Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 22:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 467 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned svi 26, 2024 08:35 

pints je napisao/la:
Mislim da je Rahner bio u potpunosti u pravu kada je rekao da će kršćanin sutrašnjice biti mistik ili ga neće biti.

Umrli Isusovac Karl Rahner je možda to izjavio, ali nije uopće bio mistik već se bavio razaranjem vjere putem rzaranja razumijevanja teologije kako bi ju udaljio od vjernika i u suštini obezvrijedio. Svima su Rahnera puna usta ne zato što bi bio tako dobar teolog, nego zato što je imao snažan lobi kojim je gurao modernističke ideje. Nije uopće imao veze s karizmatskim pokretom niti mu ikako bio naklonjen.

Vrh

PostPostano: Pon svi 27, 2024 16:31 

Umrli Isusovac Karl Rahner je možda to izjavio, ali nije uopće bio mistik već se bavio razaranjem vjere putem rzaranja razumijevanja teologije kako bi ju udaljio od vjernika i u suštini obezvrijedio. Svima su Rahnera puna usta ne zato što bi bio tako dobar teolog, nego zato što je imao snažan lobi kojim je gurao modernističke ideje. Nije uopće imao veze s karizmatskim pokretom niti mu ikako bio naklonjen.

Nije u redu prekidati temu s ovim nepotrebnim (i neistinitim) napadom na Karla Rahnera (averzija prema njemu potječe sigurno od Tome Blizanca)...

Može se i mističnost i Rahnerova izjava povezati s karizmaticima - iako oni više traže iskustva Duha Svetoga, a ne mističnost (kontemplaciju) jednog sv. Ivana od Križa ili Terezije Avilske. Rahnerova mistika uključuje dvoje: dublju spoznaju otajstva naše vjere (do koje se dolazi ne samo studiranjem teologije nego i unutarnjim učenjem, nadahnućima Duha Svetoga), a drugo je osoban odnos s Isusom u koji se ulazi molitvom (postoji usmena molitva, meditativna i unutarnja molitva - prebivanje s Isusom; kontemplacija...)

Vrh

PostPostano: Pon svi 27, 2024 17:48 

Nije u redu prekidati temu s ovim nepotrebnim (i neistinitim) napadom na Karla Rahnera (averzija prema njemu potječe sigurno od Tome Blizanca)...

Može se i mističnost i Rahnerova izjava povezati s karizmaticima - iako oni više traže iskustva Duha Svetoga, a ne mističnost (kontemplaciju) jednog sv. Ivana od Križa ili Terezije Avilske. Rahnerova mistika uključuje dvoje: dublju spoznaju otajstva naše vjere (do koje se dolazi ne samo studiranjem teologije nego i unutarnjim učenjem, nadahnućima Duha Svetoga), a drugo je osoban odnos s Isusom u koji se ulazi molitvom (postoji usmena molitva, meditativna i unutarnja molitva - prebivanje s Isusom; kontemplacija...)

Stvarno mi je čudno to što pričaš i povezuješ karizmatike i Rahnerovu "teologiju ili mistiku oslobođenja". Istina ja ga smatram lošim teologom, ali stvarno ima modernih visokoobrazovanih teologa koji su fascinirani njime poput poznatog Milana Špehara nekadašnjeg profesora na riječkoj teologiji koji je poznat iz onog pedofilskog skandala.
Stvarno bi molila neke dokaze koji jasno povezuju karizmatike i moderne teologe poput Rahnera. Ako te veze nema onda po mom mišljenju to ide u prilog pozitivnosti karizmatskog pokreta, ako ta veza postoji onda ću se složiti s negativnom ocjenom.

Vrh

PostPostano: Čet svi 30, 2024 19:19 

Stvarno mi je čudno to što pričaš i povezuješ karizmatike i Rahnerovu "teologiju ili mistiku oslobođenja". Istina ja ga smatram lošim teologom, ali stvarno ima modernih visokoobrazovanih teologa koji su fascinirani njime poput poznatog Milana Špehara nekadašnjeg profesora na riječkoj teologiji koji je poznat iz onog pedofilskog skandala.
Stvarno bi molila neke dokaze koji jasno povezuju karizmatike i moderne teologe poput Rahnera. Ako te veze nema onda po mom mišljenju to ide u prilog pozitivnosti karizmatskog pokreta, ako ta veza postoji onda ću se složiti s negativnom ocjenom.

Ne može argument biti "ja ga smatram lošim teologom - on se sviđa pedofilima".
Takva argumentacija sliči yutarnjem i indexu...

Rahner ima puno toga za reći o Duhu Svetom, šteta što imaš predrasude, inače bi mogle razgovarati...

Vrh

PostPostano: Sub lip 01, 2024 20:07 

Svjedočanstvo Ivana Kuzmića koji se obratio iz okova grijeha, poroka, ovisnosti i kriminala https://www.youtube.com/watch?v=Ni4M4GKaqiQ

Vrh

PostPostano: Pon lip 03, 2024 21:04 

Sve može otići u patologiju. I neki tradicioanlisti su otišli u patologiju, na kraju krajeva govorimo o ljudima.
Prve kršćanske zajednice su bile mistično duhovne, karizmatske... problem je u načinu i mjeri, a ne u samoj pojavi.
Mislim da je Rahner bio u potpunosti u pravu kada je rekao da će kršćanin sutrašnjice biti mistik ili ga neće biti.

Verbum ima sjajnu knjigu na tu temu, "Mudrost kršćanskih mistika". Meni je ta knjiga poprilično promijenila životni smjer, ali to je subjetkivno, neke druge kojima sam je preporučio nije dotakla. U svakom slučaju je zanimljiva za pročitati.

https://verbum.hr/mudrost-krscanskih-mistika-7253

Hvala na preporuci. Već mi se najava sviđa... Piše o Torkingtonu da on istražuje franjevačku i karmelsku duhovnost.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2024 16:35 

Karizmatski pokret nema u sebi ničeg dobrog. Bazira se na kristološkoj herezi pentekostalaca i težnji za senzacijama i za čudesima. Na žalost i Međugorje je dio te epidemije.

Nije to daleko od istine pogotovo ako se budu bazirali na modernoj filozofiji, no ipak sam našla onaj primjer mladića koji se molitvom i milošću Božjom izvukao od droge i poroka pa zasnovao obitelj s puno djece. Ne bih mogla objektivno reći da je to loše.

Vrh

PostPostano: Uto srp 23, 2024 10:34 

Nedavno je snimljena emisija o karizmatskoj obnovi u nas, gosti su bili Niko Rončević, koordinator zajednica i p. Sebastijan Šujević, duhovnik...
https://youtu.be/XuJPh1DJiA8?si=Id9zNpnqjwar0Y9U

Govorili su o Duhu Svetom i kako surađivati s njegovim darovima, o ulozi karizmatskih zajednica u Crkvi, o milostima oprosta grijeha i ozdravljenja, o širenju Kraljevstva Božjega naviještanjem i zahvatima Duha. Od 16:00 riječ je o "krštenju u duhu", a od 18:50 o demonologiji i kako ljudi potpadaju pod utjecaj đavla.

Obojica su jako dobro i smisleno govorili. :;

Vrh

PostPostano: Sri srp 24, 2024 08:31 

MATIJA RICOV...Nanovo rođeni...karizmatska zajednica

https://laudato.hr/emisije/novo-srce/no ... ej-ricov-2

https://www.youtube.com/watch?v=9eYqAnTF8Eo

https://www.youtube.com/watch?v=a0giF2keVro

https://www.youtube.com/watch?v=G1qTraeGT94

https://book.hr/video-matija-ricov-imam ... aje-danas/

https://www.glas-koncila.hr/matija-rico ... oj-rijeci/

https://www.obnovauduhu.com/matija-rico ... i-povratak

https://hkm.hr/duhovnost/matija-ricov-o ... e-molitve/

https://www.medjugorje-info.com/svjedoc ... o-je-gospa

https://laudato.hr/emisije/domaci-progr ... tija-ricov

https://radiomarija.ba/index.php/vijest ... e-i-tijela

Vrh

PostPostano: Sri srp 24, 2024 13:48 

Primjecujem da djeca istaknutih karizmatskih laika bas lose prolaze u zivotu i pitam se zbog cega je tako.

Vrh

PostPostano: Čet srp 25, 2024 08:15 

Primjecujem da djeca istaknutih karizmatskih laika bas lose prolaze u zivotu i pitam se zbog cega je tako.

Ne znam na koga konkretno misliš, ali iz iskustva roditelja mogu reći da djeca bez obzira na vjeru koju im nastojimo usaditi ipak moraju i sami nešto napraviti u svom duhovnom rastu.
Drugim riječima, moraju sami proći kroz krizu vjere (koja je neizbježna) kako bi njihova vjera bila zrela. Neki nažalost otpadnu na tom putu iako su njihovi roditelji predani vjernici.
Ali bez obzira na to, dok god roditelji za njih mole ta djeca neće biti daleko od Boga, odnosno vratit (obratit) će se kad-tad.

Vrh

PostPostano: Pon srp 29, 2024 21:45 

Ne znam za pojedinačne slučajeve kod nas, ali kad se uzme u obzir današnje shvaćanje slobode kod djece i na stranu stave sve zdrave funkcionalne obitelji, ima nešto u zajednicama što može naštetiti obiteljima i djeci - a to je sektaški duh, fanatizam i mesijanski mentalitet (osobito vođa skupina).
Ne želim ovdje ozloglašavati nijedan crkveni pokret, govorim općenito, ali ovo navedeno može se dogoditi i izvan Crkve i u Crkvi.
Naizvan se uopće ne mora vidjeti, ali ako osoba skuplja "seminare, diplome, darove Duha", a istovremeno se istinski ne obraća dok obitelj, osobito djeca trpe zbog svojevoljnog ponašanja, fanatizma, pretjerivanja, nametanja nerazumnih zahtjeva... tu se događa nešto gdje okolina treba reagirati.
Zato mislim: ne može se odmah izjednačiti članstvo u nekoj zajednici s plodovima Duha...
Jer oni koji su članovi zajednice oni uglavnom još traže iskustvo Duha i na putu su obraćenja, ne može se odmah tvrditi da su savršeni ni sveti.
A stvaranje kulta i fundamentalizam su devijacije koje sigurno nemaju ništa zajedničko s Duhom Svetim ni s napredovanjem u duhovnom životu..

Kako inače objasniti da su u nekim zajednicama u našoj Crkvi (kao što su Kristovi legionari, zajednica Loyola) pod vodstvom takvih "karizmatičnih vođa" počinjene onakve stvari (za čistu sablazan) u posve suprotnom duhu od evanđelja?

Teška tema, ali treba upozoriti i na to.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 03, 2024 06:55 

Ne znam za pojedinačne slučajeve kod nas, ali kad se uzme u obzir današnje shvaćanje slobode kod djece i na stranu stave sve zdrave funkcionalne obitelji, ima nešto u zajednicama što može naštetiti obiteljima i djeci - a to je sektaški duh, fanatizam i mesijanski mentalitet (osobito vođa skupina).
Ne želim ovdje ozloglašavati nijedan crkveni pokret, govorim općenito, ali ovo navedeno može se dogoditi i izvan Crkve i u Crkvi.
Naizvan se uopće ne mora vidjeti, ali ako osoba skuplja "seminare, diplome, darove Duha", a istovremeno se istinski ne obraća dok obitelj, osobito djeca trpe zbog svojevoljnog ponašanja, fanatizma, pretjerivanja, nametanja nerazumnih zahtjeva... tu se događa nešto gdje okolina treba reagirati.
Zato mislim: ne može se odmah izjednačiti članstvo u nekoj zajednici s plodovima Duha...
Jer oni koji su članovi zajednice oni uglavnom još traže iskustvo Duha i na putu su obraćenja, ne može se odmah tvrditi da su savršeni ni sveti.
A stvaranje kulta i fundamentalizam su devijacije koje sigurno nemaju ništa zajedničko s Duhom Svetim ni s napredovanjem u duhovnom životu..

Kako inače objasniti da su u nekim zajednicama u našoj Crkvi (kao što su Kristovi legionari, zajednica Loyola) pod vodstvom takvih "karizmatičnih vođa" počinjene onakve stvari (za čistu sablazan) u posve suprotnom duhu od evanđelja?

Teška tema, ali treba upozoriti i na to.

možeš li nam reći šta se dogodilo u te dvije zajednice..potpuno mi je nepoznato, nije općepoznata stvar

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 14:57 

možeš li nam reći šta se dogodilo u te dvije zajednice..potpuno mi je nepoznato, nije općepoznata stvar

U Kristovim legionarima voditelj je bio o. Maciel (punih 60 godina) i mada je u njegovo vrijeme to postala ogromna zajednica koja je vodila dvjestotinjak odgojnih ustanova i imala oko 1200 oratorija našli su ga krivim za zlostavljanje maloljetnika (on i neki njegovi suradnici; a žrtava ima oko 175 kroz ovih 6 desetljeća)..

A u Zajednici Loyola u Sloveniji duhovnik časnih sestara bio je o. Rupnik (sada bivši isusovac), jedna od sestara tužila ga je za spolno zlostavljanje, a druga za duhovno i psihičko zlostavljanje. Kanonska vizitacija reda i pojedinačno ispitivanje svih sestara otkrile su da to nije sve, da su razmjeri zlostavljanja, dvosmislenosti i nemorala bili puno širi pa je zajednica prošle godine raspuštena. Bivša časna koja je svjedočila (LINK) rekla je da nije našla razumijevanja niti u drugim sestrama, ni u nadređenoj (kojoj je sada zabranjeno voditi ikakve zajednice u Crkvi) sve dok se nije obratila na Rim...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 05, 2024 07:06 

U Kristovim legionarima voditelj je bio o. Maciel (punih 60 godina) i mada je u njegovo vrijeme to postala ogromna zajednica koja je vodila dvjestotinjak odgojnih ustanova i imala oko 1200 oratorija našli su ga krivim za zlostavljanje maloljetnika (on i neki njegovi suradnici; a žrtava ima oko 175 kroz ovih 6 desetljeća)..

A u Zajednici Loyola u Sloveniji duhovnik časnih sestara bio je o. Rupnik (sada bivši isusovac), jedna od sestara tužila ga je za spolno zlostavljanje, a druga za duhovno i psihičko zlostavljanje. Kanonska vizitacija reda i pojedinačno ispitivanje svih sestara otkrile su da to nije sve, da su razmjeri zlostavljanja, dvosmislenosti i nemorala bili puno širi pa je zajednica prošle godine raspuštena. Bivša časna koja je svjedočila (LINK) rekla je da nije našla razumijevanja niti u drugim sestrama, ni u nadređenoj (kojoj je sada zabranjeno voditi ikakve zajednice u Crkvi) sve dok se nije obratila na Rim...

To su grozne stvari i za svaku osudu i treba ih rezati u korijenima, a ne davati temelje da se radi određenih loših svećenika u crkvi baca ljaga na cijelu Crkvu!

Ta dva primjera su vjerujem iznimke unutar karizmatskog pokreta i na temelju njih ne traba izvlačiti neke krive zaključke u vezi kariz.pokreta u hrvatskoj i svijetu općenito
Za tog Rupnika sam čuo, jer smo ranije pisali o njemu-on je slikar, vitražist , ufređuje razne crkve, jel tako?
KC takve stvari treba izvesti na čistac, gdje god postoji osnovana sumnja predati stvar civilnim državnim odvjetništvima, a ne zataškavati stvari ili samo izvršiti premještaj xy svećenika

Ta dva primjera su vjerujem iznimke unutar karizmatskog pokreta i na temelju njih ne traba izvlačiti neke krive zaključke u vezi kariz.pokreta u hrvatskoj i svijetu općenito
Devijacija, kaznenih djela ( pedofilije, pederluka, zlostavljanja itd) ima u svim redovima, svim zajednicama i bratstvima Crkve, u svim državama, među svećenicima, biskupima, đakonima , redovnicima...svagdje ima loših i kriminalaca...nema ih hvala Bogu u velikoj mjeri kako to žele prikazati svjetovni mediji

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 467 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 28, 29, 30, 31, 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata