Citat:
Mt 28, 16-17
16 Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus.
17 Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše.
Na ovom mjestu ne čini se da je došlo do nekakvog Duha Svetoga koji je "srušio" ljude na zemlju. Vidjeli su uskrslog Isusa, te se bacili na koljena od zanosa i ljubavi. Neki su čak i posumnjali da pred sobom vide Isusa, a sumnjam da bi itko sumnjao pod djelovanjem Duha Svetoga. Bacili se jesu, ne vjerujući dijelom svojeg bića onome što su doživjeli.
Citat:
Iv 18, 4-6
4 Znajući sve što će s njim biti, istupi Isus naprijed te ih upita: "Koga tražite?"
5 Odgovore mu: "Isusa Nazarećanina." Reče im Isus: "Ja sam!" A stajaše s njima i Juda, njegov izdajica.
6 Kad im dakle reče: "Ja sam!" - oni ustuknuše i popadaše na zemlju.
Ovo je zanimljiv dio Svetog Pisma. Pitanja, svejedno, ostaju. Ako je Duh Sveti oborio te ljude, ispunjavajući ih ljubavlju i istinom, zašto su ti isti ljudi netom čim su se dignuli išli zarobiti Isusa tako da je čak Petar trgnuo mač? Duh Sveti, kad je sišao na pogane u Djelima Apostolskim, natjerao ih je čak da propovjedaju, a sumnjam da netko tko propovijeda Isusa pod nadahnućem Svetog Duha priprema Njegovu muku.
Citat:
Dj 9, 3-6
3 Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba.
4 Sruši se na zemlju i začu glas što mu govoraše: "Savle, Savle, zašto me progoniš?"
5 On upita: "Tko si, Gospodine?" A on će: "Ja sam Isus kojega ti progoniš!
Za pretpostaviti je da se srušio jer ga je obasjala svjetlost, i nije znao što bi činio od straha.
Citat:
Najčešće govore kako je padanje znak da Duh Sveti radi na toj osobi, iscjeljuje, ali ponekad spominju kako su se neke osobe bavile reikijem, jogom, raznim okultnim praksama, pa su zato padale prilikom polaganja ruku...
Nisam siguran da bi egzorcisti baš imali nepodjeljeno mišljenje o tome.
Inače, da budem jako iskren, uvijek sam imao laganu skepsu prema tim navodima o jogi i reikiju. Mnogo puta sam čuo da su se ljudi time bavili i zapali u probleme, ali nikad ne čujem da je netko završio tako ako se bavio karateom, tae kwon do-om, ninjitsuom ili kung-fuom, mada je mnogo zajedničkih točaka.