutita na njega i prijetila razvodom, dvije stvari. Prvo - ženo ti se od mene ne možeš rastati jer smo mi muž i žena pred Bogom zauvijek. Drugo, kad bi se ti fizički i udaljila od mene i našla drugog muškarca, taj drugi bi bio isti tip kao što sam i ja. Jer ono pred čime u životu bježiš, to te opet sustigne.
Tako da uz sve te vaše intelektualne i pravne zavrzlame oko crkvenog razvoda, čak i kad bi prvi razlog postojao - nažalost ostaje uvijek ovaj drugi. I tako dođemo do riječi Svetog Evanđelja - tko uzme svoj križ i krene za mnom...

Da, nikome u braku nije lako, no uz Božju je pomoć sve rješivo!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata